Dagbok

Stallets dagbok

Jag vet knappt vad jag ska säga, ord kan inte beskriva den känslan som infann sig när Timo Nurmos passerade mållinjen som vinnare av Vinterfavoriternas Pris. Helt otroligt och jag tror knappt jag har förstått det än...
Att han är en häst utöver det vanliga har jag aldrig tvivlat på, han har agerat som en stjärna från dag ett. Han är superbesvärlig att hantera i boxen och kaxig som få, men proffsig när han tränar. Så hans talang har jag varit på det klara med, men att bara ha ett enda lopp i kroppen och gå ut och vinna ett så här tufft lopp, det var jag däremot inte alls säker på.
Jag vill ge en eloge till Fredrik som inte förivrade sig utan lät honom hitta benen i loppet och bedömde loppet helt perfekt. Jag vill också tacka alla i vårt stall, ordet team används ofta men i det här fallet stämmer det verkligen. Vi har en fantastisk stämning och sammanhållning och alla jobbar hårt och engagerar sig hundra procent i att varje häst ska få bästa möjliga omhändertagande och träning.
Imorgon blir det massor med firande!

Supermysig lördag med en väldans massa ägare på plats under förmiddagen. På fikarasten var det alldeles fullpackat runt bordet och jag tror att alla extrastolar vi har gick åt. Man tänker tillbaka på tiden på Täby Galopp och det pyttelilla fikarummet vi hade, där var vi tvungna att fika i omgångar om vi var fler än 5-6 personer. I vårt rymliga kök på Bro Park kan vi lätt få in 30-40 personer med lite planering, idag var vi 16 stycken så det finns plats för ännu fler.
Träningen var mestadels åt det raskare hållet, de som gick fortast var:
Bright Light, Kew Bridge, Perfect Girl Ester, Dhakota, High Max, Shylock, Australian Open, Label Black och Power of Attorney. Utöver dessa flera som gick precis snäppet under i tempo och jag är jättenöjd med hur starka hästarna såg ut och hur pass lätt och bra de gör sin träning.
Imorgon är det då tävlingar igen och många fina storlopp som rids. Har man möjlighet att ta sig till Bro Park imorgon så rekommenderas ett besök. Vi har två starthästar och jag har uppdaterat med kommentarer om deras chanser och det finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Idag var det internationella champagnedagen och då blev det bubbel (Prosecco) till fikat. Trevligt att göra något extra ibland och det behöver inte vara något märkvärdigt egentligen men det ger en liten guldkant på tillvaron,
Dagens träning var av mittemellanslaget, hästarna tränade på så där lagom, dvs varken långsamt eller fort och de skötte sig fint.
Åringarna var ute i parken och övade styrningen i tömkörning och det går verkligen superbra, de lär sig massor för varje dag.
Imorgon är det en del raskare träning och så förberedelser inför söndagens tävlingar!

Idag var det åter dags för öppning av rakbanan. Vi har ju två stycken och under hela sommaren har den vänstra varit stängd och inte varit iordninggjord. Detta är fixat nu med ny sand och uppjämning och den var mycket fin. 
Den högra banan var stängd idag eftersom den fått ligga medan allt regnande pågått, men den bör öppna inom kort igen. När åringar så småningom börjar cantra så är det ju viktigt att vi har två öppna rakbanor så vi kan bestämma att den ena är i första hand för åringar och att de har förtur där. 
Eftersom det då idag endast var den nylagda banan som var öppen så var vi på förhand inställda på att den skulle vara lite lös till att börja med, det kan ju ta några dagar innan ny sand sätter sig. I det fallet har dock regnet varit en stor fördel, all nederbörd har hjälpt till att få banan fin med gott fäste.
Vi tränade på ganska raskt, men höll ändå igen lite med tanke på att den ändå är helt nylagd. Hästarna skötte sig fint och jag tror de flesta var nöjda och glada över att vara tillbaka på rakbanan igen.
I övrigt idag var det mycket på en gång med bl a hovslagare (med många hästar som behövde hållas), veterinärkoll samt provridning av Himalaya. Han borde verkligen hitta sin nya ägare väldigt snart, finare häst är svår att hitta och med stor talang för både dressyr och hoppning. Vet ni någon som söker en ridhäst utöver det vanliga, så är detta hästen med stort H och en utstrålning som få!
Efter en hektisk dag idag så hoppas vi på en något lugnare morgondag.

Idag var det lugnare på träningsfronten och mest arbete med åringarna. De har nu börjat tömköras även ute på området och jobba mycket med styrningen.
I övrigt var det som vanligt lite extra pyssel i stallet. Dessutom var det för andra dagen i rad lastträning av Dhakota inför start på Jägersro den 10 november. Han behöver en hel del övning för allt han ska göra, så det är bra att börja i god tid. Han har hittills skött sig fint och uppfört sig bra.
Imorgon öppnar rakbanan igen, det ser vi fram emot!

Idag hade det torkat upp så pass mycket att det utsatta arbetet med rakbanorna kunde fortsätta och på torsdag öppnar dessa banor igen.
Så det blev endast träning på dirttracken idag och även den hade torkat upp rätt så bra jämfört med igår. Den var dock fortfarande mättad på vatten och ganska packad och stum. När det regnat så mycket som det har gjort så kan de inte harva banan, då blir det bara en enda gegga och ingen bärighet i underlaget. De måste köra med en speciell sorts "plåt" som bara jämnar upp det och packar till det på ytan. 
Inför veckan var det inplanerat raskare träning/snabbjobb idag, men det fick reduceras till canter åt det lugnare hållet. Man får anpassa sig efter förutsättningarna och förhoppningsvis går det att träna på mer i slutet av veckan.
Normalt sett när båda banorna är öppna så tränar vi övervägande på rakbanan, men även en del på dirttracken och detta är mest uppdelat efter hur det passar varje häst. Så idag var flera av våra hästar ute på dirttracken som inte tränat där alls på väldigt länge. Det var för mig roligt att se dem från ett annat perspektiv än man får när man står nära vid rakbanan. När de tränar på dirttracken ser man ju hela banan och man ser dem över upploppet på ett helt annat sätt. På det sättet är träningen på dirttracken mycket mer exakt när man går snabbare, man kan ta tid och man ser var de står konditionsmässigt på ett mycket tydligare sätt. 
Dock har rakbanan andra fördelar som gör att den just nu känns efterlängtad att öppna igen.
Imorgon är det en tävlingsfri onsdag och det innebär lite lugnare med träningen. Vi kommer dock hålla igång litegrann och framför allt jobba vidare med åringarna som fortsätter att göra fina framsteg!

Morgonen inleddes med regn. Sedan blev det ösregn. Därefter lite mer regn. Ja, det var en kort sammanfattning av förmiddagen det.
När vi inledde dagens arbete så var jag inne på att ställa in all träning, det vräkte ner och dirttracken var jätteblöt och geggig. Förra veckan var den ju stängd för sandpåläggning och denna vecka är det rakbanornas tur att fixas så de är stängda. Dock regnade det så mycket att det inte gick att köra ut där med maskiner, så det jobbet fick inställas idag fick vi besked om.
Däremot var det grästräning för tvååringarna och gräset höll fint trots all nederbörd, så där gick det bra att rida. 
Vi gjorde så att vi flyttade träningen till en timme senare (i hopp om att regnet skulle lugna sig) och så gjorde vi en rask genomgång av hästarna. De som ska starta denna vecka eller nästa red vi, de som har lite längre fram till nästa start fick en extra ledig dag idag och ett längre pass i walkern istället. 
Vi brukar träna som vanligt även fast vädret är dåligt, men idag var det exceptionellt faktiskt. Alla hästar som reds fick en varm dusch och ett ordentligt värmande täcke på sig när de kom in.
Strax efter lunch blev det äntligen slut på allt regnande och inför morgondagen ser det bra ut vädermässigt.
Idag var det startanmälan till söndag och vi har då två starthästar och det är Timo Nurmos som startar i tuffa Vinterfavoriternas Pris. För honom är det bara andra starten och en nackdel gentemot de som har gjort några starter. Å andra sidan så gäller det som tvååring att spara på starterna om man vill ha en utveckling till treårssäsongen, så vi tar vad som bjuds här och ser hur långt det räcker. Vi har också Haweswater i Sunday Special, det gäller att passa på nu så länge det är gräs som hon gillar bäst.
Idag var det också anmälan till nästa söndag (den 27e) och vi har då anmält hela nio hästar och ett kval! Det blir en intensiv dag det, jag kan inte minnas när vi senast hade så många starthästar på en och samma dag.

