Dagbok

Stallets dagbok

Så var det dags att vara tillbaka även i själva arbetet i stallet idag. Normalt sett varje morgon går Lin och Sandra runt och tempar och känner på benen på samtliga hästar och samtidigt går jag runt och känner på benen även jag, så de kollas två gånger vilket känns bra. Idag gjorde jag en extra noggrann inspektion efter en veckas frånvaro och det kändes skönt att gå igenom alla hästar ordentligt och få lite koll igen efter semestern. Jag tyckte överlag att de kändes fina och bra, så var mycket nöjd med inledningen av dagen.
Efter stalltjänst med mockning och därefter frukost så var det dags att inleda dagens träning med turer. Några hästar gör fortfarande endast travpass, men de flesta är igång med canters. Idag var det första gången på länge som Koko Taylor och Haweswater cantrade och de såg mycket pigga och laddade ut, de var klart glada över att få galoppera igen.
Även denna vecka vilar tvååringarna, de sätts igång nästa vecka igen och då är även Fredrik (Janetzky) tillbaka efter sin semester, så det passar perfekt det.
Förutom tvååringarna så rids de flesta och det blev fyra turer idag och dagen flöt på utmärkt. Känns roligt att vara tillbaka igen (även om sol och bad i Dubai var väldigt välbehövligt) och är jättenöjd med dagens träning!
Allt vatten fungerade bra idag, så nu hoppas vi att den där termostaten är rätt framöver. Det var tydligen bara i vårt stall och ett stall ytterligare som det var problem igår med fruset vatten, så det var förmodligen bara en fel inställning som var orsaken.
Imorgon tränar vi vidare och väntar på plusgrader som ska komma i mitten av veckan!

Idag var det rejält kallt, tretton minusgrader visade temperaturmätaren imorse! Vi hade klara problem med vattenkopparna trots att de ska vara vintersäkrade med uppvärmning. Dock var nog problemet att de inte var rätt inställda vilket är åtgärdat nu. Vattnet kom igång under förmiddagen, en eloge till Maria och Embla som fick jobba hårt med detta under morgonen. Det tar en väldans tid att värma upp koppar och samtidigt är det oerhört viktigt att man försöker hålla värmen inne i stallet genom att inte lämna någon dörr öppen när hästar ska in och ut.
På eftermiddagen fungerade allt vatten perfekt, så nu hoppas vi att det ska fortsätta lika bra.
Imorgon är det träning som vanligt igen, roligt att vara tillbaka på allvar då, är laddad nu efter en så bra semester!

Upp tidigt och packa och så iväg mot flygplatsen. Det var ett tidigt morgonflyg och vi landade i ett snöigt Stockholm redan vid lunchtid. 
Man vänjer sig vid sol och värme fort och glömmer liksom bort att det faktiskt är vinter här i Sverige, var ju inte en dröm direkt att komma hem till minusgrader och massa is och snö.
Direkt till Bro och att träffa sina hundar igen var en stor höjdpunkt så klart, oj vad jag har saknat dem!
Allt verkade utmärkt med både hästar och folk, skönt att allt har gått så bra under veckan och att alla mår fint. Det är sådant man lätt oroar sig för när man är bortrest, det är alltid svårt att helt släppa stallet och hästarna.
Så blev det till att åka hem, duscha och byta om och så tillbaka till Bro Park efter ett par timmar igen. SGS Årets Hästfest på restaurangen och det var sammanlagt drygt 100 personer där, från vårt stall var vi ganska många och vi hade jättetrevligt. Först var det lite mingel med bubbel och tilltugg, därefter middag som höll hög klass och var mycket god samt då prisutdelning både för hästar och folk. 
Daxios vann ju då Årets Tvååring på Bro Park och vi fick ett fint vinnartäcke och en snygg vas samt en gigantisk chokladask (den ska ätas upp på lördag när många ägare är på plats), Fina priser, men själva äran att vinna är störst och Daxios är en häst jag håller mycket högt inför säsongen.
Rejält trött efter en lång dag (fick frågan hur dags jag gick upp imorse svensk tid och insåg då att det var kl 2 på natten...) och att köra hem var slitigt, det är farligt att bli för trött när man kör i 45 minuter som det tar hem. 
Känns oerhört skönt att börja jobba på allvar först på måndag och få en dag att komma ikapp med uppackning, mail, scheman och annat.

Jaha, då var det dags att packa och bege sig hem till Sverige igen, planet avgår imorgon bitti och vi landar svensk tid vid lunch. Därefter direkt till stallet en sväng (där både bil och hundarna finns) och hälsa på alla hästar och folk och sedan hem. Dock dröjer det inte många timmar innan vi ska vara tillbaka på Bro Park igen för festen på kvällen då Daxios får pris som Årets Tvååring. Jätteroligt med fest även om det kanske blir lite slitigt med flyg och allt samma dag.
Den här veckan har verkligen varit fantastiskt bra på alla sätt. Jag såg den här semestern som en nödvändighet för att ladda batterierna inför säsongen och det känns också verkligen som att det blivit så.
Det är nyttigt att komma hemifrån ibland och förutom att det innebär vila, sol och bad så är det också ett sätt att få perspektiv på allt och att få nya friska idéer. Man jobbar och sliter varje dag och är så inne i allt, men när man tar ett steg tillbaka som det lite blir vid en semester, ja då får man inspiration och det är lättare att tänka på nya sätt vilket jag tycker är viktigt att man gör emellanåt,. Det är ett bra sätt att utvärdera om man gör rätt och om och var det finns saker som kan förbättras ytterligare. 
Ska bli roligt att komma hem igen och fortsätta uppladdningen inför säsongen!

På hemmafronten verkar allt bra och hästarna tränar vidare med grundträningen, det är längre travpass och lugna canter som gäller. Enligt rapporterna så är allt bra och hästarna är lite extra pigga just nu, antagligen pga snön som brukar liva upp dem.
Själv har jag spenderat kvällen ute Meydan Racecourse och trots att jag varit där ett antal gånger så blir man alltid imponerad över att se den enorma anläggningen och hela upplägget hur allt fungerar. Det är så pampigt, stort och fint där och ett besök rekommenderas verkligen om ni åker på semester i Dubai och det är tävlingar. Att gå upp tidigt en morgon och se träningen är ett annat tips, men kanske allra roligast veckan innan World Cup då det är fullt med folk varenda morgon.
På tävlingarna ikväll följde vi Niels Petersens tre starthästar lite extra, men tråkigt nog var de inte direkt med i slutstriden utan slutade i det slagna fältet. Dock visste vi på förhand att motståndet denna gång var extremt tufft och förhoppningarna inte var så stora. Hästarna är nog mycket i Dubai för att få en bra uppladdning inför säsongen vilket har visat sig framgångsrikt genom åren.
Vi träffade en hel del skandinavier på banan så klart, det är ju en hel del som är här över vintern och ytterligare ett antal som kommer hit för att se när deras hästar tävlar. Idag var ett stort antal ägare till de tre starthästarna på plats. Vi träffade också två bekanta jockeys, både Elione Chaves och Carlos Lopez är här över vintern och jobbar med hästarna och de verkar trivas utmärkt.
Veckan går väldigt fort och imorgon är sista hela dagen här i Dubai innan det är dags att åka hem igen på lördag morgon för att sedan gå på SGSs fest lördag kväll.

Som ofta i stallet blev det en lugnare träningsdag idag, men några hästar reds i alla fall och det gick bra.
Jag fick några filmsnuttar där man ser hur det kommit ganska mycket snö. Jag som inte direkt älskar vinter och kyla får ju inte någon större längtan hem av att se en massa snö. Man vänjer sig fort vid att det är varmt och skönt dygnet runt, att kunna sitta ute och äta middag sent utan att frysa det minsta.
Imorgon är det träning som vanligt igen på hemmaplan och tävlingar här i Dubai!

Hemma förväntades snöstorm, men enligt rapporterna så blev det under förmiddagen mest rejält blåsigt och träningen kunde genomföras som planerat. Under eftermiddagen/kvällen har även snön kommit igång mera vad jag förstår.
Träningen har gått fint och allt verkar vara bra i stallet med både hästar och folk. Även om jag är på semester så vill jag veta hur det fungerar hemma och det känns väldigt bra att få en rapport per sms varje dag.
Att missa en eventuell snöstorm känns ju rätt okej, här är vädret desto bättre. Åker man till Dubai i mars/april så kan det vara 30-35 grader ibland, nu i januari ligger temperaturen snarare på 21-25 grader och det räcker väldigt bra för mig i alla fall.
På torsdag är det då som sagt tävlingar på kvällen (eller eftermiddag för Sverige eftersom vi är tre timmar före här) och Niels Petersen startar tre hästar då. Det är ju så mycket roligare att gå på tävlingarna när man har några skandinaviska hästar att följa, så ser fram emot en kväll på Meydan.

Så inleds en ny träningsvecka och varje dag får jag en rapport om träningen. Det var bara positiva toner idag, alla hästarna hade skött sig utmärkt och känts bra och alla ryttare var mycket nöjda med träningen.
Dessutom hade de lite "Häst-Spa" i stallet. Hästarna togs ut en och en på skoplatsen och så blev det storrykt, pälsglans i svansen, fix och  pyssel samt lite extra mys också. Hästarna sköts ju om varje dag, men när tid finns och man kan lägga ner lite extra jobb så är det ju jättetrevligt och något som garanterat uppskattas av samtliga hästar.
Här i Dubai är det fantastiskt trevligt och avkopplande. Det finns ju en del galoppfolk från Skandinavien här och vi träffade några av dem idag vid golfbanan (jag spelar inte golf, men man kan ju luncha där) och det var jättetrevligt.
Imorgon kommer startlistan till på torsdag, då det är tävlingar på Meydan och det ser ut att bli 3-4 skandinaviska hästar som startar, roligt så klart!

Lugn söndag som vanligt och från stallet har jag fått rapport om att allt är bra och hästarna mår utmärkt. 
Det här ska inte direkt bli min semesterblogg, men kan ändå rapportera att Dubai är precis lika fantastiskt som vanligt. Sol och bad hela dagen och så ett restaurangbesök på min absoluta favoritrestaurang (Creekside som ligger i hotell Sheraton Creek) var en perfekt inledning på den här veckan.
På torsdag startar skandinaviska hästar på Meydan, så då blir det absolut en kväll på kapplöppningsbanan.

Nu är jag på plats i Dubai! Här är klockan tre timmar mer än i Sverige så det är ingen jättestor tidsomställning utan brukar gå ganska smidigt.
Den här lördagen blev inte helt oväntat lång, det är egentligen galet hur mycket man är med om under en dag när man inleder morgonen i Sverige och avslutar dagen i Dubai. Folk flyger ju varje dag och det är ju inget sensationellt, men om man tänker efter lite så är det ju fantastiskt. Man går in i ett plan och sätter sig där i sex timmar och så landar man i en helt annan del av världen.
Morgonen inledddes tidigt hemma med packning och de sista förberedelserna (varför är det alltid tusen saker man måste hinna med innan man ska iväg någonstans?). Därefter till Bro Park för att hinna se hästarna träna.
Idag var Maria Neil tillbaka i stallet igen. Hon jobbar hos oss på helgerna och rider lite turer när det behövs, men över jul har hon varit i USA. Maria utbildar sig till veterinär och över jullovet har hon också hunnit med lite praktik i USA, det är ju smart att passa på att utbilda sig ytterligare när man har möjlighet.
Träningen gick bra och hästarna ser jättefina ut verkligen. Vi har börjat cantra de flesta lite mer nu och det är roligt att se hur fint de svarar på träningen. De ser bra ut i kroppen allihopa och rör sig smidigt. Det som kanske märks mest är att de som hade svagheter i kroppen helt klart har byggt upp sig vartefter. Vissa hästar kanske t ex behöver bli starkare baktill och där syns tydligt att de orkar jobba sig hela träningspasset nu jämfört med för en månad sedan. Känns verkligen som vi är på helt rätt spår i den här uppbyggnadsträningen!
Efter att ha sett samtliga turer utom den sista som jag inte hann med (men fick telefonrapport om att alla var myckekt nöjda med sina hästar) så var det full fart mot Arlanda och så flyg då. Allt gick smidigt och bra och i planet (som har skärm vid varje säte så man kan välja vilken film man vill) så såg jag Borg-filmen och den var verkligen bra, rekommenderas för de som ännu inte sett den!
Nu på hotellet och här är det midnatt nu, så dags att sova innan semestern inleds på allvar!

Full förberedelse för min del inför avresan till Dubai imorgon! Förra året åkte jag (även då till Dubai) till den 15 januari i fem dagar och sedan dess har det inte varit någon semester. Så nu är jag laddad för en hel veckas semester, känns fantastiskt!
Träning som vanligt idag och det gick utmärkt, hästarna ser jättefina ut. Imorgon kommer jag att hinna se träningen innan det är dags att ge sig av, flyget går vid lunchtid.
Tobias har hand om hundarna och huset, så det känns bra. Vi har ju ett jättebra team i stallet så det känns skönt att kunna åka iväg och ha folk man litar på hemma, det gör det lättare helt klart.
Nu har jag gjort en gigantisk bilduppdatering som en sammanfattning av förra året med alla segrar. Missa inte detta, finns under Veckans Bilder!
Jag kommer ha med mig datorn och uppdaterar från Dubai! 

Träning som vanligt idag och det flöt på utmärkt. Jag tycker verkligen att hästarna ser strålande fina ut, de rör sig mycket bra och ser fina och starka ut i kroppen. Det känns som att den här grundträningen vi gör nu är helt rätt. 
De nyblivna tvååringarna (nu måste man träna in sig på att inte kalla dem åringar längre...) ska nu få en lite kortare vila. Vi brukar alltid göra så att när de kommer in i träning så rider vi in dem och kommer igång med träningen och sedan får de en paus. Då hinner de smälta allt de har lärt sig och framför allt så brukar de växa, sätta lite ytterligare muskler och utvecklas en hel del.
Det här uppehållet hade jag från början planerat in runt jul, men gjorde en taktisk ändring av tid. Imorgon åker nämligen Fredrik på en sedan länge inplanerad semester på två veckor (Singapore, Malaysia och Thailand ska hinnas med), så då var det ju betydligt smartare att förlägga vilan nu. Dessutom åker jag på semester till Dubai på lördag lunch i en vecka, så då passar det ju extra bra. Det ska bli fantastiskt skönt med sol, värme och vila, ladda batterierna inför säsongen.
Imorgon blir det nya bilder här på hemsidan, en sammanfattning av säsongen 2017!

Onsdag brukar betyda lugnare träningsdag, men vi red en del även idag och det gick fint. Lite extra pigga var de dock och det antagligen mest pga kylan, det var gnistrande kallt och frostigt ute.
Igår fick vi besked om att Daxios utsetts till Årets Tvååring på Bro Park, jätteskoj verkligen!
Jag trodde på förhand att Light Treading också kunde vara en stark kandidat till titeln med seger i storloppet Future Stars och fyra starter ytterligare, samtliga i storlopp och var placerad i alla.
Men Daxios är högst rankade tvååring på Bro Park med sina 79 i hcp vilket är högt för en tvååring. Han debuterade med seger, gjorde sedan en otroligt stark prestation i Vintefavoriternas Pris som fyra och mycket kort slagen. Tredje och sista starten för året var han tvåa slagen målfoto, mycket bra insatser i varje start.
Känns så klart väldigt roligt att få utnämningen och prisutdelning sker på SGS Hästfest som är på Bro Park lördagen den 20 januari, om knappt en och en halv vecka alltså.
Festen hålls på Bro Park och det brukar vara väldigt trevligt, det är en rekommendation att anmäla sig och alla galoppvänner är välkomna, men är man medlem i SGS (Stockholms Galoppsällskap) så är priset starkt reducerat. Hoppas vi ses där!

Häromdagen nåddes vi av det otroligt tråkiga beskedet att vår tidigare medarbetare och vän Gary har gått bort. Han blev akut sjuk för ett drygt år sedan och i början såg det ut som att han skulle bli bättre, men tyvärr blev det inte så utan istället blev han sämre vart efter. 
Gary var världens snällaste person och han älskade verkligen hästar och djur. Han hade den där gåvan som de flesta inte har, ett slags band med djuren som gjorde att han hade full koll på hur de mådde och var hela tiden.
Svårt att hitta någon som älskade galoppsporten med samma engagemang som han. Han kunde plötsligt peka ut någon blivande vinnare och man inte förstod alls varför. Motiveringen var oftast något som "kommer du ihåg i mars för tre år sedan när det snöade så mycket och banan var så där lös? Nu kommer det bli likadant och den här hästen gillar det eftersom han då gjorde sin bästa prestation, så han kommer vinna enkelt."
Han hade också i stort sett alltid rätt, han var som ett levande uppslagsverk och detta gällde alla klasser och hästar.
Varje år var den stora höjdpunkten meetinget i Cheltenham dit han åkte och såg tävlingarna hela veckan och han älskade hindersporten.
En riktig hästkarl har lämnat oss och saknaden är stor.
Våra tankar går till Garys son och dotter samt hans släkt i England. 

