Dagbok

Stallets dagbok

Idag var ingen vanlig dag, idag var Angelikas första arbetsdag hos oss efter 2,5 års arbete i Newmarket, England. Vi är så glada över att hon är tillbaka hos oss! Hon var duktig redan innan hon åkte, men det syns tydligt hur mycket hon har utvecklas ridmässigt och det såg mycket bra ut i alla turerna hon red.
I övrigt idag var det en del omflyttningar som gällde. Jag gillar inte att byta boxar på hästar när det är säsong och alla är igång, det är lätt att man får en liten infektionssläng då även om ingen är sjuk, man rör liksom runt i bakteriefloran när man byter platser. Så nu när det är tävlingsuppehåll och vi har sålt ett par hästar som ridhästar så passade vi på att göra de omflyttningar vi ville göra. 
Det blir alltid liv i luckan när det blir nya "rumskamrater", speciellt hingstarna (läs House in Order och Stureplan som är ledarna i stallet) reagerade mycket i början, men de vänjer sig fort.
Det blev en intensiv men bra dag!

Inte riktigt samma glamourkänsla att ha starthästar på Bro Park som i Dubai får man säga... Det blev dock en trevlig dag ändå den sista tävlingsdagen innan uppehållet. Nu är nästa tävlingsdag först den 5 april vilket ju är ett antal veckor bort.
Under den här vintergaloppstiden har vi ju inte startat så många hästar, endast ett fåtal har hållit igång. När vårsäsongen drar igång är de flesta hästarna redo för start, det är ju huvudsäsongen vi i första hand siktar på så klart. Jag är ändå nöjd med det hästarna har gjort i de få starter vi har gjort under vintern, det ser bra ut inför säsongen.
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående dagens två starthästar och ni hittar det under fliken (Starter &) Resultat.
 

En väldigt speciell lördag. Det var Tobias första dag hemma och han fick ett mycket fint mottagande med en liten röd matta som var utrullad vid omklädningsrummet. Hans skåp var pimpat med både text och utsmyckning, jag tror inte han missade att han varit saknad.
Samtidigt var det Amandas sista arbetsdag vilket så klart känns lite sorgligt. Hon kommer framöver förhoppningsvis kunna komma och träcka och rida turer, men att jobba heltid har rent fysiskt gett en del problem.
Så det blev ingen vanlig fika idag, vi hade två mumsiga tårtor, massor med bubbel samt lyxfika med lax, avokado och annat. Vi både firade Timo Nurmos insats i Dubai, firade att Tobias var hemma igen samt tackade och firade av Amanda. Det blev både fint och trevligt på alla sätt!
Det var skönt att vara hemma igen och jag började morgonen med en sedvanlig genomgång av samtliga hästar, hur de är i benen och mår. Det känns alltid bra att uppdatera sig ordentligt efter att man varit bortrest. Träningen gick bra i blandade tempon och hästarna såg fina ut.
Imorgon är det då dags för sista tävlingsdagen innan uppehållet fram till vårpremiären den 5 april. Vi skulle ha tre starthästar, men vi får tyvärr stryka Label Black. Han har sparkat till sig lite på ett bakben och även om det egentligen är en bagatell så tar vi ingen onödig risk och startar. 
Jag har uppdaterat med kommentarer om de två starthästar som kvarstår och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Igår kväll fortsatte firandet. Vi firade väl lite lagom så där med bubbel och häng på restaurangen vid hotellet. När man varit så förväntansfull, nervös och sedan överlycklig så går luften lätt ur en när man väl börjar varva ner, jag blev jättetrött. 
Några som var mer ambitiösa med festandet var hela stallpersonalen,dvs alla som har hand om de skandinaviska hästarna. Ibland går de ut och festar efter tävlingarna och igår kväll ville alla fira av Tobias som åkte hem imorse. När jag kom till stallet strax efter kl 6 på morgonen var det inga pigga och raska människor som satt och hängde på soffan utanför stallet... :) Jag tror de alla ändå tyckte att det var värt det, de verkade ha haft väldigt roligt.
Timo mådde jättebra och hade tagit loppet perfekt, kändes iskall och fin i benen och rörde sig bra. Lite trött var han bara, men konstigt hade varit annars.
Vid lunchtid åkte jag mot flygplatsen och är nu hemma igen. Jag lever fortfarande kvar i gårdagens glädjekänsla och den får gärna hänga kvar länge.

Vilken dag, vilken häst, vilken insats! Vi är så glada nu så det är inte klokt!
Timo Nurmos tvåa i Meydan Trophy och han tar in på vinnaren hela vägen och slutar 3/4 längd från Godolpins Dubawi-avkomma. Att han fick visa hur bra han är, att han räckte så här långt och att vi kan åka till Dubai och konkurrera i det här motståndet är inget mindre än fantastiskt.
Den här satsningen vi gjorde, att åka hit för att ge Timo bästa möjliga förutsättningar inför storloppssäsongen, den gav även utdelning prestationsmässigt. Vi var beredda på att han kanske inte skulle tjäna några pengar alls här och inte räcka till, men så otroligt härligt när han översteg alla våra förväntningar. Känslan att se honom över upploppet, känslan när han gick över mål- total eufori! Det är det här man kan jobba dygnet runt för, det här är på en helt ny nivå. Efter den här dagen är en ännu högre växel ilagd i vårt stall för framtiden. Målen är högre och ännu tydligare.
Jag vill också hylla Fredrik som red ett så bra lopp. Vi ville att han skulle få rida här för att utveckla sig ytterligare, att rida i den här konkurrensen ger ju massor. Han motsvarade förtroendet med råge och red helt perfekt mot världsjockeys, väldigt strongt gjort!
Imorgon åker Tobias hem till Sverige och Fredrik tar över ansvaret för Timo tills de skandinaviska hästarna flygs hem om ungefär en månad. Tobias har gjort ett fantastiskt jobb med Timo som är en besvärlig häst att hantera, han har skött honom på allra bästa sätt.
Jag har uppdaterat med kommentar om gårdagens fantastiska insats, finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat så kolla in där!

Idag var det lite lugnare jogging som gällde för Timo Nurmos inför starten imorgon kväll. Han ser som vanligt fin och pigg ut och det ska bli spännande att se honom tävla på gräset för första gången här.
Vädret har däremot inte varit helt på topp, från och med när jag anlände i måndags morse har det bara varit molnigt och blåsigt. Man kanske inte ska klaga eftersom det ändå är behagliga 20-22 grader, men lite sol hade varit trevligt.
Inför morgondagens tävlingar lägger jag återigen ut länken för att se tävlingarna:
https://www.squidtv.net/middle-east/uae/uae-007.html
Där finns två kanaler att välja mellan samt numera även en tredje längre ner. I någon av dessa kommer det sändas på engelska från hela kvällen på Meydan. Vårt lopp är lopp 2 kl 16.05 svensk tid, första loppet rids kl 15.30 svensk tid.
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentar inför loppet och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).
Heja på oss imorgon!

Hyfsat tidig uppstigning imorse (speciellt som man i viss mån fortfarande är inställd på svensk tid som ju ligger tre timmar bakom) och så direkt till stallet som vanligt på morgonen. 
Idag fick Fredrik rida Timo Nurmos och det såg bra ut i något lugnare tempo. Det är som alltid lika roligt att stå där vid banan och kolla in alla hästar som tränar. När man sedan kommer tillbaka till stallet så hänger man runt vid stallet, tar en kaffe och snicksnackar lite. Det är hög mysfaktor på rutinerna här tycker jag.
På hemmaplan rapporteras allt bra, hästarna tränar på fint och de är på lite olika nivå just nu med träningen. Några grundtränar inför säsongen, tre stycken startar på söndag medan andra har startat under vintern och tar det nu en aning lugnare innan de sedan kommer träna på igen.
Närmare lunch kom sedan startlistan här i Dubai till på torsdag. Lopp 2 är det som gäller och loppet rids lokal tid kl 19.05, dvs svensk tid kl 16.05.
Tretton startanmälda och han fick spår två. Jag hade kanske hellre velat ha lite längre ut, men på gräset är det mindre viktigt.
Kommentar om loppet och chanserna kommer som vanligt imorgon!

 

Det blåste ju rejält igår kväll och en hel del flygningar ställdes in under lunchen och eftermiddagen. Så lite orolig för om jag skulle komma iväg var jag allt. Iväg kom vi, men vi var nog ca 45 minuter försenade pga blåsten och det gjorde att jag inte hann fram i tid för att se träningen imorse. När jag anlände var träningen klar och det var fullt fokus på att beta gräs.
Alla flygningar jag gjort fram till i år har varit med Norwegian. Jag gillar inte den där snålattityden som de har, att precis allt kostar. Man betalar extra för väska och nu till och med extra för handbagage om det är lite större. Maten kostar, de bjuder absolut inte på någonting. 
Denna gång var biljett med Emirates bästa pris och vilken skillnad! Ingår incheckning av väska, alla har egen tv-skärm framför sig. Tre rätters middag utan extra kostnad och de har en meny som delas ut och som man beställer från. Kudde och filt samt hörlurar vid varje plats. Magisk skillnad om ni frågar mig!
Träningen hemma fick jag positiva rapporter om, det verkar ha gått utmärkt. Det var också startanmälan idag till vinterns sista tävlingsdag och vi har då tre som startar. Det är Haweswater och Label Black i samma lopp samt Eye for an Eye som får göra en start till innan det blir vinteruppehåll
Här i Dubai kom anmälningslistan ut till torsdag och så klart är motståndet tufft, men det kunde varit värre. Imorgon kommer startlstan, hoppas vi har mer tur med spårlottningen denna gång.

Så är man på väg mot Dubai igen. Jag kommer att landa tidig morgon och hoppas hinna se morgonens träning, det blir dock precis på håret om jag hinner det.
Dagens starthäst Eye for an Eye skötte sig med den äran och gjorde en debut med mersmak som femma och kort slagen efter en stark avslutning på lite för kort distans. Vi är supernöjda med henne! Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon kommer anmälningslistan till loppet på torsdag på Meydan och imorgon kommer också startlistan till kommande söndag på Bro Park.
Vi hörs imorgon!

Hemma efter en lång och lyckad dag. Jag återkommer mer om detta imorgon. Det får bli en lite kortare uppdatering här idag, det är mycket som står på programmet inför resan till Dubai imorgon kväll. Det är ju inte bara att åka iväg, det är en hel massa olika saker som måste ordnas, planeras och fixas.
Imorgon är det först tävlingar som gäller och vi har då Eye for an Eye som debuterar. Jag har uppdaterat med kommentar angående chanserna och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Vi hörs från Arlanda imorgon kväll!

Fredag och trots väldigt kalla grader på morgonen så var rakbanan i fint skick och vi tränade där. Idag var det mestadels lugnare träning som gällde och hästarna skötte sig utmärkt. 
I Dubai är det dags för start på torsdag och det blir då första starten där på gräs vilket ska bli spännande. Jag reser dit söndag kväll efter tävlingarna på Bro. Dagen efter tävlingarna på Meydan, dvs fredag åker både jag och Tobias hem medan Fredrik tar över ansvaret för Timo Nurmos där nere. Alla de skandinaviska hästarna kommer sedan resa tillbaka någonstans mellan den 8e och 12e mars. Stannar man längre än så måste man ta hästen till en månads karantän i Mauritius. Dvs skulle någon häst från Skandinavien starta på Dubai World Cup-dagen så reser den/de en helt annan rutt tillbaka.
Då var det dags för dagens häst i genomgången:
Kew Bridge- tyskfödd med en duktig storasyster som vunnit Ungerska Oaks och var tvåa i deras Derby. En riktigt stayer alltså och det var tidigt känslan att även hon är. 
Hon gick några hyfsade lopp mot bra konkurrens som tvååring och sedan hoppades vi att hon skulle utveckla sig mycket inför förra året. Dock blev det massa strul på vägen som tog tid. Hon kom inte ut förrän i september och missade därmed de större uppgifterna vi hade hoppats på. 
Första loppet var över alldeles för kort distans och bara för att komma igång med ett lopp. Efter ett test över 1600 meter som även det var för kort så startade hon sedan på stayerdistans och där visade hon stor bättring. Hon vann ett lopp och var inte så långt slagen de andra gångerna. Sista starten för året var i Malmö och hon gillade inte alls den hårda och stumma banan och var fyra där.
Än har hon inte startat så många gånger och vi tror det finns klart mer utveckling i henne och speciellt på gräs. Hon borde kunna höja sin handicap en hel del i år och så fort grässäsongen är igång så kommer vi starta henne där så mycket som möjligt.

Idag hade graderna stigit till noll och även om marken fortfarande var frusen så var det betydligt trevligare förutsättningar. Rakbanan var fin och där tränade vi samtliga hästar. Det blev blandade tempon där de flesta höll sig i mellantempon men några även både fortare och långsammare.
På eftermiddagen/kvällen var det självklart tävlingarna på Meydan vi kollade in och oj vad Red Cactus imponerade! Det måste vara både extremt surt att förlora med en nos samtidigt som själva insatsen var femstjärning. Han fick inget lätt lopp och ändå flög han fram på slutet. Än en gång visas det att de skandinaviska hästarna räcker till om man har en tillräckligt bra häst. De ägare som vill tävla på den här nivån framöver borde bli väldigt peppade att satsa med de resultat som varit de senaste två veckorna.
Dagens häst i genomgången av våra fyraåringar:
Beach Road One- han är faktiskt just en häst som vi hade Dubai i åtanke för, så stor tro har jag på honom. Han har en syster som är en grupphäst med mycket fina meriter och hon har en sämre pappa (Arcano) än vad han har som är e Mastercraftsman. Han har alltid för oss framstått som en riktig stjärna.
Han gjorde förra året mestadels hyfsade lopp men alltid en bra bit under vad vi hade hoppats på. Bästa loppet var som fyra i Malmö Stads Pris (motsvarande Derby Mile), med i striden och endast två längder slagen. Det som utmärkte alla hans lopp var att han på upploppet vinglade och hade sig, uppträdde väldigt märkligt som han aldrig gjorde i träning.
För att göra en lång historia kort så visade det sig efter många turer att han fick väldigt lite luft i slutet av varje lopp, nästan inget alls faktiskt och därav vinglandet. Nu är han åtgärdad och återkollad så allt fungerar som det ska.
Det ska bli oerhört intressant att med rätt förutsättningar få se hur långt upp i klass han kan ta sig, nu står han i 78 vilket jag inte tror är ens i närheten av vad han kan. Vi kommer börja i vanliga handicaplopp och utnyttja att han förhoppningsvis står billigt inne. 

Idag fortsätter vi genomgången av fyraåringarna med nästa häst:
Sharp Eye- köptes på Breeze up auktion på Irland och tanken var att han skulle bli en konsortiehäst. Dock märkte vi ganska snabbt att han hade ett halsfel vilket märkligt nog inte hade uppdagats på auktionen trots det test man kan ta där och som vi gjorde. Det testet görs i longering och det är möjligt att det inte kom fram på samma sätt då. 
För mig kändes det då inte rätt att sälja ut honom i andelar eftersom en halsoperation förmodligen väntade och det är ju en lite tråkig start på ett hästägande. Så vi bestämde oss därför för att behålla honom själva även fast det absolut inte var planen från början. 
Eftersom han bara var två år då och inte färdigväxt på något sätt så ville veterinärerna gärna avvakta lite med operation och se om några mindre åtgärder skulle ge resultat nog vilket det inte gjorde. Till slut blev det operation och det gav ett mycket bra resultat. 
Det här gjorde att han tog tid på sig innan han debuterade, men resultatet när han väl kom igång kan vi inte klaga på. Han startade nio gånger förra året med tre segrar, två andraplatser sam en tredjeplats. Det var först i sista starten för året han var utanför pengar och det berodde nog på att han börjat tappa formen och var redo för vintervila. 
Det har han fått och nu grundtränas han inför säsongen. Än har han en hel del utveckling kvar i sig tror jag och kan nog komma upp i klass ytterligare, han är ju fortfarande relativt sparsamt startad och går framåt hela tiden.
En rolig häst att äga som inte bara är jämn i sina prestationer utan också väldigt allround, han funkar från 1200 meter upp till 1600 och längre än så har vi ännu inte testat. Han går bra både på dirttrack och gräs, men är snäppet vassare på gräset. 
Den enda nackdelen jag ser med honom är att han inte är snäll att resa med så det blir endast starter på hemmaplan. Behöver han köras någonstans så kan man naturligtvis ge lugnande, men det går ju inte att göra vid tävling så han får stanna hemma och tävla. Han kommer vara redo för start i april när vårsäsongen drar igång är planen.
Imorgon kommer ytterligare en häst i genomgången! 