Lugn söndag för både ordinarie personal och hästar. Nu är vi laddade för en ny vecka med träning samt tävlingar söndag. Startlistan kommer ut imorgon!

Lite ovant med tävlingar en fredag kväll, idag lördag var det färre ägare än normalt i stallet. Det var nog många som tog sovmorgon efter en sen kväll på banan igår, men några tappra ägare var i alla fall på plats under dagen vilket alltid är trevligt.
Ledig var för övrigt Tobias idag och det var välförtjänt efter hans nattkörning till Göteborg i onsdags. Så det blev lite andra konstellationer på häst och ryttare idag än vanligt, men det gick fint och träningen gick utmärkt.
Väldigt blandat upplägg idag, några gick raskt, några i mellantempon och så ett fåtal lite lugnare.
Åringarna som jobbat hela veckan fick en arbetsfri helg efter att ha blivit avmaskade igår. Det kan vara bra att man blandar in extra lediga dagar emellanåt, de blir ju en stor omställning för dem när de kommer in i träning. Det är  också jättebra att de kan gå i hagen tillsammans och de är ute väldigt många timmar varje dag vilket gör dem gott.
Gårdagens starthästar mådde bra idag och laddar nu för nästa uppgift. Igår passerade vi vårt bästa resultat någonsin gällande insprungna pengar, ett viktigt delmål på vägen.
När varje år börjar så ställer jag upp en hel massa olika mål som ska uppnås. Där är det viktigt att ha delmål också så att inte själva målen är så långt borta att det blir för svårt. Vissa når man kanske inte, men man måste ju också sikta högt så klart och ha ordentliga målsättningar. Nu jobbar vi vidare mot att passera flera uppställda delmål så här i slutet av året.
Imorgon är det en lugn söndag utan tävlingar för oss!

Hemma efter en lång dag med kvällstävlingar. Sharp Eye var superduktig och vann igen, vilken löpskalle han har! Otrolig surt att inte även House in Order vann, hade han kommit fram i tid så hade han vunnit baklänges faktiskt... Nu blir han trea och flyger fram när han till slut kommer ut sista lilla biten, men mer tydligt än så här kan det inte bli att han satt med alla krafter kvar, så det här var en både imponerande och irriterande insats.
Sedan blev det dramatik när Mr Tooma Global tappar en sko när han ska cantra till start, att få på den igen i ledvolten var ingen lek och förstörde alla hans chanser, så bara glöm det loppet för honom. 
Se närmare kommentarer angående dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon blir det tårta och firande!

Idag en del raskare träning för de som inte startar just denna vecka. Även då en del lugnare tempon och det såg bra ut överlag, de som tränade på såg starka ut hela vägen och gick lätt och även övriga såg fina ut.
För åringarnas del inleddes tömkörningsträningen idag. Först en kort longering och därefter sattes en extra longerlina på och det blev en pedagogisk övning i hur det fungerar. I början blir de oftast lite rädda när de känner linorna bakom sig, men de brukar vänja sig fort. Båda två var jätteduktiga och lärde sig snabbt, de verkar verkligen vara smarta och begåvade hästar som fattar allting fort.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och vi har fem starthästar. Jag har uppdaterat som vanligt med kommentarer angående deras chanser och det finns under fliken Starter (& Resultat).

Kl 01.40 i natt rullade vi ut från Bro Park och var sedan på plats i Göteborg strax efter kl 7 på morgonen. Jag måste verkligen ge en eloge till Tobias som tappert körde hela natten. Jag brukar försöka vara vaken hela tiden som stöd, men vid 3.30-blecket var jag helt slut och somnade ett tag liggande på snedden i sätet.
Resan gick i alla fall bra och Kew Bridge som aldrig rest tidigare skötte sig strålande bra på det hela taget.
Båda hästarna gjorde bra lopp, men utdelningen för detta blev dock klen idag och då är det ju alltid segare när man reser. Här ska vi dock inte klaga, vi har haft väldigt fin utdelning på våra resor under året nästan varje gång.
Se närmare kommentarer om dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat!
Under hemresan fick jag några timmars "skönsång" från chauffören som var underhållande men kanske inte av det vackrare slaget... :)
Nu är vi hemma igen och imorgon tränar vi vidare som vanligt.

Nu känns det som att man börjar komma in i de vanliga rutinerna igen efter semestern. Dock märks det att efter bara några dagars frånvaro från skrivbordsarbete så är det mycket att ta igen under den kommande veckan innan man är ikapp. Normalt sett är det alltid flera timmars jobb varje dag med planering av lopp, kommunikation med hästägare och  mycket annat pappersjobb som görs efter ordinarie tid i stallet och nu väntar en hel del arbete på mig.
Idag var det blandad träning och hästarna skötte sig jättebra. Roligt också att åringarna gör så fina framsteg och lär sig allt snabbt och bra. Nu longeras de med sadlar och nästa steg i deras träning blir att inleda tömkörningen..
Imorgon är det dags för tävlingar i Göteborg. Vi har fått stryka Chizhou, men det är inget allvarligt. Hon har startat flera gånger på banor där hon inte riktigt fått fäste och gått och spänt sig och det har satt sig lite i kroppen på henne. Hon är snart redo för start igen.
De som startar är Kew Bridge och Haweswater och eftersom det bara blir två hästar så åker vi med en mindre lastbil och vi kommer köra i natt och vara framme imorgon bitti.
Jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Jag har också som utlovat uppdaterat Veckans Bilder, så kolla även in där för lite fina bilder!

Så var man tillbaka igen. Alltid efter en semester (även av kortare slag) så känns det som man varit borta jättelänge när man kommer tillbaka till stallet igen. Det tar en halv dag att hittar rutinerna och komma ikapp och få koll på allt. Märkligt, men samtidigt betyder väl det att man faktiskt har kopplat av litegrann.
Det var träning som vanligt idag och väldigt blandade tempon beroende på när varje häst ska starta, vissa cantrade på ganska raskt.
Denna vecka är det full fart med tävlingar i Göteborg på onsdag samt på Bro fredag kväll. 
Idag var det också anmälningar till storloppsdagen den 20e på Bro Park, det är alltså söndag om knappt två veckor och då kommer vi ha några starthästar, exakt hur många får vi se under denna vecka eftersom några av dem startar då.
Det var väldigt länge sedan vi hade någon bilduppdatering här på sidan, den delen har varit lite eftersatt. Jag hoppas hinna ordna en under morgondagen! 

Mycket tidigt imorgon bitti är det dags för hemfärd igen efter en jättehärlig semester som verkligen har känts välbehövlig. Bara några dagar så här har räckt som ett avbrott från vardagen och ett bra sätt att ladda batterierna för resten av säsongen. Istanbul är en fascinerande stad som jag gärna återvänder till igen.
Självklart missade vi inte Prix de l´Arc de Triomphe som sågs på datorn. Det blev ju tyvärr inte seger för Enable, jag trodde hon skulle vinna överlägset när hon ryckte ifrån men hon orkade inte sista biten och det var förmodligen pga den tunga banan. Vilken häst hon är ändå, hon föll med flaggan i topp!
Imorgon är jag alltså tillbaka i verkligheten igen och rapport kommer som vanligt. 

Idag var det mestadels raskare tempon som gällde för hästarna och enligt alla rapporter så gick det utmärkt, alla verkade mycket nöjda.
Här i Istanbul har vi promenerat i evigheter runt staden och även varit på några museum. Överallt finns det djur, framför allt katter men också lite hundar. Något som är otroligt sympatiskt är att alla verkar ta hand om djuren, det finns stora matställen med torrfoder och vatten bl a. På fik ligger de och sover på stolar och de matas flitigt. Jag skulle ge en katt lite av min smörgås med ost, men den stirrade avmätt på den där biten och såg att undra var skinkan var...
Jag kan tycka att det är jättejobbigt om det är många hemlösa djur i en stad, men här är de väl omhändertagna och integrerade i samhället på alla sätt och det känns toppenbra. Jag googlade lite:
https://minadjur.com/djur/istanbul-ar-katternas-stad-men-vet-du-varfor/
Imorgon rids Prix de l´Arc de Triomphe och hela världen håller tummarna för att superstoet Enable ska få avsluta karriären med ännu en seger och bli historisk. Det loppet rids som lopp 4 kl 16.05 och kan ses på atg.se, missa inte det!
I lopp 6 kl 17.30 som är ett Grupp 1-lopp kommer Beach Road Ones halvsyster Spinning Memories ut och det ska bli väldigt spännande att se hur långt hon räcker där.