Äntligen hemma efter en minst sagt lång dag! Det var naturligtvis träning som vanligt idag och med i stort sett varenda häst igång så är det ett späckat schema med alla turer. För bara några veckor sedan var det ett stort antal hästar som vilade och det var ett ganska lugnt arbetsschema, nu är det betydligt mera hektiskt men samtidigt roligare så klart.
Arbetet flöt på bra och hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt.
Vid lunch var det dags för infomöte om banomläggningen. Det blev ett långt möte med mycket info och många frågor, men jag tror att alla var väldigt nöjda både med svaren och mötet i sin helhet. 
Alla ansvariga för banomläggningen fanns på plats och började med att berätta i detalj om hela omläggningen och hur banan görs nu jämfört med tidigare. Därefter fick vi fråga och det var många intressanta diskussioner. Tror faktiskt att även de mest kritiska kände att det här känns bra, att banan byggs om efter konstens alla regler och att det blir både bra och rätt.
På plats fanns också Sportgräs, som är de som är ansvariga för gräset och de gör ett väldigt starkt intryck tycker jag. De var egentligen på plats för att berätta om en möjlig lösning för nedcantringen (att vi kan komma över gräset in på dirttracken utan att gå runt hela vägen som vi gör nu när det är dirttracklopp). Det kom dock också en del frågor om gräset, bevattningen mm och det märks att de har full koll på allt. 
När det här mötet var slutet var det inte lång tid kvar tills nästa möte började och det var SGS (Stockholms Galoppsällskap) styrelsemöte i en och en halv timme. Direkt efter det var det också Fullmäktigemöte i SGS. 
Än är jag inte frisk (först var det magsjuka och sen någon slags förkylningsinfluensa) så det sliter ganska rejält att åka hemifrån kl 5 på morgonen och komma hem strax före kl 21, men samtidigt var det skönt att beta av alla möten på samma dag och det känns också som att det var en givande dag.

Lugn söndag för både hästar och personal, förutom Tobias som var stallansvarig idag. Allt bra i stallet och vi laddar för en ny vecka!

Så var det lördag igen och tiden flyger fram tycker jag. Det är faktiskt bara 2,5 månad tills tävlingarna börjar igen, 25 mars är första tävlingsdagen. Nu kanske ni tycker att 2,5 månad är länge, men för att förbereda häst till tävling är det inte alls det. 
Vi har kommit en bra bit på väg i vår plan, alla hästar har haft sin vila där de sluppit träning helt under ett antal veckor för att få lite välförtjänt semester och samtidigt gå ner i form. Därefter har de börjat trava långa pass och nu kommer också fler och fler igång med lite canter också. Här ligger hästarna lite olika till hur långt de har kommit, men så länge man håller sig till planen för varje häst så känns det bra.
Det är inte heller så att alla ska starta direkt i mars, även där finns det olika upplägg beroende på planen för året, om det är storlopp som gäller eller ej.
Den här grundträningen vi gör denna vinter är betydligt längre och rejälare än normalt, ska bli oerhört intressant att se vad det ger under säsongen. 
Tycker att hästarna verkligen ser fina ut både i kroppen och hur de rör sig, de har svarat bra på träningen så här långt och vi är väldigt nöjda med dem.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Träning idag som vanligt och alla hästar såg jättefina ut, dock är det många som är lite överfriska och taggade trots långa turer. Tror de gärna skulle träna på i lite mera tempon än vad det blir just nu, men det får vänta.
Nya åringen gjorde idag premiär på rakbanan och han skötte sig verkligen strålande. Trots att han har fått göra allt så snabbt utan de här förberedelserna vi brukar göra med tömkörning  (vilket inte har fungerat pga isigt och hårt underlag överallt) så förstår han ändå vad han ska göra direkt.
Han hade med sig förhäst (Marius Federigo) och de travade halva banan och galopperade därefter en bit, för att sedan avsluta med trav sista biten. Så imponerad över hur duktig han är!
Apropå banor så är nu den nya rakbanan öppen och den ser mycket bra ut. Idag var rakbana 1 ganska blöt efter myclet regn, men den nya rakbanan var betydligt torrare och verkar ha en klart bättre dränering.
På måndag ska vi ha informationsmöte om banomläggningen, de som ansvarar för den kommer då och berättar om hur det går och själva upplägget. Jättebra tycker jag att vi får information och att de som har frågor kan få svar. Vad jag förstår efter att ha pratat med anläggningschefen så går det superbra och de ligger bra till tidsmässigt.
Imorgon ser vi fram emot en förhoppningsvis trevlig lördag i stallet!
 

Äntligen var jag tillbaka i stallet idag, även om jag kanske inte var så jättepigg och direkt jobbade så himla mycket. Skönt att vara på plats igen och se hästarna träna, det är verkligen segt att bara stanna hemma.
Träningen flyter på bra och fler och fler hästar har kommit igång med att cantra. Efter de har fått en vila så kör vi först bara trav i ett antal veckor och därefter även lite canter. Vi kommer också öka mängden canter och minska mängden trav vartefter. Så träningen kommer sakta att skruvas upp mer och mer.
Åringarna sköter sig galant och tränar på för fullt, de ser fortsatt fantastiska ut. Nya åringen var idag för första gången ute på tur med förhäst (Marius Federigo) och de tog en liten tur runt området. De senaste dagarna har han tränat styrning inne i vår hage som är ganska stor, nu var han redo att ta ett steg till i träningen. Han är både smart och cool, lär sig allt hur lätt som helst.
Imorgon tränar vi vidare!

Träning även idag, nu under uppträningen av hästar så behövs inte så många lediga dagar eftersom det ju inte är lika hård träning som under säsongen när de är i full gång. 
Elin Rödjare som under 2017 varit Sveriges representant i Fegentri (världsmästerskap för amatörryttare) jobbade hos oss en kortare period för ett år sedan. Numera kommer hon ibland och hälsar på och rider några turer, idag var hon på plats och red. Mycket trevligt även om just jag inte träffade henne eftersom jag fortfarande inte är frisk.
Enligt alla rapporter så gick träningen fint idag och regnet hade sjunkit undan, så det gick även att cantra idag.
Imorgon tränar vi vidare och jag hoppas verkligen kunna vara på plats då!

Jag är hemma även idag, helt orkeslös faktiskt. Brukar orka jobba även när jag är sjuk, men det här var helt klart något extra. Planerar att stanna hemma även imorgon och siktar på att vara tillbaka i stallet på torsdag igen.
Träningen var igång som vanligt idag och jag fick både filmer, bilder och rapporter om att allt gick utmärkt. Däremot var det väldigt blött på banorna efter enormt mycket regn, så det blev endast trav för alla idag.
Har nu uppdaterat med nya bilder igen och det har ju dröjt ett tag med jul och allt, så känns bra att kunna komma ikapp med detta. Samtliga träningsbilder är tagna av vår duktiga fotograf Wolfram och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Det nya året började inte för mig med klang och jubel direkt. På bara någon timme igår kväll gick jag från toppfrisk till magsjuk med feber. Det blev inte mycket till firande inte... 
Idag skulle jag och Sandra jobba i stallet, men jag har knappt ens orkat röra mig, helt kraftlös. En gigantisk guldstjärna till Tobias som skulle vara ledig idag, men strax före midnatt pratade jag med honom och han hoppade in istället för mig med minst sagt kort varsel. Otroligt tacksam för det!
Igår tränade vi som vanligt trots att det var söndag, så idag var istället den träningsfria dagen. Hästarna verkade enligt alla rapporter må fint och arbetet gick bra.
Imorgon blir det träning som vanligt igen. Jag tänkte också få till nya bilder här på hemsidan imorgon.

Så var det då årets sista dag. Det här året har varit vårt bästa år någonsin där vi slog våra tidigare resultat. 19 segrar och drygt 1,6 miljoner kronor i insprunga pengar. Två storloppssegrar; på Bro Park vann vi Future Stars med Light Treading och i Norge vann vi Derbymilen med Stureplan. Dessutom en hel del fina placeringar i storloppen med bl a Daxios, Light Treading, Mr Tooma Global och Stureplan
Många av de andra hästarna har också presterat bra och vunnit bättre lopp. Sedan har vi en del hästar som inte varit startklara eller fått ut sin fulla potential i år, men där tror och hoppas vi att de kommer att blomma ut till kommande säsong istället.
Året har inte bara varit lycka, sorgen när hästar förolyckas tar hårt och man fäster sig mycket vid dem eftersom man spenderar så mycket tid tillsammans. Förlusten av World Gone Mad känns fortfarande, han är saknad.
Nu väntar år 2018 och aldrig har jag haft större förväntningar på en säsong. Vi har fått in helt fantastiska åringar som imponerar varje dag. Tvååringarna som nu kommer bli tre år ser superfina ut och det känns överlag som att de har mycket utveckling i sig.
Sedan har vi också några hästar som nu tar steget upp som äldrehästar och det ska bli spännande att se hur långt de kommer att räcka.
I stallet är vi ett toppenteam som jobbar där alla är engagerade och lägger ner ett gediget arbete. Det känns också extra roligt att vi nu i och med samarbetet med Fredrik Janetzky har en egen förstejockey.
Tack till alla ägare som satsar på oss och gör detta möjligt!
Nu ser vi fram emot år 2018!

Dagens inlägg vill jag ägna åt morgondagen, nyårsafton. Det här med fyrverkerier, det kan jag inte förstå.
Hur kan det vara tillåtet för vem som helst att köpa och fyra av diverse raketer, smällare och annat? Varje år orsakar dessa en massa olyckor av olika slag, bränder, folk som skadar sig allvarligt mm. För mig så är ändå djuren något jag tänker på mest, för de förstår inte ens vad det är som händer. Framför allt många hundar lider svårt; men även katter, hästar och andra djur. 
Varje år inträffar det ett antal incidenter när djur drabbas av panik och kanske springer till skogs eller att deras hjärta inte klarar påfrestningen av den enorma stress det blir för dem. 
Vissa städer har slutat med fyrverkerier och istället infört lasershower och det är ju ett fantastiskt alternativ som jag hoppas ska sprida sig.
Man kan fira in det nya året på många olika sätt och raketer är verkligen inte nödvändigt. Så snälla, om ni har tänkt att köpa eller fyra av något imorgon, tänk om!

Idag ridning som vanligt för alla hästar förutom åringarna som fick en ledig dag från träningen. Man får inte glömma att de är unga och precis har börjat tränas, vila mellan träningarna är extra värdefullt för dem.
Däremot den nya åringen som vi håller på och rider in, han fick jobba vidare. Han är verkligen begåvad på att lära sig fort, det var ju i förrgår vi hängde på honom för första gången och idag fick han träna en rad nya moment. Han reds först inne i boxen och sedan även ute på stallgången, först med ledare och sedan utan och han till och med travade lite under ryttare, hur cool som helst!
Nu är man helt dagvill efter den här veckan och det känns inte alls som fredag idag, men ser fram emot lördag i stallet med många trevliga ägare på plats!

Träning som vanligt idag och denna vecka är ju lite special i och med jul och nyår. Vi kommer rida hela veckan och även på söndag, men på måndag blir det ingen träning istället. 
Hittills har i stort sett endast åringarna cantrat och övriga hästar har bara gjort travpass. Nu börjar vi vartefter även smyga in lite lugna canters för några, både Daxios och Stureplan fick idag för första gången på länge galoppera och båda var överlyckliga, de tyckte verkligen det var såå roligt. De travade två varv runt området först, men istället för ett tredje varv så fick de gå en väldigt lugn runda på rakbanan. Det är roligt att se hur mycket de gillar att vara ute och galoppera, tror de har längtat mycket.
När det gäller åringarna så är stona förkylda, men det börjar lugna ned sig lite nu tycker jag och tror och hoppas att de snart kan fortsätta sin träning. Hingstarna var ute och tränade idag, High Max, Approach och Australian Open. Jag körde halva vägen ner med bilen och väntade där för att kunna köra bredvid och följa dem den andra halvan av banan (vanligast är att stå i början av banan när de precis galopperar igång). Att se dessa hästar galoppera tillsammans känns fantastiskt, de ser så galet fina ut allihop, vilka hästar!
Nya åringen kom vi upp på idag och han verkar hur smart som helst. Han är verkligen cool och lär sig allt på nolltid och Tobias kunde till och med skritta runt honom inne i boxen utan ledare och öva styrning och han förstod nästan direkt vad han skulle göra. Han är så fin och snygg med en enorm utstrålning, ser verkligen fram emot att så småningom se honom ridas ute när han är redo för det.
Hade siktat på nya bilder idag, men de är inte klara än så vi får vänta lite med det.

Idag var vi tillbaka i verkligheten igen, lite så kändes det. Skönt ändå att komma in i  de vanliga rutinerna och hästarna var väldigt laddade, tror de var peppade att få träna igen. Det blev en fullspäckad dag då vi också hade vår hovslagare på plats och det tar alltid en del tid. Trots pigga hästar så flöt allt på mycket bra! 
Nya åringen (ännu odöpt) har nu haft sadel på sig ett par gånger och travat i walkern. Det har hela tiden varit svårt med bra underlag för att kunna longera. Vore bra att kunna öva lite styrning också, men vi har ändå lyckats komma vidare med hans träning och idag hängde Lin på honom i boxen och det gick jättebra. Något annorlunda inridning får man säga, men det är bara att anpassa sig efter omständigheterna och göra det bästa man kan (plus och minusgrader om vartannat är inga ideala förutsättningar för halkfritt underlag...).
Efter avslutat förmiddagsarbete så tog vi en promenad med hundarna och kunde då inspektera dirttrackbanan. Är glad över att kunna rapportera att omläggningen har påbörjats trots att det är jul. Railen är helt nedmonterad överallt och det var full fart på traktorer och lastbilar som körde bort sand. Skönt att allt är igång på allvar nu.!
Träning som vanligt imorgon och så hoppas jag kunna göra en uppdatering med nya bilder också.

Även idag en lugn dag och hästarna verkar må fint förutom att en liten förkylning härjar runt framför allt hos åringsstona. Inga febertoppar eller så, förhoppningsvis går det över av sig själv ganska raskt.
Imorgon är det slut på julfirandet och dags att börja träna igen. Onsdagar brukar ju annars vara lugnare på träningsfronten, men efter några dagar träningsfritt nu så blir det fullspäckat schema imorgon.

Jag har haft en av de slöaste dagarna någonsin idag, sovit, tittat på film och allmänt latat mig. Känns otroligt välbehövligt faktiskt, ibland behöver man bara ladda batterierna lite.
Idag var Lin ansvarig för stallet med hjälp av Embla och imorgon är det Tobias med hjälp av Malva. På det sättet får alla vi ordinarie minst två dagar ledigt över jul. På onsdag är träningen igång igen för fullt, annars brukar ju onsdagar vara lite lugnare på träningsfronten men inte denna vecka.  
Hoppas ni har haft en trevlig julafton och juldag. Önskar er alla en god fortsättning!

Mysig morgon i stallet! Jag, Embla och Malva hjälptes åt att sköta stallet idag, men vi fick också lite extra hjälp av flera ägare som var på plats. Vid fikat var vi faktiskt många och det här kommer absolut bli en tradition framöver att äta julfrukost i stallet. Vi hade dukat upp med en hel del julmat och det var hur trevligt som helst. Är verkligen glad för att så pass många ville komma till oss och fira julaftons morgon, tack alla!
Nu önskar vi i stallet alla en riktigt God Jul, glöm inte att njuta av lite ledighet och lugn!

Redan idag startade vi julen i stallet med trevlig fika där många ägare var på plats. Vi red en del hästar också och det gick bra, tycker de sköter sig mycket fint med tanke på att vi endast tränar lugnt och att de är ganska pigga och laddade. 
När stallet var klart fick vi vänta en tag innan vår veterinär anlände för att vaccinera. 15 (av 25) hästar är nu vaccinerade, blir perfekt nu inför ett par lugna juldagar.
Imorgon blir det ingen ridning, men hästarna ska naturligtvis ut ändå och skötas om och dessutom blir det julfika i stallet. 

Idag träning som vanligt och hästarna fortsätter att sköta sig utmärkt och de ser jättefina ut. För ryttarna är det kanske inte superspännande att trava väldigt många och långa travpass som de flesta gör just nu. Det är dock väldigt värdefullt för hästarna tror jag och samtliga ryttare är duktiga på att sitta och jobba hästarna i rätt form så de verkligen bygger upp sig i kroppen.
Åringarna cantrar och de ser kanonfina ut allihop. 
Igår skrev jag ju om Fredrik som nu har börjat rida hos oss mer eller mindre på heltid. Vill också berätta att Andreas igår åkte till Spanien där han ska vara över vintern. Han kommer ha chans att få rida lite lopp där och det är nog det som är hans prio ett just nu, han vill gärna hålla igång löpridningen.
Han kommer att rida en del för Ivan Lopez som är tränare där. För de som följt vårt stall i många år så kanske ni känner igen namnet. Ivan var lärling och jockey hos oss för dryga tio år sedan och det gick väldigt bra för honom tills han fick för svårt med vikten och gav upp jockeykarriären. Nu har han börjat träna istället. Vore ju jätteskoj om Andreas kunde vinna lopp för honom och vi kommer följa hans framfart över vintern!
Imorgon är det lite träning på förmiddagen, sedan blir det vaccinering av de flesta.