Idag var det ännu kallare på morgonen. Det blev mestadels dirttrackträning, men faktiskt har de också fått ordning på rakbanan även vid kyla efter en del arbeten på den igår. Vi får se hur den utvecklar sig under den här kallare veckan, men jag tror det kan bli bra faktiskt, så klart helt beroende på hur mycket energi och tid som läggs ner på den.
Vi red en del snabbare arbeten idag och de som gick lite extra raskt var:
Label Black och Eye for an Eye tillsammans i ett längre arbete och de såg starka ut båda två.
Beach Road One gjorde ett snabbjobb som ökades hela vägen och trots ett högt tempo lade han i en extra växel sista biten. Idag tror jag vi såg en glimt av den häst vi hela tiden har trott att han är. 
Det blev en nyttig dag med en hel del på programmet som hanns med vilket alltid känns bra.
Jag utlovade en genomgång av de nyblivna fyraåringarna och det inleds idag med en häst per dag. Generellt kan man nog säga att den här årgången led en hel del av det dåliga foder vi råkade ut för under 2018, då var de två år och som växande unghästar påverkades de säkert mer än äldre hästarna. Det här har de repat sig från, men det var säkerligen något som satte ner dem under en längre tid när de skulle ha presterat. Så i den här årgången finns flera hästar som vi hade större förväntningar på än de visade, men här finns nog också en del dolda resurser och utveckling kvar i flera av dem.
Perfect Girl Ester- startade bara två gånger som tvååring och gjorde det godkänt utan att glänsa. Vi visste att hon var betydligt bättre än hon visade då och förra året så bekräftade hon det och mer därtill. 
Hon inledde med en lätt seger i årsdebuten. Därefter testade hon längre distans och gräs i Trial samt 1000 Guineas vilket inte passade. Efter det övergick vi helt till sprintdistans och dirttrack och som hon presterade! Först segern i Derby Sprint, känslan när hon gick först över mål var helt obeskrivlig. Därefter tredjeplatsen i SM för Sprinters där hon var ensamt sto och ensam treåring mot sprintereliten. De två första hade 91 respektive 90 i handicap och hon slog meriterade hästar med 88-89 i handicap. Aldrig har en tredjeplats känts så mycket som en seger.
Hon var också trea i Scania Sprint innan hon skulle avsluta säsongen på Jägersro och förhoppningen där var att höja sig något kilo till och åka med till Dubai. Hon var i toppform, men när grindarna öppnades hoppade hon snett ut och på något sätt drogs stiglädret upp och släppte. Så Fredrik red hela loppet sittande ner och försökte rida så gott det gick, men så klart förstörde det helt hennes chanser. Trots det var hon med i segerstriden och slutade fyra endast 1,5 längd från vinst. 
Då startade vi henne en gång till, men med facit i hand var det bara dumt och lite som att slänga jästen efter degen, det blev helt fel. Vi hade en plan och vi borde ha skrotat den där sista starten. 
Hon mår jättebra inför säsongen och grundtränar för fullt. Vi hoppas och tror att hon ska höja sig ett snäpp till i år efter fjolårets strålande säsong. Hon har ju redan visat att hon räcker mot den äldre årgången. Vi kommer också testa henne på gräs igen, än har vi bara gjort grässtarter över längre distanser så ett försök över 1200 meter ska vi absolut göra.
Imorgon fortsätter genomgången!

 

Där fick jag för att jag babblade om hur härligt det var med plusgrader hela vintern... Imorse var marken hårdfrusen och det blåste kallt. Enligt väderprognosen så ska det här med kalla nätter hålla i sig ordentligt under veckan och bli till och med kallare, men på lördag ska plusgraderna vara tillbaka igen och vi längtar redan.
Det blev träning på dirttracken idag och på måndagar är det högervarv som gäller där. Hästarna skötte sig bra och såg fina ut i varierande tempon åt det något raskare hållet.
Idag kom också startlistan till söndag, då har vi endast en starthäst och det är Eye for an Eye som debuterar. En jättefin häst som växt och tagit tid på sig, det ska bli spännande att se henne tävla nu.
Det var också anmälningar till sista dagen för vintersäsongen och det är då nästa söndag, den 16e, där har vi några hästar anmälda. Vi har endast startat ett fåtal nu under vintern och övriga siktar på april och vårsäsongen.
Jag gjorde ju en genomgång av hästarna inför säsongen här på sidan och har fortfarande kvar de nyblivna fyraåringarna. Jag börjar med dem från och med imorgon så på återhörande då!

Det var ingen höjdardag för oss idag resultatmässigt, men jag är egentligen inte missnöjd med hästarna även om det blev blygsammare placeringar.
Läs mer om varje häst idag under fliken (Starter &) Resultat. 
Imorgon jobbar vi vidare med både träning, startanmälan och anmälan!

Vilken trevlig lördag med fullt med folk på plats! Vid fikat var det smockfullt vid bordet och massor med livliga konversationer i positiv anda, precis som det ska vara.
Träningen gick också utmärkt och jag är lite extra nöjd med tvååringarna som utvecklas så fint och sköter träningen jättebra. Idag fick Chamori och Snowfoot cantra tillsammans och de kommer nog fortsätta att ridas ihop en del då de träningsmässigt har kommit ganska lika. Mycket fina hästar bägge två fast på olika sätt.
Chamori är otroligt kvick och har full koll på sig själv, en häst åt sprinter-milerhållet som både härstamningsmässigt och utseendemässigt är något helt extra. Den snabbaste åring jag någonsin sett i en longervolt under inridningen, hon fullständigt flög fram när vi lät henne galoppera på.
Snowfoot är jättestor och tar långa kliv när han galopperar. Han kommer troligtvis inte bli så tidig, men det här kan istället vara en Derbyhäst som treåring och han gör ett väldigt pampigt och klassigt intryck.
Double Down brukar träna med Snowfoot, men idag fick han träna med de äldre hästarna istället. Han har växt enormt mycket och fort sedan vi köpte honom, då var han väldigt liten och nu börjar en helt ny häst ta form. Han växer fortfarande och får ibland lite extra ledigt för att inte störa detta, men tränar ändå en hel del. Han har sedan en tid tillbaka fått en utstrålning av självförtroende och kaxighet som bådar gott för framtiden, så där ser hästar ut som vet sitt värde.
Perfect Sister som ju är just syster till Perfect Girl Ester kom in i träning betydligt senare än övriga. Igår galopperade hon med ryttare för första gången och vi fortsatte med samma upplägg idag. Hon är superduktig och lär sig allt hur lätt som helst. Lik Ester både i psyke och även utseendemässigt, de är kompakta och rejält muskulösa båda två. Det ska bli spännande att se om hon kan leva upp till förväntningarna och vara minst lika bra som storasyster. 
Jag är otroligt nöjd med samtligas utveckling så här långt och målen/förväntningarna på dem allihop är stora.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och vi har tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så är vi inne på sista dagen i januari och fortfarande gott om plusgrader. Som jag tidigare skrivit så är jag väl medveten om att det är ett varningstecken ur miljösynpunkt att klimatet är så skevt. Dessutom finns det ett behov för en period med ordentliga minusgrader för att ta kål på vissa bakterier och även fästingar och annat. Dock måste jag ändå medge att jag (som har svårt för kylan) njuter av den bästa vintern någonsin vädermässigt.
För hästarna så är det också en enorm fördel, de slipper träna och tävla på lösa vinterbanor som sliter utan har perfekta träningsförhållanden i stort sett varje dag. Banorna är toppfina verkligen!
Efter en dag igår med mera rask träning så var det något lugnare tempon idag och hästarna skötte sig fint. Imorgon blir det raskare igen för en del av hästarna medan några nu grundtränar lugnt inför säsongen.
Tänk att det bara är drygt två månader kvar till vårpremiären, tiden går ju verkligen fort!

Wow! Plata O Plomo vinner i Dubai med Stricker som tvåa, vilket resultat! Det här betyder enormt mycket för svensk och skandinavisk galoppsport, nu ser alla att vi räcker till att konkurrera internationellt. Det här borde locka nya ägare till sporten och att redan befintliga ägares vilja att satsa ökar markant. Att fler vill vara med och tävla på toppnivå, att fler vill ha häst i Dubai på vintrarna och ha hästar som räcker till.
Förstapriset var ca 1 miljon kronor och i andrapris ca 350 000 kr, det är ju en rejäl utdelning det. Stort grattis till hela kretsen kring dessa två hästar som gjorde så bra reklam för svensk galopp idag, fantastiskt!


Lugn onsdag med lite annat pyssel i stallet. Oftast har vi ju en lugnare dag just på onsdagar och så var det idag, men imorgon är det full fart som vanligt.
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder och ni hittar dem under fliken Veckans Bilder, så kolla in där!

Det har verkligen varit snabba scenförändringar den senaste tiden för mig med resor fram och tillbaka till Dubai. Ena dagen är man på Bro Park och jobbar med hästarna och dagen efter är man i Dubai och så tillbaka igen. Det känns lite absurt egentligen och ändå anpassar man sig fort, nu är det hemmaplan som gäller denna vecka och nästa. 
Efter tävlingarna söndag den 9e blir det avgång mot Dubai igen och Timo Nurmos startar torsdagen den 13e.
Att han får spendera vintern där har utvecklat honom massor, man kan se hur han har blommat ut och mått bra av att få vara i värmen och med massor med faciliteter. Det är full satsning på i första hand Svenskt och Norskt Derby i sommar och med den här vinterträningen har vi gett honom de allra bästa förutsättningarna.
För mig som tränare har det också varit och är mycket utvecklande och lärorikt. Det har dessutom gett ett annat perspektiv på hur vårt stall ska satsa och hur det ska se ut framöver. Det finns en hel del planer och nytänk kring många olika delar av träningsrörelsen vilket känns inspirerande.
Imorgon kommer en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Så var det måndag och ny vecka. Träningen var mycket av det raskare slaget för de som är igång för fullt. Sedan har vi ett antal som vintervilat och så nu kommer igång igen och de gick naturligtvis lugnt, för dem är det nu uppbyggande grundträning som gäller ett tag framöver. 
Det var startanmälan idag och på söndag har vi tre starthästar (kolla in under fliken Starter & Resultat så ser ni vilka det är). Det var också anmälningar till söndagen efter och då har vi även den dagen några anmälda. 
Imorgon tränar vi vidare för fullt!

Lugn söndag och vi laddar för kommande vecka och även tävlingar på Bro Park nästa söndag!

Så var man raskt tillbaka i vardagen igen och idag var det träning som vanligt på hemmaplan. Någon minusgrad över natten och då var dirttrackbanan bättre än rakbanan, så det fick blir träning på stora banan idag. Det var blandade tempon och hästarna skötte sig jättefint. 
Det börjar också bli dags att sätta igång en del hästar som vintervilat och det kommer vi börja med i nästa vecka. Dhakota är en av dessa och eftersom han var av det knepigare slaget att rida in så är det säkrast att repetera litegrann innan han kommer igång. Idag blev det sadel på i walkern och han var helt vild när den kom på, hade "glömt bort" det där med att han en sadelgjord spänd runt magen... Han lugnade sig sedan, men det får bli en försiktig igångsättning där.
Även tvååringarna Snowfoot och Double Down har fått några veckors vila eftersom de växt en hel del, ganska mycket faktiskt. De ser jättefina ut i kroppen och har utvecklats massor. Idag hade de sadel på och så red vi dem en sväng inne i boxen bara, de var hur coola som helst och känns redo att träna vidare nu.
Vid fikat firade vi House in Orders fina seger i söndags med en jättefin och god tårta som delägare Marie hade med sig, vi var många på plats och det var hur trevligt som helst.
Imorgon är det inga inplanerade tävlingar på Bro Park pga att Prix d`Amerique körs i Paris och alla tv-sändningar fokuserar på det. Vi laddar istället för tävlingarna nästa söndag då vi har en del starthästar!

Så var man på hemväg igen, resan blir ganska lång när man varje gång måste åka via Cypern och tanka, är lätt uttråkad och längtar hem.
Timo Nurmos mådde jättebra idag och var iskall och fin i benen, jätteskönt! Nu laddar vi för nästa lopp och ser verkligen fram emot det, hela upplevelsen igår gav mersmak.
Allt runt omkring fungerade han bra med och det är ganska många procedurer som sker innan start. Hästarnas stall ligger ju en bra bit från banan så de åker transport dit. Man får en tid för varje häst när de ska lastas och åka och sedan körs de till gäststallar som ligger inne i tunnlar under banan.
Väl på plats i sin tillfälliga box så tas blodprov på alla och de id-kontrollerar med den chipmärkning som alla hästar har. Sedan förbereder man hästen där och 40 minuter innan loppet så går alla hästar därifrån till uppsadlingsboxarna. Då ska de i stort sett vara helt klara med allt förutom själva sadlingen.
När loppet innan har gått får man som tränare gå in i vågrummet och hämta sin sadel som då hänger klar att hämta. Man går alltså inte in i själva omklädningsrummet utan vågkontrollanten har uppsikt över samtliga sadlar när de är vägda och klara, ett mycket bra system.
Sedan går man upp och möter upp sin häst som lagom har kommit till uppsadlingsboxarna och sadlar och gör klar den. Därefter leds hästarna runt där tills det är dags att gå ut i ledvolten via en tunnel.När man ska till gäststallarna (jag var där både innan och efter för att se att allt var okej) så körs man i golfbilar som åker i skytteltrafik fram och tillbaka, allt är otroligt välordnat. Efter loppet går hästarna tillbaka till gästavdelningen och om de ska dopingstestas så ligger det precis bredvid. Sedan har man också fått en tid när man ska åka tillbaka till ordinarie stall, men där är det flexibelt om man vill ha mer tid på sig med hästen. Det är alltså en hel del att hålla reda på och för hästen att klara av utan att stressa upp sig, men det fungerade jättebra. Det är otroligt professionellt allting och hela upplevelsen igår gör att man bara längtar till nästa start.Imorgon är jag på hemmaplan igen och det är träning som vanligt samt firande av Houses seger i söndags!

Så har vi haft vår första starthäst i Dubai någonsin och vilken känsla det var, det var mäktigare än man trodde på förhand. Känslan att stå där i mitten av ledvolten och se honom skritta runt var inget mindre än fantastisk och hela den här upplevelsen sporrar bara till att jobba ännu hårdare, nästa vinter vill vi ha många fler hästar här.
Att han utsågs till Bäst Gjorda Häst i loppet var ju också jätteroligt, han glänste verkligen på alla sätt.
Precis som jag befarade (och skrev om igår) så fick han en chock av sprutet som är extremt svårt här. Loppet var 1900 meter och i de första 1600 meterna sprang han med huvudet upp och handbromsen i. Mitt på upploppet kommer han till slut ut och direkt axar han igång, men försent. Han blir ändå sjua och först utanför pengar, men det känns ändå surt att han inte kom ut mycket tidigare.
Vi får ändå vara nöjda med att han gör ett fint lopp med mycket mersmak i sin första start någonsin på dirttrack och Fredrik tyckte han klarade banan bra, dock inte sprutet. 
Nu fick han också ett lopp i kroppen inför nästa start om tre veckor och då är det gräs som gäller och helt andra förutsättningar.
Imorgon lunch åker Fredrik och jag hem igen och på lördag är det vanliga rutiner igen. Efter nästa start kommer Fredrik vara kvar i Dubai med Timo och Tobias åker hem.
På återhörande imorgon!

Imorgon är det dags. Vår första starthäst i Dubai och det känns ju både nervöst, spännande och nästan overkligt. 
Vi är så redo vi kan bli och det viktigaste är att också hinna njuta av upplevelsen att ha en häst med på den här nivån. Det är inga krav på honom från vår sida denna gång eftersom det är hans första start på dirttrack och det är osäkert hur det passar.
Jag har uppdaterat mer utförlig kommentar om honom och loppet under fliken Starter (& Resultat).
Kl 17.15 imorgon svensk tid går hans lopp men redan kl 15.30 svensk tid går lopp 1 och det är gott om skandinaviska hästar som startar under kvällen. Här kan ni se startlistor:
http://www.emiratesracing.com/node/3?id=2975
Här kan loppen ses:
https://www.squidtv.net/middle-east/uae/uae-007.html
Välj där kanal, finns två kanaler längst upp på sidan och nu även en tredje längre ner. En av dem är på engelska direkt från Meydan, man får testa sig fram vilken det är då det varierar från gång till gång.

Idag fick Fredrik rida Timo Nurmos igen för första gången sedan i början på december. Han fick också rida runt på Meydans bana och känna lite på den inför torsdag, det tycker jag var värdefullt. Han var jättenöjd med Timo och han tyckte banan var imponerande, den är ju väldigt stor och fin.
Så kom startlistan och som väntat är det fullt fält med 16 hästar och till och med reserver. Vi diskuterade innan en del vilket spår som vore bra och där fanns det en del olika bud. Jag hade nog gärna sett lite mer i mitten, men nu blev det spår 3 och han kan få en spårsnål första sväng, de går in i den ganska direkt efter start. 
Det är lopp 4 som gäller för oss på torsdag och det rids svensk tid kl 17.15. Det är en väldans massa skandinaviska hästar både i vårt lopp och övriga lopp, så det är en väldigt spännande tävlingsdag överhuvudtaget. 
Mer analys kommer om hans chanser kommer som vanligt imorgon.
På hemmaplan flyter det på utmärkt och hästarna tränar på i blandade tempon. Vi håller kontakt flera gånger varje dag och det funger jättebra med vårt engagerade och duktiga team som jobbar hemma.

Så är vi i Dubai då och nu är det ju snart dags för start för Timo Nurmos. Idag kom anmälningslistan till torsdag och han står delat högst i handicap med en Godolphinhäst på listan, kändes nästan lite overkligt. Det var väldigt många anmälningar och lär bli ett fullt fält. Imorgon kommer startlistan och då får vi se lite mer hur förutsättningarna är.
Även på hemmaplan var det anmälningar och då till den 2 februari där vi har en hel del hästar som siktar på start.
Det är ju inte tävlingar på Bro på söndag pga att det är Prix d´Amerique i Frankrike och fullt fokus på det i tv-sändningarna.
Hemma verkade hästarna må fint och träningen gick bra enligt alla rapporter.
Jag återkommer som vanligt imorgon!

Nu sitter jag och Fredrik på flygplatsen och väntar på flyget som ska avgå kl 23.40 mot Dubai. Bra för Fredrik att hans sista ritt innan avgång gav seger med House in Order, det ger ju lite extra självförtroende innan han ska rida mot världsjockeys på torsdag.
House var faktiskt imponerande idag och gjorde det verkligen bra, roligt för alla hans ägare!
Då kändes det också värt att åka hem och vara hemma i dryga 24 timmar, att få se honom vinna så fint. Det var också bra att hinna känna igenom alla hästar, prata "live" med alla i stallet och planera upp lite inför kommande vecka. Och så var det väldigt mysigt att få träffa mina hundar, det är ju så jobbigt varje gång jag måste resa ifrån dem...
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående dagens starthästar och det finns under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon (efter den här extra långa rutten som flygs nu) så landar vi vid 11-tiden lokal tid, dvs kl 8 på morgonen i Sverige. På tisdag morgon ska Fredrik rida Timo och också få känna lite på banan inför loppet på onsdag. Imorgon kommer också anmälningslistan till loppet och det blir otroligt spännande att se hur det eventuella motståndet ser ut.