Idag var det en mellandag för träningen med mest lugnare tempon för hästarna. När jag inte är hemma som nu så får jag en rapport varje dag när träningen är klar hur det har gått och allt verkar bra. 
Jag vill verkligen hylla hela vårt team, vi har en så bra sammanhållning och alla hjälps åt. Som i onsdags på tävlingarna när våra sex starthästar startade på rad, allt fungerade perfekt tack vare engagemang och samarbete. Att ha roligt tillsammans samtidigt som man lägger ner ett hårt jobb är något som verkligen är viktigt och gör att vi blir sammansvetsade. Att hitta rätt personal är inte alltid så lätt, jag är därför extremt tacksam och glad för hur bra vi har det hos oss!
Igår var det startanmälan till Göteborg på onsdag och där har vi tre starthästar; Kew Bridge, Chizhou och Haweswater. Vilka lopp kom de i då? Jo, naturligtvis tre lopp i rad, lopp 1,2 och 3.
Sedan var det idag startanmälan till Bro Park nästa fredag och där har vi fem starthästar; Eye for an Eye, Light Treading, Sharp Eye, House in Order samt Mr Tooma Global. Här blev det lopp 1,2,3,4 och så ett litet uppehåll till lopp 7 faktiskt.
Otroligt vad vi åker på att ha alla hästar på rad och speciellt i Göteborg dit man ju reser med begränsat antal personer, det kommer krävas ett bra upplägg på förhand, men vi jobbar på det.
Här i Istanbul har jag haft en riktigt slö dag med mycket vila och sol och även promenad i stan både morgon och kväll. Det har varit varmt och soligt idag, men ska bli sämre väder nu framöver och då får det bli mer sightseeing istället. 
Det är en så cool stad, halva staden ligger i Europa och halva i Asien. Vi bor och har ännu bara varit på Europasidan, men planerar absolut för att kolla in den andra sidan också.
Imorgon på hemmaplan blir det en del raskare träning och så tror jag att det anländer en snygg tårta också i Space Dragons färger till fikat.

Morgonen inleddes som vanligt med genomgång av samtliga hästar och gårdagens starthästar mådde fint och verkar ha tagit sina lopp utan problem.
Efter det vanliga stallarbetet med fodring, mockning och utsläpp av hästar så påbörjade vi dagens träning. Idag var det grästräning för tvååringarna och första turen reds då där i raskare tempo och de såg strålande fina ut allihop.
Det var goda tempon mest hela förmiddagen och hästarna skötte sig fint. Jag missade sista turen, men fick rapport om att även den gick bra.
Efter att dagens ridning var avslutad så jobbade de med åringarna som lär sig fort. De longeras och vi har också påbörjat lite andra övningar som spolbås och att ta in dem på skoplatsen och öva att stå där mm. Det är viktigt att man tar sig tid och att de på ett lugnt och pedagogiskt sätt får vänja in sig vid allt som är nytt.
De går i hagen tillsammans och är redan väldiga bästisar, så det är en del gnäggande när den ena är iväg och tränar medan den andra är kvar i hagen.
Nu är jag på plats här i Istanbul, jag har aldrig varit i Turkiet tidigare. Vi anlände tidig kväll, så än kan jag inte säga så jättemycket om staden, men den gör ett väldigt mäktigt intryck med otroligt mycket folk (här bor över femton miljoner människor!). Det blir spännande att kolla in allt mer imorgon!

Vilken härlig dag det blev med en fin seger och två andraplatser! Stark insats av Space Dragon som gick ut i hög silverklass och det var ett rejält kliv uppåt för honom. Han har inte startat på länge, men trots det visade han klass och vann ganska klart. Jag är faktiskt väldigt imponerad av honom, han är en bra häst som kan ta ytterligare kliv uppåt framöver.
Se närmare kommentarer om dagens duktiga starthästar under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon inleder vi dagen som vanligt med träning, men sedan kommer jag strax före lunch åka iväg på några dagars semester för att ladda batterierna lite inför resten av hösten. Planen hela sommaren har varit att åka iväg några dagar när det fanns en lucka, bara det att det blev aldrig någon lucka alls. Det har varit fullt upp hela tiden. Nu är det inga tävlingar denna helg samt att vi har haft många starthästar denna vecka, två på Jägersro i söndags och sex stycken idag. Så det känns som ett bra läge att komma iväg och jag är hemma igen redan på måndag morgon. Det blir faktiskt en resa till Istanbul och jag har aldrig varit där, så det ska bli spännande.

Idag var det en del snabbare träning för några av hästarna, samtidigt som morgondagens alla starthästar tog det lugnare. De som tränade på raskare var:
Light Treading, Bright Light, Mr Tooma Global, Sharp Eye, Label Black och Chizhou
Dessutom precis snäppet under i tempo för House in Order, A Ragman, Power of Attorney och Timo Nurmos
Hästarna såg fina och starka ut och skötte sig utmärkt.
Det var också dags för att testa longering för våra nya åringar Snowfoot och Double Down. Vi brukar alltid vara två stycken som hjälps åt, en som står i mitten och longerar som man brukar göra och så en som springer bakom och manar på så de förstår vad de ska göra. De fattade ganska direkt hur det gick till och både och travade och galopperade i båda varven.
Det är ju alltid så roligt att få se dem röra sig lite mer organiserat än vad de gör ute i hagarna, man börjar tänka på hur det kommer se ut när de så småningom kommer galoppera under ryttare. Att följa dem så här från början är alltid lika roligt och vi är supernöjda med våra inköp som känns väldigt mycket som två fynd!
Imorgon är det dags för tävlingar igen och jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser, finns som alltid under fliken Starter (& Resultat)

Så var det måndag och ny vecka med mycket att göra. Dagen efter resa är det alltid lite efterarbete som behöver göras, transporten ska städas och fixas samt all uppackning av grejer vi har med oss. När man kommer hem mitt i natten så orkar man inte riktigt ordna allt det där då utan det får vänta till morgonen efter.
Annat som var extra jämfört med förra veckan är att vi nu har våra nya åringar att ta hand om och vi hyr två boxar i annat stall för att få plats. Det brukar ta någon dag innan man hittar det rätta, optimala arbetssättet att sköta hästar som inte står i vårt ordinarie stall. Det ska ju släpas dit både foder och skottkärra för mockning mm varje dag, så det gäller att organisera det på ett bra sätt.
Angående arbetet med åringarna så tycker jag inte man behöver kasta sig ut och slänga på dem en sadel, det är bättre att de får mentalt landa lite först. Igår var de ute på en liten promenad, idag var de ute i hagen tillsammans hela förmiddagen och de verkar trivas fint ihop. Imorgon tänkte vi börja introducera longering och det ska bli spännande att se dem röra sig liter mer.
Dagens vanliga träning gick bra även om det totalt spöregnade stora delar av förmiddagen och då menar jag verkligen spöregnar. Det var som en vägg av regn när det var som värst, galet mycket! Rakbanan höll utmärkt trots så mycket nederbörd, dirttracken klarade sig klart sämre trots att det är likadan sand på båda banorna. Det är något att fundera över för de banansvariga inför höstregn och kommande vinter, att få till banor som tål vatten och tillåter genomrinning ordentligt.
Imorgon är det en del raskare träning igen.

Två bra insatser och man får vara nöjd med dagen. Så klart vill man alltid vinna och det kändes som att båda hade kunnat göra det med lite mer tur med loppuppläggen.
Perfect Girl Ester låg på för mycket när den andra hästen i front reds hårt från start och vi serverade det till köhästarna som gick förbi sista vägen. Trots ett för hårt utgångstempo så håller hon heroiskt och blir trea, inte långt slagen. 
Haweswater avslutar som vanligt snabbt och blir tvåa, men vinnaren hade redan stulit loppet och dragit iväg. I det läget är det väldigt svårt att bedöma när man ska börja avancera och vi får ändå vara mycket nöjda med att hon hann passera alla andra.
Roligt att båda gjorde bra lopp och fungerade på en för dagen ganska geggig och vattnig bana som oroade oss lite på förhand.
Jag har uppdaterat som vanligt med mer utförliga kommentarer om dagens insatser och ni hittar det under fliken (Starter &) Resultat.