Idag är årets mörkaste dag och kl 16.28 idag vänder det! Symboliskt viktigt och det känns skönt att veta att från och med nu blir det lite ljusare för varje dag som går.
Träning som vanligt idag och de nya rutinerna flyter på utmärkt, har redan vant mig vid att hästarna tränar på området och inte på banan. 
Ser dock mycket fram emot när hela banomläggningen är klar och vi har en ny fin bana att träna och tävla på!
Lovade ju nyheter om stallet och ni som har läst på Svensk Galopp eller vår Facebooksida idag vet nog redan om det här. Fredrik Janetzky kommer att bli vår förstejockey och han har nu börjat rida mer eller mindre på heltid åt oss, så mycket som det behövs.
Det känns oerhört roligt och helt rätt. Vi har många yngre hästar och de kommer starta en hel del i storlopp. Vi tar ytterligare ett kliv uppåt nästa år med de hästar vi har fått in nu, så det känns verkligen som att det är rätt tid att knyta en jockey till vårt stall som känner hästarna i träning och som vi kan ha ett samarbete med.
Fredrik var mitt absolut förstaval, han har alla de kvaliteter som behövs och har redan visat att han räcker till i alla sammanhang. Han är också på väg uppåt i sin utveckling och har alla möjligheter att vara med och slåss om jockeychampionat framöver, han är ett framtidsnamn.
Det Fredrik har saknat har just varit ett eget stall att ha som grund för sina ritter, där han rider i första hand.  Han har i år ridit för alla de största stallen i storloppen, men de har oftast redan en förstejockey och då har han fått rida i andra hand. Trots detta har det ändå gått bra, men det finns utan tvekan ännu mer att hämta framöver.
Är verkligen glad för det här samarbetet och ser fram emot år 2018 med stor tillförsikt!

Idag lite lugnare dag med färre hästar som tränade och några hade ledigt. Några turer reds dock och träningen gick bra. 
Igår hade vi informationsmöte om banomläggningen och så här långt verkar allt mycket bra. De har en detaljplan hur den ska byggas, sand är beställd och klar och utöver firman som bygger om är det dessutom flera banexperter involverade i projektet. Från tränarhåll har vi sagt till att vi gärna vill få hit Glen Kozak från USA, han har byggt och är ansvarig för flera av de största och finaste banorna där och han har enormt stor erfarenhet. Vi har nu fått svar att han kommer att komma i början av januari och kolla av allt, han har sedan tidigare fått ritningar och sandkurvor och har bekräftat att allt ser bra ut. Otroligt viktigt att banomläggningen görs enligt konstens alla regler, så det känns extra bra att vi säkrar upp det på det här viset. När säsongen drar igång så hoppas och tror vi alla att vi har en bana i perfekt skick med de rätta förutsättningarna.
Imorgon kommer jag med spännande nyheter hur det ser ut i vårt stall nästa år! 

Igår utlovade jag ju en lite mer detaljerad uppdatering om hästarna och så här ser det ut just nu:
Åringarna:
Love You Vero, Kew Bridge, Perfect Girl, High Max, Australian Open och Approach är alla igång och rids för fullt. De travar på området och cantrar på rakbanan. 
Chizhou har varit förkyld (precis som övriga), var sedan igång igen men fick ett bakslag i förkylningen. Nu ser hon friskare ut och kan troligtvis börja ridas igen under slutet av denna vecka.
Nya åringen (ännu odöpt) vill vi så klart komma igång med inridningen med, men i nuläget är det väldigt isigt och halkigt överallt på området. I lördags tog jag ett varv runt hela området och kollade av samtliga longervolter, men det var tyvärr inte bra underlag i någon.
Nu ser det ut som att det ska bli plusgrader i ett par dagar och det räcker för att vi ska komma igång med träningen samt att banpersonalen kan preparera underlaget så det är okej även när det fryser igen. Det som hände var att det kom snö och regn samtidigt som det frös, så det behövs en ordentlig harvning av volterna så fort det är tinat i marken.
Tvååringarna:
Global Boxticker, Daxios, Mr Tooma Global, Miss Global Tooma, Koko Taylor och Light Treading är igång med travarbete. De gör längre travpass ett tag till innan de sedan också kommer börja cantra på rakbanan.
Label Black skulle ha debuterat i onsdags när det ställdes in, han får en kortare vila nu innan även han påbörjar travarbete.
Akoya blev kastrerad för ett bra tag sedan och var igång, men fick en komplikation i de inte helt läkta kastrationssåren. Efter en medicinkur så ska vi sätta igång honom nu igen.
Tre år och äldre:
Stureplan, Tailwind, Cordelia, Space Dragon och Shylock är igång med travpassen, vilket även de gör ett tag till innan de börjar cantra igen.
House in Order skulle ha startat i söndags och har varit i full gång, så precis som Label Black får han en kortare vila och därefter travträning.
Himalaya och Haweswater vilar fortfarande, de kommer börja ridas igång igen ganska snart.
Marius Federigo är förhäst till åringarna. Vi planerar att ha kvar honom tills alla åringar är inridna och klara och sedan ska han få bli ridhäst istället. Han är stor och snygg och vi tror han kommer bli en underbar häst till någon lycklig.
På lördag kommer vi vaccinera de flesta och det blir ledigt från träningen ett par dagar över jul, efter vaccination ska man ta det lugnt med hästarna några dagar. Åringarna kommer få en lite längre vila än så, i ett par veckor är planen. Vi brukar göra så att de rids in, tränas igång och så får de en kortare vila. Under den tiden hinner de smälta allt de har lärt sig och ännu viktigare så växer och utvecklas de en del också. Deras kroppar har fått komma igång ordentligt med träning, så vilan gör mycket positivt.
Så här ser det ut i vårt stall just nu och vi har för tillfället 25 hästar (inklusive Marius då). Ytterligare åring på ingång under vintern och sedan till våren blir det nog Breeze Up auktion är tanken.
Det känns oerhört roligt och spännande inför nästa säsong!

Ny vecka och julen närmar sig med stormsteg. Vi jobbar på med julschemat,  viktigt att alla som jobbar i stallet kan få njuta av lite julledighet samtidigt som det så klart är prioriterat att hästarna också ska tas om hand på bästa sätt. Vi har aldrig någonsin en dag där de står inne och inte kommer ut, det är otroligt viktigt både för det psykiska och fysiska välbefinnandet att de får rasta av sig varje dag ordentligt. Tror vi börjar få ihop schemat nu så det passar alla.
Träningen idag gick fint och hästarna skötte sig bra. Fortfarande så att åringarna travar och cantrar medan övriga hästar travar ett rejält långt pass. 
Rakbanan körs ju på nätterna nu när dirttracken är stängd och det är väldigt skönt att ha en bra rakbana redan från morgonen, den är i mycket fint skick.
Imorgon kommer en lite längre uppdatering om varje häst!

Söndagar brukar vara vår lediga dag, vi som är jobbar i stallet måndag-lördag. Ja, är det tävlingar så är det så klart inte en helledig dag, men annars så är det oftast Maria Neil som är huvudansvarig för de som jobbar då. Nu åker hon idag till USA ett par veckor över jullovet (Maria går på veterinärutbildning) och vi får klara oss utan henne över julhelgerna. Så idag jobbade Andreas, Sandra och jag. 
Arbetet gick hur smidigt och bra som helst och alla hästar mådde fint. Stor guldstjärna till Andreas för en grymt bra insats idag. Redan igår meddelande han att han gärna ville "bara köra på med mockningen" och helt fokusera på det. Helt ensam mockade han samtliga 25 boxar medan vi skötte det övriga. Man ska veta att det är ett tungt jobb att göra alla dessa boxar, det var en mycket strong insats av honom.
Imorgon en ny vecka och vi fortsätter uppträningen av hästarna!

Idag blev det lite omflyttningar i stallet, några hästar som bytte box med varandra och vi organiserade om lite, vilket jag tror kommer vara mycket bättre. Under säsongen när hästarna startar så vill vi göra så lite ändringar som möjligt. Så fort nya hästar kommer in och bakteriefloran förändras så är det lätt att de åker på en liten infektionssläng. Det betyder inte att de hästar som kommer in är sjuka, men det brukar bli så ändå.
Därför är det perfekt att passa på nu när det ändå är tävlingsuppehåll och göra de flyttningar man vill. De hästar som fick nya boxgrannar verkade både nöjda och glada och det är ju viktigt att de trivs.
Träningen gick fint idag, otroligt hur fort man kommer in i nya rutiner med träningen. Åringshingstarna var ute i en tur och åringsstona i en och de cantrade på rakbanan efter den vanliga uppvärmningsturen först.
För nästan alla övriga hästar var det trav som gällde och de jobbar sig fint allihop, roligt att se när de kommer travande i stora turer tillsammans.
Bara drygt en vecka kvar till julafton nu, tiden flyger fram! Vi kommer fortsätta träningen som vanligt, men nästa lördag vid lunch vaccinerar vi de flesta och sedan blir det tre lugna dagar där de inte rids men naturligtvis som vanligt är ute i walkern samt hagarna om de inte är frusna.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Ganska snabbt har vi kommit in i nya rutiner med träningen. Just nu verkar många tränare vila sina hästar och det är väldigt lugnt ute på banan och området. 
Även våra hästar får eller har fått en vila, men det har kommit vartefter de har startat klart vilket innebär att det är väldigt olika datum för den vilan, vissa är klara med den och vissa har nyligen börjat. Efter vilan är det trav ett antal veckor som gäller och där i uppträningen befinner sig väldigt många av våra hästar nu. Så just nu har vi övervägande travturer, det är ganska långa pass som kanske inte känns så jättespännande men de är väldigt nyttiga och uppbyggande för hästarna.
Idag började vi rida Daxios igen efter drygt fem veckors vila. Här har vi en häst jag tror enormt mycket på nästa år, jag tror inte vi har sett ens i närheten av vad han kan än trots fina prestationer.
Åringarna var ute och cantrade på rakbanan efter att ha travat först och de skötte sig finfint. Hade sett fram emot att se den nya åringen longeras idag, men underlaget i longervolten var för isigt så vi fick avbryta innan vi ens börjat och ta honom på en promenad över området istället. Hoppas och tror vi kan påbörja hans träning mera imorgon istället.
Önskar redan nu alla en trevlig helg och så återkommer jag imorgon igen som vanligt!

Från och med idag så är då dirttracken stängd och på nätterna är det fullt fokus på att köra rakbanorna när det är kallt. Det märktes imorse, rakbanan var i fint skick direkt och det gick mycket bra att cantra där. Just nu har vi i och för sig många travturer, men framför allt åringarna cantrar. 
Nu får man anpassa in träningsrundorna efter träning på rakbanan och det kommer att gå utmärkt. Med två rakbanor med olika lagt underlag (även om båda är dirttrack) så har vi alla förutsättningar för fina träningsförhållanden under omläggningen. Normalt sett tränar vårt stall helst och mestadels på stora banan, men under den grundträning som görs med hästarna nu så är rakbanorna minst lika bra att vara på. 
Nu blir ju detta första vintern utan tävlingar och så här har ju Jägersro det alltid. Personligen tycker jag att det ska bli väldigt spännande att se vad det ger till nästa säsong. Normalt sett så startar Stockholmstränarna sina hästar under vintern då banorna ofta är lösare och tyngre. Tävlandet gör att det sedan blir lite bråttom att hinna med en vila och därefter grundträning. Nu har vi gott om tid att göra ett gediget grundarbete inför nästa säsong och vi har hästar som kommer fräscha och förberedda. 
Självklart förstår jag att inte alla resonerar så här och är beroende av att ha starthästar under vintern. Även för oss innebär ju detta missade starttillfällen och pengar, men jag väljer att se detta som något väldigt intressant inför nästa säsong istället.
Har uppdaterat med nya kort idag och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder, kolla in Wolframs fina bilder där!

Idag var det betydligt kallare och då gick det jättebra att rida utan att snön fastnade i hovarna, helt andra förutsättningar.
Ofta på onsdagar är det en lugnare dag, men eftersom vi inställde gårdagens träning så red vi idag istället och det gick finfint. 
Egentligen skulle det ju ha varit tävlingar idag med debut för Label Black. Banan var knappt ens lämplig att trava på, efter en rejält kall natt så var den full av iskockor vilket beror på att det ligger så enormt mycket vatten i banan. Känns som att beslutet att inställa kvarvarande tävlingsdagar var helt rätt.
Från och med imorgon är dirttracken stängd och omläggningen inleds med borttagning av all rail, känns verkligen bra att de kommer igång direkt nu.
Så nu är det rakbanorna som gäller framöver och den nyanlagda banan verkar vara klar, men vad jag förstår ska den bara prepareras först innan även den öppnar.
Imorgon kommer nya träningsbilder in!

Under natten snöade det ymnigt och det fortsatte hela förmiddagen. Samtidigt låg graderna runt noll och det är då det blir kramsnö som fastnar i hovarna när man rider. Hästarna får s k snöstyltor, snön packas och blir bara högre och högre och då går de nästan på tå. Ibland släpper styltorna av sig själva och ibland sitter de kvar, oavsett så är det en rejäl risk för vrickning eller att att de halkar rejält.
Vi hade en häst för många år sedan som skulle starta på söndagen, på lördagen red jag ut honom en sväng i skogsslingan som fanns på Täby Galopp och det var just kramsnö då. Dagen efter stod han med en vrickning och det tog nästan fyra månader innan han var helt bra igen, det blev bakslag flera gånger. 
Det man lärde sig då är att det är bättre att skippa ridningen en dag när det är tveksamt underlag än att träna till varje pris.
Idag avvaktade vi tills några andra stall var ute och red, kollade med dem och visst fastnade snön. Så det blev längre walkerturer idag och ingen ridning.
Istället körde vi ordentlig storstädning och lite annat samt friserade manen på vår nya åring. Inser nu med allt med banan att jag inte skrivit så mycket om honom.
Han är jättefin, snygg och cool och verkar ha blivit hemtam direkt. Än så länge har han inte påbörjat någon inridning utan vi har varit ute och promenerat med honom. Vi kommer börja med longeringen snart och det ska bli spännande att se mer hur han rör sig. Vet att jag tjatat om det, men det är nästan overkligt så fina åringar vi har!
Vill ni se en liten huvudbild på honom så kolla in under fliken Våra hästar, där finns nu en bild som togs idag.
Imorgon försöker vi rida lite turer om vädret är med oss!

Idag kom beskedet att resten av tävlingsdagarna (13e, 17e, 20e samt Nyårsdagen) innan uppehållet ställs in och banomläggningen påbörjas tidigare.
Det var lite snopet med Label Black som skulle debutera på onsdag samt Tailwind och House in Order som startanmäldes idag till på söndag.
Kan dock ändå förstå beslutet och tycka att det var helt rätt. Nu har vi ställt in två tävlingsdagar i rad och de här kommande dagarna ligger tätt. De senaste tre veckorna har banan endast varit bra ett fåtal dagar. Det är massor med vatten i banan och sanden är för känslig, där är grundproblemet. Ser man då att det är liten chans till bra tävlingsförhållanden så känns det bättre att sätta igång med omläggningen så fort som möjligt.
Viktigt att de här inställda dagarna och loppen kommer tillbaka och kommer oss tillgodo nästa år, vilket vi har blivit lovade.
För mig känns detta som helt rätt beslut, men jag har samtidigt stor förståelse för att de stall som haft ett tufft år och kanske hade många starthästar nu inte är så glada. Det är inte lätt att vara tränare och sådana här beslut påverkar naturligtvis enormt.
Det här är återigen en sådan situation där Svensk Galopp i stort sett omöjligt kan vinna, vad de än gör så tycker många att det är fel. Nu är det en hel del folk som är upprörda över detta, men hade Tävlingsledningen fortsatt att försöka genomföra tävlingar och fått ställa in igen så hade det blivit kritik för att de inte stoppat i tid när de såg att banan inte klarar de här extrema väderväxlingarna.
Som alltid så är ju säkerheten för hästarna prio ett och när inte banförhållanden är bra så känns en tidigare omläggning som rätt väg att gå. Nu vinner vi två veckor vilket kan vara väldigt värdefullt i slutändan och kanske kan till och med tävlingssäsongen inledas tidigare?

Tyvärr inga tävlingar idag heller. Jag jobbade i tv-studion och eftersom vi ändå inte skulle ha haft några starthästar så har jag inte själv inspekterat banan och kan komma med några säkra uttalanden om hur bra den var. Verkar dock som att den var hyfsat bra till största delen, men invändigt i sista sväng var den enligt uppgift ojämn och bar inte ordentligt. 
Det betyder att det då går utmärkt att rida på den i träning när man kan hålla utvändigt, men i lopp fungerar inte detta. Tyvärr är det så att det hjälper inte om banan är perfekt till 98 procent ifall det finns en liten plätt som är undermålig.
Det är självklart väldigt trist när tävlingar ställs in, men säkerheten för hästarna går alltid först. Det är tråkigt för de som rest till banan och så får de vända hem igen. Dilemmat där är att man så klart vill göra allt för att avhålla tävlingar och jobbar med banan hela tiden in i det sista. Hade loppen inställts igår och banan varit bra idag så hade det blivit kritik för det. Svårt att vinna i de här lägena, det blir lätt fel hur man än väljer att göra.
Vill i alla fall säga att jag med säkerhet vet att banmästare Johan Lindberg har jobbat stenhårt hela helgen med att försöka få till banan, så allt som kunde göras gjordes utan tvekan. När banan lagts om kommer vi ha en betydligt mera tålig sand och inte alls ha så här stora problem. Sedan ska man också tänka på att vädret varit helt extremt den senaste tiden med enormt mycket nederbörd samtidigt som temperaturen skiftat mellan plus och minus mest hela tiden, det har varit mer än tio graders skillnad från en dag till en annan vissa dagar.
Vill också säga att vad man än tycker så är det så att banveterinären har ansvaret för djurskyddet och är den som har veto om tävlingarna ska ställas in eller ej. Detta måste respekteras och det är inte okej som aktiv att stå och skälla på honom för att man inte är nöjd med det beslut han tar, det är under all kritik. Så skedde idag och jag tycker att vi som håller på med det här med galopp borde hålla en respektfull ton och en nivå som är högre än så.
 