I skrivande stund sitter jag på flyget hem, det är fantastiskt egentligen att wi-fi fungerar så här smidigt nuförtiden. Jag skulle ha landat kl 14.25 men omläggning av rutten pga att man inte flyger över Iran ger en hel del förseningar. Nu kommer planet att anlända till Arlanda strax efter kl 20 och den där eftermiddagen hemma gick om intet.
På morgonen idag i Dubai gick Timo Nurmos snabbjobb på träningsgräsbanan. Det är den bana som är mest skonsam för hästarna att träna på,så även fast han tävlar på dirttrack på torsdag så passar man gärna på de dagar gräset är öppet. Den banan har också en högre handicapgräns för att få lov att träna, så det är inte alla som kan göra det. Som tur är så står han högt (90 i engelsk handicap) och får gå på alla banor (grästävlingsbanan har ännu högre gräns och begränsat antal per gång som får träna). 
Idag tog han sällskap med Quarterback och Privilegiado och det blev ett mycket bra och rejält upplägg där de gick raskare och raskare hela vägen. Både jag och Tobias var mycket nöjda med honom. 
Hemma var det blandad träning och jag fick också en bild på en fantastiskt fin tårta i Label Blacks ära med hans namn på, att fira segrar med tårta är lika roligt varje gång!
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och som vanligt är det nu uppdaterat med kommentarer angående våra hästars chanser. Ni hittar det under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där.

Idag var det på hemmaplan blandad träning och här i Dubai var det lugn träning. Lite av en mellandag som fredagar kan vara ibland.
Imorgon är det rask träning för Timo Nurmos och sedan gör gör jag den rätt jobbiga resan hem vid lunch (landar imorgon kväll efter försenad och ändrad rutt) och tillbaka söndag kväll igen. Framför allt är det för att det är tävlingar på söndag, men också för att checka av alla hästar och allt i stallet, det är skönt att få uppdatera sig mer "live" istället för bara genom rapporter.
Sedan är jag tillbaka här i Dubai måndag morgon och åker hem igen morgonen efter tävlingarna, dvs nästa fredag. 
Nu fortsätter vi genomgången av hästarna, två hästar som är fem år eller äldre återstår:
Label Black- har haft mycket bekymmer och mest med sig själv, han har varit osäker och rent rädd för andra hästar. Han har tidigare i lopp glänst till någon enstaka gång, men för det mesta inte fungerat alls. 
Nu känns det som att vi hittat helt rätt med honom även om det tagit tid. Han har genom mycket övning blivit betydligt säkrare på sig själv och fått en helt annan inställning. Han har också stabiliserat sig i kroppen och mognat på alla sätt. 
Det är roligt att se att han i loppen gått från klarhet till klarhet och klarat av trånga situationer och i söndags blev det seger efter två bra insatser som trea och tvåa i slutet av förra året. Han ska framöver också bli amatörhäst åt Sofia som äger honom tillsammans med övriga i hennes familj, hon laddar nu för uppridningen i april.
Light Treading- är till salu som ridhäst. Jag förstår inte alls varför hon inte är såld redan, normalt sett brukar vi hitta bra hem åt våra hästar ganska fort, men kanske har jul och nyår gjort att det varit lite stiltje på marknaden? I alla fall så kan jag starkt rekommendera att om man söker häst så kom och titta och provrid henne!
Hon rör sig trevligt i alla gångarter och har massor med potential att utvecklas. Hon är tuff och orädd i psyket, men samtidigt snäll och helt okomplicerad med allt. Hon är inget lite klent sto utan har mycket massa i kroppen, hon är snygg och muskulös. Hon är sund och fräsch utan skador, har bara tröttnat på livet som galopphäst. Vet ni någon som söker häst så tipsa gärna om henne och intresserade kan kontakta mig (Caroline) via mail eller telefon.

Idag var det raskare träning som gällde för Timo Nurmos och han tränade ensam på dirttracken. Hemma brukar han ha sällskap, men här där man är beroende av vad andra ska göra med sina hästar så har det varierat om vi gått i sällskap eller inte. Det har nog varit nyttigt för honom att lära sig att träna på utan draghjälp, i början var han ganska seg ensam men nu klarar han det utmärkt.
Han gick ett längre arbete och aldrig full fart utan friskade på men hade gott om krafter kvar. Vi var jättenöjda med honom, han ser fin ut! En vecka kvar idag tills han startar, det ska bli otroligt spännande.
På hemmaplan var det blandad träning med mest raskare tempon och det gick fint. Jag mailar schema varje dag och så får jag rapporter under dagen hur hästarna verkar och känns, det fungerar jättebra.
Ikväll har vi alla varit på tävlingarna på Meydan där fem svenska hästar startade och både Trickbag och Red Hot Chili gjorde fina insatser.
För att vara så förberedd jag kan inför nästa vecka så hängde jag med Patrick (Wahl) när han skulle hämta sadeln i vågrummet och sadla. Det är alltid bra att ha koll på alla rutiner och hur man lägger upp det, en sak mindre att fundera på.
Det blev en trevlig kväll på Meydan, det är ju roligt att vi är så många skandinaver här.
Avslutningsvis för idag så fortsätter vi också genomgången av hästarna:
Stureplan- är en häst som ju har massor med kapacitet och också har visat det, 87 i hcp förra året. 16 starter har gett 6 segrar och 3 andraplatser och det i högsta klass; Guld eller storlopp. 
Han är också min första starthäst i ett Derby och det betyder så klart lite extra. Efter en del småstrul kom han tillbaka fräsch och fin som en vinnare förra året innan vi testade gräset där han inte alls passade. Därefter var han femma i Malmö Sommarhandicap och gjorde ett ganska bra lopp mot vassa hästar, allra bäst är han kanske på hemmaplan.
Därefter skadade han sig i boxen, han sparkade i väggen så hårt att han ådrog sig en fraktur i hovbenet. Otroligt onödigt och dumt, en sådan grej man knappt tror kan hända.
Han har varit konvalscent ganska länge och är nu ohalt i skritt, nästa kontroll sker vid nästa skoning. Vi hoppas ju så klart att han ska komma tillbaka för fullt igen och att det läker ut helt och hållet. 
Han är en fantastisk häst på alla sätt med massor av karaktär och utstrålning, han är chef i stallet (tycker han själv i alla fall...).
Mr Tooma Global- visade en del kapacitet som unghäst med seger i debuten och senare t ex som fyra i Magic Million efter en vass spurt.
Han har sedan som fyraåring förra året varit väl ojämn, han varvade ganska bra insatser som tvåa och trea med sämre resultat och det blev ingen seger. På något sätt så var det lite stolpe ut flera gånger, hans kapacitet kom inte riktigt till sin rätta.
Det finns alltid en fördel med sådant och det är att han nu står väldigt billigt inne i handicap, han har 70 för tillfället och har stått i 76, jag tror han kan ett par kilo ytterligare. 
Jag hoppas verkligen vi kan hitta rätt med honom i år, då har han mycket att hämta med tanke på att han är bra inne med vikten.
På återhörande imorgon!
 

Idag var det som oftast på onsdagar en lugnare dag träningsmässigt hemma. Även här var det något av en mellandag med lite lugnare canter, imorgon blir det mera tempo.
Efter att vi var klara i stallet på förmiddagen åkte några av oss på en liten turistrunda. Huvudmålet var The Frame som ser ut som en gigantiskt stor ram utan innehåll, speciellt på kvällar när den lyser upp ser den väldigt cool ut.
Man får åka hiss 150 meter upp och när man sedan kommer ut på toppen så är det en makalös utsikt med den gamla delen av Dubai på ena sidan och den nya med alla skyskrapor på andra sidan. 
Det är då också ett glasgolv i mitten där man ser rätt ner under sig. Jag är höjdrädd men var på förhand fast besluten att jag skulle gå på golvet. Dock var det värre än vad vi trodde, det totalt svindlade bara man tittade ner. Efter mycket om och men så gick vi alla till slut över det, men det var en minst sagt hisnande känsla. 
Det här kan jag varmt rekommendera om man besöker Dubai, så himla häftigt var det!
Så fortsätter vi genomgången av hästarna:
Space Dragon- är nog den häst vi haft som tagit längst tid på sig. Redan när vi köpte honom syntes tydligt att han skulle bli sent klar, men att det skulle ta så lång tid hade vi aldrig trott. Först på hösten som fyraåring debuterade han och han har inte startat mycket än men gjort fina resultat med fyra segrar på endast nio starter. 
Han är en stor och tung häst, väldigt muskulös i kroppen och det gör att han ofta är svår att få igång och kräver mycket grundträning och styrka innan han är redo för start.
Nu är planen att starta en gång i februari och sedan hålla igång honom inför våren för att få mer frekventa starter på honom. Min känsla är att hittar vi bara rätt med honom så han kan starta på så kan han höja sig en hel del, kapacitet finns helt klart.
Shylock- är en matnyttig häst som brukar plocka en del vinster. Han tog tre raka segrar förra året och därefter en andraplats och när han hittar formen hittar han också motivationen och gör det riktigt bra. 
Han är en häst lite mitt i, räcker bra i bronsklass och lägre silverklass och vi kommer nog testa honom under året mer i silver där det finns bättre pengar.
Loke som han kallas är en härlig karaktär, han är lat som få och gör inte mer än han behöver i träning, men så fort han tycker något är roligt så blir han jättepigg och taggad. 
Imorgon tränar vi som vanligt hemma och även här och på kvällen imorgon är det tävlingar här på Meydan med fem svenska starthästar. Nästa vecka är det ju vår tur att ha starthäst, men imorgon ser jag fram emot att bara titta på de andra. 
Ni som vill följa loppen kan göra det här:  https://www.squidtv.net/middle-east/uae/uae-007.html
Sedan klickar man på kanalerna, en är på engelska direkt från banan. OBS att om ni scrollar ner längre på sidan så finns där nu en tredje kanal och det var den det sändes ifrån förra veckan, så troligtvis är det den ni ska gå in på.

Här i Dubai har det ju spöregnat i flera dagar i slutet av förra veckan. Banorna var så översvämmade att de stängde helt och de har hållits stängda nu i ett antal dagar. Idag var första dagen man fick komma ut på dem igen och det var full aktivitet på tävlingsbanan, hästar galopperade förbi mest hela tiden.
Det var jätteroligt att få se Timo Nurmos träna igen, han ser verkligen spänstig och fin ut.
Från hemmaplan på Bro Park rapporterades det att hästarna tränat på fint, idag i mestadels raskare canters.
Nu dags att gå vidare i genomgången av hästarna inför säsongen och vi har ju gått igenom två och treåringarna. Nu tar vi resten i bakvänd ordning och börjar med de äldsta hästarna:
Haweswater- har nu hunnit bli sju år. Det här är en häst som håller till i den lägre klassen men som trots det ändå känns rolig att ha kvar. Hon är synnerligen jämn i loppen och är oftast med i striden och sällan långt slagen. Hon inleder loppen långt bak och speedar sedan fort. 
När vi köpte henne på Breeze up auktion på Irland så var hon ganska liten, men vi tänkte att hon kommer bli jättefin när hon har växt klart. Bara det att hon växte aldrig särskilt mycket mer, hon ser i stort sett likadan ut nu. Liten men tuff och ett hjärta av guld. Hon tål att starta tätt och älskar att resa till andra banor, en otroligt okomplicerad och härlig häst som sällan gör oss besvikna. Hon startar vidare i år och gärna så mycket som möjligt på gräs där hon är en klass bättre.
House in Order- startar på söndag, nu över 1600 meter. Han är ganska allround i distans och kan gå från 1600 meter och uppåt även om kanske lite längre passar honom bäst.
Han tog tid på sig att vara riktigt klar i kroppen och har blommat ut mer och mer. Han är faktiskt ganska sparsamt startad och trots att han nu är sex år så är min känsla att han har lite mer utveckling kvar i sig, det borde finnas några kilo i handicap kvar i honom. 
Han gjorde en stark insats i Norge förra året när han vann Michelets Minnelöp och även i starten efter imponerade han, han var kort slagen trea efter att ha suttit inlåst i stort sett hela vägen fram till sista 200 då han speedade fenomenalt när han väl kom loss.
Han är en kaxig häst med mycket karaktär, jag gillar verkligen hans självförtroende. Planen för året är att göra någon start nu i vinter och sedan blir det spännande att se om han kan gå upp ett snäpp ytterligare under året och kanske speciellt på gräs, kapacitet finns.
Imorgon fortsätter vi genomgången!

Nu är jag här i Dubai! Flyget gick nära midnatt igår kväll och normalt sett landar man då strax efter klockan nio på morgonen lokal tid (dvs kl 6 svensk tid). Dock har det för tillfället blivit en ändring av flygrutterna för att undvika att passera Iran och Irak, så istället blev det en längre resa med mellanlandning i Cypern för tankning. Det tog en timme och tjugo minuter extra, men det känns väldigt värt att göra.
Man sover ju inte direkt bekvämt på flyg, så helt pigg är jag inte idag men ändå hyfsat. Jag hann lagom installera mig på hotellet och packa upp innan det var dags för att bege sig till stallet. 
De som jobbar i stallarna har boende ordnat av Emirates Racing, men det har inte tränarna. Jag har denna gång hittat hotell nära deras bostäder så jag lätt kan promenera dit och åka med till stallet på morgnarna och eftermiddagarna. Det är flera här som hyr bil som man kan få åka med i, men annars har de ordnat bussar som går till och från banan på bra tider. 
Det var väldigt roligt att se Timo Nurmos igen och jämföra hur han såg ut mot senast jag var här. även om jag fått många filmer under tiden. Jag tycker han ser jättefin ut och precis lagom i kroppen, varken för tjock eller för smal. Imorgon blir det ännu mer spännande att se honom ridas också. Banan har varit stängd pga allt regn ett tag, men ska nu öppna igen från och med imorgon. 
Hemma var det förutom den vanliga träningen även startanmälan idag. På söndag startar vi House in Order i en Silverhandicap samt Power of Attorney i ett amatörlopp. 
Jag ska ju fortsätta uppdateringen av hästarna, lovar att börja med det imorgon efter en god natts sömn!

Härligt med seger för Label Black! Han har förut inte alls fungerat i loppen då han varit rent "hästrädd", men efter mycket träning så har han blivit mycket tuffare och det har också visat sig i loppen, även i starterna innan då han börjat prestera bättre och bättre. Roligt för hans ägare som haft kvar honom som blivande amatörhäst till ägardotter Sofia som rider honom i träning en hel del, det är ju skönt att han visar stabil form och att han börjar utvecklas.
Det här med galopp och tävlingar, det är oftast uppåt och nedåt. Glädje över segern så klart medan de andra två starthästarna var mer oroande. Se närmare kommentarer om starthästarna under fliken (Starter &) Resultat.
Sent ikväll går mitt flyg till Dubai och jag landar imorgon bitti. Det ska verkligen bli spännande att få se Timo Nurmos nu igen efter ganska lång tid hemma. Uppdatering från Dubai kommer imorgon!

Fem minusgrader imorse och efter lång tid med massor med plusgrader så kändes det väldigt kallt. Otroligt så fort man vänjer sig, normalt sett är det ju rejält med minus mer eller mindre hela vintern och nu håller man på att frysa ihjäl för några futtiga grader under noll...
Är det kallt och banorna behöver köras så prioriteras dirttrackbanan på natten, så rakbanan var inte lika bra idag och vi skippade träningen där. Det blev alltså istället endast träning på stora banan och det gick fint. 
För Chamori var det premiär på den banan och hon skötte sig verkligen strålande, hon såg hur van och fokuserad ut som helst, vilket proffs hon är!
Nu är det bara Perfect Sister som inte har cantrat på banan, men hon har ju inte varit inne i träning så länge och har ändå lärt sig allt superfort. Hon har sedan ett par dagar tillbaka börjat ridas runt stallet med förhäst och övar styrning och i nästa vecka kommer hon börja gå ut på tur runt området och trava. Alla våra tvååringar är så himla fina och duktiga!
Imorgon är det tävlingar igen och vi har tre startande i två lopp. Jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där!

Jag vaknade imorse av att telefonen ringde kl 03.23, det var Tobias som nog tänkte lite fel på tidsskillnaden och ville diskutera hur han skulle göra med träningen då det spöregnade i Dubai och banan var stenhård av allt regn.
Det blev en lugn träningsdag där och det blir då nog även imorgon eftersom regnet har trummat på hela dagen. Tur för arrangören att det där regnet inte satte igång på allvar några timmar tidigare när det var tävlingar.
Hemma var det fina banförhållanden och vi tränade på med hästarna som skötte sig finfint.
Efter genomgången av våra nyblivna tvååringar och treåringar så återstår nu de äldre hästarna av varierande ålder. Den genomgången inleder jag på måndag och kör den under veckan, nu stundar helg med starthästar på söndag som det ska fokuseras på. 