Det blev en lång dag det här, men en bra dag!
Morgonen började med träning tidigt, lite av en specialdag där mockningen gjordes en del under tiden och det sista när alla hästar var färdigtränade. Detta för att vi skulle ha hunnit rida så många som möjligt innan visningen av åringarna började. Jag hann se de flesta hästarna innan kl 9, men de som var kvar att träna efteråt hann jag också se genom att åka ner precis när de skulle träna och så tillbaka direkt. Genomförbart tack vare att auktionen hölls på Bro Park och det var nära emellan.
Den här morgonvisningen är bra tycker jag. Där visas hästarna i nummer ordning sex hästar i taget när de går runt tillsammans i en större volt. På så sätt fick man enkelt en överblick av samtliga hästar på ett smidigt sätt. Sedan är det klart att man tittar närmare och noggrannare på hästar man är genuint intresserad av, men det känns skönt att veta att man inte har missat någon som stack ut som en extra fin individ.
Det blev sedan två inköp för oss och jag är otroligt nöjd med båda dessa hästar. 
Nr 27 heter Snowfoot och pappa är fina Footstepsinthesand. Att ha utländska och dokumenterat bra hingstar som pappor på svenskfödda avkommor har ju varit ett vinnande koncept i väldigt många fall.
Han har allt man ska ha; snygg och välbalanserad i kroppen, korrekt i benen och ett klassigt och coolt psyke. Skrittar och rör sig precis som man vill att de ska göra, lätt och fint. En häst jag verkligen fastnade för direkt när jag såg honom.
Han har också en bra uppfödare i Sigfridssons som i år verkligen har slagit igenom med massor med framgångar vilket är dem väl unt då de har gjort en ordentlig satsning på avel.
Ärligt talat så trodde jag han skulle bli minst dubbelt så dyr som han blev, 105 000 kr är ett rent fynd!
Nr 28 heter Double Down (och kallas för Frankel!) och honom såg vi för några dagar sedan då vi besökte Eva Isacsson-Sjunessons stuteri och kollade in alla åringar där och han framstod direkt som en högintressant häst som vi förmodligen skulle kunna köpa till ett bra pris.
Hans mamma Double End var tidig, snabb och bra och hade 81 i hcp och fina insatser i flera storlopp. 
Han är en mindre och kraftfull typ som nog blir ganska tidig och hans bästa egenskap är hur bra han rör sig, skritten är femstjärnig. När man ser en häst skritta så säger det väldigt mycket om hästens förmåga att röra sig, det visar på smidigheten och motorn bak. Vi fick honom för endast 20 000 kr och även där var det klart under vad han borde kosta, till stor glädje för oss så klart.
Båda dessa hästar kommer säljas i andelar om tio procent och uppåt och försäljningen av andelarna har redan börjat. Är man intresserad av att veta mer eller vara med så kontakta Caroline snarast möjligt då vi jobbar på att sälja klart dem så snabbt som möjligt.
Utöver dessa så bjöd vi större pengar (300 000 resp 350 000) på två hästar, men som drog iväg i pris för mycket för att det skulle kännas som rätt pris. Det kommer fler auktioner utomlands framöver också och då kan man köpa där istället.
Under dagen har nu morgondagens starthästar åkt till Malmö och resan har gått bra. Imorgon bitti flyger jag ner (och hem) för att vara med på tävlingarna naturligtvis.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Fredagar brukar ju vara något av en mellandag när det gäller träningen och det blev just mellantempon idag för de flesta.
Efter träningen var avslutad var det fullt fokus på auktionen eller rättare sagt visningen av åringarna inför auktionen imorgon. Så skönt att den är på Bro Park i år och att allt ligger så nära, det var ju bara att ta sig upp till gäststallarna och börja kolla in hästar. Vi hann med ganska många idag, men mest blir det imorgon då visningen börjar redan kl 9. 
Vi kommer börjar rida tidigt imorgon och inleda med raskare träning, på det sättet hinner jag se de allra flesta hästar innan det är dags att koncentrera sig på åringar iställlet.
Vi ska ju också resa till Jägersro imorgon med Perfect Girl Ester och Haweswater för start på söndag. Tobias och Malva kommer åka vid lunch och eftersom jag behöver vara med på auktionen så flyger jag till Malmö tidigt på söndag morgon istället.
Rapport om allt kommer imorgon! 

Så var det en ny träningsdag och fem turer med ganska många hästar i varje tur reds. Lite fler på rakbanan än på dirttracken, men det var som vanligt en mix och jag tycker det fungerar utmärkt så. Mestadels lite raskare tempon som gällde idag och hästarna skötte sig mycket bra.
Idag var det också startanmälan och med ett nyutskrivet maidenlopp så har vi på onsdag sex starthästar i fem olika lopp. När startlistan kom så höll jag tummarna för att de tre lopp där vi inte hade starthästar skulle ligga lite lagom så där emellan, så vi får bra tid till sadling. 
Började kolla första loppet; ingen starthäst, andra loppet; ingen starthäst. Jaha ja, nu kommer de komma på rad alltså... Ja, mycket riktigt så låg det tredje lopp vi inte hade häst i allra sist, så alla våra hästar går i loppen efter varandra (lopp 3,4,5,6 och två stycken i lopp 7). Planering av dagen är redan påbörjad, här måste allt styras upp på minutschema för att det ska fungera bra för hästarna och att alla förberedelser och sadlingar ska gå smidigt.
På eftermiddagen idag hade vi en timmes telefonmöte i Tävlingskommittén som jag är med i och nu börjar tävlingskalendern med datum för tävlingar ta form. Efter många möten, förslag och förhandlingar så verkar det som att en plan nu i stort sett är i hamn. Nu börjar det också se bra ut med ett fint "flow" i kalendern så det finns tävlingar med en bra regelbundenhet. Och ni som undrar, ja det är inlagt vintergalopp i planeringen! Jag återkommer med mer detaljer när det är klart att publicera.
Imorgon tränar vi vidare och det är också dags att gå och kolla in åringar inför auktionen på lördag, redan imorgon börjar visningen!

En lugn dag när vi för en gångs skull inte hade några lunchtävlingar att vara med på.
Bara väldigt lite ridning, men desto mera pyssel och fix i stallet, bra att hinna med sådant där extra som verkligen behövs men som man inte alltid hinner med. Jag gillar verkligen när det är ordning och reda, därför står storstädning och organisering högt på priolistan när det finns tid över.
Imorgon är det träning som vanligt samt startanmälan till kommande onsdag på Bro Park!

Betydligt trevligare grader idag, än finns det hopp för en trevlig höst och inte att vi går direkt till vinter. Vid lunch var det till och med sol och riktigt mysigt väder.
Idag var det mestadels raskare träning som gällde för de flesta. De som gick fortast var:
Haweswater ensam på dirttracken i ett extra raskt tempo som ökades lite ytterligare över upploppet.
Perfect Girl Ester gick även hon på dirttracken och snabbjobbade ensam lätt i hand.
Shylock och Space Dragon tillsammans på rakbanan.
Approach ensam på dirttracken i ett något längre arbete.
Sharp Eye och A Ragman tillsammans på rakbanan.
Power of Attorney reds på dirttracken och började i hyfsat raskt tempo som sedan ökades mer och mer hela vägen.
Kew Bridge och Australian Open tillsammans på rakbanan.
Hästarna tränade fint och såg starka ut. Utöver dessa så var det flera som gick precis snäppet under i tempo och det blev en bra träningsdag.
Vår chiropraktor var också på plats och jobbade med en del hästar, det är viktigt att hålla efter dem regelbundet. Vi har ett bra upplägg tycker jag där hästarna jobbas med i förebyggande och uppmjukande syfte.
Efter diverse annat pyssel i stallet och med hästarna kunde vi så småningom bege oss hemåt och vara nöjda med dagen, den känslan är alltid så bra.