Vilken fantastiskt trevlig lördag!
För att börja med dagens banrapport så var dirttracken mycket bättre och  i alla fall ridbar, dock inte mer än lugnt och i svängen mellan 800 och 400 var det fortfarande väldigt blött. Även rakbanan var det en hel del vatten på, så det blev träning i lugnt tempo på stora banan för våra hästar. 
Första turen för dagen var en längre travtur runt området för ett antal hästar som är under igångsättning.
Andra turen var canter på banan för hästar som egentligen skulle ha cantrat raskare än de nu kunde göra, men det är bara att anpassa sig efter förutsättningarna. Samtidigt var Perfect Girl ute på rakbanan tillsammans med Marius Federigo och galopperade för första gången där och hon skötte sig mycket bra. 
Tredje turen var Marius ute igen, men nu tillsammans med fem åringar; Australian Open, Approach, High Max, Kew Bridge och Love You Vero. För High Max var det banpremiär, men det syntes absolut inte, han galopperade rutinerat och fint upploppet ner efter att ha travat först. 
När jag ser alla dessa fantastiska åringar galoppera tillsammans så längar jag redan till säsongen drar igång, ser så enormt mycket fram emot nästa år med de här förutsättningarna vi har nu!
Den åring som inte nämnts nu är Chizhou som precis som de andra haft en förkylningssläng som är på väg bort nu, så även hon är nog med i de här turerna snart.
Sent ikväll anländer också vår nya åring (e Mastercraftsman) som inköptes på Newmarket nyligen. Det har tagit ett tag att få hit honom, så det känns bra att han äntligen anländer nu.
För att återgå till dagens träning så var sedan fjärde och sista turen för dagen en tur där hästarna gjorde lite olika, det var både trav runt området och canter lugnt på banan.
När allt annat jobb i stallet var klart så fick vi jullunch serverad i köket. Det var våra härliga ägare som brukar vara i stallet på lördagar som ordnade detta, så vi alla kunde sitta och äta en jättegod och trevlig jullunch tillsammans. Det var hur mysigt som helst och det här gör vi om flera gånger!
Imorgon är det tävlingar om nu banan blir tillräckligt bra för det, den blir bättre och bättre. Jag jobbar i tv-studion (Tv12 12.30-14) och vi har ändå inga starthästar så det passar utmärkt. 
Vi håller tummarna för bra bana imorgon!

Idag var banan stängd, den var geggig och djup med en hård botten. Mera lämplig för mudwrestling än kapplöpning... Ska det bli tävlingar på söndag så behöver det nog bli lite kallt natten mellan lördag och söndag, annars ser det ganska körigt ut tror jag i nuläget.
Har aldrig varit med om ett mer växlande väder vad jag kan komma ihåg. I onsdags var det minus 6 och dagen efter plus 6, det är snabba förändringar det, lägg på lite snö och regn också så förstår ni att det är inte lätt just nu.
På söndag har vi ingen starthäst, men däremot så jobbar jag i tv-studion om loppen blir av.
Det blev ridning på området idag och som tur var gick rakbanan att använda även om det endast blev i lugna tempon.
Träningen gick bra och hästarna var pigga och glada.
Nu är klockan strax 20 och det är dags för finalen i Idol som jag följt hela säsongen, hoppas starkt att Hanna vinner!

Idag var banan toppfin! Igår var det ju fruset och kallt och så kom snö under natten. Tidigt på morgonen hade detta övergått i plusgrader och lite regn och då blir det en process i banan, den börjar tina. Dock var den så där perfekt lagom just under förmiddagen, den var inte frusen och tung och den var inte geggig heller, utan en god bana med bra fäste. 
Så klart passade vi på att träna på de som nu är aktuella för start och det är Label Black som startar på onsdag (den 13e) samt House in Order och Tailwind som båda siktar på start den 17e, dvs nästa söndag. Alla tre cantrade på i ett rejält tempo hela vägen och de såg mycket bra ut.
Vi har också haft en del hästar där vi haft siktet inställt på start en av de sista dagarna, men när det varit sådana här banförhållanden pga vädret så är det svårt att få igång hästar, träningen blir väldigt sporadisk och det är svårt att lägga upp en långsiktig plan. Space Dragon, Cordelia, Shylock och Himalaya har jag haft i åtanke för start, men det ser ut att bli lite för stressigt med det nu.
I övrigt har vi många hästar som travar just nu efter att ha vilat. De kommer att göra ordentliga travpass i ett antal veckor innan de börjar cantra, vi kommer att lägga ner mycket tid på ett ordentligt grundarbete på samtliga inför nästa säsong. Några som är igångsatta nu efter vila är Stureplan, Light Treading och Miss Global Tooma. Fler hästar kommer sättas igång nu vartefter de har vilat färdigt, snart är mer eller mindre alla ute och travar.
Åringarna jobbar vidare och idag var några av dem på banan igen. De reds i en tur med Marius Federigo som förhäst och det var Approach, Australian Open, Kew Bridge och Love You Vero som var där.  Det är verkligen nyttigt för dem att gå så här många tillsammans, det lär de sig oerhört mycket på och har en stor fördel när de kommer till lopp och är vana att gå i stora klungor. Övriga åringar reds på området och snart är även de redo för banan.
Väldigt nöjd med alla hästar idag och så klart glad för att vi har kunnat träna på idag!

Idag var banan bättre, men inte helt bra. Fortfarande isklumpar men betydligt mindre i storlek och inte över hela banan. Gick man direkt efter traktorn hade harvat så fanns i alla fall några spår som var okej. Dock inte fortare än lugn canter blev det. 
Imorgon kommer nästa väderomslag, det är nu minusgrader och under natten säger prognosen att det kommer en hel del snö för att sedan under tidig morgon övergå till regn och plusgrader.
Inte det enklaste vädret just nu... Men det kan ändå finnas möjlighet till bra bana under förmiddagen med lite tur.
Ser att vi inte är de enda med svårt väder för tillfället, på Jägersro har det varit vattenbana och total gegga i ett antal veckor nu vid tävlingarna, idag hade de sin säsongsavslutning.
Vi hoppas kunna träna på mer imorgon och jag kommer då förhoppningsvis också med en mera utförlig träningsrapport!

Blev en ganska ospännande träningsdag idag. Igår var ju banan jättefin, men efter en kall natt så ansåg i alla fall jag att de hårda isklumpar som fanns på banan var en alldeles för stor risk för hästarna att galoppera på. Så det blev en dag där samtliga hästar istället fick göra längre travpass. 
Imorgon ska banan vara öppen under förmiddagen, så vi får hoppas att det går att träna på då istället.
Jag vill verkligen inte tumma på säkerheten och utsätta hästarna för dumma risker, idag var inte banan säker. Borde den inte vara bra då? Jo, det kan man tycka samtidigt som det kommit enorma mängder regn den senaste veckan och nu minusgrader. 
Klart det är frustrerande när man planerar träningen och man får tänka om, men man måste se längre än bara de närmaste veckorna. 
När jag kollar väderprognosen framöver så ser det väldigt ostadigt ut, både snö, regn, minusgrader och plusgrader om vartannat... Inte idealiskt direkt. Banpersonalen kommer behöva jobba stenhårt om de ska kunna få till bra banor, det är helt klart. 
Vi får ta dag för dag nu, vädret är svårt att rå på. 
På återhörande imorgon!

Idag var det återigen minusgrader och banan hade då torkat upp igen och var fin. I lördags när några av våra hästar cantrade på raskare så fick så klart House in Order och Label Black ta det lugnare eftersom det var meningen att de skulle tävla dagen efter. Nu blev ju tävlingarna inställda och idag fick de här två träna på istället, lika bra att passa på när banan är bra.
Cordelia gick i mellantempo och såg laddad ut medan övriga höll sig något lugnare och planerar att träna på mer imorgon istället.
Åringarna var ute och reds i två turer ute på banan och man blir så glad när man ser dem, de är verkligen duktiga. De som varit förkylda och precis är igångsatta fick nöja sig med att gå ut på en travtur, men det dröjer inte länge förrän även de är ute på banan.
Startanmälan idag till söndag men då har vi inga som startar. Dock är det tätt mellan tävlingarna och idag anmäldes det till nästa onsdag (den 13e) samt nästa söndag (den 17e) och då har vi några som siktar på start.

Inställda tävlingar idag. Jag är inte förvånad, har haft det lite på känn hela veckan. Allt regn som har kommit under veckan och sedan minusgrader lördag som snabbt övergick till plusgrader redan igår kväll, det är inga optimala väderförutsättningar det. När det varit fruset och sedan går över till plus igen så börjar det då tina och det sker ofta ojämnt. 
Idag var banan geggig och blöt, men det hade man kunnat leva med, dock var det väldigt ojämnt under vilket var det som gjorde att det blev inställt.
Helt rätt beslut, säkerheten för hästarna (och ryttarna) måste alltid gå först!
När banan lagts om (med start den 2 januari) så bör de här problemen minska radikalt, den här sanden vi har nu är känsligare för nederbörd och släpper inte igenom vatten på samma sätt som den nya sanden kommer att göra, den är lite annorlunda och bättre.
De här loppen idag kommer att läggas till på redan befintliga löpdagar, redan nu på söndag rids några extra lopp och även den 17e har flera lopp utskrivits. Nu håller vi tummarna för bra förutsättningar de sista tävlingsdagarna innan omläggningen.
Nu framåt kvällen känns det återigen lite kallare, så det finns god chans att banan är bra imorgon igen.

Idag var det ett par minusgrader vilket gjorde att banan hade torkat upp och gick att träna på. Med två starthästar imorgon och många som vilar så är det dock inte så många hästar som är redo att träna på. Det blev Himalaya, Space Dragon och Tailwind som gick i friskare tempo och det gjorde de utmärkt.
I övrigt var det lugnare tempon och även en hel del travturer för hästar som är under igångsättning.
Stora framsteg för åringarna idag! Kew Bridge var ute på dirttrackbanan för första gången med Marius Federigo och hon skötte sig kanonbra. Senare på dagen blev det en tur med Australian Open, Approach och Love You Vero och även det blev en tur på banan. Love You Vero har varit där tidigare, men för de andra två var det premiär och det är otroligt så fort det har gått med deras utveckling, de har lärt sig allt i raketfart. 
Turerna gick till så att de skrittade ut en bit på banan, travade sedan fram till upploppet och där galopperade de rakan ner och runt svängen, är så imponerad över hur duktiga de är allihop!
De som inte var ute på banan var High Max, Perfect Girl och Chizhou, som jag skrev häromdagen så har de haft en förkylningssläng men är nu friska och redo för igångsättning. Efter två dagars longering där de har fått rasta av sig och vi har kunnat kolla av att det inte blivit något bakslag i deras tidigare förkylning så var de nu redo för mera träning. Idag blev det en liten repetition med sadel och ridning inne på stallgången och detta klarade de av utan problem. Man ska komma ihåg att de nyligen är inridna, därför är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och ta ett kort steg bakåt för att repetera än att kasta sig ut på tur oförberedd. Nästa vecka kommer de kunna ridas ute på tur med de andra.
Apropå åringarna så har jag nu lagt in dem under Våra hästar, det är Wolfram som har tagit fina huvudbilder på dem. Deras dressar och ägare är ännu inte inlagda dock, det kommer när allt sånt är klart och inregistrerat. Jag har då lagt in de sju vi har inne nu, ytterligare två stycken kommer in, den ena är på inridning och den andra är på väg hem från England.
Har idag uppdaterat med nya bilder och där finns också med bild på just vår nya engelska åring, ser mycket fram emot hans ankomst! Kolla in honom samt Wolframs fina träningsbilder under fliken Veckans Bilder.
Imorgon är det tävlingar på lunchen, har uppdaterat kommentarer om chanserna för våra två starthästar och ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat).

Så var det december då och än så länge mest åt hösthållet även det varit kallt enstaka dagar. Banan blir sakta men säkert bättre, det torkar upp mer och mer även om en del regnande emellanåt förstör framstegen.
Det gick att cantra en aning mer idag, men än så länge ingen jättespännande träning att rapportera om utan vi håller det fortsatt lite återhållsamt. 
Hästarna mådde bra och dagen flöt på fint. Det blir en kortare rapport idag och hoppas kunna ha lite mer att skriva om imorgon då väderprognosen säger någon minusgrad under natten. Det borde räcka för att torka upp banan så det går att träna på lite mer då förhoppningsvis.
Imorgon kommer det in nya bilder här på sidan.
Trevlig helg alla!

Idag något bättre bana och vi kunde cantra hästarna. Dock lite övermättad på vatten fortfarande, så det blev inga raska tempon idag heller utan lugnt. Om regnet håller sig borta nu så borde banan vara i gott skick imorgon eller senast lördag. Däremot oroar väderprognosen till på söndag då det verkar bli regn, men vi får hålla tummarna för att den prognosen hinner ändra sig tills dess...
Mest dramatik idag blev det när Andreas ramlade av Himalaya mitt på upploppet. Hästarna är ju vana vid att träna på och när de går så här långsamt så blir de lätt ofokuserade. Han var mest fokuserad på att följa med Space Dragon som låg lite framför och sedan får han syn på något och tvärvänder i galopp och det gick blixtfort. Andreas klarade sig bra som tur var, men det är aldrig kul att ha en lös häst som springer runt. 
Normalt sett när vi tränar så när samtliga har saktat av så skrittar alla förbi utgången och stannar sedan och står still en stund innan de lugnt får skritta ut från banan. Detta gör vi för att de inte ska ha bråttom ut och skapa en onödig stress. Tror att den rutinen gjorde hela skillnaden idag, Himalaya galopperade förbi mål och saktade av uppe vid bortre lång och kom sedan i full fart mot utgången, men stannar precis innan och står helt still och kunde på det sättet smidigt infångas. Skönt att det gick bra!
De som inte reds på banan idag var åringarna som travade en slinga runt området och därefter galopperade de i båda varven på volten längst ner vid rakbanan. Kew Bridge och Love You Vero reds i en tur tillsammans och så var det Approach och Australian Open i en tur. Det var första gången Australian Open reds med andra åringar och han skötte sig exemplariskt och kunde till och med galoppera först hur rutinerat som helst!
Chizhou, High Max och Perfect Girl har alla haft en förkylningssläng, men nu verkar de friska igen och vi har därför inlett med longering, då får de rasta sig lite lagom utan att man tar dem för hårt. De kommer igång med ridningen igen inom kort.
Vet att det är hög tid att uppdatera Veckans Bilder och hoppas kunna få klart med det imorgon eller senast lördag!

Ännu en dag med regn, jag som gnällde över vinter och minusgrader börjar nästan ändra mig nu... Nej, egentligen tycker jag att hösten är mysig, men evigt regn och geggamojja är inte lika skoj.
Det blev travturer idag för hästarna och åringarna fick ledigt. Så en halvlugn dag där vi hann med lite annat också, bl a ytterligare några manar som blev friserade och inte så många återstår nu.
Vi håller på och jobbar på transport för den nya åringen som står kvar på Newmarket än så länge. I nuläget verkar det som han kan hämtas först om en vecka, synd om han inte kan komma fortare. Dock inget att göra åt om det inte finns någon lämplig transport, men vi får se om det kan ordna sig raskare, vi hoppas det.
Imorgon tränar vi vidare och håller tummarna för bra väder och bana!

Så var hela stallet vintersäkrat och klart! Känns skönt att det är gjort nu, det enda som återstår är själva värmegolvet i stallet. Det fungerar bra i mittensektionen av stallet, men inte i  stallgångarna. Det är själva värmepannan som behöver åtgärdas vad jag förstår och detta gäller alla 20-stallarna (i stallar med endast 10 hästar räcker värmen).
Nu är det på gång under denna vecka eller nästa med folk som ska se över det här, så förhoppningsvis är även det åtgärdat snart och då är vi enormt mycket mera redo för vinter och kyla än förra året då tex vattenkopparna frös, nu är rören inklädda med värme.
Planen idag var att träna på och snabbjobba en del hästar, men det gick inte det  utan det fick bli lugn träning. Den senaste veckan kan vädret sammanfattas med regnDet är geggigt överallt och inte mycket någon kan göra åt det. Tyvärr betyder det att söndagens starthästar inte får något snabbjobb denna vecka, men hellre att de är lite klent tränade än att snabbjobba på en bana som inte är tillräckligt bra. Det är House in Order och Label Black som startar på söndag, men det är även en del hästar som siktar på start om några veckor som skulle behöva träna på. Gäller dock att ha is i magen i de här lägena.
Imorgon onsdag är banan öppen halva förmiddagen och vi kommer rida en del hästar. Annars är ju onsdag den lugnare träningsdagen men eftersom det blivit så återhållsam träning de senaste dagarna så finns det ingen anledning till en ledig dag för hästarna utan vi jobbar vidare.