Idag var det då träning som vanligt och hästarna tränade på utmärkt. Det är ganska många turer att rida varje dag, men snart blir det ännu fler. Vi har fortfarande ett antal hästar som har vintervilat ett tag, men inom kort är det dags att sätta igång dem igen.
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag är det dags för de sista treåringarna som båda är importer:
Timo Nurmos- köpte vi på auktion i Deauville som åring. Med Le Havre som pappa och Galileo som morfar så kändes direkt fantastiskt att få in en så fint stammad häst. Han hade också den där utstrålningen av kaxighet som jag gillar. Han är ganska besvärlig att hålla på med och bits för det mesta, dock inte av elakhet utan det är mera hingsthormoner och ett mycket gott självförtroende.
Redan från början så syntes det att han skulle bli åt det något senare hållet, en ganska stor häst som inte var jättetidig. Han kvalade i början av september och debuterade ett par veckor senare. Han vann debuten med hals och det var snarare en lättnad än glädje från mitt håll då jag förväntade mig att han skulle vinna det loppet. Han agerade grönt i loppet och speedade förbi precis på linjen.
I Vinterfavoriternas Pris hade vi dock inte alls de kraven och förväntningarna, personligen trodde jag hans brist på erfarenhet skulle fälla honom, att bara ett lopp innan inte var tillräckligt i så hård konkurrens. Han såg inte ens ut att få pengar 600 kvar, men så kom han igång in på upploppet och den känslan när han speedade förbi var helt magisk, en blandning av eufori och chock.
Så nu är han i Dubai och idag om två veckor är det dags för hans första start där. Det ska bli otroligt spännande att se hur långt han räcker och kanske speciellt i hans andra start som förmodligen blir på gräs. Han har aldrig tävlat på dirttrack förrän nu i närmast kommande start och det är ett litet frågetecken hur det passar.
Den största vinsten med att åka till Dubai är att få övervintra där. Titta bara på de senaste årens Derbyvinnare som har spenderat vintern i Dubai. Även Bank of Burden var där varje vinter, presterade ingenting men åkte sedan hem och vann det mesta inklusive Stockholm Cup fyra gånger! Vi vill ge Timo chans att utvecklas så mycket det går över vintern för att sedan sikta på i första hand Svenskt och Norskt Derby. Presterar han något i Dubai så är det ren bonus, konkurrensen är stenhård och vi får ta vad som bjuds.
A Ragman- köpte vi på auktion i Baden Baden som åring. Han har fin stam med Dawn Approach som pappa och Trempolino som morfar. Framför allt har han flera vinnande syskon varav en syster med 95 i hcp som vunnit Grupp 3 och varit placerad ända upp till Grupp 1, det är starka papper det.
Även med honom syntes det tidigt att han inte skulle bli så tidig, men han har tagit mer tid på sig än vi trodde. Han såg från början ut att bli ganska normalstor, men han har växt enormt och nu är han nog störst i hela stallet! Då får man ha is i magen och inte pressa på för tidigt, han har fått den tid han behöver men ändå tränat.
Han har en väldigt fin och vägvinnande aktion och gör träningen så lätt och fint trots att han fortfarande har mer utveckling kvar innan han är redo.
Han är egentligen ganska kvalklar, men är som sagt ännu inte helt färdig i kroppen och det blir nog troligtvis debut i april. 
Även han siktar på Derbyn och hela den serien, vi tror mycket på honom framöver.
Det var genomgången av treåringarna det och från imorgon går vi vidare med de äldre hästarna.

 

 

Idag är det då dags för genomgång av treåringarna och vi börjar med de två svenska:
Dhakota- har vi följt sedan födseln. Vi hade nämligen hans mamma Dharawal i träning och sålde henne till uppfödare Annika Stalfelt. I det köpet så fick ägarna första avkomman vilket då alltså är Dhakota som har Barocci som pappa.
Han var minst sagt besvärlig att rida in och var väldigt svår med mycket, men till vår stora förvåning har han skött sig hur bra som helst i sina starter och även klarat en resa till Jägersro med start. Vi hoppas och tror att han också kommer mogna mentalt vartefter.
Han gjorde det helt okej förra året i sina fyra starter. Han inledde med en tredjeplats och därefter var han kort slagen tvåa och båda gångerna avslutade han starkt.
Därefter reste han då till Jägersro vilket jag tror var en viktig erfarenhet att ha med sig för honom. Han startade där i Götalandlöpning över 1200 meter snabb och geggig bana. Han hängde inte med för fem öre från start och galopperade högt i sprutet och geggan. Dock avslutade han även här bra och knep en femteplats vilket vi var nöjda med. I årets sista start var han fyra, men han hade nog tappat formen där kändes det som.
Han har fått vintervila ett tag nu för att helt ta igen sig och han ser fin ut i kroppen, jag tror han kan utvecklas en hel del över vintern.
Han kommer sikta på de stora loppen och då i första hand de som är för skandinavienfödda, som Jockeyklubbens 2000 Guineas och Breedersserien som ju går både i Sverige och Norge. Planen är att ha honom redo till våren i några vanliga lopp för att förhoppningsvis visa att han räcker till mot de bättre hästarna. 
Eye for an Eye- köpte vi på svenska auktionen som åring. Hon är syster till bl a Good Eye (hcp 86) och Glory Days (hcp 81). Pappa är Wilshire Boulevard och hans första avkommor är denna årgång. Han hade ganska få avkommor, men har redan lämnat bl a Midnight Oil (hcp 80) som var trea i Vinterfavoriternas Pris och nu är i Dubai. 
Stammässigt ser det alltså bra ut och "Eye" är en snygg och korrekt häst som dessutom har ett väldigt vasst psyke, hon vet vad hon vill och är ganska kaxig.
Hon kvalade förra året och gjorde det väldigt lätt och fint. Dock har hon växt mycket sedan dess och helt enkelt inte varit redo för start, men nu börjar det närma sig. Hon tränar på för fullt nu och ser jättefin ut, det ska bli spännande att se henne tävla.
Förhoppningen är att det blir debut i februari, kan hon ha gjort en start innan uppehållet inför vårpremiären så är det mycket värt.
Även hon är med i Breedersserien och så siktar vi naturligtvis också på storloppen för ston med henne, i första hand Svenskt 1000 Guineas och Oaks.
Imorgon fortsätter vi genomgången!

Idag var det både startanmälan till på söndag och anmälan till söndagen efter. På söndag startar High Max och Label Black i samma lopp och vi har även Chizhou till start, så tre hästar i två lopp alltså. Den 19e har vi House in Order anmäld i två olika lopp samt Power of Attorney i ett amatörlopp. Även om det är en hel del hästar som vintervilar eller tränar upp sig inför säsongen så är det ändå roligt att ha lite starthästar, att det finns tillfällen att starta de hästar som kanske inte startade för fullt hela förra året.
I Dubai tränar Timo Nurmos vidare inför start och nu är det bara drygt två veckor kvar, den 23e är det dags. På söndag efter tävlingarna flyger jag dit och är där under nästa vecka för att följa träningen på plats. Därefter flyger jag hem över helgen och tävlingarna och sedan tillbaka igen fram till loppet på torsdagen. Det känns ju otroligt spännande att det närmar sig nu!
Så var det dags för dagens genomgång av häst och idag är det de två stona som nu är nyblivna tvååringar:
Perfect Sister- är en halvsyster till Perfect Girl Ester och uppfödd av samma uppfödare, Annika Åkesson. Mormor till dem båda är Pretty Girl, en av de bästa stona genom tiderna i Skandinavien. Hennes meriter är fantastiska med en radda storloppsvinster och hon räckte även mot de bästa hingstarna och hade 92 i handicap. 
Ester har en mera sprintbetonad pappa i Mayson, Perfect Sister är efter Swipe och vi tror att hon förmodligen kommer stå lite längre, åtminstone upp till 1600 meter.
Jämför man dem båda så är det mycket som är lika, de är väldigt kraftfulla båda två med en rejäl rumpa och power i kroppen. Båda har den där utstrålningen av vilja och självförtroende som är något speciellt.
Hon har ju inte varit hos oss så länge än, men lärt sig allt jättesnabbt och nu har vi börjat rida henne lite också och hon är verkligen duktig.
Jag tror hon är åt det tidigare hållet, men jag vill aldrig starta tvååringarna alltför många gånger första året. Gör man det så tar man bort en del av deras utveckling som treåring enligt min mening. Så planen är att debutera i ett vanligt lopp och därefter sikta på 2-3 starter i större lopp under detta år för att sedan gå mot de klassiska loppen nästa år. Till skillnad mot Ester så är hon ju med i Breedersserien vilket ju är en stor fördel och självklart finns med i planerna.
Chamori- köptes på auktionen i Deauville förra året, samma auktion som vi köpte Timo Nurmos på. Hennes pappa är Exceed and Excel vars meriter är minst sagt imponerande. Han är en av endast 19 avelshingstar som har lämnat över 150 Stakesvinnare! När man tittar på listan över hans avkommor som vunnit Grupplopp så är den oändligt lång och flera av dem är i sin tur avelshingstar. 
Chamori har en bror som heter Emin och sedan vi köpte henne har han vunnit tre av sina fyra senaste starter varav ett Listed. Så det var nog bra för oss att de meriterna inte kom innan köpet... 
När vi longerade henne för första gången i longervolten kan jag säga att jag aldrig någonsin sett en häst som galopperat runt där så fort, hon fullständigt flög fram. Känslan är att hon är mer åt sprinterhållet, hon är otroligt snabb i benen och har full koll på sig själv trots att hon är så ung.
Hon har cantrat en del på rakbanan och ser så klassig ut, det känns ju väldigt roligt att ha en häst med så fin stam som hon har.
Som jag skrev igår så siktar vi på att köpa några fler tvååringar i vår, men jag måste säga att de fyra tvååringar vi nu har är otroligt fina och de är också ganska olika vilket är bra.
Imorgon inleder vi genomgången av de nu nyblivna treåringarna!

 

 

Idag börjar vi den utlovade genomgången av hästarna inför säsongen och vi inleder med de nyblivna tvååringarna. I nuläget har vi fyra tvååringar varav tre är svenska och en är en import. Som nog många vet så är det ju som två inriktningar man kan ha med importer och/eller svenska hästar. Fördelen med de svenska är att man får 40 procent extra i bonus på allt de tjänar och det är värt oerhört mycket. En tvååring som vinner ett maidenlopp med 50 000 kr i förstapris får då alltså som svenskfödd istället 70 000 kr, en stor skillnad.
Fördelen med importer är att de är uppfödda i ett gynnsammare klimat, ofta kommit längre i sin utveckling samt att de stammar som finns utomlands hittar man sällan i Sverige.
Det finns alltså stora fördelar med båda inriktningarna och jag vill gärna ha både och. 
Min förhoppning och plan är att köpa någon eller några hästar ytterligare utomlands på auktion i vår med sikte på Derbyn nästa år.
Två hästar köpte vi på den svenska åringsauktionen i år:
Snowfoot- var en häst vi fastnade för direkt när vi kollade igenom alla hästar inför auktionen. Stor, snygg och rör sig mycket fint, det fanns verkligen bara plus hos honom.
Hans pappa är Footstepsinthesand vilket ju inte är en svensk hingst. Nackdelen med det är att han inte är med i Breeders, men alla andra fördelar med att ha en internationell pappa med fina meriter överväger stort. Ser man på de mest framgångsrika svenskfödda hästarna varje år så har påfallande många en utländsk far, mamman har ofta köpts på utomlands  på auktion dräktig.
Snowfoot själv har kommit långt i sin träning och cantrat en del både på rakbanan och på stora banan. Han är som sagt en stor häst och jag tror inte han startar första dagen direkt utan han är en lite senare häst. Dock är han ändå lätt i kroppen och gör allt så enkelt så den lösa planeringen än så länge är nog att han debuterar i slutet av sommaren och sedan siktar på ett par större lopp i slutet av året. Hans huvudsäsong blir absolut som treåring med de klassiska loppen, men jag tror ändå han kan få en mycket fin säsong redan i år.
Double Down- såg vi innan auktionen när vi var på besök hos Eva Isacsson-Sjunesson på hennes stuteri Solbacka. Han var då rätt så liten, men det syntes tydligt att han växte mycket och vi såg kvaliteter i honom när han hade växt klart, han var korrekt och rörde sig strålande bra. Eftersom han inte var så stor så gissade vi att vi skulle kunna köpa honom till ett fyndpris och så blev det också. 
Oj, vad han har växt sedan dess! Bara de senaste två månaderna har han växt hela sex centimeter och han är inte klar än. Han utvecklas hela tiden och kommer bli jättefin när han är färdig. Trots att han växer så mycket just nu så är ändå känslan att han kommer en bli hyfsat tidig häst som kommer få en bra tvåårssäsong. 
Hans mamma Double End (hcp 81) var också hon en tidig och bra häst som var kort slagen trea i både Amacita och Svealand.
Han har följts åt med Snowfoot i träningen och har cantrat en hel del. 
Båda de här hästarna är tuffa och coola i psyket, precis som man vill att de ska vara.
Imorgon kommer genomgång av de två tvååriga stona!

Mjukstart på året för oss med endast en startande, Power of Attorney. Han gjorde sitt klart bästa lopp i karriären och var inte långt slagen denna gång, men han behöver höja sig mer framöver. Man får i alla fall glädja sig åt att han verkar utvecklas och gå framåt och vi startar på under vintern och utvärderar honom efter det.
Startlistan till nästa söndag kommer ut först på tisdag eftersom det är röd dag imorgon. Vi tränar på som vanligt oavsett om det är helgdag eller inte.

Så var det lördag igen och det var många trevliga ägare på plats. Det märks att julhelgerna börjar gå mot sitt slut och att de flesta är tillbaka hemma igen. 
Jul och nyår är ju klart mysigt, men det känns också bra att det börjar bli vardag och som vanligt igen.
Efter en vecka med 6-8 plusgrader var det kyligare idag och graderna låg lite över nollan, men det var ganska fruset i marken eftersom det hade varit kallare under natten.
Båda banorna gick bra att träna på, det var lite klumpar i banan men de var mjuka och gick sönder när man tog i dem.
Hästarna gick även idag blandat, några cantrade på raskt och andra gick något lugnare och träningen flöt på utmärkt.
Jag kommer med start från måndag gå igenom hästarna inför säsongen, hur det ser ut och planer. Vi börjar med de nyblivna tvååringarna (som jag fortfarande kallar åringar, det tar ett tag att vänja sig vid att alla hästar nu är ett år äldre...).
Imorgon är det då dags för årets första tävlingar och vi mjukstartar med endast en starthäst, Power of Attorney. Jag har uppdaterat kommentar om hans chanser under fliken Starter (& Resultat). 

En vanlig rutindag idag, blandade tempon där vissa gick raskare och andra lite lugnare. 
Tyvärr har vi fått någon febersläng i stallet, det har gått runt fort och verkar också gå över fort. De som har blivit sjuka har bara haft lite temphöjning en dag och sedan gått ner till normalt igen, men så klart sätter det ner dem.
House in Order
kommer därför för säkerhets skull strykas på söndag. För några dagar sedan var han lite hängig i en dag och även om han verkar helt okej nu så vill jag inte riskera att han inte har återhämtat sig till fullo. Lopp finns det nya hela tiden och man ska ha en häst som är hundra procent när den tävlar.
Så vi mjukstartar tävlingsåret på söndag med endast en startande, Power of Attorney.
Imorgon tränar vi som vanligt, men till er andra önskar jag nu en trevlig helg!

Så har år 2020 kommit igång mera på riktigt kändes det som. Igår var ju en lugn dag för de flesta människor, idag var första vardagen på året. 
Vi tränade på som vanligt och hästarna skötte sig fint. Rakbanan är i mycket bra skick och det var där vi red.
Sju plusgrader i januari hör inte till vanligheterna även om det blåste rejält. Jag vet ju att det egentligen behövs en period med rejäl kyla för att ta död på en del bakterier och annat, men kan ändå inte låta bli att njuta av de ovanligt varma graderna.
Här kommer nu den utlovade sammanfattningen av år 2019:
Det klart bästa året någonsin för oss utan tvekan. Nästan 2,2 miljoner i insprungna pengar och det var en stor milstolpe att passera två miljoner.
En viktig sak är att vi visade att vi klarar att konkurrera i de stora loppen. Visst är varje seger jätterolig oavsett om det är låg eller hög klass. Men konkurrensen i de flesta storlopp är på en helt annan nivå och jag hade inte alls varit lika nöjd om vi bara fått ihop de här prispengarna i vanliga lopp. Det betyder enormt mycket att vi har fått fram hästar som räckt att både vinna och placera sig i de största loppen.
Med endast fyra tvååringar i stallet var det fantastiskt att en av dem var Timo Nurmos som presterade allt vi drömde om och mer därtill. 
Perfect Girl Esters säsong och utveckling var också strålande där hon inte bara vann Derby Sprint utan följde upp det med att konkurrera starkt mot äldre hästar och tredjeplatsen i SM för Sprinters kändes som en seger.
Sedan var det ändå hästar som inte presterade som vi hoppades på. Jag har svårt att tro att vi något år kommer få varenda häst att nå de förhoppningar som finns, det ingår liksom att vissa hästar inte blir det man tror eller kanske till och med vet att de kan, men det är lika frustrerande ändå.
I några fall hittade vi förklaringar som gör att de förhoppningsvis kan blomma ut i år istället. Andra hästar har fått nya liv som ridhästar och det är ju en stor besvikelse när man får ge upp. Vi jobbar så hårt för att varje häst ska få det bästa möjliga, men ibland får man inse att den inte har det där extra som man trodde.
År 2019 kändes också som året då vi började hittade rätt upplägg för träningen och allt runt. Det är ju det som är roligt, man blir aldrig klar och kan allt, man utvecklas hela tiden och hittar nya vägar och lär sig nya saker. Vi ändrade på en hel del, testade oss fram och fick bra svar med hur hästarna presterade.
Nu är det nytt år och vi är ännu mer peppade att ta oss upp högre och bli bättre, nu jobbar vi ännu hårdare. Vi ser fram emot ett spännande år!