Imorse åkte vinterkläderna på och det rejält. Tre minusgrader på morgonen, hallå det är fortfarande september! Det skulle ju egentligen fortfarande kunna vara sensommar enligt kalendern och frost och fruset ska det ju definitivt inte vara nu, helt hemskt! Det var ju inte det ideala sättet att börja en ny vecka på (tycker jag som avskyr kyla), vi får hoppas varmare grader återkommer inom kort.
Det var vanlig måndagsträning idag, inga jättesnabba tempon utan mer åt det lugnare hållet eller lite mittemellan. Hästarna skötte sig i alla fall fint och imorgon blir det raskare träning igen.
Startanmälan idag till på söndag på Jägersro och då har vi Perfect Girl Ester i Scania Sprint som ju är ett större lopp för ston. Vi har också Haweswater i ett amatörlopp där hon bär högre vikt och det är Malva som rider henne. 
Planen var att även ta med Sharp Eye, han var anmäld i ett lämpligt lopp där och har fin form. Dock har han varit besvärlig de gånger han transporterats sedan vi köpte honom, så i lördags gjorde vi en provlastning. Jag trodde nämligen att det kanske berott på att han rest ensam och att i sällskap skulle det inte vara några problem. Det var fel...
Vi lastade in honom med sällskap för en kort runda ut på vägen för att testa en sväng. Han gick snällt in och stod lugnt i transporten. Michael körde bilen och jag satt med i framsätet och övervakade via tv-monitorn vi har så man kan se hästarna ordentligt. Han stod hur lugnt som helst- i ungefär tvåhundra meter... Sedan började han hoppa runt och även uppåt och jag fick kasta mig in bak i transporten för att lugna ner honom. Det blev en snabb vändning tillbaka och som tur var gick det bra, men några tävlingsresor för honom lär dröja...
Idag har det också varit anmälningar till nästa onsdag (den 2a) och vi anmälde där Space Dragon, Approach, Shylock, Australian Open och Kew Bridge, så det lär bli en maxad dag för oss med många starthästar på ganska få lopp för dagen.
Imorgon hoppas vi på lite varmare grader, man ska inte behöva använda vinterjacka redan nu.

Vilken trevlig Stockholm Cup-dag det blev. Massor med publik, en halvtimme innan första loppet var kön till entrén hela vägen ut till bilvägen och nästan hundra meter på den vägen och det i tredubbla led! Detta måste ha varit det största publikantalet sedan invigningen.
Sedan var det också väldigt trevligt ordnat med massor med olika små tält och bord där det såldes och visades saker, det fanns något för alla. Dessutom foodtrucks och artistuppträdanden mm, men samtidigt var ändå galopptävlingarna i fokus hela tiden vilket är viktigt. När det anordnades Markoolio-konsert förra året så kom det massor med barnfamiljer för att se honom, men struntade fullständigt i hästarna. Då är det ju ingen mening alls med arrangemanget, vi vill ju att folk ska upptäcka vilken fantastisk sport galoppen är. Idag blev det hellyckat!
Man behöver inte vara megaexpert för att förstå att vi fick se något helt extra när Square De Luynes vann Stockholm Cup i joggingstil, vilken stjärna han är! Dessutom har han verkligen blivit cool, som unghäst syntes mycket nerver men han verkar ha blivit en helt annan häst nu med ett enormt självförtroende. Efter segern tog han ett extra varv och till tonerna av "Hip to be Square" kom Square de Luynes värdigt skrittande mot vinnarcirkeln med en utstrålning som få, en verklig wow-upplevelse!

En extra härlig lördag idag. Hästarna tränade mycket bra och såg fina ut i en hel del raskare tempon, mestadels på rakbanan men även några på dirttracken.
Det var en hel del ägare på plats idag och vid fikat blev det både bubbel och tårta (vi har blivit bortskämda med tårta i flera dagar i rad nu av olika snälla ägare).
Dessutom sken solen och det blev ett riktigt mysigt väder efter flera dagar med apkyla (igår var det nollgradigt på morgonen och man ville bara emigrera till varmare breddgrader...).
Hela dagen var som en skön avslappnad känsla av att vara väldigt nöjd efter en intensiv och lyckad vecka.
Imorgon har vi inga starthästar för ovanlighetens skull. Så klart vill man ha starthästar med i de stora loppen, men nu blev det inte så denna gång av olika anledningar, så då får vi njuta av en dag som publik och bara ta det lugnt.

Är så otroligt glad för Timo Nurmos debutvinst idag! Han är en så fin häst som vi har så höga förväntningar på framöver, så det känns jätteroligt att han kunde vinna direkt i debuten. Nu blev det lite onödigt spännande då han var väldigt grön i loppet och det såg inte ut som att han skulle hinna fram förrän sista biten, han gjorde en verkligt stark avslutning.
Det känns naturligtvis också väldigt roligt att vi har hittat formen på stallet och tagit fyra segrar på en dryg vecka. 
Är mycket nöjd med dagen och så klart veckan i stort med House in Orders fina seger. Jag har uppdaterat kommentarer om dagens kval och starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat, så kolla in där för mera utförlig rapport.
Imorgon blir det både tårta och bubbel till fikat!

Idag blir det ett kortare inlägg här och ett längre imorgon istället. Man är inte jättepigg efter många timmar i transport och sedan jobb hela dagen idag.
Nu gäller det att ladda om till tävlingarna imorgon kväll och det går ju så klart lättare när det gått så bra som det gjorde igår.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Vilken härlig seger och vilken häst han är House in Order! Trots att han inte startat sedan i maj och en extra lång distans på en bana med uppförsbacke så är han bara bäst och går ifrån starkt sista biten till en ganska lätt seger med dryga två längder. Det är faktiskt väldigt tappert och bra gjort av honom utan lopp i kroppen i ett sådant kraftprov.
Vi har alltid haft stor tro på honom, att det finns mycket utveckling i honom och det här var ett kvitto på att han är på väg att bli den häst vi tror han kan bli framöver. 
Det här var ju ett lite större lopp och även om vi blev superglada direkt när han gick i mål så tog det faktiskt en stund in glädjen riktigt sjönk in helt. Fasiken han vann faktiskt det här!
Nu är vi på väg hem efter att ha hamnat i lite köer och annat på vägen hem och bör vara på Bro Park strax efter kl 22. Hemresan går ju alltid så mycket lättare när det gått bra och även om vi nu är lite senare än tänkt så känns det helt okej.
Jag har uppdaterat kommentar om House fina insats idag och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.
En sak till vill jag också säga, en stor eloge till ledningen på Övrevoll som verkligen är serviceminded och hjälper till med allt möjligt, smått och stort. Inget är svårt och engagemanget är hundra procent, hade alla sådan bra inställning vore det lätt i livet. 

Vi sitter i skrivande stund i hästtransporten på väg mot norska gränsen och sedan till Övrevoll. Precis som de senaste resorna så är det Tobias som kör en tvåhästarsbil och vi ska enligt beräkning vara framme vid banan strax före kl 20. 
Vi har bara House in Order med oss, annars brukar det oftast vara två eller flera hästar som startar. Denna gång fanns dock inget passande lopp för någon annan häst samt att House (som är hingst och själv tycker han är bäst i världen) är lite knepig med andra hästar och mopsar sig gärna. Så det kanske ändå är lugnast att han åker ensam faktiskt.
Tobias går nu under namnet "Popcornkungen" efter morgonens insats. När vi ska ut och resa brukar han poppa en hel stor påse (typ Icapåse) full med popcorn, tillräckligt för en mindre armé ungefär. Imorse efter någon timmes arbete i stallet fick han ett sms hemifrån: "Glömde du möjligen påsen med popcornen på biltaket när du åkte? Det ligger popcorn över hela uppfarten..."
Snyggt jobbat där! :)
Dagens träning gick bra och det var mestadels raskare tempon idag. Från denna vecka är det nya rutiner gällande dirttrackens harvningar. Tidigare i år har det bara körts med vält hela tiden, men nu är det bara harv utan vält på morgonen och från och med 9.30 är välten på. Det gör att man kan välja, vill man ha en lite djupare bana åt sin häst så rider man tidigt, vill man ha banan mer packad så rider man sent. Så här har vi gjort tidigare och det har fungerat bra. Det gör också att banan inte bara packas hela tiden med välten, naturligt kommer den få lite mer svikt och bli mindre stum. Sedan blir det säkert ännu bättre efter den här sandkompletteringen, då kommer de nog få lättare att göra den exakta skötsel som behövs.
Jag har nu uppdaterat kommentar om morgondagens start och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag och en ny vecka igen. Stockholm Cup-veckan. Tidigare år har det inneburit tävlingar fredag kväll, auktion på åringar lördag och tävlingar söndag.
I år har dock auktionen flyttats en vecka senare till lördagen efter. Både bra och dåligt enligt mitt tycke.
Det har varit tidigare väldigt stressigt, speciellt för oss tränare som ska hinna med allt under dessa tre dagar, att kolla in åringar för köp kräver en hel del tid. Samtidigt har ju alla varit på plats i Stockholm under den här helgen medan den nuvarande auktionslördagen har tävlingar på Jägersro dagen efter vilket inte är optimalt.
Dagen på Jägersro (den 29e) anmäldes idag och vi kommer åka dit med någon eller några hästar, vi får se senare under veckan hur många det blir.
Vi inleder dock veckan med en tur till Norge dit vi åker imorgon för lunchtävlingarna på onsdag. Rapport från resan samt morgondagens träning kommer så klart imorgon.