Hemma efter en lång dag! Idag hade vi ju första halvan av vintersäkringen att ordna med. Vårt stall är uppdelat i en avdelning för hingstar (och valacker) och en för ston. Idag flyttade vi hingststallet och alla hästar skulle vara ute kl 8. 
Vi var över och förberedde med att lägga in foder, torka ur vattenkoppar och krubbor samt köra en dusch med descinficering i varje box eftersom alla stall använder boxarna vid den här processen, så det är många som har stått där.
Jag hade gjort schemat så att de som skulle flyttas var ridna eller reds kl 8 och vi kunde flytta över hästarna vartefter de var färdigtränade för dagen. Var en hel del att fixa med, men måste ändå säga att det gick över förväntan smidigt. Unde eftermiddagen kunde de flytta tillbaka igen och imorgon är det stostallets tur.
Träningen idag var som vanligt på måndagar åt det lugnare hållet och hästarna såg fina ut. Sista turen för dagen var en travtur, där Miss Global Tooma var oerhört pigg och var mer i luften än på marken. Guldstjärna till Andreas som höll sig kvar hur smidigt som helst, imponerande!
Efter avslutat arbete hann jag i stort sett hem, byta om och vända innan det var dags för först ett styrelsemöte i Stockholms Galoppssällskap och sedan senare höstmöte i samma föreningen. Tycker båda mötena var bra även om jag åkte hem lite innan det sista mötet var helt slut, lite middag och sömn är också bra att hinna med...
Det mest intressanta idag var i alla fall att det blev ytterligare en åring inköpt, denna gång i England på auktion i Newmarket. 
Jag var inte själv på plats, men vår agent i samarbete med en engelsk agent inspekterade åtta nummer som på pappret såg intressanta ut och ratade fem av dessa. Tre nummer återstod och vi trodde nog på förhand att den första av dem var mest intressant och så blev det också! Det är en snygg grå hingst e Mastercraftsman (precis som Global Boxticker) och med USA-blod på mammans sida. Vi fick honom för 19 000 Guineas (det är typ Pund det) och det får ses som ett mycket bra pris. 
Vilka åringar vi har nu, overkligt hög kvalitet! Ser så enormt mycket fram emot nästa år!

Välbehövligt med en lugn dag för återhämtning helt klart. Uppladdning inför kommande vecka då vi inleder med lite special måndag och tisdag. Just nu vintersäkras alla stall på Bro Park, de installerar isolering på vattenrören och sätter upp vindskydd på utsidan av stallet som täcker en ganska rejäl öppning ovanför boxarna.
Det här bokas in i förväg och hästarna måste flytta ut över dagen i annat stall på området. Halva stallet flyttar imorgon och andra halvan på tisdag, det är alltså bara en flytt över dagen och de kommer tillbaka till kvällen.
Därför rider vi direkt på morgonen imorgon och mockar sist istället, det blir ett mycket enklare upplägg att ha de som ska flytta ridna och klara innan de byter stall.
Ska bli skönt att få detta gjort även om det innebär en hel del merarbete kommande två dagar. Återkommer med en rapport imorgon så klart!

Så var det lördag igen. Ni som brukar läsa här vet ju att lördagar är en speciell dag, då kommer många av våra ägare och det är en social och trevlig dag. Idag var det dock inte riktigt som vanligt, för de flesta som kom på besök idag så var detta första gången i stallet sedan World Gone Mads olycka i onsdags. Det var många tårar och känslor idag, men tror att samtliga kände att det var skönt att vara i stallet igen och gick hem med en positiv känsla, det var en helande dag på något sätt.
Träningen gick fint, efter någon minusgrad under natten hade banorna torkat upp och gick att cantra på, dock var de ännu lite för hårda under och vi höll oss i lugna tempon med samtliga. Var i alla fall bra att kunna komma ut och galoppera dem även om vi önskat att vi kunnat träna på lite mer än så.
Åringarna fortsätter att sköta sig utmärkt och idag var Approach för första gången på tur med fler än en häst, det var både Marius Federigo och Love You Vero som var med i samma tur och de travade och galopperade på volten längst ner på rakbanan. Det har gått enormt fort framåt!
Igår skrev jag ju att Australian Open var på gång med inridningen. Det kan man ju minst sagt säga. I förrgår var det första gången någon hängde på honom. Igår var första gången någon satt upp på honom. Idag reds han ute på stallgången utan ledare och både skrittade och travade fram och tillbaka på stallgången, han förstod styrning och allt helt perfekt. Därefter skrittade han med ledare en liten sväng ute också och var hur cool som helst, såå duktig!
Några av åringarna har haft lite snuva, men nu tycker jag det känns som att det börjar avta och att de kan ridas igen snart.
Imorgon är det inga tävlingar och en lugn dag för både hästar och folk, välbehövligt! Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Banorna något bättre idag, men inte tillräckligt så det blev ännu en dag med travturer för samtliga idag. Undantaget var åringarna som kunde galoppera lite på volten längst ner på rakbanan även om det var något blött där.
Idag satt vi (eller rättare sagt Tobias satt) för första gången i sadeln på Australian Open och det gick utmärkt. I den här inridningsprocessen går det ofta ganska snabbt när väl själva inridningen har börjat, om hästen är lugn och vettig vilket han är. Tror inte det dröjer länge förrän han är ute på tur med övriga.
Imorgon hoppas jag att banorna är i bra skick igen och eftersom mycket hade torkat upp redan idag så finns det gott hopp att det ska vara okej imorgon. 

Tung dag idag efter gårdagen, att komma till en tom box var otroligt sorgligt och alla vi var nedstämda och det var lågt på energi överlag. Men det finns 24 andra hästar som måste tas om hand på bästa sätt, så det är bara att ta sig samman och jobba på, det hjälper att fokusera på dem istället även om det värker i hjärtat.
Efter regnande hela natten samt ett raskt omslag från 7 minusgrader igår till 5-6 plusgrader idag så var både dirttracken och rakbanan rejält geggiga.
Det blev travturer för samtliga hästar idag, tre varv runt hela området är en bra och uppbyggande tur, men mera motion än träning. Hästarna skötte sig fint, men lite pigga var några av dem.
Vi får hoppas det går att träna på imorgon istället, men efter regn nu på eftermiddagen/kvällen så känns det något osäkert.

Ibland är livet hårt och tungt. En sorglig, sorglig dag när World Gone Mad (Myran kallad) bryter höger framkota och måste avlivas. En sådant hårt slag för oss alla, vi i stallet som jobbar med hästarna varje dag och spenderar mer tid med dem än med våra familjer, man fäster sig vid dem. Ägarna som engagerar sig och är i stallet ofta och hälsar på, för dem blev det här också en chock.
Förmodligen var det helt enkelt maximal otur, ett rent feltramp vilket Andreas också trodde. Man ser att ett steg blir lite orytmiskt och sedan märks att något inte stämmer och han galopperar orytmiskt och stannas upp. När vi kom upp till bortre långsidan (efter att ha liftat med ambulansen) så syntes det direkt att det inte fanns något att göra åt skadan.

Den känslan som uppstår då är obeskrivlig och inget man vill uppleva.
Myran var en stålhäst, alltid frisk och fräsch, det här blev verkligen chockartat och overkligt, så svårt att ta in.
Tack för allt stöd, hjälp och tröstande ord, det är tungt nu och han är enormt saknad. Vi har förlorat, inte bara en fin tävlingshäst utan en stor personlighet med en fantastisk utstrålning, det kommer bli tomt i stallet utan fina Myran.

Idag var det några som tränade på lite snabbare:
Label Black och House in Order jobbade tillsammans där upplägget var ett längre jobb som inleddes redan på bortre långsidan. Det gick kanske något fortare än planerat i svängen, men de höll ändå tempot fint hela vägen. House gör detta lättast vilket är som det ska då han är äldre och i full form medan Label Black siktar på debut om knappt två veckor och är på väg uppåt i sin form.
En bit bakom dessa två gick Himalaya en rask canter som blev ännu lite snabbare mot slutet. Han skulle gå snäppet lugnare än de övriga två, så då kunde han starta bakom och få lite lagom draghjälp sedan. Han ser strålande fin ut! Siktet är inställt på start om en månad och om inte vädret orsakar alltför många dagar där man inte kan träna på banan så borde han hinna bli klar tills dess. 
Lite senare på dagen cantrade Cordelia på i en ganska rask canter och efter ett litet uppehåll så är hon på väg uppåt igen i form.
I övrigt var det lite blandade tempon och även några som var ute och travade längre pass runt området, det kommer vara en del sådana turer ett tag framöver vartefter hästar kommer igång.
På åringsfronten går det fortsatt bra framåt, även om det emellanåt blir lite stopp i träningen pga att de får någon förkylningssläng som åringar i stort sett alltid får när de kommer in i träning, lite som dagisbarn.
Approach var idag för första gången ute på tur tillsammans med Marius Federigo och de tog en runda runt området, han var hur duktig som helst!
Australian Open sköter sin tömkörningsträning galant och det börjar nu bli dags att introducera själva inridningen.
Imorgon är det tävlingar på lunchen och vi har endast en startande, World Gone Mad, i första loppet. Se närmare kommentar angående hans chanser under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag igen och en ny vecka. Snö har det kommit dessutom, inte mitt favoritväder även om jag kan medge att det är ljusare och finare än geggamojja...
Som vanligt på måndagar så var det mera åt mellantempohållet idag, mest plus får Space Dragon som cantrade i sällskap. Han har cantrat på en hel del ensam och sett jättefin ut, men nu såg han ännu bättre ut eftersom han tog fatt lite ytterligare och han gjorde det verkligen lätt i hand hela vägen.
Många hästar vintervilar ju, första häst att vila var Global Boxticker och idag var det dags för igångsättning igen efter nästan sex veckor utan ridning. Planen nu är en månad åtminstone med travpass så han blir starkare i hela kroppen, han har en del byggande kvar att göra innan han är helt färdig i kroppen. Han har växt en hel del under vilan vilket var välbehövligt då han är stor och man har sett att han inte varit helt klar i sin utveckling. Tror vi kommer se massor med förbättring i honom till nästa år.
En fördel med att det just nu är lite lugnare på ridfronten är att vi hinner med en del extra saker som alltid behövs. Projekt just nu är frisering av manar, hann med två hästar idag och vi har hunnit med en hel del tidigare också, återstår dock klart mer än hälften så vi får kämpa på. 
Anmälningar idag till näst nästa söndag, den 3e december och då har vi House in Order, Tailwind och så Label Black som debuterar. Tycker listorna så här på förhand såg bra ut för vår del.
Imorgon är det raskare träning för några av hästarna!

Otroligt välbehövligt med en ledig söndag, precis en sådan dag som behövdes för att lite komma ikapp på alla sätt.
Från stallet rapporterades allt bra, hästarna mådde fint.
Tävlingar idag, men bara fyra lopp och inga starthästar från oss. Däremot på onsdag så startar vi World Gone Mad som efter två raka segrar är favorit till att ta tredje raka.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Dagens väder kan sammanfattas som sämre och sämre. Började bra med rejält med plusgrader på morgonen, men regnet hängde i luften. Lagom till stallet var mockat och klart och det var dags för fikarast så började det smådugga lite. Därefter ökade regnet stadigt mer och mer under dagen.
Banan höll dock ihop på ett helt okej sätt även om den var lite blöt på bortre långsidan. Frågan är bara hur pass bra den blir till tävlingarna imorgon om regnet fortsätter?
Hästarna tränade på fint i blandade tempon. Allra piggast var nog Cordelia som visserligen brukar köra några bocksprång av glädje när hon kommer in på upploppet, men idag var det en hel serie hela rakan ner, hon tycker verkligen det är roligt att träna!
Åringarna travade och cantrade på rakbanan och de skötte sig kanonbra som vanligt. Approach reds för första gången utomhus idag och han lär sig allt väldigt snabbt. Nu är det bara Australian Open kvar att rida in och oj vad jag ser fram emot att se honom under ryttare, han är så himla fin. Han har påbörjat tömkörningen, så lite mer sådan träning så är även han igång.
Imorgon har vi för ovanlighetens skull inga starthästar, så passar på att ta en ledig dag och ladda batterierna lite. Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Idag lite av en mellandag när det gäller träningen, mestadels tempon åt det lugnare hållet. Hästarna såg fina ut men några av dem hade nog gärna velat cantra i lite raskare tempo om de fått bestämma själva...
För åringarna var det en lugnare dag där vi endast jobbade med Approach och Australian Open. De tränas i stort sett varje dag medan de som rids har vilodagar emellan. Approach har vi börjat sitta på och idag blev det också en liten tur ute på stallgången och han skötte sig strålande fint.
Australian Open fick en liten förkylningssläng (som i stort sett alla åringar får) och har varit lite ledig, men nu är han igång igen med träningen och longerades med sadel idag. Dags att återuppta tömkörningsträningen.
En liten tur till Mälarkliniken blev det med Miss Global Tooma för återkoll. Hon fick ett överben (som en knöl antagligen pga en spark) som vi tog bort för ett tag sedan. Det här är ingen skada som ska läka, men eftersom de varit inne och rotat så vill man se att det inte är aktivt. Allt såg toppen ut och nu kan hon tränas igång igen!
Idag blev också ytterligare ett åringsnamn godkänt. Love You Vero heter nu det förut odöpta stoet efter Excelebration, som var en av flera åringar vi köpte i Baden Baden i höstas. Det är Global Farm äger henne och hon är nu döpt efter hans sambo Veronica, väldigt trevligt tycker jag!
Imorgon träning som vanligt inklusive åringarna som ska ut på tur!

Idag var det banpremiär för två av åringarna. Det var "Vero" (Namn kraftigt på gång) och Chizhou som med Marius Federigo som förhäst gick ut på dirttracken. Först skritt en bit och därefter trav fram till upploppet där det även blev lite galopp.
De uppförde sig exemplariskt båda två. De var ute samtidigt som traktorn preparerade banan, då vet man att det är lugnt och mindre risk för att bli passerad av raskt cantrande häst. Just det momentet är alltid det kritiska, det är lätt hänt att en oerfaren häst blir skrämd och ibland reagerar de fel och snarare springer inåt i banan och då kan det blir problem. 
Nu passerades de av en häst i lugnt tempo och det gick jättebra. Är så nöjd med dem, de lär sig allting oerhört fort! 
Nu betyder inte detta att de framöver endast kommer träna på banan, man får inte glömma bort att de är unga och det är bra att träna lite varierat än så länge samt inte glömma viktig vila emellan så det inte blir för mycket.
Övriga åringar som rids tränades på området och de var jätteduktiga allihop. De som vi ännu inte börjat rida är de två som anlände sist, nämligen Australian Open och Approach. Det dröjer nog inte så himla länge innan även de är ute på tur, men lite jobb är det kvar tills dess.
I övrigt idag var det mestadels lite lugnare träning och de som behandlades av chiropraktorn igår fick en extra ledig dag. Hästarna såg fina ut allihop!
Bygget av den nya rakbanan går vidare och de kör hela dagarna med lastbilar, är igång från tidig morgon. Ser fram emot att vi får prova den nya banan när den är klar!
Startanmälan idag till nästa onsdag och i World Gone Mads lopp var det endast tre anmälda innan, så det kändes lite osäkert om det skulle bli av. Loppet fylldes dock upp med flera hästar och det blev till slut sju startanmälda. Det ser ut som en passande uppgift för honom.
Avslutar med att passa på att påminna om någon missade det häromdagen att nya bilder uppdaterades i tisdags igen, så har ni inte kollat in Wolframs fina bilder så gör det!

Lugn dag på träningsfronten, som oftast på onsdagar så var dirttracken stängd idag. De flesta hästar hade vilodag från träningen, endast lite småarbete med några av åringarna gjordes i träningsväg.
Vår chiropraktor var på plats och jobbade med en del hästar, alltid bra att få en genomkoll regelbundet så man får bort eventuella spänningar och småproblem innan de blir större. Tror det är viktigt i förebyggande syfte att emellanåt göra en genomgång av varje häst.
Imorgon är det träning som vanligt igen och dessutom startanmälan till tävlingarna nästa onsdag!

Idag ett snabbare arbete och det var World Gone Mad och Label Black som jobbade tillsammans. De ökade på redan från 1200 meters pålen och gick i ett friskt tempo från början som sedan ökades ytterligare och helt fort över upploppet. Båda hästarna gjorde detta bra, Label Black närmar sig debut nu, några veckor till så är det dags är tanken.
World Gone Mad är anmäld till nästa onsdag, dock är det endast tre anmälda så vi hoppas loppet blir av.
I övrigt idag var det lite blandade tempon och hästarna såg fina ut. Första ridturen på Akoya sedan kastreringen för ett tag sedan och han var minst sagt laddad, bockade mer eller mindre hela canterturen och verklade tycka det var väldigt skoj att komma ut och träna igen! 
Den här veckan är ju då rakbanan stängd för det mesta pga att rakbana 2 anläggs, det kör lastbilar hela tiden. Dock blev det ett par timmars uppehåll i sandleveransen och banan öppnade en stund innan lunch plötsligt. Då passade vi på att gå ut där med Kew Bridge (som vanligt var Marius Federigo med som förhäst) för första gången och det gick jättebra. Hon är den fjärde av våra åringar som börjat ridas ute på rakbanan och de övriga kommer igång mer och mer de också, snart kommer alla kunna ridas på tur tillsammans.
Har idag uppdaterat med nya bilder och denna gång så är det finfina Wolframbilder som gäller, så missa inte dem! Kolla in alla bilder under fliken Veckans Bilder!