Årets första dag, nu börjar ett helt nytt år med nya förhoppningar, drömmar och målsättningar. För oss är det så klart extra spännande att för första gången ha starthäst i Dubai. Det har varit med i målsättningen länge eller snarare har det varit listat som en dröm att en dag ha häst där och nu har vi nått det vilket känns stort.
Hästarna har det otroligt bra på den fina anläggningen och så här långt har det bara gett mersmak att jobba ännu hårdare för att låta fler hästar få möjlighet att övervintra i värmen nästa vinter. 
Imorgon startar de första svenska hästarna och första loppet rids kl 15.30 svensk tid, men sändningen inleds säkert betydligt tidigare med intervjuer och från ledvolten. Googla Meydan Live Stream så är den översta länken squidtv, klicka på den. Då kommer två kanaler upp och där får man testa vilken man ska ha, det brukar vara engelska kommentatorer på den ena. 
Jag utlovade ju igår både en sammanfattning av år 2019 (som sedan igår också finns bildmässigt under fliken Veckans Bilder) samt en blick framåt för detta år och det kommer under de närmaste dagarna (skulle egentligen ha påbörjats redan idag, men får vänta en dag). 
Hoppas ni hade en trevlig nyårsafton och en lugn och skön nyårsdag!

Så var det då sista dagen på år 2019 och då brukar man ju reflektera lite över året som gick. Jag kommer både titta bakåt och framåt under de närmaste dagarna. Imorgon kommer en kortare sammanfattning av vårt år, men redan idag kan ni se det i bilder. Jag har uppdaterat med en hel del bilder från årets segrar och ni hittar detta under fliken Veckans Bilder, så kolla in där!
Nu önskar jag alla ett Gott Nytt År!

I lördags var det minus fem och fruset överallt, idag var det plus åtta och allt var upptinat igen. Rakbanan var jättefin och vi tränade samtliga turer där i ganska goda tempon.
Roligast var att se turen med Snowfoot och Chamori som hade med sig Haweswater som förhäst. Det var väldigt mycket bus och hopp när de skulle galoppera på rakbanan, det är roligt att se vilken glädje och entusiasm de har!
Idag var det startanmälan till på söndag och där har vi Power of Attorney och House in Order till start. Dessutom var det anmälan till söndagen efter (den 12 januari) och då har vi ganska många hästar som siktar på start.
Imorgon är det ju årets sista dag och vi jobbar som vanligt, men siktar på att också fira av år 2019 med lite bubbel och lyxfika under förmiddagen.


Lugn söndag och uppladdning inför nästa vecka då vi i stort sett tränar som vanligt. Nästa söndag är det ju också dags för årets första tävlingsdag på Bro Park och startlistan till det kommer ut imorgon.

Så var det lördag igen, dagarna bara flyger fram. Redan nästa söndag börjar tävlingarna på Bro Park igen, det här lilla uppehållet gick otroligt fort.
Idag var det svinkallt, fast egentligen inte om man jämför med hur vintrarna brukar vara. Fem minusgrader kändes ändå kyligt, ser fram emot nästa veckas plusgrader.
Det blev träning på dirttracken idag, när det är kallt och det behöver köras på nätterna så är det tävlingsbanan som körs i första hand så vid minusgrader är det den som är bäst.
Igår blev det raskare träning, även idag cantrade en hel del hästar på i friska tempon medan några andra gick något lugnare. 
Som vanligt på lördagar hade vi en hel del besök av ägare även om styrkan är aningens decimerad över jul och nyår med resor och annat. Några av dem hade till och med med nya juklappstäcken till sina hästar, de blev så fina! Alla våra hästar har så klart vintertäcken, men ett nytt och fint är ju alltid trevligt och hästarna verkade trivas i sina nya "kläder".
Imorgon blir det då sista tävlingsfria söndagen på ett tag, vi laddar för nästa helg!

Igår på annandagen var det så pass varma grader att hästarrna kunde stå med öppna fönster i sina boxar hela dagen, inte illa så här i slutet av december. Idag var det dock inte lika härligt väder utan istället kyligt och blåsigt och allt är ju så mycket jobbigare när det fryser. Dock verkar detta vara rätt kortvarigt, redan på söndag ska det återvända ordentligt med plusgrader. 
Nästa söndag börjar ju tävlingar på Bro igen, så det är dags att börja tänka på hur banan kommer bli inför loppen och det verkar väl lovande om prognosen håller i sig. Kul att allt drar igång igen även om vi har en del hästar som vintervilar eller grundtränar just nu. Vi har ändå ett antal hästar som kommer göra någon eller några starter under vintern och det är bra att möjligheten finns.
Apropå tävlingar så är första tävlingsdagen på Meydan i Dubai på torsdag och jag tror det blir rätt många skandinaviska hästar till start då som det verkar. Jag har alltid tyckt det är kul att se loppen och så klart speciellt när det är hästar man känner till som startar. Nu när jag har varit med och sett de här hästarna varje morgon ett tag så blir det så klart extra roligt att följa. 
Timo Nurmos tränar på och det dröjer ju fortfarande nästan fyra veckor innan han ska starta, igår var han ute och tränade på gräset (inte på tävlingsbanan utan på den mjukare träningsbanan) och enligt rapporterna kändes han mycket fin. Hans första start blir på dirttrack, men troligtvis är gräs en klar fördel för honom och hans andra start blir på gräs är planen.
Här hemma har vi kämpat på rejält idag. Jag fick ett sms klockan två i natt från Amanda att hon var magsjuk och troligtvis inte skulle kunna komma om hon inte mådde bättre. I planen för dagen ingick att hon skulle rida ganska många turer. Vi klarade dock detta ändå genom att ha hästarna sadlade och klara till Michael som fick rida i stort sett hela förmiddagen. Det var väldigt mycket arbete idag, men vi klarade att genomföra allt på ett bra sätt, stor eloge till hela personalstyrkan som jobbade bra tillsammans.
Hästarna fick cantra på ganska raskt idag och de såg fina ut och gjorde det mycket bra.
Imorgon är det lördag igen, man blir ju helt dagvill med alla julhelger. Vi tränar och arbetar precis som vanligt imorgon!

Trevlig dag i stallet idag. Anne var på plats och hjälpte oss massor, vilken lyx!
Hästarna mådde bra och var pigga och glada. Efter att vi under hela veckan hållit igång träningen så blev det en träningsfri dag idag. Imorgon är vi igång som vanligt igen!

God Fortsättning på julen önskar jag er alla! Juldagen är en sådan där härlig dag när allt är lite som dagen efter och bara slött och avslappnat.
I stallet hann vi ändå med att rida lite turer och även om det är ett par lugnare dagar denna vecka så håller vi igång hästarna med träning ändå.
Imorgon jobbar vi vidare och hinner ändå njuta av lite julledighet.

Så var det julafton då. Även om inte vädret bidrar till julstämningen så känns det faktiskt ändå att det faktiskt är julafton idag, det är en viss helgkänsla.
Vi red några turer idag och det var raskare tempon som gällde, hästarna såg starka och bra ut.
När vi bara hade lite arbete kvar i stallet var det dags för fika (eller snarare tidig lunch) och det blev ju ett rejält julbord med det mesta inklusive en hel del bubbel. Jag är jätteglad för att så pass många ändå kunde komma idag, det var fullt kring det ganska stora köksbordet.
I Dubai vet jag att de flesta skandinaver som är där med hästarna firar jul på PA Gråbergs hotellrum, de har varit och köpt julmat på IKEA för att få in julkänslan i värmen.
Nu önskar jag alla en God Jul och på återhörande imorgon!

Efter mera regn var det nästan översvämning i dikena, så pass mycket att vissa av bilvägarna inne på området stod under vatten. Jag tycker ändå banorna hade klarat sig bra, men de var ändå ganska övermättade på vatten och åt det geggiga hållet. 
Vi red blandade var vi red turerna och testade både dirttracken och rakbanan, det blev blandat mellantempon och något lugnare. 
Det var en stor dag för åringarna Snowfoot och Double Down, de var idag ute på stora banan (dvs dirttracken) för första gången. De tog ett varv och blandade trav och canter, de skötte sig utmärkt båda två!
Att ha hästar på två ställen är ju lite speciellt, nu är jag ju hemma igen och jobbar med hästarna här. Så nu är det istället Tobias och jag som har en kommunikation varje dag om upplägg och träningen vilket fungerar bra. Klockan är tre timmar mer i Dubai så träningen är lagom avslutad där när vi börjar jobba här hemma, jag brukar få en träningsrapport lagom innan jag åker hemifrån på morgonen.
Imorgon är det då julafton, när jag var liten (och även i ganska många år framåt) var det den överlägset viktigaste dagen på året. Så känns det kanske inte riktigt längre, men jag tycker ändå att det är något speciellt och mysigt med dagen helt klart.
Traditionsenligt kommer vi jobba på morgonen, rida de hästar som är aktuella för start och därefter äta en julfrukost tillsammans innan vi jobbar klart det sista. Önskar er alla en supertrevlig jul (och vi fortsätter att uppdatera här som vanligt)!

Lugn söndag och det känns ju nästan konstigt att det är julafton i övermorgon. Plusgraderna och geggan har inte direkt bidragit till julkänslan, men jag klagar verkligen inte på att det hittills är en väldigt varm vinter.
Imorgon tränar vi som vanligt.

Så var man tillbaka igen och det kändes jättebra att få gå igenom hästarna och se dem träna. Båda banorna var okej imorse, men rakbanan var enligt mitt tycke bäst och där blev det träning av det klart raskare slaget, nästan alla tränade på ganska ordentligt. Hästarna såg fina och starka ut, det var överlag mycket positiva intryck.
Att ha varit borta ett tag och sett andra hästar har varit nyttigt. När man är hemma och jobbar med hästarna varje dag så är man så inne i allt precis hela tiden. Den här dryga veckan jag varit hemifrån har gett så många nya intryck att det gett en hel del perspektiv och det känns som en stor fördel.
Jag tror att det här exemplet är bäst för att göra en jämförelse hur jag menar: 
Om man har en ridhäst som man rider varje dag så har man oftast saker man försöker jobba med, problem man ska lösa som t ex att få den mjukare i ena sidan, få den att göra det där galoppombytet renare mm. Man jobbar och jobbar och är så inne i det här. Så får man plötsligt testa att rida en annan häst i ett par dagar istället. När man sedan är tillbaka till sin häst så går det ofta framåt rejält, då har man fått det där perspektivet man behövde för att komma vidare. Ungefär så känns det nu, det är lättare att se hästarna med andra ögon nu och hitta nya vägar framåt.
Jag tänkte också här idag skriva något om livet i Dubai ur ett ickehästperspektiv. Staden är fantastiskt trevlig, vilket jag nog uttryckt tidigare. Det är bra klimat, massor att se, bra service, mat mm. De är helt inne i julen med stora pampiga julgranar överallt och massor med renar och isbjörnar som verkar vara viktiga symboler, vilket ju var lite roligt.
Staden är också som i två världar, turistvärlden och den lokala världen. Det är ganska dyrt att äta och leva som turist medan lokalbefolkningen har restauranger och annat där det knappt kostar något alls.
De flesta som jobbar i landet med vanliga jobb som t ex taxichaufför, affärsbiträde mm är från andra länder (t ex Pakistan) och tycker att de tjänar fina pengar i Dubai. De har nästan alltid fått lämna sin familj i hemlandet och med sitt jobb så försörjer de sig själva och skickar hem ungefär 75 procent av sin lön till hemlandet. De jobbar ofta tolv timmar per dygn och sju dagar i veckan och tjänar i svenska pengar ungefär 10 000 kr, varav de alltså själva lever på ca 2 500 kr och skickar hem resten. Det är mycket tänkvärt, att få lämna sin familj i många år är ju enormt tufft, men för dem en stor chans att kunna se till att de klarar sig. Här kommer ordet perspektiv in igen, vi har det väldigt bra i Sverige och har mycket att vara tacksamma över.
Idag har jag som utlovat gjort en uppdatering av bilder här på sidan, en avdelning som blivit väldigt eftersatt länge nu. Denna gång blir det en bildspecial från Dubai, men redan i slutet av nästa vecka kommer en ny från Bro Park och det är ambitionen framöver nu att hålla igång bilder även här regelbundet (på Instagram och Facebook är vi ju flitiga). Kolla in bilderna under fliken Veckans Bilder!

Jag startade morgonen i Dubai och nu är jag hemma igen. Lite extra tidig uppstigning imorse så jag hann packa allt innan det var dags att åka till stallet med väskor och allt. 
Idag var det lite raskare tempo som gällde för Timo Nurmos och han såg fin ut. Det är bra att det är drygt en månad kvar till start, det blir precis lagom det för att få upp honom i form eftersom han fick ta det lugnt ett tag efter segern i Vinterfavoriternas Pris för att ladda inför vintern. Därefter tränades han igång igen och egentligen hade vi tänkt jobba på snäppet mer de sista veckorna innan avfärd, men då var ju vädret och banförhållandena väldigt fram och tillbaka. 
Hemma tränar han nästan alltid i sällskap och vi kommer förmodligen även göra det i Dubai när det närmar sig start, ensam är han något mer ofokuserad men sköter sig ändå väldigt fint.
Efter träningen och lite stallhäng åkte jag sedan till flygplatsen för avfärde hemåt. När planet landade i Stockholm var klockan dryga 15 lokal tid, men i Dubai var klockan 18 och den tidsskillnaden kändes nu framåt kvällen kan man säga.
Imorgon är det stallet och träningen på Bro Park som gäller och nu kommer jag vara hemma i dryga tre veckor helt och hållet. Efter det blir det två resor fram och tillbaka för att vara med på den finslipande träningen inför start, samtidigt vill jag ju också vara på Bro när det är tävlingar så jag får lösa det med att åka två gånger.
Imorgon kommer lite mer utförligt om både Dubai och Bro samt också en bilduppdatering, den har jag helt tappat på väldigt länge men planerar nu att ta upp den igen både på hemmaplan och bortaplan.

Idag var det då extra tidig uppstigning eftersom vi skulle träna Timo Nurmos på den första träningstiden klockan fem. När det är tävlingar så är det ju mörkt och elljus, så det är bra att åtminstone några gånger testa att träna med de förutsättningarna. Han verkade inte bry sig nämnvärt om det och såg fin ut i lagom raskt tempo.
Efter cantern blev det som vanligt skritt tillbaka, tvätt och ledning, men den obligatoriska betningen fick vänta till lite senare när det ljusnat. 
Klockan sju skulle sedan Tobias rida Quarterback och det ville vi ju se, så det blev en kafferast på bänkarna utanför stallarna, där samlas alla när det finns tid över.
Förutom att se Tobias rida så fick vi också se alla andra hästar som tränade i andra turen och med ett par dagar här så känner jag nu igen alla hästar. Det ska bli superroligt att följa dem när det sedan blir dags för tävlingar. Redan den 2 januari (som är första möjliga tävlingsdagen) kommer ganska många skandinaviska hästar starta som det verkar. Timo startar inte förrän den 23 januari och har tid på sig.
På kvällen var det dags för tävlingar, men dessa var bara för "locals", dvs hästar som står uppställda här hela året. Loppen var okej, men kommer bli betydligt bättre när själva Carnivalen drar igång. Mest tyckte jag det var roligt att vara på plats och se allt samt hänga inne på "Owners and Trainers" där det serverades mat och det var trevligt med väldigt många man känner.
På hemmaplan hade några minusgrader torkat upp banan från ovädret igår och det gick utmärkt att träna på lite mera. Skönt att vi haft lite mer tur med väder och banförhållanden den senaste tiden, det är ju snart dags för tävlingar igen även på Bro Park. 
Imorgon kommer jag att hinna se träningen här på morgonen och därefter bege mig mot flygplatsen för hemfärd och landar tidig eftermiddag svensk tid.

En ny dag här i Dubai och samma upplägg på träningen, dock smyger vi upp tempot mer och mer. Jag är jättenöjd med Timo så här långt, han verkar ha acklimatiserat sig fint och ser bra ut när han tränar.
Banan är öppen för de internationellla hästarna (dvs de som inte bor här hela året) kl 5.00-5.35 samt kl 7.00-7.35. Dessutom finns en annan bana på onrådet där vi får träna kl 8-9.
De som har flera hästar att rida kommer oftast till stallet strax efter kl 4 och fodrar direkt innan de sedan gör iordning första turen för ridning och rider ut ca kl 04.40. 
Tobias har ju bara Timo att ta hand om, men han kommer rida lite turer åt andra tränare också emellanåt. Imorgon ska han rida Quarterback åt tränare Rune Haugen och planen är att han kommer rida honom en del när Rune inte är på plats. Därför har vi bestämt att imorgon rider vi Timo i första turen kl 5, bra att få träna i elljus också så han är van vid det när det är dags för tävling.
Hemma var det tydligen uruselt väder hela dagen idag  med både regn och snö i massor. Åringarna som vi planerat att rida fick istället nöja sig med att trava i walkern med sadel på.
Annars verkar allt lugnt hemma och jag är ju tillbaka redan på fredag eftermiddag. Först hinner vi dock med träning både torsdag och fredag här och imorgon är det också tävlingar här på kvällen.