Härlig lugn söndag för både hästar och ordinarie personal. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Imorse var det endast fem grader när jag åkte hemifrån på morgonen. Hösten kan vara väldigt mysig, men det var lite väl kallt faktiskt. Att börja morgonen med mössa på när vi bara är i september känns lite tidigt... Sedan blev det i och för sig betydligt varmare och trevligare under dagen när solen väl tittade fram.
Blandade tempon med en hel del raskare träning både på rakbanan och på dirttracken stod på programmet. Hästarna skötte sig fint och hela arbetsdagen flöt på utmärkt. 
Det blev en väldigt trevlig fika idag med många ägare på plats och vi fick också ett extra firande då en jättegod tårta till Shylocks ära dök upp. 
Efter en lång period med tävlande och resande så är det faktiskt en ledig söndag som äntligen står på programmet imorgon. Det behövs verkligen och är något att ta vara på på bästa sätt. Sedan är vi laddade inför en ny intensiv vecka!

Nästa vecka blir det ett intensivt tävlande. Visserligen har vi förmodligen ingen starthäst på Stockholm Cup-dagen, men vi har däremot startande både onsdag och fredag.
Onsdag är det lunchtävlingar på Övrevoll och vi har där House in Order i ett bättre handicaplopp med bra prispengar, startlistan kom ut igår. 
Idag var det startanmälan till Breedersdagen nästa fredag. Där har vi flera starthästar samt Eye for an Eye som kvalar. De som startar är Haweswater och Chizhou i samma lopp, Mr Tooma Global i Breeders Sprint och så Timo Nurmos som gör spännande debut. Det ser vi fram emot!
Dagens träning var mestadels åt det något lugnare hållet även om det var några hästar som tränade på lite mer. Mer tempon blir det imorgon.
Idag har Wolfram gjort klart jättefina bilder från tävlingarna i onsdags. Jag kände när de kom att en bilduppdatering vore rolig, så nu finns nya bilder från tävlingsdagen uppdaterade. Ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder.
Imorgon tränar vi vidare, men ni som redan nu har ledigt önskar jag en trevlig helg! 

Något jag missade att skriva om igår var dirttrackbanan. Mycket glädjande att den var betydligt bättre igår och att loppen kunde vinnas från alla positioner för första gången på väldigt länge.
Lätt för mig som vann två lopp att hylla banan? Jovisst, men det är absolut inte anledningen och dessutom så hörde jag minst tio personer som var jätteglada över den stora förbättring som var igår. Jag tror alla kunde se att det var en stor förändring i hur loppen vanns. All cred till de som sköter banan och som nu åtgärdat den på ett positivt sätt!
Idag var det grästräning på morgonen för tvååringarna och vi passade så klart på att träna där vilket gick mycket bra. Övriga hästar tränade på rakbanan eller dirttracken, det var ungefär hälften på varje bana. Hela dagens träning gick utmärkt.
Gårdagens starthästar mådde bra och hade tagit sina lopp fint. Vid fikat idag blev det både tårta och bubbel, så här borde det vara varje dag! Man får se till att fira vid varje tillfälle man kan, det är en viktig del att njuta av framgångarna och särskilt som det är så mycket jobb och slit till vardags.
Något annat som var igår och som sätter mycket i perspektiv var den 11 september. Jag tror de flesta som var i hyfsat vuxen ålder den där dagen för 18 år sedan kommer ihåg var de var någonstans när nyheten kom att första planet kört in i World Trade Center. 
Det här med terroristattacker blev så enormt mycket mer påtagligt från och med då och den dagen förändrades livet för evigt för ett oändligt antal anhöriga till offren vars liv tog slut.
Ens egens vardagsproblem känns futtiga när man tänker på den dagen 2001, den kommer jag aldrig att glömma.

Härligt med två segrar idag! Alla hästar var på pengar, där var vi nöjda med några och mindre nöjda med en annan. Se närmare om varje häst under fliken (Starter &) Resultat.
Vi får i alla fall glädja oss åt att Shylock nu har tre raka segrar, det är faktiskt inte helt enkelt att ta. Vi glädjer oss också åt att Sharp Eye går från klarhet till klarhet och tog här andra segern på fem starter (i övriga tre starter har han varit tvåa, trea och fyra). Två segrar på en dag med fem starthästar värmer så klart lite extra!
Imorgon blir det lite extra firande vid fikat!

Varje dag har jag gjort en planering för dagen med tider för ridningen samt allt annat jobb som ska göras. Vi inleder alltid morgonen på samma sätt med fodring, tempning och kontroll av hästar och utsläpp i walker och hagarna samt all mockning.
Dagen inleddes precis som vanligt men vid 6.45 skulle Bright Light lastas. Han har nämligen haft bekymmer med sin ena testikel som suttit uppe i kanalen. I början av säsongen störde den inte honom, men nu har den suttit så den har klämt honom (kan bara gissa hur ont det har gjort...) och idag var det äntligen dags att få bort den och göra en kastration.
Bara det att han blåvägrade att gå på transporten... Vi var till slut fem personer som kämpade för att truga upp honom och efter väldigt länge som det kändes (var kanske drygt en halvtimme) så lyckades vi sakta men säkert få honom att ta ett steg i taget och till slut komma upp i bilen. Hästar kan vara enormt envisa när de sätter den sidan till!
När han väl kom iväg så låg vi kraftigt efter i tidsschemat, men det var bara att jobba vidare och göra stallarbetet vartefter under förmiddagen.
Träningen gick bra och det var en del snabbare arbeten idag, samtliga på rakbanan. En tur reds på dirttracken, men de höll sig i något lugnare tempo.
Apropå dirttracken så flyttas alla lopp den 11 oktober till gräs då arbete med att lägga på sand på dirttracken ska göras. Den sanden behövs av två anledningar. Den ena är att vid vintergalopp behövs lite mer sand för att det ska fungera. Dock skulle vi ändå oavsett behöva en påläggning då kontroll har visat att det behövs mer material för att kunna sköta banan som man ska. Så detta är mycket välkommet!
Senare på eftermiddagen var Bright Light tillbaka i sin box, lastningen på hemvägen gick betydligt smidigare. Skönt att ha den här kastrationen klar och det ska bli spännande att se honom nu så fort han kan sättas igång igen om en dryg vecka.
Imorgon är det dags för tävlingar igen. Space Dragon visade vid senaste jobbet att han behöver ett par veckors ytterligare träning innan han är klar, så han stryks. Då återstår fem starthästar och jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser, finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag och ny vecka. Den inleddes med regnskurar under morgonen, då och då öppnade sig himlen och det fullständigt vräkte ner i några minuter för att sedan nästan helt sluta. Stackars ryttare och hästar hade precis ridit ut en tur när det allra värsta ösregnet drog igång och trots att inte heller det varade länge så var de fullständigt dyngsura när de kom tillbaka till stallet efter turen. Tur att det finns torktumlare! För hästarna blev det en dusch med varmvatten så de inte skulle stå och bli kalla.
Dagens träning var av det blandade slaget med mestadels mellantempon och dagen flöt på utmärkt även om vi hade mycket att göra. 
Idag var det också anmälningar till Stockholm Cup-helgen nästa vecka då det är tävlingar både fredag och söndag. Det ser ut att bli två mycket högkvalitativa dagar med många fina hästar på anmälningslistorna! För vår del är det främst fredagen som gäller då det är Breedersdagen, vi har en hel del hästar anmälda i lite olika lopp där.
Imorgon tränar vi vidare!