Så var det en ny vecka igen, tiden flyger fram! Idag känns vintern betydligt närmare också, det var 3-4 minusgrader imorse och marken var helt frusen. Banan var dock körd över natten och var i finfint skick, skönt när det fungerar med körningen på nätterna och vi kan komma till en bra bana direkt på morgonen.
Som vanligt på måndagar lite av en rutinträningsdag utan de där riktigt raska cantersen, de flesta höll sig i mellantempon. Hästarna var lite extra pigga och laddade idag, tror det var kylan som bidrog till det mestadels.
Idag påbörjades påläggningen av sand på nya rakbanan vilket innebär att den redan befintliga rakbanan är stängd i stort sett hela veckan. Det kör ju lastbilar fram och tillbaka precis hela tiden så det är inte direkt lämpligt att träna i närheten. 
Flera av åringarna har börjat träna på rakbanan, men idag tog vi en tur runt området istället eftersom de ännu inte är helt redo att gå ut på stora banan. Var bara bra med lite variation i upplägget och de sköter sig jättefint.
Idag var det också startanmälan till på söndag då endast fyra lopp rids. Vi har faktiskt ingen starthäst för ovanlighetens skull, men däremot är det också tävlingar tre dagar senare, på onsdagen (den 22a) som anmäldes idag och där kan det bli någon startande. Som sagt så har många redan börjat vintervila, men det kommer komma fler som startar under december i alla fall.
Hade tänkt uppdatera med fler bilder idag från Wolfram, men efter lite tekniska bekymmer med bilduppladdningen så väntar vi med det och hoppas det har löst sig till imorgon!

Lugn söndag utan tävlingar, välbehövligt att ladda batterierna lite med en dag utan en massa saker inplanerade. Hästarna mådde fint och alla har som vanligt varit ute ordentligt även om det inte var träning, de står aldrig.
Fredrik var i Italien idag, i Pisa och red arablopp och vann! Verkligen roligt och så klart också en bra erfarenhet för honom att rida lopp utanför Skandinavien.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Vaknade till flera gånger under natten av att det regnade kraftigt, så visste att förutsättningarna för bra bana kanske inte var helt på topp.
Morgonen inleddes med sedvanlig stalltjänst med fodring, mockning mm och under tiden kom och gick regnet hela tiden. 
Efter inspektion av banorna så ändrades dagens plan, det gick fint att gå mycket lugnt men inte mer än så. Vattnet låg ovanpå banan men det var jämnt under vilket är viktigast, dock inte läge för att cantra på.
Det blev en lugnare träningsdag och faktiskt så slutade det att regna lagom tills det var dags att börja rida, efter fikat.
I övrigt en som vanligt trevlig lördag med mycket folk på plats, det borde vara lördag varje dag!
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Åringarna fortsätter att gå framåt med stormsteg. Det är så roligt att se deras fina framsteg och de är verkligen läraktiga. Att följa med från början när de kommer in i träning och inte har någon större erfarenhet av någonting och sedan hur snabbt de lär sig allting, det är fantastiskt när man tänker efter. Hur de accepterar och lär sig alla nya moment som kommer.
Nu kommer de igång med ridningen mer och mer här vartefter. Än så länge har de som börjat ridas ute på tur endast varit ute en och en med Marius Federigo som förhäst (han får jobba hårt som "pappa" till åringarna), men nu dröjer det inte länge innan vi kan börja sätta ihop dem i turerna. 
Det är ju än så länge väldigt olika hur långt de har kommit i utbildningen beroende på när de kom in i träning, men det kommer att jämna ut sig ganska snabbt och de som är sist in i träning tar sig ikapp så småningom.
Drygt en och en halv månad kvar av 2017 som varit vårt bästa år någonsin och än återstår en hel del starthästar även om också många börjat vintervila. Men vi har redan börjat peppa inför år 2018, vad roligt det ska bli! Ser otroligt mycket fram emot ett år där vi har en ännu starkare uppställning med hästar, såå fina åringar vi har fått in samtidigt som vi sålt en del hästar som ridhästar som inte fungerade som galoppörer eller helt enkelt hade gjort sitt. Detta har gjort att vi nu har det otroligt bra förspänt inför nästa år på alla fronter. 
Normalt sett kanske den här kommande vinterträningen (uppbyggnadsträningen) inte är den mest spännande, men faktiskt så ser jag verkligen redan nu fram emot att börja jobba upp alla dessa högklassiga hästar inför nästa säsong, det jobbet ska bara bli roligt!
Den vanliga träningen idag gick också fint och det var några raskare canters där Label Black var den som gick i friskast tempo och han siktar på debut om några veckor.
Inför morgondagen har väderprognosen svajat fram och tillbaka, varit prognos på hällregn och även snö och senast jag tittade så såg det inte ut som att det skulle komma så mycket trots allt. Vi håller tummarna för bra väder imorgon så vi kan träna på som vanligt!

Andreas är på semester i en vecka, han kommer hem på tisdag. Det betyder att vi får jobba hårdare än vanligt eftersom vi är en person mindre i stallet. Nu är det ju som jag tidigare skrivit en hel del hästar som vintervilar, så lite lugnare är det. Dock tar åringarna en hel del tid och många av momenten behöver man vara två om, så det tar i gengäld mycket tid.
Inte blev det bättre just idag av att Fredrik var hemma sjuk med feber, så där fick vi lite ytterligare hästar att rida.
Med bra teamwork och grym arbetsinsats av samtliga så gick dagen fint ändå!
Idag inleddes arbete med påläggning av sand på den andra rakbanan. Den 2 januari är det dags att lägga om dirttrackbanan, vilket kommer att ta ca 8-9 veckor. Under den tiden är det tävlingsuppehåll precis som det brukar vara på vintern (bara ett par veckor längre denna gång, men vi tappar inga tävlingsdagar för det).
Under omläggningen så är det träning på rakbanan som gäller och därför känns det jättebra att det nu läggs ytterligare en bana bredvid den andra.
För det första så behövs två banor för att alla ska få plats att träna. T ex så är det ju inte så roligt om hästar går snabbjobb samtidigt som orutinerade åringar är ute, där får vi lägga upp en plan för hur vi rider med regler för detta.
För det andra så är det så att den befintliga rakbanan vi har nu är byggd på samma sätt och med likadan sand som dirttracken, så även den behöver läggas om, vilket Svensk Galopp redan har talat om att de kommer att göra framöver. När de lägger om den så kan vi då få ett annat underlag (t ex cushiontrack) på den banan istället.
Den här nya banan däremot byggs som dirttracken kommer göra vid omläggningen, med spärrlager och annan sand.
Banmästare Johan har själv sagt att han är osäker på hur den befintliga rakbanan kommer att klara vintern om det blir mycket nederbörd och väderomslag, så genom den här sandpåläggningen nu så säkrar vi träningen under banomläggningen, det är ju då vi ska göra all viktig grund och uppbyggnadsträning. 
Har uppdaterat med nya bilder idag. Det blir en mindre bilduppdatering nu och så kommer ytterligare bilder in till helgen när Wolfram är redo med flera fina bilder. Kolla in alla bilder under fliken Veckans Bilder!

Tävlingar idag och en startande, vilket var fina Daxios. Hade trott på bra chans till seger idag och det var nära, men han åkte dit på linjen och blev tvåa med hals.
Lite surt kändes det just då, men så här efteråt är jag istället imponerad över hur tapper han var. Han fick problem i loppet med sina muskelvärden och detta märktes på en gång efteråt. Det är verkligen bra gjort att gå så bra som han gjorde med det i åtanke.
Nu hoppas jag att det här ska växa bort över vintern vilket det ofta gör när yngre hästar drabbas av det. Det blir vintervila och därefter uppbyggnadsträning inför nästa säsong för honom nu.
Se mera utförlig kommentar angående hans insats under fliken (Starter &) Resultat!

Gårdagens långa dag tog ut sin rätt idag, jag brukar vara ganska tålig men oj vad tröttheten hängde över en hela dagen. 
Starthästarna från igår mådde fint och hade tagit sina lopp jättebra, alltid lika skönt!
Blandad träning idag och hästarna såg mycket bra ut. Nu är det en hel del hästar som vintervilar just nu, så lite lugnare är det på träningsfronten ett tag. Dock dröjer det inte så himla länge förrän de åter ska börja tränas och då är det massor med grundträning som behöver göras.
De som vilar för tillfället är: Light Treading, Stureplan, Global Boxticker, Mr Tooma Global och så Haweswater då från och med idag.
Dock har vi ju fortfarande en hel del hästar som startar och även några som är på gång mot start snart, så det finns mycket roligt att se fram emot.
Imorgon är det tävlingar igen, känns lite konstigt med så tätt emellan tävlingsdagarna, men det är bara att ladda om. Vi har Daxios i Tvåårsloppet och det är återigen Oliver som rider honom, vilket vi är mycket nöjda med. Har uppdaterat kommentar angående hans chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

5.15 imorse åkte jag hemifrån och strax före midnatt var jag hemma igen, inte superpigg efter närmare 19 timmar hemifrån... Kvällstävlingar på sommaren är underbart, men så här års med mörker och kyla så känns det inte lika fantastiskt.
Efter 10 plusgrader och sol på dagen slog det om till minusgrader på kvällen och man frös konstant, det tror jag att mer eller mindre alla gjorde.
Som tur var så var detta sista kvällstävlingarna för i år, onsdagar och framför allt söndagar är det som gäller framöver, betydligt trevligare förutsättningar.
Två startande ikväll och House in Order gjorde en fin insats som trea även om det var lite stolpe ut i och med att han nog hade kunnat vinna om han hade fokuserat lite mer... Haweswater får vintervila nu efter en fin säsong med tre segrar, formen är inte på topp längre helt klart.
Har uppdaterat utförligt om deras insatser och det finns under fliken (Starter &) Resultat!

Lugn söndag för hästarna som vanligt, vilodagen från träningen. Hästarna verkar må bra förutom att Shylock antagligen har sparkat till sig, utsidan av benet är normalt men han är svullen på insidan. Detta betyder att det inte blir någon start imorgon tyvärr, känns enormt surt när det var den här finalen med fina pengar och han hade ju stor vinstchans. Dock måste alltid hästens väl och ve komma först så det var ändå ett enkelt beslut. Vi hoppas han är bra snart igen och kan fortsätta sin fina segerrad efter två lätta vinster.
Har uppdaterat kommentar angående starthästarnas chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Håll tummarna för oss imorgon kväll!

Så var det lördag igen, veckorna flyger fram tycker jag. Idag blev det firande av World Gone Mads fina seger i onsdags, många av ägarna var på plats och åt mycket smaskig tårta. Det är trevligt när man kan organisera upp så att de som är med och äger en vinnande häst kan träffas och fira tillsammans. Ett bra tillfälle att ses för alla som har möjlighet att närvara.
Efter raskare träning igår så var det överlag lite lugnare tempon som gällde idag. Nöjer mig med att nämna några få:
Space Dragon är efter "sju sorger och åtta bedrövelser" äntligen på rätt väg! Han har varit för tung i kroppen och inte tillräckligt stark baktill och han har haft en massa problem utan att egentligen haft någon skada eller så. 
När vi köpte honom och gjorde det sk windtestet (när hästarna longeras i full fart runt för att kontrollera att de andas rätt och inte har något halsfel) så sa jag direkt när jag såg honom galoppera att han kommer förmodligen bli sen. Det syntes att han inte hade koll på sin kropp och att det skulle ta tid innan han skulle bli redo. Hade dock inte kunnat drömma om att det skulle ta så här lång tid.
Vi tror väldigt mycket på honom och i det enda riktiga snabbjobb han har gjort vilket var ganska länge sedan så glänste han enormt, det syntes tydligt vilken kapacitet han besitter.
Vi har fått bakslag så många gånger när vi försökt träna på honom, han har helt enkelt inte varit redo och stark nog. 
Nu har han lättat väldigt mycket i kroppen och vi har medvetet tagit det mycket lugnt och byggt upp honom sakta och försiktigt. Vi började lite om från början och travade bara först ute på området och därefter smög upp det bit för bit.
Nu när han galopperar på banan så har han ett helt annat rörelsemönster, han ser spänstig och fin ut och det syns tydligt att han är stark på ett helt annat sätt nu.
Det ska sägas att han har lång bit kvar till start, men glädjen att ha vänt det här åt rätt håll betyder mycket!
Himalaya är nu igångsatt efter ett kortare uppehåll för kastration. För tidigt än att säga hur pass mycket kastrationen kommer ändra honom, men fin ser han ut i alla fall.
Tror inte det dröjer så länge innan han är igång på allvar.
Igår lämnade jag en liten statusrapport här i Dagboken om hur långt åringarna har kommit. De som ju kommit längst är två av de tyska hästarna som kom in först, "Max" och Vero". Idag var det premiär för dessa två ute på rakbanan, de var hur duktiga som helst! Vi kollade av att det var lugnt där först och sedan gick de ut och travade och galopperade rakan ner, de uppför sig som proffs båda två.
De som huvudsakligen ska ta åt sig äran för detta är Tobias och Sandra som tillsammans lagt ner ett toppenjobb på åringarna. Sandra har stor erfarenhet av  alla de här momenten vid inridningen och är extra duktig på tömkörningsbiten. Tobias är den som rider in hästarna och han är lugn och fin med dem, men ändå bestämd vilket är precis vad man behöver vara. Här har han bra assistans av Sandra som är med och leder hästen och tillsammans bestämmer de vad som ska göras. Det här fungerar suveränt bra! 
De är oerhört viktigt att de som håller på med åringarna själva känner av vad varje häst är redo för. Sånt kan inte planeras i förtid utan man får läsa av hästen vartefter hur mycket man kan träna och när den är klar för nya moment. Därför är det stort ansvar på de som jobbar med åringarna och jag känner fullt förtroende för dem och för det här upplägget, kunde inte fungera bättre!
Imorgon är det tävlingar på Jägersro med bl a Svenskt Kriterium. Vi hade Mr Tooma Global anmäld där, men valde nu istället att låta honom vintervila och sikta mot nästa säsong. Jag jobbar i tv-studion med sändning i tv12 kl 12.30-14.
Önskar alla en forsatt trevlig helg!

Efter någon minusgrad under natten så var banan upptorkad och bra (den körs på nätterna om det är frysgrader). Vi kunde därför träna på och det blev en hel del raska canters. Två hästar tränade på lite mer än så:
Daxios- gick ett lättare snabbjobb, ökade på från 1000 men mycket väl i hand hela vägen och gjorde det med gott om sparade krafter. Han ser strålande fin ut!
Label Black- fick testa att gå ett jobb utan sällskap och gjorde detta långt över förväntan. Han gick en rask canter från bortre lång som ökades ännu lite mer i sista sväng och därefter helt fort över upploppet. I och med att han gjorde detta ensam så hade jag inte förväntat mig att han skulle göra det så fokuserat och bra som han gjorde, speedade på imponerande över upploppet!
Utlovade igår ännu en liten åringsrapport, hur långt varje häst har kommit:
"Max" (e Maxios) och "Vero" (e Excelebration) skrev jag ju senast att de kommit så långt att de rids ute på tur och travar och galopperar. Detta jobbar vi vidare på nu och finslipar, de blir säkrare och går framåt för varje ridtur. Nästa steg sedan blir att börja cantra dem även på rakbanan innan det är dags att gå ut på stora banan.
Kew Bridge hade vi ridit lite i longervolten när det blev ett kortare uppehåll i träningen som det ofta blir med unghästarna (det är vanligt att det blir en liten febersläng eller snorighet eller annat som stoppar upp tillfälligt hos mer eller mindre alla någon gång). Därför har det nu blivit en mindre repetition av träningen och hon rids nu inne på stallgången och är ganska redo att återigen även ridas ute.
Chizhou och Perfect Girl har båda jobbats på med tömkörningen och nu har vi precis börjat rida in dem. Så här långt går det mycket bra och de sköter sig finfint. Vi börjar alltid med att sitta upp inne i boxen och därefter även skritta runt där inne och så långt har de kommit nu. Nästa steg blir att börja rida dem även ute på stallgången.
Australian Open och Approach som båda nyligen kom till stallet har vi fått på sadel på ett antal gånger. Än behöver de öva lite mer på detta innan det är dags att inleda tömkörningsträningen.
Der är en fröjd och en stor glädje med så enormt fina åringar och man blir verkligen glad varje gång man ser dem, det är ren lyx att få ha så här kvalitativa unghästar!

Så var den eviga följetongen regnet tillbaka igen. Riktig tur med vädret igår, då var banan perfekt. Därefter körde regnet igång igår kväll och höll i sig hela natten. 
Inga vidare banor idag, jämna men mycket vatten på dem och det blev lugn träning, men alla kunde i alla fall cantra.
Enligt väderprognosen så ska det bli någon minusgrad under natten och då bör det bli bra bana imorgon och då ska några hästar träna på lite mer.
World Gone Mad mådde fint idag och hade tagit sitt lopp på allra bästa sätt. Han höjdes två kilo och står nu i 82. Än är han bara fyra år och jag tror vi kommer se mer utveckling i honom under nästa år.
Vid lunch idag var det dags för nästa kastration, Akoya blev kastrerad eftersom han mer har lekstuga än tränar när han rids. Vi har gett honom tid, men det har inte förbättrat sig alls så nu var det dags att göra något åt detta. Nu har det faktiskt blivit några kastreringar trots att jag helst inte gör det om det inte är nödvändigt. Fördelningen i vårt stall ser för tillfället ut så här:
10 Ston
10 Hingstar
5 Valacker
En ganska bra fördelning tycker nog jag!
Startanmälan var det idag också och det är ju tävlingar både måndag och onsdag nästa vecka och det var onsdagslistan som kom idag. Då har vi Daxios till start i en Tvåårslöpning över 1600 meter och det är första starten på dirttrack för honom efter två grässtarter.
Imorgon blir det ännu en åringsrapport här på sidan, det går fort framåt!