Andra dagen ute på banan och vad snabbt man har kommit in i alla rutiner. Nu kändes det som vi redan gjort detta massor med gånger och tempot idag blev en aningens mer än igår.
Rutinerna är ganska lika för varje dag: Här finns ingen walker, men hästarna leds istället väldigt mycket. Många använder sig av de "grooms" dvs hästskötare som finns till vår hjälp, varje groom har 2-3 hästar och finns för att assistera och avlasta. De mockar boxen, fixar vatten, sopar och städar mm. Dessutom så brukar de då gå ut och leda några av hästarna beroende på vad man själv vill. Dock sköter vi dock själva hanterandet av Timo själva eftersom han inte är helt enkel, så vår groom Sajjad (som även har hand om Ambiance) pysslar mest inne i stallet.
Morgonen inleds med fodring tidigt så hästarna hinner äta i god tid innan de ska ridas. Därefter skötsel, sadling och ridning och det tar en bra stund att ta sig till och från banan, så själva turen tar ganska lång tid. Väl tillbaka blir det tvätt (ofta med shamponering) och sedan leds hästarna ett bra tag vilket vi sedan brukar avsluta med att Timo får beta i 20 minuter, gräset är fantastiskt grönt och fint.
På eftermiddagen brukar det bli ledning i 20 minuter, betning i 20 och sedan leda igen i ytterligare 20 minuter. Därefter rykt och pyssel och sedan fodring. 
Tobias verkar trivas bra här. Nu bor alla som är här med hästarna inne på området vid stallarna, men på söndag kommer de få flytta in i lägenheter inne i stan och det blir nog lite roligare att bo mer centralt. Därifrån kommer det sedan gå bussar fram och tillbaka till stallet både förmiddag och eftermiddag.
Jag trivs också väldigt bra här, det är mysigt att hänga i stallet och det är trevligt folk här. Hemma är det full fart hela tiden, här när man bara har en häst hinner man faktiskt sitta utanför stallet och bara kolla in alla hästar som går förbi, det är både intressant och avkopplande. 
Jag har varit här i Dubai många gånger och nästan varje gång varit och sett träningen, har även varit i stallarna flera gånger och tyckt att jag lärt mig mycket på det. Det är dock ingenting mot att själv verkligen ha häst här. Det är massor man ska lära sig hur det fungerar, men det är också väldigt utvecklande och sätter på något sätt redan ett nytt perspektiv. 
På hemmaplan flyter det på bra och härligt att banan varit bra nu ett tag så vi kan träna på igen, det är både efterlängtat och behövligt.
Imorgon är det lite lugnare träning hemma med mest fokus på åringarna, men här i Dubai kommer vi vara ute och cantra på banan. 

Idag var en spännande dag eftersom det var första dagen vi fick komma ut på banan. Vi började med en kortare uppvärmning i trav på volten utanför stallet. Därefter var det dags att skritta till banan och det är en ganska lång väg dit som tar minst 15 minuter och avslutas med att de skrittar ner genom en av tunnlarna till banan. Timo var lite skeptisk för tunneln så det är jättebra att han nu är tvungen att gå där varje dag för att vänja sig eftersom alla hästar också går i tunneln när det är dags för tävling.
Det var fantastiskt roligt att se honom ute på Meydans minst sagt gigantiska bana. Nu galopperade han bara lugnt för att få känna in sig på underlaget, men det var mäktigt ändå att se.
Hans första lopp är inte förrän den 23 januari och det känns jätteskönt att vi har tid på oss, då kan han smyga upp tempot mer och mer i träningen och hinna vänja in sig vid både bana och klimat i lugn och ro.
På hemmaplan var banan bra och de flesta hästar fick cantra i bättre tempon. Det har varit lång tid med så pass växlande väder att det varit många dagar med tveksamma banförhållanden, så nu när det var bra så får vi passa på och träna på lite mer.
Även åringarna var ute och tränade. Snowfoot och Double Down har ju börjat cantra på rakbanan och nästa steg för dem är att testa stora banan, men det är det inte bråttom med alls. Chamori var på tur med Haweswater runt området idag och hon är nog redo att börja cantra vilken dag som helst. Perfect Sister har skött sig exemplariskt så här långt, är nu stabil med sadel och longeringen och det går fort framåt mot själva inridningen.
Det är lite jobbigt att ha hästar på två ställen med ungefär halva jordklotet emellan, men jag tycker ändå det fungerar bra med scheman, rapporter och avstämningar. Nu åker jag hem på fredag och stannar hemma i några veckor innan jag åker tillbaka igen inför Timo Nurmos första start.  Det blir en hektisk men spännande vinter med tävlingar på två ställen. Första tävlingsdagen på Bro anmäls faktiskt redan på fredag!

Idag var det premiärtur för att rida här i Dubai. Nu var det i och för sig bara en travtur på volten utanför stallet, men i alla fall. Det gick bra och Timo såg fin och smidig ut. 
Det vi verkligen laddar för nu är imorgon då vi ska få galoppera ute på stora banan för första gången, det känns stort och väldigt spännande.
För er som vill se lite mer från Dubai så rekommenderas Instagram (om ni inte har vårt konto så finns länk längst upp här på sidan eller leta upp stallmalmborg). Där finns ju Händelser där videos och bilder ligger kvar i 24 timmar och där uppdaterar jag flitigt just nu. Samma klipp finns på min privata Facebook, här vill jag istället att det länkar till Stall Malmborgs konto, men jag är inget tekniskt geni direkt så vi får se när jag lyckas lösa det.
På hemmaplan rapporteras allt bra med hästarna och de är laddade för en ny veckas träning!

Idag har alla skandinaviska hästar här i Dubai varit ute och letts på förmiddagen (och samma sak på eftermiddagen). Ingen red, det kändes som att detta var en dag av återhämtning efter den långa resan. Däremot var det långa promenader som gällde runt stallområdet och utöver det en hel del betande som ju är trevligt och avkopplande för hästarna. 
Just här finns det två stora stallar med två avdelningar i varje stall (fast det är öppet emellan, bara ett spolbås och lite annat i mitten). De tränare som har hästar i vårt stall är vi, Kvisla, Wahl, Castro samt Bent Olsen. I andra stallet står Berneklint, Kelp, Haugen samt Petersen.
Det är verkligen trevlig atmosfär, det är ju lite som en skandinavisk by vid vårt stall med massor med folk man känner hemifrån, lite märkligt faktiskt att vi alla är här nu.
Från Bro har jag fått höra om spöregn och att allt bara flöt, det känns så långt borta trots att vi bara varit här i ett och ett halvt dygn.
Rapporten hemifrån var att på morgonen var banan bra, men allt regnande gjorde att det blev sämre ju närmare lunch man kom så åringsturerna som var sist på dagen fick inställas pga svåra väderförutsättningar. Nu har ju åringarna ändå kommit långt, så en extra dags ledigt är säkert inte fel för dem. Annars verkade alla nöjda med hästarna även idag som tränade i blandade tempon.
Det blir mycket rapporterande här från Dubai just nu eftersom det är här jag befinner mig i några dagar till. Det innebär dock inte att jag inte har koll på hemmaplan, jag har en ständig dialog med alla i stallet om träningen och hästarna. Jag är jätteglad för att ha så bra och engagerad personal både här och hemma som lägger ner ett mycket stort engagemang. Nu när både jag och Tobias inte är hemma så har fler av de övriga verkligen tagit ett stort kliv framåt ansvarsmässigt och det är ju precis det man önskar.
Imorgon är det som vanligt på söndagar  en träningsfri dag på hemmafronten. Här är det första dagen med ridning som gäller och det blir trav ute på volten vid stallarna. Det måste gå 48 timmar efter ankomst innan hästarna får träna på banan, de ska kontrolleras så de är friska och mår bra innan de släpps ut för träning. Så premiär på banan blir först på måndag.
Önskar alla en jättetrevlig helg och på återhörande imorgon!

Igår kväll (eller vid midnatt) flög jag till Dubai och landade kl 10 på förmiddagen idag lokal tid (vilket är kl 7 i Sverige som ligger tre timmar efter). Framåt eftermiddagen åkte vi ut till stallarna, kollade in box och utrymmen för grejer samt tog en tur och köpte morötter. Vi blev väldigt bra mottagna av de som har hand om stallarna och man lär sig rätt fort hur allt fungerar och var allt finns.
Kl 21 skulle planet landa på flygplatsen, hästarna åkte med Godolphins plan och hade mellanlandat i England för att få med deras hästar också.
Fem lastbilar sammanlagt kom med hästarna strax efter kl 22 och det var otroligt bra organiserat med urlastningen med en person per häst samt ett antal personer som skötte själva öppningen av ramp och luckor, hästarna kom av snabbt och effektivt.
Man visste inte innan vilka hästar som kom i vilken bil, så det var lite spännande att se varje gång en ny transport kom. Först i fjärde bilen kom Timo och trots en enormt lång resa så såg han väldigt pigg ut.
Direkt skulle det tas urinprov på alla hästar och där höll det på att bli katastrof. När de skulle ta provet så tryckte han sig ut ur boxen trots att en person stod utanför boxen. Min panik när han kom ut lös var inte av det nådiga slaget. Som tur var hade han grimma på sig och kunde infångas väldigt fort, men det var en rejäl tankeställare. Det är ju ett antal "grooms" som hjälper till med hästarna och skötseln och de är duktiga, men han är inte en enkel häst att hantera. Från och med nu sköter vi allt som innebär att gå in i hans box själva för att vara på den säkra sidan.
Det är i alla fall väldigt glädjande att han så här långt har tagit resan så bra och han ser jättefin ut. 
Klockan var långt efter midnatt innan vi kom iväg från stallet och det blir inte många timmars sömn innan det är dags att gå upp igen. Tobias (som flög från Köpenhamn) kommer att anlända under natten, så honom möter jag upp med vid stallet imorgon bitti.
På hemmaplan rapporterades allt bra, banan var bra idag och hästarna kunde cantra på i lite mer tempo vilket var välbehövligt. Det verkade som att alla var nöjda med sina hästar och att arbetet flöt på bra. Jag gör schema inför varje dag och skickar och sedan får jag rapport om hur hästarna har tränat och allt annat. Jag tycker det fungerar väldigt bra.
Imorgon här blir det spännande att se alla hästar ute, det är nog mestadels promenad och beta gräs som gäller.

Intensiv dag minst sagt! På morgonen var det fullt fokus att vara redo för lastning mot Jägersro för Tobias och Timo Nurmos. Lastningen påbörjades redan kl 7 och det tog mindre än en timme att få in alla nio hästarna som skulle med från Bro (fyra från Lars Kelp, tre från Patrick Wahl och en var för Roy Kvisla och mig) samt all packning som var ganska rejält mycket.
Samtidigt i stallet påbörjade vi omflyttningen av hästarna och det var ett väldans fixande och grejande för att få ihop allt när en hel del hästar ska byta box. 
För att få plats med alla fick vi göra en liten special. Light Treading som är till salu som avelssto eller ridhäst fick ta Timos box så länge eftersom jag räknar med att hitta en köpare inom kort för den här fina hästen (vet ni någon som söker häst så kan hon klart rekommenderas!). Det innebar att hon fick flytta in i "hingststallet" (även valacker där) så länge och det var succé när hon anlände, många som blev glada över att se ett sto på den avdelningen. Entusiasmen avtog ganska snart så det verkar lugnt att ha henne där så länge.
Naturligtvis var det också träning som vanligt och inte en lugn stund på hela förmiddagen. Det kändes ändå väldigt bra när vi var klara, nu har vi alla hästar tillsammans och det är väldigt mycket bättre både för hästarna och för oss.
Dubaihästarna anlände till Jägersro framåt kvällen och i natt körs de till Köpenhamn och lastas på planet till Dubai. Jag kommer vara på plats imorgon och ta emot när han anländer och Tobias flyger in ett par timmar senare. Det här ska bli så spännande!

Träning för fullt idag, vi red på dirttracken som var bra efter väderomslaget. Först minusgrader som idag övergick till plusgrader gjorde att det var bra fäste, inga is eller snöklumpar och det gick fint att träna på lite mer. Skönt att kunna få rasta av hästarna i mera tempo efter en längre tid med tveksamma banunderlag pga de här väderomslagen som varit. Det har inte varit lätt för banpersonalen att presentera bra banor, så det kändes så klart väldigt positivt att dirttracken var så pass fin idag. Vid lunch var traktorer ute och körde på rakbanan, jag hoppas att även den är bra snart igen.
Sandra kom på överraskningsbesök idag, så himla trevligt varje gång hon kommer och hälsar på. Hon pysslade och hjälpte till i stallet och även med nya åringen Perfect Sister som idag fick sadel på sig och därefter tog en promenad runt området. 
Strax efter lunch kom Niclas Andersson från Travronden med fotograf för att göra ett reportage om Timo Nurmos och även med tvåbenta Timo Nurmos som dök upp samtidigt. Det blev många intressanta diskussioner om hästar och trav jämfört med galopp, jättetrevligt var det.
Det här ska bli ett reportage som kommer ut någon gång mellan jul och nyår, ska bli spännande att se hur det blir.
Imorgon bitti inleder vi det här äventyret i Dubai, då åker Timo till Jägersro och Tobias åker med. Tidigt fredag morgon avgår planet från Köpenhamn, men inga hästskötare får åka med i planet. Man lastar på sin häst, men under resan är det flygföretagets hästskötare som har hand om hästarna, de är proffs på hur det ska göras.
Tobias och övriga som åker med hästarna flyger från Köpenhamn och landar natten till lördag. Man måste också ha någon på plats för att ta emot när hästarna anländer och jag reser ner sent imorgon kväll, nästan midnatt och är framme på fredag morgon lokal tid (de ligger tre timmar före i Dubai).
Min plan är att stanna en vecka, åker hem direkt efter morgonträningen nästa fredag. Tills dess hoppas jag att vi har fått igång ett bra träningsupplägg och hittat bra rutiner. 
Vi har ju ett helt stall här hemma också med hästar som ska tränas, så det går ju inte att bara hänga i Dubai. 
Imorgon kommer vi göra lite omflyttningar i stallet, då ska tvååringarna som stått i uteboxarna få flytta in i stallet och åringarna ska flytta till uteboxarna. Vi har haft dem inhyrda i annat stall så länge, men nu får de precis plats. Ska bli jätteskönt att ha alla hästar samlade och på ett ställe!

Fortsättning från igår angående provet: Vi fick besked om att det kommit fram till labbet i Tyskland kl 9 imorse. Efter mycket om och men så kom besked att det inte skulle bli klart förrän imorgon, men sedan ändrades det till idag.
Nu var egentligen det här provet mest en formalitet för att bekräfta att allt var som det skulle och både labb och veterinär var säkra på att det inte var några problem. Trots det blir man ju så klart stressad när man måste ta ett nytt prov och man vet ju att blir det något strul så kommer vi inte iväg. Så jag glodde på min mail stup i kvarten under eftermiddagen/kvällen och så plötsligt var mailet där. Vilken lättnad när allt var bra på provet och det var klartecken!
Nu väntar ett antal veterinärkontroller och prover innan hästarna går på planet fredag morgon. Idag har tester tagits som ska vara klara imorgon samt att en del veterinärpapper förberetts. Imorgon kommer distriktsveterinär och kontrollerar hästarna och skriver papper. Sedan blir det samma procedur torsdag kväll när alla hästar anländer till Jägersro.
Det mesta annat är dock förberett och klart, vi har skickat in utförliga packlistor på engelska med vikt så packning måste ske exakt efter det. Det är inte bara att packa ner lite prylar, det man tar med måste också godkännas för att få lastas på planet. Imorgon sker själva packandet, men vi är väldigt förberedda.
Dagens träning: Snö som lätt packade sig i hovarna, men det var inte värre än att det gick att träna. Vi hade några turer på dirttracken och några på rakbanan som gick att jogga lugnt på. 
Några hästar vintervilar just nu, men de flesta är igång och tränar så det är full aktivitet. 
Nya åringen Perfect Sister anlände ju söndag kväll och hon är jättefin, har samma rejäla rumpa som Perfect Girl Ester och lite samma stuk, en tuff häst. 
Vi longerade henne igår och det hade hon inte testat innan. Hon lärde sig dock snabbt och idag blev det samma upplägg. Nästa steg blir att lägga på sadel också.
Imorgon är dirttracken öppen till kl 10 och vi kommer träna hästarna, efter en tid med sämre träningsförhållanden så får man passa på när det finns bra banor.

En minst sagt stressig dag. Vi hade som vanligt träning av hästar och all stall och hästskötsel. Förutom detta en del förberedelser med packningen inför Dubai då en fullständig packlista på engelska med vikt och värde på alla saker skulle göras klar och skickas in. Detta var dock ingenting mot vad som skulle komma.
På förmiddagen ringer hon som är den svenska samordnaren av Dubairesan och meddelar att ett av Timo Nurmos prov måste tas om och skickas in till Tyskland. I det läget blir man först stressad, men sedan effektiv och börjar kolla upp snabbast möjliga fraktsätt, tiden är ju minst sagt knapp innan avgång. 
Efter en stund återkom hon och sa att för att det här ska bli rätt så tas ett annat sorts prov istället som en veterinär måste ta (med blodprovsrör hade det gått enklare att ta provet). 
Nu följde ett jagande av veterinär och när jag till slut lyckats boka en distrikstveterinär så visade det sig att det behövdes en halskamera, så klinik var det enda möjliga. Som tur var så var Kurre lite av en slump på plats och kunde köra och vi fick tid direkt hos Mälarkliniken. In med hästen i transporten och full fart dit, provet togs snabbt och sedan åkte vi tillbaka igen.
Efter mycket efterforskning hur provet skulle skickas (det var ytterligare en häst på Bro som fick ta kompletterande prov) så blev till slut proverna utkörda direkt till Arlanda och åkte med i FedEx plan nu ikväll till Tyskland, så enligt dem är de levererade imorgon bitti. 
Jag vet inte hur många timmar och hur mycket energi detta tog, men nu hoppas jag att allt ska fungera och att det inte är några tveksamheter. 