Nu är vi hemma igen efter ett intensivt dygn. Jag och Tobias träffades i stallet kl 1.45 imorse (eller snarare i natt...), packade in grejer och hästar (som lät sig lastas helt exemplariskt) och kom iväg kl 02.15. Vi var framme kl 7.35 efter en rast och två mycket korta stopp på vägen. Det går faktiskt rätt smidigt och relativt snabbt att köra till Göteborg och speciellt med en tvåhästars-lastbil.
Efter en promenad med hästarna och fixande av boxar och foder så blev det frukost och vila ett par timmar både för dem och oss.
Sedan drog tävlingarna igång och alla rutiner som vanligt inför start. Båda hästarna gjorde egentligen bra lopp även om Chizhou inte fick utdelning för det, hon var först utanför pengar men bara tre längder från seger. Då ska man veta att hon inte alls fungerade på banan och det tog halva loppet innan hon ens kom igång. Haweswater gör som vanligt en kämpainsats, hon blir tvåa efter ett starkt upplopp och lite irriterande bara hals från segern.
Se närmare kommentarer angående deras insatser under fliken (Starter &) Resultat.
Någon timme efter vårt sista lopp, när hästarna hunnit återhämta sig lite så kom vi iväg hemåt. Även om vi nu var i stallet på Bro rekordtidigt (strax efter 20.30) så är man ju inte så pigg efter ett dygn med sömn enstaka timmar här och där. Då har jag ändå bara suttit i passagerarsätet, Tobias har tappert kört hela vägen fram och tillbaka.
Imorgon tränar vi precis som vanligt! 

I skrivande stund är jag hemma och ska snart äta middag och sedan försöka hinna sova ett par timmar. Vi kommer resa under natten till Göteborg, siktar på att lasta strax före kl 2 i natt. Då är vi framme tidig morgon och hästarna får på sig det antal timmar de behöver för återhämtning. Så här har vi gjort vid de resor vi gjort till Göteborg i år och det här fungerat bra. Det är ju en betydligt kortare resa än till Jägersro, där åker vi alltid dagen innan.
En stor fördel med detta upplägg är att de äter middag hemma på kvällen först och kan ta det lugnt där. En nackdel så klart att lasta mitt i natten, men sedan väl framme så serveras de frukost och får vila under förmiddagen.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Dagens träning gick utmärkt och hästarna skötte sig fint i blandade tempon, men mestadels åt det raskare hållet. 
Vi har också förberett det mesta inför lastningen så det går smidigt och raskt i natt när vi anländer.
Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Idag tog jag en ledig dag (även om ledig innebar en hel del skrivbordsarbete). Det var en lugnare dag i stallet och efter en lång och intensiv period inklusive flera resor med hästar (eller Fullmäktige) så har jag börjat känna mig minst sagt trött. Vi kommer dessutom resa till Göteborg under natten mellan lördag och söndag, så det kändes ganska nödvändigt att få sova ett par extra timmar och ladda batterierna. Man gör ett bättre jobb med återhämtning emellanåt.
I stallet var det som sagt lite lugnare och jag fick rapporter under dagen om att allt var bra och att träningen som var mest åt det lugnare hållet hade gått helt enligt plan.
Som utlovat har jag nu uppdaterat med nya bilder idag. Jag hade en plan på en hel del träningsbilder av mer modest kvalitet som jag tagit själv. När jag såg Wolframs fina bilder från tävlingarna så övergav jag snabbt den idén och nu blir bilduppdateringen helt på tävlingsbilder istället. Det är ju betydligt roligare när bilderna är så här fina, det är något helt annat det. Kolla in dem under fliken Veckans Bilder!
Imorgon är det träning som vanligt under förmiddagen samt förberedande packning. Under natten sedan lastar vi och åker till Göteborg, men uppdatering här kommer innan dess.

Morgonen inleddes med ösregn vilket enligt prognosen skulle hålla i sig hela förmiddagen. Dock slutade det faktiskt regna redan efter någon timme, vid sjutiden hade det avtagit och vi kunde släppa ut hästarna i hagarna som vanligt. 
Gårdagens duktiga kval och starthästar mådde fint idag och hade tagit sina lopp bra.
Det var grästräning för tvååringarna idag och vi passade så klart på att träna de som inte kvalade eller startade igår, dvs A Ragman och Eye for an Eye. De fick galoppera på i ganska gott tempo ett varv och såg fina ut båda två.
I övrigt var det blandad träning, Approach gick ett längre snabbjobb som såg bra ut medan de flesta andra cantrade på åt det raskare hållet. Det var även några som höll sig i lite lugnare tempon. 
Vi fortsätter att variera mellan dirttracken och rakbanan med klar majoritet på rakbanan. Det finns ganska enkla åtgärder eller snarare skötselrutiner som skulle få dirttrackbanan mer som vi tränare önskar, dvs med mer svikt i botten. Positivt är att vi nu har ett banråd som har möten (eller samrådsmöten) med representant för tränarna där vi kan framlägga önskemål. Dock hade jag nog hoppats att man kommer igång med nya rutiner direkt och inte drar på det i onödan. 
Idag var det startanmälan till kommande onsdag och vi har då sex hästar till start, så det blir en fullspäckad dag. Vilka det blir ser ni under fliken Starter (& Resultat).
Imorgon tänkte jag äntligen få till en ny bilduppdatering här på sidan igen, det har dragit ut på tiden då det varit mycket annat. Vi uppdaterar ju annars mest hela tiden på Facebook och Instagram (sök på Stall Malmborg så hittar ni oss!), men även här ska det så klart bli bilder emellanåt och det kommer alltså imorgon.

En härlig dag och det känns jättebra att kunna åka hem och vara nöjd med samtliga hästar. Fint kval från Timo Nurmos, bra debut av Dhakota och nära seger för Mr Tooma Global. Bäst idag var dock utan tvekan Perfect Girl Ester som gjorde en heroisk insats och blev trea i SM för Sprinters, ett lopp hon på pappret skulle vara chanslös att ta pengar i.
När vi stod i ledvolten så sa jag till ridande Manuel Martinez (Fredrik var ju avstängd idag och fick hålla sig på publikplats istället) att idag kommer hon göra sitt bästa lopp någonsin, men sedan får vi se om det räcker till något. Så fin har hon varit i träningen, men motståndet var ju stentufft.
Att se henne leda så länge och hålla farten så bra, det var sådan spänning och glädje. Vi studsade, hejade och skrek hela vägen och vi var lika glada som om hon vunnit när hon gick i mål.
Se närmare kommentarer om alla dagens duktiga hästar under fliken (Starter &) Resultat!

Det märks att vi är inne i september nu, på mornarna är det inte alls lika varmt som tidigare även om solen värmer framåt dagen. Imorse när vi började arbeta var det bara sju grader, lite till kan väl sommaren hänga kvar?
En hel del raskare träning idag, de som gick snabbast var:
Haweswater- på dirttracken ensam
Space Dragon, A Ragman och Chizhou- tillsammans på rakbanan.
Approach- ensam på rakbanan
Australian Open- ensam på rakbanan, han testade blinkers inför nästa veckas start. Vi ville mest se att han inte stressade upp sig med dem eftersom han är en känslig häst, men det gick utmärkt.
Övriga hästar höll sig i mellantempon eller lugnare och vi varierar vilka som rids på dirttracken och rakbanan efter hur det passar.
Startanmälan idag till Göteborg på söndag och då har vi Chizhou och Haweswater som startar.
Men först är det ju tävlingar imorgon där vi har en kvalhäst och tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag igen och efter en intensiv vecka så är jag helt dagvill, tyckte det kändes som torsdag idag. Förra veckan var det ju verkligen fullspäckat schema med resa till Jägersro två dagar och så kvällstävlingar Bro Park direkt dagen efter samt då gårdagens Göteborgsresa från tidig morgon till kväll (flyget hem blev dessutom försenat när vi väl satt i planet, så vi blev sittande ute på plattan i ungefär en timme innan vi ens kom iväg...).
Nu är det ny vecka och nya tävlingar, denna vecka är det Bro Park onsdag lunch med fina lopp samt Göteborg på söndag där vi kommer starta Haweswater och Chizhou.
Idag var det också anmälningar till nästa onsdag (även det på Bro Park) och då har vi Approach, Shylock, Australian Open, Sharp Eye, Space Dragon samt Kew Bridge som alla siktar på start.
Dagens träning var som oftast på måndagar lite av rutinträning med mestadels mellantempon även om några cantrade i raskare tempon. 
Imorgon blir det mer tempon inklusive en del snabbjobb.