Vilken härlig dag! En starthäst och en seger! World Gone Mad var vår enda starthäst idag i det första loppet för dagen, vilket var en Guldhandicap. Han höll oss på halster in i det sista, såg verkligen inte ut som en vinnare 200 meter kvar av loppet då han låg trea på behörigt avstånd. Sista 150 metrarna av loppet sätter han in en fantastisk speed och hann precis i språnget upp och förbi, imponerande! En eloge också till Andreas som red ett mycket snyggt lopp, det är inte lätt när man får hålla igång hästen i stort sett hela vägen.
Med den här segern är vi nu hittills i år uppe i 19 segrar, vilket är vårt bästa resultat någonsin. 18 segrar var vårt rekord tidigare, så det känns kanonbra att passera det när det ännu återstår två månader. Känns också jätteskoj att vi nu börjar uppnå en del av våra uppsatta mål, förra veckan passerade vi ju 1,5 miljon i insprungna pengar vilket var en annan milstolpe som betydde mycket att klara av. 
Det finns både delmål och mål och alla kommer inte nås, men de är ju där för att det ska finnas något att sträva efter. Ofta så når man dem inte, därför känns det extra roligt att vi faktiskt kan bocka av några på vägen här,  det sporrar bara till att jobba ännu hårdare.
Har uppdaterat kommentar angående dagens insats och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Idag syntes direkt att banorna var körda under natten och det var fina förutsättningar för träning. Vi hade planerat in en del raskare träning, så det kändes ju väldigt bra att vi också kunde genomföra den. Efter de senaste veckornas regnande så tar man absolut inget för givet inte, det har varit så många dagar där både väder och banförhållanden gjort att alla planer har fått ändras totalt.
Två hästar gick snabbjobb idag och det var House in Order och Haweswater, dock inte tillsammans. De gjorde liknande upplägg, raskt tempo från bortre långsidan och ökade mer och mer hela vägen. Båda hästarna såg starka och fina ut och vi var mycket nöjda med dem.
De som gick raskast för övrigt var Daxios och Label Black som båda cantrade på i lite extra gott tempo och de gjorde detta med mersmak.
Annars var det en del friskare tempon för flera och överlag såg hästarna fina och peppade ut!
Startanmälan idag till nästa måndag, då det rids V64 på kvällen med fina lopp. Vi har Shylock och Tailwind i finallopp för stayers och Haweswater i ett likadant lopp för milers. Dessutom House in Order i en Silverhandicap.
Först är det dock tävlingar imorgon på lunchen och då har vi World Gone Mad i en Guldhandicap. Har uppdaterat kommentar angående hans chanser och ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat), så titta in där!

Efter en kall natt med minusgrader så var banorna frusna på morgonen. Nu är det meningen att de ska köras på natten vid behov, detta hade inte fungerat i natt och vi fick träna lugnt. Efter att ha pratat med banansvariga om detta så tror och hoppas jag att det ska fungera från och med nu, detta ska ha varit en missbedömning från deras sida. 
Banorna blev snabbt bättre, men inte tillräckligt enligt min mening. Precis idag var det ingen katastrof just för vårt stall (men fanns säkert andra som det förstörde mer för) som ändå inte hade någon raskare träning inplanerad, men det måste verkligen fungera framöver.
Förutom den vanliga träningen så jobbade vi vidare med åringarna och det är så roligt att följa deras framsteg. Ser fram emot när alla kan ridas ut på turer tillsammans, det går fortade än man tror!
Anmälan idag till nästa onsdag då vi har Daxios till start. Det är alltså tävlingar både måndag kväll och onsdag lunch nästa vecka. Startlistan till måndag kväll kommer imorgon. 
Har uppdaterat med nya bilder idag och som vanligt när det är Wolfram som tagit bilderna så är det jättefina bilder, så missa inte dem! Där får ni bl a se många bilder på våra nya åringar Approach och Australian Open. Titta in under fliken Veckans Bilder!

Igår efter arbetet i stallet hade vi Fullmäktigemöte från lunch och framåt och detta fortsatte på förmiddagen idag. Även om det tar mycket tid en hel helg så är det ändå viktigt att kunna påverka rätt när man har möjlighet, så jag tycker det är värdefullt att vara med trots den tid det tar.
Som vanligt lugn och ledig söndag för hästarna som verkade må bra och nu laddar för en ny vecka då det är tävlingar på onsdag lunch.
Idag för två veckor sedan var vi på Jägersro med Shylock och Tailwind. Jag hade sedan en tid tillbaka snokat rätt på en bok som tydligen ska vara magiskt bra om man vill sluta röka. För er som röker så heter den Äntligen icke-rökare!- Det enkla sättet att sluta och den är skriven av Allen Carr. 
På vår resa ner till Jägersro som inleddes lördag lunch så började Tobias att läsa boken, ungefär halva boken på nervägen och sedan resten på hemvägen. När vi stannar för sista rasten på söndag kväll så hoppar han ur bilen och går och bryter sönder sina cigaretter och ger sedan sin tändare till Kurre. Idag är det två veckor sedan och han har (vad jag vet...) inte rökt ett bloss sedan dess, helt fantastiskt! Ska tilläggas att här pratar vi om en riktigt beroende rökare som uppträtt stressat och maniskt varje gång det dröjt för länge mellan cigaretterna.
Är så himla imponerad!
De nya bilderna är på gång, Wolfram jobbar för fullt och som jag skrev igår så vill jag gärna få med hans fina bilder, så imorgon bör vi ha dem klara!

Så var regnet tillbaka igen, hur mycket regn finns det egentligen? Förstod ganska snabbt att det endast skulle bli lugn träning idag och var i alla fall otroligt nöjd med att vi tränade på igår och att vi jobbade då World Gone Mad som startar på onsdag.
Efter lite provridning både på dirttracken och på rakbanan så visade det sig att denna gång var rakbanan ett bättre val. Det är konstigt nog inte så att vid mycket nederbörd så håller den ena banan bättre än den andra alltid utan detta är väldigt olika.
Förutom den lugna träningen som mest får räknas som motion så jobbade vi också med åringarna. Här kommer en liten delrapport hur långt varje häst har kommit:
"Max" (Hello Max, men nytt namn på gång) har kommit så långt att han rids ute på tur med Marius Federigo (som vi använder som sällskap till åringarna) och han har både travat och även galopperat under ryttare. Han sköter sig kanonbra, är cool och tuff.
"Vero" (odöpt efter Excelebration, namn på gång) har kommit lika långt som Max, rids ute på tur. Hon är stor för att vara ett sto, men väldigt lätt i kroppen och rör sig så lätt och fint.
Kew Bridge har vi ännu bara ridit inne i longervolten. Det här är ett sto som är enormt tuff med stark vilja på rätt sätt. När hon anlände såg hon fin ut i kroppen, men oj vad hon har utvecklat sig sedan dess muskelmässigt, fantastiskt snygg.
Perfect Girl har en utstrålning utöver det vanliga, hon bara lyser av självförtroende och coolhet. Hon har påbörjat sin tömkörningsträning både inne i longervolten och även ute på området.
Chizhou är helsyster till Chizalady men har ett helt annat psyke, till skillnad från sin syster så är hon lätt att ha att göra med och har inte alls svårt att ta in nya saker, anpassar sig lätt. Därmed har hon bara där helt andra förutsättningar. Hon kan nu sadlas inne i boxen och vi har precis introducerat tömkörningen och ska börja jobba mer med det.
Approach (Agent Approach, men ska döpas om) kom så sent som i tisdags kväll. Longering förstod han direkt och idag satte vi på sadel för första gången. Blev som vanligt massa bockande först, men han lugnade sig snabbt. 
Australian Open kom samtidigt och även han förstod longeringen direkt och fick idag på sig sadel för första gången, vilket gick bra det med.
De båda nya är det svårt ännu efter så få dagar att säga något mer om annat än att båda två är enormt fina och snygga hästar som bara utstrålar klass!
Har sagt det förut, men är enormt tacksam och peppad över att ha så fina och kvalitativa åringar. De tvååringar vi har i år har inneburit ett stort kliv uppåt för oss i klass och därför var det viktigt att vi kunde fortsätta den utvecklingen genom att få in lika fina åringar i år. De har vida överskridit alla förväntningar, fantastiskt vilka hästar vi har!
Imorgon siktar jag på att kunna göra en ny bilduppdatering, men detta hänger lite på Wolfram. Han har varit på plats både idag och igår och tagit en del kort och hans fantastiska bilder är ju väldigt roligt att få med, så jag vill gärna vänta in dem om möjligt. 

Träning som vanligt på förmiddagen. En häst gick snabbjobb och det var World Gone Mad som slipade formen inför sitt lopp på onsdag. Han gick en rask canter som avslutades i full fart över upploppet och han ser helt strålande stark och energisk ut.
I övrigt också en hel del raskare tempon och det såg bra ut överlag.
Åringarna tänkte jag imorgon komma med en närmare rapport om hur långt varje häst har kommit. 
Så var det tävlingar på kvällen och vi hade endast en startande, Mr Tooma Global. Vi hade hoppats på seger, men fick nöja oss med en tredjeplats. Med facit i hand så blev det lite för tätt med start så nära inpå hans finfina lopp förra veckan, men det är lätt att vara efterklock. Han gjorde det ändå godkänt och tjänade nästan 20 000 kr inklusive bonusen. Med de pengarna passerade vi 1,5 miljon i insprungna pengar vilket är vårt bästa resultat någonsin. Året är inte slut än och kan dessutom redan nu säga att vi siktar mycket högre ändå nästa år med de fina åringarna vi fått in. 
Jag har en målsättning för varje år vilket inkluderar ett antal mål och delmål och det känns roligt varje gång man kan bocka av något!

Efter att det återigen regnat galet mycket igår så befarade vi en totalgeggig bana idag, men blev positivt överraskade. Banan hade klarat regnet över förväntan, mycket tack vare bra insats av banansvariga som plattat ihop banan ordentligt igår som skydd mot regnet.
Det gick att träna på i ganska gott tempo, men vi höll oss åt mellantempohållet och hästarna såg fina ut och träningen flöt på utmärkt.
Det mest spännande för dagen var att se de två nya hästarna longeras, hur de rörde sig i trav och galopp. De gjorde ingen besviken, tvärtom var de båda grymt imponerande och något helt extra. Det är så roligt när man står och tittar på en häst och känner den där förväntningen att det här kan vara en riktig stjärna...
Startanmälan idag till nästa onsdag då vi har World Gone Mad till start i en Guldhandicap. Det var få hästar anmälda och det kändes osäkert om loppet skulle bli av, men som tur var så fick de ihop hästar nog så det blev lopp.
Imorgon är det träning som vanligt på förmiddagen och ovanligt nog är det tävlingar en fredag kväll. Vi har endast en startande och det är Mr Tooma Global. Se närmare kommentar angående hans chanser under fliken Starter (& Resultat).

Lugn onsdag som oftast, men vi red några turer ute på området och/eller rakbanan vilket gick utmärkt.
De nya hästarna som ju anlände i natt fick nöja sig med att testa walkern en stund och det gick hur bra som helst. Imorgon ska vi prova att longera dem för första gången, ser fram emot att få se dem röra sig lite mera och få en närmare uppfattning om hur de verkar.
Efter en dag med hällregn som åtminstone upphört nu till kvällen så håller vi tummarna för att allt vatten hunnit rinna av tills imorgon så det är bra träningsmöjligheter!

Hemma efter en minst sagt lång dag! Först arbete och träning på förmiddagen som vanligt. Idag tränade hästarna på betydligt mera, överlag raskare tempon för de flesta.
Ett snabbjobb och det var House in Order och Label Black som jobbade tillsammans. De började öka tempot från 1000 och gick ett gott tempo redan där. Från 600 gick de i full fart och de såg mycket fina ut båda två. På det sättet Label Black jobbade så ser han startklar ut, det här räcker väldigt långt. Dock vet vi att lite mer träning till så har han ännu mer utveckling i sig, han behöver lite ytterligare innan det är dags för debut. House såg dunderfin ut och gjorde detta lätt. Jag tror det finns massor med klass i honom, man ska tänka på att han ännu endast har startat fem gånger och är på väg uppåt.
Även World Gone Mad gick ett längre arbete i mycket friskt tempo hela vägen och han ser verkligen stark ut som den stayer han är.
Även övriga hästar såg finfina ut, nöjd med hela dagens träning samt naturligtvis åringarna som sköter sig strålande.
Efter avslutat arbete åkte jag och Tobias till Ikea och handlade en hel del saker som behövdes till fikarummet och de andra utrymmena. På kontoret har vi förutom skrivbord också en hörnsoffa och nu piffades den upp med en mindre matta och ett fint litet runt bord till. Små förändringar gör väldigt stor skillnad, det ser verkligen kanontrevligt ut där nu!
Detta gjordes i väntan på de nya åringarna från Tyskland som skulle anlända. Planerad tidpunkt var kl 18-20, men under dagen ändrades tiden till kl 20-21. Några av våra ägare ville komma och titta när de anlände och vi åt middag i köket i form av pizza från pizzerian som ligger precis vid banan samt lite tilltugg, hembakta kakor och kaffe. Vi hade verkligen trevligt i all enkelhet!
Dock hade inte transportören någon superkoll på det här med tiden, det kom nya bud mest hela tiden och när väl hästarna anlände var klockan strax efter 23 och vi var inte så många tappra själar kvar. De var ändå värda all väntan utan tvekan. Två fantastiskt fina hästar kom ut, vilka stjärnor de såg ut som!
Approach (som hette Agent Approach när vi köpte honom) har sedan auktionen i september varit på bete en månad. Han var rundare om magen nu och med tjockare päls och längre man, men det är bara yta man kan förbise. Annars var han precis lika fin som jag kom ihåg honom, en riktig klasshäst!
Australian Open kom däremot direkt från auktionen och var då naturligtvis mera preparerad i päls och hull, han var blank och fin och såg fantastisk ut, vilken häst! Kan fortfarande inte fatta att vi kunde köpa en sådan här häst med den stammen till ett så pass i sammanhanget rimligt pris. Är så otroligt glad för båda dessa hästar så det är helt overkligt.
Efter drygt 17 timmar i stallet var det skönt att åka hem i natten och det jättenöjd och tacksam över våra fina hästar!

Mycket idag när vi förutom den vanliga träningen också hade både vår veterinär och vår hovslagare på plats. Huvudskälet för veterinärbesöket var faktiskt en kastration av Himalaya. Han har alltid varit ofokuserad och även fast han vunnit tre lopp så har han också förlorat minst lika många pga han kommit upp i front och då direkt tappat fart och börjat titta sig om.
Det här beteendet har jag ursäktat med att han är stor, sen och valpig men nu närmar han sig femårsåldern snart och bättre är han inte. Istället så att han har blivit betydligt hingstigare och gapigare i sitt sätt och det kändes som att kastration var enda utvägen. Ska bli spännande att se hur mycket han förändras i sättet nu!
Dagens träning var inte av det mest spännande slaget, överlag träning åt det lugnare hållet, det var endast några som gick lite mera tempo.
Idag kom startlistan till den 27e ut, dvs nu på fredag. Där har vi en startande och det är Mr Tooma Global.
Anmälningslistor ute både till den 1a och till den 6e samt den 5/11 Jägersro. Blir nog ett antal starthästar dessa dagar!
Imorgon väntar vi på transporten med våra två tyska hästar, ser mycket fram emot det!

Mycket lugn söndag och laddning inför nästa vecka. Då är det ovanligt nog tävlingar på fredag kväll. Många tävlingsdagar på Bro Park den närmaste tiden, nu på fredag och sedan onsdag den 1a, måndag den 6e och onsdag den 8e. 
Imorgon kommer en hel del lijstor, både anmälningslistor och även startlista till fredag.