Inte det resultatet vi på förhand hade hoppats på idag. Banan som var geggig med vattenpölar uppskattades inte alls av High Max som såg sur ut redan från start. Han avslutade godkänt, men bara till en fjärdeplats och fjärran från vad han kan. 
Perfect Girl Ester var inte alls sig själv idag, här får nog jag ta på mig att vi borde ha avstått från den här starten. Planen var hela tiden att förra starten skulle vara den sista i år och hon har haft en lång säsong. Förhoppningen i förra starten var vinst och att det skulle räcka till att åka till Dubai, vilket det med stor sannolikhet också hade gjort under normala omständigheter. Hon var ju bara 1,5 längd från segern efter att Fredrik fått rida hela loppet utan stigbyglar. 
Så för att ta sista chansen att åka ändå behövde hon vinna det här loppet och vi bestämde oss för att testa det. Nu så här efteråt var det bara dumt att slänga in en start till, hon har nog efter det förra för henne hårda loppet börjat gå nedåt i form. Nu blir det vintervila och uppbyggnad inför nästa år. Vilken fantastisk säsong hon har haft och hon har alla möjligheter att höja sig ytterligare till nästa år.

Synnerligen trevlig dag där fikat blev tema jul med massa godsaker som man brukar ha på ett julbord. Såå gott och trevligt var det, tack alla som var på plats! 
På temat julfika blir det fler chanser till detta utan tvekan. Vi kör julfika på julafton och det kan nog även organiseras en glöggfika innan dess eventuellt. 
Idag var dirttracken öppen och den kändes ganska fin om än åt det lite väl raska hållet. Vi höll oss i lite återhållsamma tempon, men klart raskare än de senaste dagarna och det kändes välbehövligt. Skönt att få rasta av de hästar som reds, men med väldigt många vaccinerade så var det ett mindre gäng som tränade idag.
Snowfoot och Double Down travade och cantrade på rakbanan idag, det var dubbelpremiär kan man säga. Det var nämligen första gången de reds tillsammans på tur och även första gången de var ute på rakbanan, en stor milstolpe!
Chamori reds ute i volten och både travade och cantrade där, det lär inte dröja så länge förrän hon är ute med grabbarna och tränar.
Imorgon kommer också Perfect Girl Esters syster- hon har det mycket passande namnet Perfect Sister. Det känns jätteskoj att vi får in henne i vårt stall! 
Nu är vi på väg mot Jägersro för årets två sista starter imorgon och även om uppladdningen inte varit riktigt som man önskat (med mest lugn jogging den senaste tiden) så får vi hoppas de räcker en bit ändå. Jag har uppdaterat mer utförligt med kommentarer och det finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Även idag var dirttracken stängd, men rakbana 2 gick att cantra lugnt på. Den var lite hård under och kanske inte lämplig att blåsa på alltför mycket på, men jämn under och klart okej för att motionera hästarna åtminstone.
Imorgon kommer dirttracken öppna igen, tjällossningsprocessen verkar vara klar nu och det känns skönt.

En ganska ospännande träningsdag eftersom det pågår upptining/tjällossning på banorna. Dirttracken kändes klart frusen i botten och där behövs nog ytterligare någon dag innan den är redo, den är helt stängd. Rakbanan var upptinad på båda kanterna, men frusen i mitten. Vi planerade att rida där, men den öppnade aldrig av säkerhetsskäl eftersom den inte var ridbar i mitten. Jag har förståelse för det tänket, men då återstod inte så många möjligheter. Vi joggade lite på rakbana 2, den är packad men jämn och går att galoppera mycket långsamt på.
Fram till för en vecka sedan behövde vi inte ens fundera på var och hur vi skulle träna, alla banor var fina varje dag. Den senaste veckans extrema omslag från regn och plusgrader till snö och ganska många minusgrader samt tillbaka igen har verkligen ställt till det. Nu har vi mera motionerat än tränat och det är ju inte optimalt, speciellt inte för High Max och Perfect Girl Ester som startar på söndag. Nu har de bra träning i grunden och har tävlat, men visst hade vi velat galoppera på mera inför helgen.
Idag har vi vaccinerat nästan halva stallet och det är bra att passa på nu när det ändå är lugnare. 

Lite lugnare dag idag, men ridning av åringar och lite tömkörning gjordes och det gick bra. Plusgraderna kommer mer och mer nu, så det borde vara bra banförhållanden imorgon med lite tur.
Imorgon är det träning som vanligt igen samt att det är dags för vaccinering på en hel del hästar.

Förhoppningsvis sista dagen med minusgrader på ett tag. Åtta kalla grader på morgonen och inga superbra banförhållanden. Det blev lugn träning idag, första turen cantrade på banan men då den inte var så särskilt bra så blev det därefter travturer. 
Vid lunch hade graderna börjat stiga en hel del och var uppe på nollstrecket. Rakbanan har legat under snö och is de senaste dagarna men började köras när det blev mindre kallt. Än så länge återstår nog ett antal körningar innan den är bra igen, men med varmare väder i antågande borde den vara fin igen senast på torsdag, kanske imorgon.
Jag jobbar just nu med ett ton av papper som ska fyllas i inför resan till Dubai, det kommer nya saker varje dag. Det är så otroligt mycket saker som ska organiseras och styras upp, det är verkligen intensivt nu att hinna med alla hästar och träning som vanligt samt detta. Det är bara att jobba på och imorgon hoppas jag vara klar med det mesta för nu i alla fall.
Imorgon är det tävlingar på Bro Park och för ovanlighetens skull så har vi inga starthästar. 

Kall morgon och det var även idag dirttrackbanan som gällde för träningen. Den var precis som igår väldigt lös och hade en hel del klumpar i sig, små invändigt och större utvändigt. Om man höll sig invändigt och gick lugnt så gick det bra att träna på den, men det var mest jogging som gällde. 
Som tur är väntas varmare grader redan på onsdag, det verkar som att graderna så sakta börjar stiga redan imorgon. Efter tre dagars minusgrader är jag redan urless på vinter och kyla, så att det nu åter ska bli rejält med plusgrader känns minst sagt uppiggande.
Apropå plusgrader så är det nu spikat angående Dubai när hästarna reser ner. Nästa torsdag åker de till Malmö och på fredagen körs de över till Köpenhamn och flyger därifrån till Dubai. Det är alltså bara tio dagar kvar till avgång, otroligt spännande!
Idag var det startanmälan till söndag på Jägersro och då har vi High Max och Perfect Girl Ester till start. Det blir alltså årets två sista starter för oss eftersom det är Jägersros finaldag för i år. Bro Park har sista tävlingsdagen nu på onsdag, men då har vi för ovanlighetens skull inga starthästar. Där dröjer det dock inte länge innan tävlingarna drar igång igen, redan den 5 januari är det tävlingar igen.

Riktigt tråkig dag där hästarna fick nöja sig med blygsamma placeringar. Det var nya förutsättningar med en lös vinterbana och vissa hästar klara det bra och andra inte. Det kändes inte som att det gynnade våra hästar även om det säkert inte var orsaken för samtliga. 
Jag tycker ofta att våra hästar inte gillar lösa banor, men så klart är de individer och det finns också de som klarar det utmärkt.
Nu ser det ut som att plusgraderna återvänder redan på onsdag och det känns skönt både vädermässigt och för banorna. Vi får ta nya tag helt enkelt!

Idag fanns det bana att träna på igen och med all snö bortskottad eller uppjämnad så var det åter bra förutsättningar att ge sig upp att rida. Hästarna var naturligtvis lite extra pigga i och med att det blivit väl lugna dagar denna vecka samt att minusgrader brukar pigga upp dem lite extra (själv blir jag inte lika pigg när det är kallt utan snarare tvärtom...).
Det var dirttracken som gällde idag eftersom den hade körts hela natten. Banan var dock ändå ganska hård under och vi höll oss i lugna tempon hela dagen.
Under eftermiddagen inspekterade jag banan igen och de jobbade med den hela tiden. Botten var fortfarande hård, men lagret med sand ovanpå hade ökat lite och nu hoppas vi att det ska hinna bli ännu bättre till imorgon eftersom den kommer köras hela tiden.
Vi har sex starthästar imorgon och jag har som vanligt uppdaterat med närmare kommentarer om dem under fliken Starter (& Resultat). Jag vill dock generellt säga gällande alla våra starthästar att veckan inte har varit idealisk för den uppladdning och träning vi brukar göra, det har varit för många dagar med ingen eller för lite träning. Dock har de så klart kunnat göra allt enligt plan tidigare (fram till onsdag), men det vill man ju göra hela vägen intill start. Vi har gjort det bästa vi kan efter förutsättningarna och vi får hoppas att det fungerar bra ändå.

Så var det snö då imorse. Problemet var att det samtidigt var nollgradigt eller någon plusgrad. Det gjorde att banorna var geggiga och mer eller mindre oridbara. Allra värst var att snö och lite plusgrader tillsammans ger styltsnö som packar sig i hovarna, så att gå ut och trava innebar en stor risk.
Vi tog direkt på morgonen beslutet att vänta med ridningen och se om det skulle bli bättre förutsättningar fram mot lunch. Det räckte att leda hästarna mellan stallet och walkern så fick de styltor i hovarna vilket gör att de mycket lätt drar på sig en vrickning.
Stallområdet var extremt tomt, det var inte många som överhuvudtaget vågade sig ut. Jag var regelbundet ute och kontrollerade möjligheterna att rida, men bedömde att risken var alldeles för stor. 
Kan man inte träna så får man sysselsätta sig med annat, för oss blev det förutom de vanliga sysslorna en total storstädning och rensning i tvättrum och sadelkammare. Oj vad fint det blev, det var väldigt välbehövligt!
Imorgon säger väderprognosen minusgrader, det borde ge helt andra förutsättningar för träning imorgon.

Regn, regn, regn. Hela natten hade det regnat och det bara fortsatte. På morgonen när jag inspekterade kändes rakbanan helt okej uppe vid början av banan, men blötare mot slutet. Tyvärr blev den snabbt sämre och efter harvning blev det hjulspår i den pga att den är så enormt mättad på vatten.
Dirttracken var även den övermättad på vatten, djup och geggig. Det är i det här läget snarare konstigt om banorna hade varit bra och vädret rår vi liksom inte på. 
Vi har haft bra förutsättningar hela året och inte ens behövt fundera på om det är bra banor för träning eller ej, det har varit självklart hela tiden. Så vi får väl stå ut med någon enstaka dag där vi är begränsade, vi testred rakbanan första turen och övergick sedan till travturer för de som reds.
Idag hade vi från Bro Park som ska åka till Dubai ett litet möte där vi planerade med transport, blodprov som ska in nu mm mm. Det är ju jättebra om vi kan göra en viss del av planeringen tillsammans för det är sannerligen mycket att tänka på och att fixa.
Imorgon är det klart osäkra förutsättningar för träning, efter allt detta regn väntas också snö samt kallare grader. Man får ha morgondagens planering lite öppen och börja med att kolla in banor och väglag.

Inte den mest framgångsrika resan i år direkt... Chizhou blir struken av banveterinären (här väljer jag att avstå att kommentera mer än att hon inte direkt är den första hästen som blir utskickad på Jägersro...) och där försvann en väldigt bra vinstchans. Kew Bridge fick ett lopp i väl hårt tempo och dessutom trivdes hon ínte helt på den snabba banan, så det blev en fjärdeplats idag. 
Så här är det, ibland går inte allt som man tänkt sig och det får man ta. Sedan är det så klart extra segt när man också reser och ska spendera många timmar fram och tillbaka i transporten, de resorna går så mycket lättare när det gått bra. Vi ska dock inte klaga, vi har haft mestadels fina resultat på våra resor i år och åkt hem glada och nöjda. 
Det är bara att ladda om för nästa tävlingsdag som är på Bro på söndag. Imorgon träning som vanligt!

Nu sitter vi i transporten och har varit på väg i några timmar. Båda hästarna gick på transporten lugnt och rutinerat och de står och mumsar hö och verkar harmoniska. 
Vi kom iväg något senare än tänkt, strax efter kl 14 rullade vi ut från stallområdet. Jag gillar att åka först efter de ätit upp lunchen i lugn och ro, däremot hade vi egentligen siktat på någon timme tidigare.
Dagens träning var av det mestadels raskare slaget och de som gick fortast var:
Space Dragon och Bright Light tillsammans.
Beach Road One ihop med House in Order.
Power of Attorney ensam.
Perfect Girl Ester ensam samt Dhakota även han utan sällskap.
Snäppet under i tempo gick Timo Nurmos tillsammans med A Ragman.
Utöver dessa var det också några som gick lite lugnare tempon eller mellan. Hästarna såg så starka och bra ut och gjorde det lätt, det var en fröjd att stå vid sidan av banan och se dem galoppera förbi.
Åringarna jobbade vidare idag, Double Down var ute på en tur runt området medan Snowfoot travade och galopperade i volten. Igår gjorde de tvärtom, lite alternering i upplägget är bara nyttigt för dem. Chamori är väldigt läraktig och hon rids inne i stallet nu och provade även trav på gången idag. Hon är snart redo för turer ute hon med.
Imorgon är det då lunchtävlingar på Jägersro och våra hästar går i samma lopp. Jag har uppdaterat med kommentar om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Idag var det då träning som vanligt och hästarna skötte sig fint. Vi jobbade också länge med åringarna och de är väldigt duktiga och läraktiga. Än rids de en och en för att få dem att koncentrera sig på ryttaren och styrningen, men det dröjer inte länge till innan de kan gå ut på tur tillsammans.
Det var startanmälan idag till söndag och vi har då sex starthästar varav fem av dem kom i de första fyra loppen, det blir till att göra ett utförligt tidsschema för att få ihop det hela på ett bra sätt.
Det var också anmälningar idag och det gällde nästa onsdag (den 4e) på Bro Park och där har vi faktiskt ingen anmäld. Däremot har vi några anmälda till Jägersro söndagen efter (den 8e). För båda banorna är detta årets sista tävlingsdag, men Bro Park drar ju igång igen direkt i januari så hos oss blir det bara några veckors tävlingsuppehåll.
Igår morse fick vi besked att Timo Nurmos godkänts för Dubai och även om jag var tämligen säker på att han skulle det så kändes det ändå stort när själva beskedet kom. Nu börjar en massa ifyllande av papper för både personal, jockey, häst, ägare mm. Dessutom ska det tas blodprover och massa annat, man blir matt bara man läser allt detta. Det är dock bara att sätta igång och gå igenom allt, det blir säkerligen lättare bara man börjar.
Imorgon tränar vi som vanligt och vid lunch beger vi oss av mot Malmö och Jägersro för tävlingarna onsdag lunch.
Uppdatering kommer från transporten!

En bra dag för oss på tävlingsbanan med en seger, en andraplats och en tredjeplats. Väldigt roligt att High Max fick vinna och så enkelt han gjorde det! Fina insatser även av Label Black och Mr Tooma Global och vi är jättenöjda med dagen. Läs mer utförligt om varje häst under fliken (Starter &) Resultat!
Imorgon är det många saker på schemat, rapport kommer som vanligt imorgon!

Trevlig lördag med många ägare på plats och en hel del raskare träning för hästarna. Även åringarna reds och de gör snabba framsteg nu. Idag var planen att Space Dragon efter sin ordinarie träning skulle göra en liten extratur och vara förhäst åt både Snowfoot och Double Down. Han blev dock så uppspelt att han rätt snabbt blev hemskickad, han såg mycket taggad ut när han kom indansande tillbaka in i stallet. "Stjälper mer än han hjälper" var sammanfattningen. :)
De klarade sig bra utan honom och reds ute i volten. Chamori har vi påbörjat inridningen med och hon sköter sig klockrent.
Imorgon är det dags för tävlingar igen och vi har fem startande. Jag har uppdaterat med kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Fredagar är ju sällan den mest spännande träningsdagen. Dock var det idag en hel del hyfsade tempon, men det kändes ändå som oftast att det var lite av en mellandag med mycket jogging. Hästarna såg fina ut och skötte sig bra.
Fredrik har med familj åkt på kryssning för att fira en 60-års födelsedag, så idag fick vi klara oss utan honom och även imorgon. Eftersom det därför var mycket att rida så började vi med första turen redan kl 6.30 imorse (nu när det är så mörkt påbörjas ridningen först 7.30) och det var verkligen totalt kolmörkt. Tack vare reflexvästar på ryttarna kunde jag med nöd och näppe urskilja dem på banan, det är inte direkt fantastisk sikt så tidigt på morgonen.
Strax före lunch kom Kurre och fixade med de plexiglas vi brukar ha uppsatta på vintern utanpå uteboxarna. Skönt att få till mer värme i boxarna i god tid innan det blir kallt. Kurre hade med sig Ingalill och hon skämde bort oss totalt genom att skura kylskåp, putsa fönster och städa i stort sett hela köket, vilken lyx! Jag som älskar när det är ordning och reda blir superglad när det är städat.
Imorgon laddar vi för träning som vanligt och naturligtvis också för söndagens tävlingar.

Så var vi idag tillbaka i vanliga träningsrutiner igen med mestadels raskare träning på rakbanan vilket flöt på utmärkt. Arbetet med åringarna gick också vidare och det med stora framsteg. Double Down och Snowfoot reds ute i volten och för Snowfoot var det första turen utomhus med ryttare och han både travade och galopperade. Chamori sköter sig strålande och efter inledande longering och tömkörning kunde Tobias till och med sitta upp på henne i boxen, hon är hur cool som helst.
Ett extraprojekt som vi snart är klara med är en rejäl uppfräschning av kontoret. Vi har målat samt bytt en del möbler och rensat ut mycket. Än återstår lite arbete, men det är roligt att se det hela växa fram nu, det blir verkligen jättefint.
På eftermiddagen var det samrådsmöte och de mötena hålls regelbundet varannan vecka. Normalt sett är det inget jag deltar i, Patrick (Wahl) är vår tränarrepresentant. Dock hade han förhinder idag och jag lovade då att hoppa in och ersätta. Mötena brukar tydligen vara åt det kortare hållet, dock inte idag. Det tog 2,5 timme vilket kändes ganska långt, men samtidigt intressant med en hel del info om allt möjligt gällande banor och planering. 
Idag var det också startanmälan till Jägersro nästa onsdag och då har vi Chizhou och Kew Bridge i samma lopp.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn onsdag med en hel del annat pyssel på programmet idag. Imorgon är vi laddade för träning som vanligt igen!

Idag var det då (som jag skrev i gårdagens inlägg) träning på dirttracken som gällde. Det kändes verkligen som evigheter sedan vi tränade där. Jag fick damma av klockorna som används för att kolla tempot när hästarna tränar där, det var ju kul att få användning av dem igen.
Det var roligt att se hästarna på dirttrackbanan, där har man en helt annan överblick över hela banan och man vet exakt hur snabbt de tränar och hur pass lätt de gör det, man får betydligt bättre koll helt enkelt. Trots det föredrar jag utan tvekan träning på rakbanan, det upplägget fungerar för hästarna och de svarar bra på träningen där. Förr var det alltid dirttracken som gällde, men jag tycker att för oss funkar träningen på rakbanan mycket bättre.
För hästarna blev det en annorlunda dag än vanligt och lite ombyte från rutiner kan ju pigga upp. Träningen gick bra och alla skötte sig utmärkt och såg fina ut.
Åringarna jobbar vidare och det går framåt hela tiden. De är alla just nu på olika nivåer i själva inridningsprocessen, jag ser fram emot att alla kan ridas på tur tillsammans inom en inte alltför lång framtid.
Imorgon är det lunchtävlingar på Jägersro, så för oss blir det en lite lugnare dag.

Hemma efter en låång dag. Träning som vanligt på förmiddagen, men skillnaden för mig idag var att vi hade Höstmöte i Stockholms Galoppsällskap på kvällen. Då är det en stor nackdel att bo så pass långt bort som jag gör, det är inte så att man åker hem då på lunchen. Så det blev till att vara kvar hela dagen och kvällen. Efter ett trevligt Höstmöte blev det också ett kortare Fullmäktigemöte för oss som är med där. Så jag åkte hemifrån kl 5 som vanligt imorse och var hemma igen precis före kl 22. 17 timmmar är en lång dag, men jag måste samtidigt säga att det var väl spenderad tid.
Idag var det också förutom träningen även både startanmälan till denna söndag samt anmälningar till nästa vecka då det är tävlingar på Jägersro onsdag (den 27e) och Bro söndag (den 1a). Vi har en hel del hästar anmälda nästa vecka och nu på söndag startar vi sex hästar (och för en gångs skull kom inte alla på rad utan tvärtom väldigt trevligt utspridda lite lagom över dagen).
Imorgon är rakbanorna stängda för arbete med staketen runt dem, så då blir det till att träna på dirttracken istället.

Tränings och tävlingsfri söndag med lite välbehövlig återhämtning både för hästar och folk. Nu laddar vi för en ny vecka!

Igår skrev jag ju om att Snowfoot och Double Down lyckades öppna låset på hagen och ta sig ut. För att förstärka låset var egentligen planen att hitta någon bra kedja att dra runt hela grindöppningarna. I väntan på att ordna en sådan så drog vi imorse ett rejält grimskaft runt hela alltet och knöt med två ordentliga knutar. 
Det hinner gå några timmar och sedan ser jag plötsligt Snowfoot galopperande runt i hagen med grimskaftet i munnen och han svingar det runt i luften som en lasso.
Jag springer bort mot hagen och medan jag gör det galopperar han till grinden och slänger tillbaka grimskaftet över grindöppningen, så den ligger lite nonchalant tvärs över ingången. Som att han låtsas att det inte alls var han som knutit upp grimskaftet... Väl framme ser jag att låset återigen är avpillat och båda grindarna är halvöppna. De där två är ju hur smarta som helst, de klarar alla iq-tester med glans kan jag säga! 
Nu sitter det en anordning med kedja som knäpps på och den ska bara inte gå att få upp. Man kan dock aldrig vara helt säker, de där två är något utöver det vanliga i att hitta på bus.
Jag utlovade ju en rapport om åringarna idag:
Chamori- har nu longerats med sadel i ett par dagar och idag introducerade vi tömkörning. Det börjar man alltid med inne i longervolten och först förstod hon inte vad hon skulle göra, men lärde sig snabbt. Så nu är planen att jobba vidare på detta, att hon ska lära sig tömkörning och öva styrningen inne i volten först och därefter ute.
Snowfoot- började ridas in för ett tag sedan och det gick framåt som det skulle. Sedan blev det ett bakslag när vi red ute i longervolten och han slängde av. Därefter har vi tagit ett ordentligt steg tillbaka och så jobbat oss framåt. Idag gick det mycket bra och han reds en hel del inne i boxen och övade på att styra med ryttare och att ta skänkel. 
Double Down- har växt jättemycket (vilket är superpositivt!) och vi har tränat honom lite lugnt. Idag galopperade han med ryttare för första gången och det skedde ute i longervolten. Det gick toppenbra och nu är nästa steg att rida honom med sällskap ute på tur. 
Träningen idag med alla hästar som inte är åringar gick finfint och det  var mestadels raskare tempon som gällde.
Vid fikat blev det supergod hembakt tårta till Kew Bridges ära och visst blev det lite bubbel också, som det ska vara på lördagar.
Imorgon är det för första gången på länge en för oss tävlingsfri söndag. Det är dock tävlingar på Övrevoll och i tv-sändningen i Tv12 kl 12.30 och framåt kommer reportaget om Timo Nurmos har jag fått besked om. Det ska bli jättespännande att se hur det blev!

Efter gårdagens (och även onsdagens) intensiva regnande så kändes det på förhand något osäkert hur banan skulle vara. Vid lunch igår var den ju ganska geggig och hade börjat släppa på vissa ställen. Dock verkar den släppa igenom vattnet fort, redan på morgonen idag var banan väldans mycket bättre, om än inte jättebra. Direkt efter första harvningen kl 8 blev det en ytterligare markant förbättring och det gick faktiskt fint att cantra på i ganska bra tempon hela dagen.
Dagens schema började med arbete med åringarna samt lugnare canters, just med tanke på att banan kanske behövde några timmar för att torka upp. Därefter reds de som skulle cantra på mera och dagen flöt på fint.
Strax före lunch lyckades Snowfoot och Double Down pilla upp grinden till hagen och de tog en tur ute på området tillsammans innan de som tur var ganska raskt infångades. Kluriga hästar det där, grinden sitter låst på ett i mitt tycke ganska bra sätt men tydligen inte tillräckligt. De har nog stått och funderat ut hur de skulle öppna den och nu får vi se till att låsa den med ytterligare en låsning.
Imorgon tänkte jag uppdatera lite mer här om åringarnas träning och framsteg!

Efter mycket regn igår följde minst lika mycket regn idag. På morgonen var banan fin och höll ihop sig bra, men så klart så fanns det en rejäl mättnad på vatten och någonstans blir det väl mycket. Det märktes framåt lunch, vid dagens sista tur var det geggigt och började släppa och tempot fick dras ner till lugnare.
Vi jobbar vidare med åringarna och idag hade nya franska stoet Chamori sadel på sig för första gången. Som vanligt skedde det i longervolten och då blev hon ju lite taggad sedan när sadeln var på. Hon är galet snabb kan jag säga! Tror faktiskt aldrig jag har sett en häst springa fortare i longering någonsin. Om jag jämför det med när man köper hästar på auktion så beställer man ofta en s k windtest då de gör en kontroll att hästen inte har halsfel. I den kontrollen ingår att de longerar hästen i full fart runt och lyssnar på andningen och det innebär att de jagar runt den rejält. Här jagades det ingenting, men ändå sprang hon lätt och naturligt bra mycket fortare än jag någonsin sett en häst göra. En mycket spännande häst är hon!
Kanal 75 var på plats idag för att göra ett inslag med Timo Nurmos inför Dubai. De filmade när han tränade och intervjuade både mig och Fredrik. Det ska bli spännande att se resultatet, jag vet inte än när det ska visas.
Det blev lyxfika idag med både smörgåstårta och tårta och vi hade så mycket gott att äta att det finns massor kvar till imorgon också vilket ju inte är helt fel.
Imorgon hoppas vi att banan hunnit torka upp igen!

Efter mycket regn under natten och även på förmiddagens så befarade jag och nog de flesta med mig en geggig och blöt bana. Det var den inte alls, den hade klarat all nederbörd fantastiskt bra och kändes relativt torr och fin. 
Tre starthästar idag och det började med Sharp Eye som fick fel lopp och kom bort sig, han kommer igen nästa gång.
Därefter var det dags för Kew Bridge och Chizhou i samma lopp. Kew Bridge tog front medan Chizhou kom på speed och i mål skiljde endast en liten nos! Vilken lyx det var att stå och heja på två av våra hästar mot varandra och väntan på målfotot var ovanligt lugn... Det glädjer mig mycket att Kew Bridge fick sin första seger och att så många av hennes ägare var på plats, de var värda en seger efter att ha varit hyfsat nära ett par gånger nu. Mycket fin insats av båda hästarna!
Imorgon blir det lite firande och så träning som vanligt också naturligtvis!

Skönt att plusgraderna har återvänt och även om det inte är varmt, så är det återigen mera höstväder (med regn nu framåt kvällen i och för sig). Så länge temperaturen inte visar minus så är jag nöjd!
Det var en ganska vanlig träningsdag idag med raskare tempon och hästarna såg fina och starka ut. Åringarna tränade vidare och denna vecka planerar vi att jobba lite mer intensivt med dem för att komma framåt en bit till. 
Nu laddar vi för morgondagen då vi har tre startande i två lopp. Det är ju en kortare tävlingsdag med endast fem lopp och jag kan tycka det känns ganska lagom faktiskt som en mellandag så där.
Nästa söndag när vi har nästa tävlingsdag på Bro är det en klart längre dag (och vi har också fler starthästar) och när det är söndagstävlingar så passar det bättre med fler lopp eftersom det alltid är mer folk på plats då.
Jag har som vanligt uppdaterat kommentarer om våra chanser imorgon, så kolla in det under fliken Starter (& Resultat). 

Vi tog oss hem utan problem igår kväll. Jag satt och läste uppdateringar om trafiken hela vägen vilket lät oroande. Sedan fick vi rapport om att vägen var okej, men för säkerhets skull körde vi långsamt den sista biten, fartmässigt var det nästan som ett luciatåg som skred in på stallplan. Ungefär lika fort körde jag sedan hem, hellre att det tog lite längre tid och kändes säkert efter alla kvällens olyckor.
Idag var det en hel del att hinna med, dagen efter resa så ska ju transporten städas och iordningställas samt allt packas upp. Dessutom har vi alltid hovslagaren på måndagar och just idag var det dags för flera hästar som inte kunde stå uppbundna utan måste hållas och det tar ju massor med tid. 
Vi fick dock ihop en bra arbetsdag och hästarna har tränat på fint. 
Idag var det också anmälningar till nästa vecka och vi har en hel bunt med hästar som är aktuella för start.
Imorgon tränar vi vidare!

Nu är vi på väg hem med väldigt blandade känslor. Alltså vad var det där för galen otur? När starten går hoppar Perfect Girl Ester så pass snett ut att stiglädret slår i grinden och på något sätt knäpps upp. Det ska ju bara inte kunna hända och ändå gjorde det det. Så stackars Fredrik har ingen stigbygel att ta på höger sida och får släppa båda och sätta sig ner. 
Där tänkte man att loppet är totalt över, men ändå kämpar både han och Ester tillsammans i front och leder till sista biten. De blir fyra och endast 1,5 längd från vinnaren efter att inte alls ha kunnat rida finish över upploppet (även om Fredrik verkligen försökte så gott han kunde där han satt).
Vilken häst hon är! Känslan de senaste veckorna har varit att hon är i toppform och det visade hon ju verkligen. Jag tror inte någon behöver tvivla på att hon hade vunnit om Fredrik haft stigbyglar. 
Jag måste också ge en stor eloge till Fredrik som förutom bra balans också visar kämpaglöd och inte gav upp trots de här usla förutsättningarna, bra jobbat!
Dhakota skötte sig fint och avslutade sitt lopp starkt till en femteplats, men idag på en så här pass snabb bana var distansen för kort för honom. Vi är nöjda med honom och han har säkerligen också lärt sig mycket på den här resan.
Igår kväll när vi kom till hotellet och precis packade ur väskorna ur bilen så smällde det rejält och en förbipasserande sa lugnt att "där smällde det en bomb" och mycket riktigt var det något liknande. Under kvällen var det sedan som säkert de flesta läst både dödsskjutningar och överfall, Malmö känns inte som ett supertryggt ställe direkt. 
Nu har vi lämnat Skåne, men är nu istället på väg mot ishalka och masskrockar. Enligt rapporter är sista biten fram till Bro helt avstängd just nu efter minst tre olika krockar med sammanlagt närmare 20 bilar inblandade. Kommer vi ens ta oss fram sista biten? Kommer vi kunna köra hem sedan eller är vi fast i stallet till imorgon? Fortsättning följer...

Morgonen började okej vädermässigt, men regnet hängde i luften. Det dröjde mycket riktigt inte länge förrän det först duggade och till de sista turerna för dagen var det ganska rejält regn, det var inte superkul direkt men bara att kämpa på. 
Rakbanan tål mycket nederbörd och höll sig fin hela förmiddagen och samtliga turer kunde ridas enligt plan och i mestadels raskare tempon.
Mest spännande idag var att se nya åringen Chamori som ju anlände igår kväll. Hon var så snygg och cool, tog allt med lugn och självklarhet som en riktig klasshäst. Hon fick testa en kort longering och hon rör sig enormt lätt och fint. I övrigt var hon (precis som de andra åringarna) ute i hage hela förmiddagen och även det gick jättebra.
Snowfoot och Double Down jobbar vidare med inridningen, vi tar det lugnt med dem men samtidigt säkert framåt i utbildningen.
Det är så roligt med åringarna, att följa deras utveckling och så den förhoppningen man har på dem, de är ju oskrivna kort som kan bli precis så bra som helst och det är ju det som är drömmen!
Vid lunch efter avslutat arbete så lastade vi in Perfect Girl Ester och Dhakota i transporten och begav oss mot Malmö och Jägersro. Vi var på förhand lite oroliga för hur Dhakota skulle sköta sig, men resan gick över all förväntan. En gång började sparka och ha sig så vi fick stanna akut vid sidan av vägen. Det visade sig att det berodde på att han ätit upp allt sitt hö (trots en påfyllning vid första rasten) och var arg för att han ville ha mer mat... :)  Han är normalt sett inte något matvrak, så det var minst sagt överraskande men bra att problemet kunde lösas på en minut med lite hö. Därefter var han hur cool som helst igen, nöjd med sin mat.
Nu är vi installerade, hästarna i stallet och vi på hotellet. Jag hade egentligen tänkt uppdatera i transporten på vägen, men fick inte igång någon anslutning på datorn vilket var högst irriterande. Hoppas det kan lösas till hemvägen.
Jag har uppdaterat kommentarer om morgondagens chanser, ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Skönt med plusgrader idag, vi kunde till och med öppna upp alla fönster i boxarna under dagen. Hästarna älskar att stå och titta ut och vi försöker se till att de kan göra det så mycket det bara går. Nu är det för kallt att ha öppet dygnet runt, men på dagen när vädret är som idag går ju utmärkt.
Dagens arbete och träning gick fint, allt flöt på bra trots att vi hade en hel del att göra. Tobias var ledig eftersom han kör transporten till Malmö under helgen, så vi fick klara oss utan honom idag.
Nu under kvällen väntas vår nya franska åring Chamori anlända och det blir spännande att äntligen få hem henne och vi ser också fram emot att börja jobba med henne och se henne röra sig i longering.
Imorgon tränar vi som vanligt på morgonen och siktar sedan på att komma iväg mot Jägersro hyfsat tidigt. Uppdatering kommer från transporten!

Alla gårdagens starthästar mådde bra idag och hade tagit sina lopp utmärkt, ett alltid lika välkommet och bra besked varje morgon efter tävling.
Något färre turer idag eftersom då en del startade igår, men alla som tränade såg fina ut i mestadels lite raskare tempon.
Träningsbanan känns för tillfället mycket bra, banan är helt perfekt och precis lagom djup. Det är en fröjd att se den varje morgon, vi har verkligen bra förutsättningar för träningen.
Idag var det startanmälan till nästa onsdag och till slut blev det tre startande då, Sharp Eye samt Kew Bridge och Chizhou i samma lopp. Innan dess är det dock dags för Jägersro på söndag och båda våra starthästar då, Perfect Girl Ester och Dhakota är redo och av träningen att döma i fin form. De reser som vanligt lördag lunch till Malmö.
Imorgon tränar vi vidare!

Seg dag där vi på förhand hade flera goda segerchanser. Tre tredjeplatser och en fjärde blev det och även om några av hästarna gjorde helt okej insatser så är man ändå klart besviken när det inte blir någon seger, det är ju segrarna man vill ha.
Vi får i alla fall glädja oss åt att vi idag för första gången någonsin passerade två miljoner i insprungna pengar, det är en väldigt stor milstolpe för oss! Tidigare bästa resultat har varit dryga 1,6 miljoner och det här ett gigantiskt steg uppåt och än är inte året slut. 
Det kändes jätteskönt att nu äntligen få passera den gränsen och nu jobbar vi vidare.

Aktuellt

 • Andelar tvååringar +

  Vill du vara med som andelsägare i någon av våra fina tvååringar?
  Än finns några andelar kvar.
  Vi siktar på de stora loppen och dessa hästar har de kvaliteter som behövs.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1