Trevlig och händelserik lördag! Naturligtvis träning som vanligt och idag var äntligen dirttracken bra igen, mer eller mindre hela veckan har den varit för geggig och djup. Inte så konstigt egentligen efter de enorma mängder regn som kommit, banan har blivit rejält övermättad på vatten och det har tagit tid att torka upp. I det läget gäller det att ha is i magen och helt enkelt ta det lugnt med träningen tills dess att banan är bra igen, vilket den var idag.
De som gick raskast var:
House in Order- gjorde ett oförklarligt dåligt lopp senast och vi kunde först inte hitta någon anledning varför. När vi sedan satte igång och red honom igen så kändes det som att något störde honom i kroppen, han var inte sig själv. Vår chiropraktor gick då igenom honom och han var låst baktill i ryggen, kanske sträckte han till sig i startögonblicket eller liknande? I alla fall fick hon loss det som var låst och nu efter några dagars lugn träning kunde han cantra på raskare. Han har nog aldrig sett bättre ut än han gjorde idag, imponerande fin!
World Gone Mad- stark och pigg som vanligt, han är alltid väldigt peppad när han kommer ut och ska träna och ligger på rejält. Ni som brukar vara på tävlingarna kan gärna kolla in honom nästa gång han ska starta vid nedstartsgaloppen, i stort sett varje gång kör han en serie bocksprång på väg till start, han älskar att träna och tävla!
Label Black- har ännu bara kvalat och är förmodligen vår nästa tvååring till start. Han var sjuk när han kvalade visade det sig efteråt, men nu är han frisk sedan ett tag tillbaka och tränar på för fullt, idag i friskt tempo. Han har tränat på ganska ordentligt, men behöver nog ändå någon månad till innan han är helt redo för start. En jättefin häst som kommer bli ännu finare nästa år när han har utvecklats ytterligare.
Övriga hästar cantrade i snäppet under dessa i tempo eller lugnare och träningen gick fint och alla såg bra ut.
Åringarna tränade vidare och de gör stora framsteg varje dag, några av dem var till och med ute på en liten ridtur idag tillsammans med Marius Federigo som vi har mest som förhäst åt dem.
Det är så roligt att se hur mycket de lär sig och hur duktiga de är allihop!
Idag hittade vi också ett bra hem till vår Björne, Glad Bear. Jag satte för någon månad sedan in en annons på Poison Ivy och skrev där att vi hade fler hästar till salu. Vi har sålt undan en hel del hästar som inte räckt till i loppen eller som kanske tröttnat på galopplivet och förtjänar ett nytt liv som ridhäst. Jag tycker vi har hittat fina och som det känns bra hem till dem allihop.
Glad Bear vill vi inte sälja, men däremot hitta ett hem som fodervärd där han kan stanna helst hela livet. Fick säkert in över 70 svar på den där annonsen, det har varit ett väldigt tryck på ridhäst som det verkar. Ett enda mail av dessa kände jag kunde vara helt rätt för Glad Bear och efter telefon och mailkontakt så kom de idag och tittade och provred. Känns jättebra och rätt och på tisdag åker han till sitt nya hem!
Efter en härlig dag med träning, mycket folk och även lite trevligt firande av Shylocks seger i söndags med tårta och alkoholfritt bubbel (mer eller mindre alla kör ju bil) så avslutades arbetsdagen med en lång promenad med hundarna där vi även tog ett helt varv runt gräsbanan som faktiskt känns över förväntan efter en hel säsong med lopp.
Väl tillbaka i stallet insåg jag att jag hinner inte hem förrän det är dags för de två nummer i Baden Baden vi bevakade. Så upp med datorn och så väntade jag i stallet istället på att de här hästarna skulle komma in i ringen. Det jobbiga var att den vi helst ville ha gick efter den vi ville ha i andra hand. Fanns en stor risk att vi inte skulle ha råd med häst nr 2, hur ska man tänka taktiskt? Vi bjöd en bit på den första hästen, men bestämde oss därefter för att hellre gå "all in" på den andra. 
Så kom han in, en svart hingst vars pappa är Dabirsim, en av de absolut hetaste hingstarna i Europa. Snittpriset på avkommorna efter honom har i år varit 81 000 pund i Europa och på de fåtal som gått på auktion i England/Irland har snittet legat på 217 000 pund! Dock är den här auktionen i Baden Baden enormt prisvärd, t ex att jämföra med auktionen i Deauville för några dagar sedan där priserna tvärtom var galet höga.
Pulsen var hög när buden började komma in, men så kändes det som att det började mattas av, en bra bit under det pris vi förväntat och för endast 32 000 euro blev han vår! Så himla glad! Inga fel alls på honom utan tvärtom såg han kanonfin ut. Nu har vi ytterligare en högkvalitativ åring som kan vara med och konkurrera i de stora loppen.
Ni som har Facebook kan se bild på honom på vår sida där, tryck på Facebookmärket längst upp här på hemsidan så kommer ni till vår Stall Malmborg-sida.
På tisdag kväll kommer han och han heter Australian Open, jättefint namn tycker jag. I samma transport kommer också Approach (hette Agent Approach på auktionen) som vi köpte på septemberauktionen i Baden Baden tillsammans med övriga tre, han stannade kvar på bete en månad. Ser verkligen fram emot deras ankomst!
Vi fick in så fina åringar förra året, de som är två år i år. Vi har verkligen tagit ett rejält kliv uppåt i klass och kvalitet på hästar och då vill man ju så klart fortsätta i den riktningen och fortsatt få in bra hästar. Tycker varenda en av de åringar vi har nu har verklig potential och det känns oerhört spännande inför nästa säsong.
Vi har nu sju åringar samt en åttonde jättefin som just nu är på inridning och kommer in om några månader. Det är samma antal som förra året, känns perfekt eller möjligen någon till. Då har vi många hästar som kan träna tillsammans och få till ett bra upplägg. Vi har ju också som sagt gjort oss av med många hästar vilket gör att vi kommer landa på samma antal som tidigare, 26 stycken cirka. På några års sikt skulle jag gärna öka lite i antal hästar, men nu är det en ökning av kvalititen som är prioriterat och det känns det verkligen som vi har lyckats med.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

 

 

 

 

Det var lite som dagen efter idag, man är trött men ändå väldigt nöjd. Hästarna som startade igår mådde bra och det är alltid det viktigaste. 
Lite av en mellandag med träningen, inga jättesnabba tempon. Banan har varit lite för blöt och geggig hela denna vecka för att träna på rejält på. Nu har det ju inte regnat på ett tag, så den borde faktiskt vara i bra skick igen när som helst, förhoppningsvis redan imorgon.
Idag och imorgon är det auktion i Baden Baden, hade från början planer på att åka dit. Vi har i alla fall vår agent på plats och några hästar vi kommer att bevaka imorgon, så vi får se om det blir något inköp då. På återhörande imorgon!

Så himla nöjd med hästarnas insatser ikväll! Mr Tooma Global fyra i Magic Million efter en rykande slutspurt sista biten. Daxios fyra och Light Treading femma i Vinterfavoriternas Pris där de gjorde jättebra lopp i tuffast möjliga konkurrens. Tillsammans tjänade dessa tre hästar 148 000 kr och de visade alla tre att de räcker i de stora loppen. Ingen av dem presterade på max vad de kan idag, det finns massor med möjliga förbättringar för dem som gör att de med rätt förutsättningar kan räcka ännu längre.
Har uppdaterat kommentarer angående deras fina insatser och det finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Lugn onsdag för oss, vi red bara någon enstaka häst lite lugnt ute på rakbanan. Vi laddar för fullt inför morgondagen! Träning på förmiddagen som vanligt och sedan kvällstävlingar med storlopp på kvällen. Vi har tre startande, en i Magic Million och två i Vinterfavoriternas Pris. Har uppdaterat kommentar angående deras chanser och det finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat)!

Igår var det ju väldigt mycket att göra hela förmiddagen. Även idag var det ett fullspäckat schema. Huvudarbetet är naturligtvis själva träningen, men det är en hel del andra saker som behövs göras emellanåt också. Idag fick vi spånleverans och vi var tvungna att hjälpa till med att få in alla pallar vilket tog lång tid. Bäst och vanligast är att leverantören sköter sånt själv, men inte denna tyvärr. 
Dessutom var vår chiropraktor på plats och gick igenom en hel del hästar. Hon kan arbeta med många av dem ensam, men vissa är lite besvärliga eller blir oroliga och då är det smidigare och bättre om någon kan assistera och hålla i. Det är väl spenderad tid, viktigt att få en genomgång på hästar man av olika anledningar misstänker har några spänningar eller låsningar. Får man bort det i tid så kan man förebygga större problem framöver så att de inte går och kompenserar någon ömhet i kroppen.
Det var en hel del andra saker utöver det vanliga också, men med bra teamwork och högt tempo löste sig det mesta!
Själva träningen gick också bra, det var blandade tempon och en del lite raskare tempon. Framåt slutet av veckan siktar vi på några snabbjobb.
Vi jobbade vidare med åringarna också och det går fantastiskt bra. Ett råd som många ger när det gäller inridning är att det är bättre att rida in dem raskt innan de blir för hemtama och kaxiga. Desto snabbare man kan komma upp på dem desto enklare är det. Vi har dock gjort tvärtom och lärt dem styrning och tömkört dem ordentligt innan vi hoppat upp på dem. Vi tycker det är viktigt att de får jobba upp muskler i ryggen innan någon sätter sig på dem och dessutom lär de sig styrning och att gå fram överallt.
Så är de då svårare att rida in när de har hunnit vara inne i träning ett bra tag innan själva inridningen? Nej, skulle säga precis tvärtom. Nu är ju varje häst olika och visst finns det undantag, men överlag så är de väldigt förberedda på alla sätt och mycket snälla. De förstår direkt styrningen och är lyhörda och duktiga, imponerad över dem alla hur lätt de lär sig! 
Har nu som utlovat uppdaterat med nya bilder och denna gång känns det roligt att det mestadels är Wolframs fina bilder, de är ju alltid fantastiskt bra! Kolla in dem under fliken Veckans Bilder!

Vi var framme ca 00.40 i natt och sedan tog det en stund med avlastning av hästar och alla grejer vi hade med oss. Jag har närmare 40 minuters bilväg hem, så det blev inte många timmars sömn i natt. Som vanligt så är det dock enklare att orka när det gått bra och man är glad över fina resultat.
Ingen slömåndag direkt, det var full fart på träningen och banan hade torkat upp och gick att cantra lite raskare på även om vi höll oss något mera återhållsamt.
Dessutom hade vi vår hovslagare på plats vilket gör att någon ofta måste assistera honom då vissa hästar inte kan stå uppbundna när de skos utan måste hållas.
Vi hade också bokat in en genomgång av samtliga hästars tänder vilket tog sin tid, men väl värt att få dem genomkollade och uppjämnade där det behövdes.
Tycker vi klarade av den här arbetsdagen med bravur, det var ett fullspäckat schema från början till slut men det gick bra.
Hade utlovat nya bilder idag, men tröttheten har här framåt kvällen tagit överhanden och jag flyttar fram detta till imorgon, så på återhörande då!

Nu är vi på hemväg igen efter en mycket lyckad resa till Jägersro! Shylock visade att segern senast minsann inte var någon tillfällighet, han vann igen och lika enkelt denna gång, joggade ifrån övriga fältet. Såå roligt att vi äntligen får utdelning, vi har alltid trott att han är en häst med kapacitet. Jag gillar ju att behålla hästarna som hingstar om de fungerar, men i det här fallet får man klart säga att kastration var succé, som hingst var han totalt ofokuserad.
Tailwind femma, bara en längd från tredjeplatsen och hon speedade bra från sista sväng. I genomgången på banan efter loppet fick hon mycket beröm och hon var den häst de sa att man skulle passa framöver, roligt. Hon behöver bli starkare i sin stora kropp och få mer rutin, hon har massor med utveckling kvar.
Så nu sitter vi här i bussen och beräknas anlända till Bro Park strax efter midnatt, blir inte många timmars sömn innan det är dags för en ny arbetsdag och vecka. Men så enormt mycket lättare det är när det har gått bra, då orkar man!
Har uppdaterat kommentar angående dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat, kolla in där.
Imorgon kommer förutom den vanliga träningsrapporten även en uppdatering med nya bilder igen!

Och så var då regnet tillbaka, suck! Regn hela natten och morgonen och dirttracken stängde för preparering vilket var helt rätt. Återstod att trava runt området samt att vi hade rakbanan till förfogande. Nu var den verkligen inte i något toppskick efter allt regn, men höll man sig på vänsterkanten vilket vi gjorde så gick det att cantra mycket mycket lugnt, ren motion.
Regnet avtog faktiskt ganska tidigt under förmiddagen och vid lunch kunde man till och med skönja lite sol. Kollade in väderprognosen och nu verkar det dröja ett bra tag innan det blir regn igen, håller verkligen tummarna för att den prognosen håller.
Hoppas nu kunna komma igång med vanlig träning igen från måndag, oerhört frustrerande har det varit den senaste tiden.
När vädret är okej och banorna är bra, ja då kan man träna på precis som man vill och det är lätt att ta det för givet. Med det här helt extrema vädret som varit den senaste tiden så har det ju bara varit att ha is i magen och vänta på bra bana. När väl banförhållanden varit bra så har det gällt att passa på och träna, som igår då när vi kunde gå snabbjobb och göra raskare träning.
Efter en sådan här väderperiod så uppskattar man i alla fall de bra förutsättningarna för träning vi normalt har.
Hästarna mådde bra efter gårdagens träning och var pigga och taggade idag, de hade nog gärna velat cantra på lite mer än de fick.
Åringarna sköter sig fortsatt kanonbra. De tyska hästarna har vi nu börjat rida, idag inne i longervolten samt en kort skrittpromenad med ledare efteråt. De är enormt läraktiga, allt går som på räls så här långt.
Chizhou som nyligen kom är ju helsyster med Chizalady, men verkligen inte lik henne till sättet. Chizalady var svår med allt redan från början och krävde en massa arbete, allt tog tid att lära sig att acceptera. Chizhou är stencool och klarar av allt utan minsta bekymmer. Longering, sadel, stalltäcke, spolbås, skospiltan; hon lär sig massor med nya saker utan att hetsa upp sig, hur lugn och smart som helst. Det enda som krävt lite mer jobb är att lära sig walkern, men nu börjar även det gå bra. Lustigt att två helsyskon kan vara så komplett olika i psyket!
Efter sista turen för dagen så påbörjade vi packningen i transporten och vid lunch lastade vi Shylock och Tailwind och nu är vi på god väg mot Malmö. De har rest väldigt lugnt och fint så här långt. Imorgon är det då tävlingar på Jägersro och de går i samma lopp. Har uppdaterat kommentar angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Önskar alla en fortsatt trevlig helg och håll tummarna för oss imorgon!

Äntligen gick det att träna på banan på riktigt! Efter en natt utan regn och fint väder idag så torkade banan upp fort. Trots att den var enormt övermättad på vatten så måste jag säga att den häpnadsväckande fort torkade ur, redan på morgonen var allt vatten borta.
Vi hade en plan där de som gick fortast gick så sent som möjligt och vi inledde med lugnare turer. För varje körning av banan så blev den bättre och bättre, så det var en bra plan det.
De som cantrade på mest idag var:
Akoya och Label Black- inledde lugnt men gick i ett bättre tempo mot slutet. Akoya har tagit tid på sig och varit mest koncentrerad på att leka och ha kul mer än att arbeta, men idag såg vi en annan och mer fokuserad häst, mycket glädjande!
Haweswater- mellantempo som smögs upp mer och mer till ett raskt tempo mot slutet.
World Gone Mad- gott tempo som blev lite extra raskt över upploppet. Tror aldrig han har sett bättre ut än nu.
Daxios- rask canter hela varvet och som ökades ännu lite mer sista biten.
Light Treading och Mr Tooma Global- ett längre snabbjobb tillsammans med upplägget börja i bra tempo och öka mer och mer hela vägen.
Hästarna såg verkligen fina ut allihop, även de jag inte nämnt här.
Var så skönt att äntligen kunna träna på som man ville, välbehövligt!
Imorgon är det träning som vanligt och sedan beger vi oss av mot Malmö med Shylock och Tailwind som båda göra sin första resa med start söndag. Rapport kommer från hästtransporten!

Hur mycket kan det regna? Ska det aldrig sluta? Otroligt tröttsamt med allt det här regnandet, är så less på det så det är inte sant. Man vill ju träna hästarna och istället så får vi fjatta omkring och mest motionera dem väldigt lugnt. Allt flyter precis överallt.
Imorgon ska det vara uppehåll enligt väderprognosen, hoppas starkt på att banan hinner torka upp då.
Den enda träning som går verkligt framåt nu är åringarna som sköter sig strålande och lär sig nya moment varje dag, de är så himla duktiga och läraktiga!
Förlåt om jag inledde lite gnälligt och surt, men det här vädret och förutsättningarna är faktiskt väldigt trista.
Har i alla fall gjort en "halv" bilduppdatering idag. Wolfram har en del bilder på gång, men de är inte klara än. Därför har jag nu satt in de bilder vi hade (mycket åringar) samt fina bilder från Shylocks seger som Wolfram har tagit. Förhoppningsvis så kommer det fler bilder in redan imorgon och då lägger jag till även dem. Men kolla in redan nu de bilder som är klara under fliken Veckans Bilder. 
Nu håller vi tummarna för bra bana och väder imorgon!

Lugn onsdag då de flesta varit lediga från träningen och ett fåtal reds på rakbanan lugnt.
Imorgon är det träning som vanligt är tanken, men en väderprognos med en massa regn under natten och dagen oroar minst sagt. Normalt sett är planen/schemat klart kvällen innan, men imorgon måste vi vara lite flexibla beroende på väder och banförhållanden.
Tänkte komma med en ny bilduppdatering imorgon, så titta in här då igen!

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Följande tvååringar finns det andelar kvar i:
  High Max e Maxios, tyskfödd hingst  10 procent kvar, dvs 1 andel.
  Kew Bridge e Jukebox Jury, tyskfött sto 20 procent kvar, i detta fall säljs andelarna som ett undantag i 5 procent och uppåt.
  Vi har också en relativt ny ännu odöpt tvååring e Mastercraftsman. Här håller vi på och bildar ett konsortium och det är möjligt att det kan bli någon andel kvar där eventuellt.
  Det här är verkligt högklassiga individer med stark stam och de siktar mot storlopp både i år och nästa år.

  Vill du bli delägare eller ha mer info? Kontakta Caroline!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1