JA till Vintergaloppen! Det var ett viktigt beslut som togs idag och med röstsiffrorna 24 för och 11 emot så blev det ändå ett tydligt ja till att tävla året runt.
Jag tror att detta var ett viktigt beslut för hela galoppsporten i Sverige, oavsett om man är för eller emot att starta hästar på vintern. För att behålla alla galoppintresserade aktiva samt att hästantalet inte ska sjunka (utan hellre öka) så är det oerhört avgörande att vi inte står utan möjligheter att tävla under mer än fyra månader varje år.
Jag tror också det är viktigt att dirttrackbanan inte får frysa ihop på vintern, de två vintrar den har fått göra det nu så har det tagit alltför lång tid innan tjälen släppt på våren.
Nu är beslutet taget och sedan ska mer arbete till med att planlägga tävlingsdagar, skötsel av banan under vintern mm, men det får ju de som är ansvariga för respektive sak sköta så klart.
Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på flyget hem. Själva stämman gick mycket fortare än beräknat. Det hade varit himla skönt att kunna komma hem några timmar tidigare och i min enfald trodde jag man kunde få åka med ett tidigare plan i mån av plats. Det tyckte dock inte SAS trots att det fanns massor med platser lediga, de var inte direkt serviceminded... Vi får helt enkelt sitta här och dricka lite kaffe eller juice och vänta.
Det var uppstigning kl 4.30 imorse och det blir en rätt lång dag. Dock var det värt det utan tvekan när resultatet blev så bra!

Varje dag när vi sätter igång arbetet på morgonen så är det vissa rutiner som ska följas och det är lite av full fart direkt. Det är lite så där som "okej, nu kör vi" och så sätter man igång.
Imorse när vi kom så var det strömavbrott på hela stallbacken och mörkt. Man kommer liksom av sig. Ingen walker, det var det absolut största hindret (även om nog några tyckte att inget kaffe var lika illa...). Alla hästar går i walkern varje dag och speciellt för de hästar som inte rids för dagen så är den väldigt viktig.
Eljouren kom in ganska snabbt (felet låg egentligen hos Eon, men deras problem hade gjort att en av våra centraler löst ut) och första besked var att elen skulle vara tillbaka vid 9.15. Sedan blev det uppskjutet till innan kl 12 och när klockan var 11.35 så slogs allt på igen till vår stora glädje. Vi kunde få ut de hästar som var nödvändiga på wallkern, hade den inte kommit tillbaka så hade vi fått putta runt maskinen själva (det har vi gjort när den varit trasig tidigare och det är inte så skoj, jobbigare än man tror). Nu slapp vi det och det var vi minst sagt glada för.
En del raskare träning idag. De som gick fortast var:
Approach- ensam på dirttracken i mycket raskt tempo lätt hela vägen.
Dhakota och Chizhou- snabbjobb tillsammans på rakbanan
Timo Nurmos och House in Order- snabbjobb tillsammans på rakbanan
Space Dragon och A Ragman- gick tillsammans och detta var inte snabbjobb, men precis snäppet under.
Utöver dessa så var det en del blandad träning med flera hästar som gick i goda tempon, några på dirttracken men de flesta på rakbanan.
Det blev en väldigt trevlig dag i stallet med många ägare på plats. Vid fikat så hade Maria (Esberg) som är med och äger Shylock tagit med två magiskt goda tårtor, för att fira hans seger och de gick åt fort kan jag säga... Det var roligt att vi var så många idag, nu under sommaren har ju många varit bortresta och även om inte alla var på plats idag så märks det att det börjar bli höst och slut på semester för många.
Imorgon hade en ledig dag varit välbehövligt, men istället blir det tidig uppgång för att flyga till Göteborg. Där kommer vi i Fullmäktige bl a rösta om Vintergaloppen och det är ju ett väldigt viktigt beslut. Jag kommer uppdatera här så fort beslut är klart!

Idag var det blandad träning. Några på dirttracken och lite fler på rakbanan. Dessutom var det grästräning för tvååringar och då passade vi självklart på att träna alla våra där. Timo Nurmos och Dhakota tillsammans och därefter A Ragman med Eye for an Eye. Det är mycket värdefullt att få den här träningen på banan varje gång den erbjuds, att de är så vana vid den som möjligt. Glädjande nog skickades i veckan ut datum med planerad grästräning så vi vet redan nu när vi får träna där framöver.
Ett snabbjobb reds idag och det var Perfect Girl Ester som jobbade ensam på ett övertygande sätt. Hon startar på onsdag i SM för Sprinters, men motståndet är minst sagt tufft och hon är ensam treåring mot äldre elit. 
Förutom hon startar på onsdag även Mr Tooma Global och Dhakota samt kval för Timo Nurmos. Det här är alltså SM-dagen med fina lopp, känns lite ovant bara att en sådan dag rids på en vardagslunch.
Imorgon är det en del raskare träning som gäller!

Två startande idag och det blev två andraplatser. Känns väldigt bra att båda hästarna gjorde bra insatser och speciellt Australian Open som vi hoppas äntligen är på rätt väg nu. För honom var det här för första gången ett steg i helt rätt riktning, han lärde sig förhoppningsvis mycket på dagens lopp. Se närmare kommentarer om dagen under fliken (Starter &) Resultat.
Efter att ha varit på resande fot både tisdag och onsdag, några timmars sömn och sedan en lång dag så är energinivån inte på topp nu. Det sliter rätt mycket att resa kan jag säga.
Imorgon kommer ett litet längre inlägg här, nu är det dags att sova!

Ett så härligt formbesked idag! Båda hästarna gjorde jättefina lopp och så klart var Shylocks seger bäst, roligt att få vinna när man gör resan till Malmö. Även Haweswater gjorde ett bra lopp, men hon hann inte riktigt fram hela vägen och slutade kort slagen fyra efter en snabb avslutning.
Våra hästar var i väldigt fin form under sommaren hela juli ut med segern I Derby Sprint som solklar höjdpunkt. Sedan har de presterat klart under vad de kan under några veckor nu under augusti och även om det har funnits förklaringar på enskilda hästar så har det känts som att något inte stämde. 
Vi hade då bytt till årets skörd med hö från och med den dagen de började underprestera och även om höet såg bra ut så fungerade det inte för oss, näringsvärdena blev inte rätt ihop med kraftfodret. Jag vill här förtydliga att det var inte fel på höet, men värdena på det var inte kompatibelt med vår övriga foder.
Så nu har vi bytt till en mer passande höskörd näringsmässigt och detta var första starthästarna på den här foderstaten, så det kändes extra bra!
Nu är vi på väg hem och när man kör en mindre bil som vi gör denna gång så går ju resan klart fortare. Vi kommer vara vid stallet strax före kl 22, nästan lyxigt faktiskt. Tobias får mer än godkänt för sin körning, men visst saknar vi Kurre här i bilen!
Imorgon är det dags för tävlingar igen, denna gång på Bro Park och det är kvällstävlingar som gäller med första start kl 17.30. Jag har nu uppdaterat kommentarer både angående dagens resultat och morgondagens chanser och ni hittar båda under fliken Starter & Resultat!

Nu är vi här i Malmö och har kommit till hotellet. Det brukar ju vara Kurre som kör, men han och Ingalill (fru) är ute på en liten runda Sverige runt med deras fina husbil och de är faktiskt nu på plats på Jägersro.
Så idag var det Tobias som körde hästarna med mig som medpassagare och även om det var lite ovant med ny chaufför så gick det fint. Båda hästarna är vana resenärer och coola med allt vilket ju så klart är en stor fördel.
Vi var nere ca kl 19.45 och efter promenad och fixning med boxar, mat och hästarna så hann klockan bli närmare 21. Vi hängde sedan en stund i husbilen som stod väldigt nära innan vi åkte till hotellet. 
När man är bortskämd med Stockholm som har öppet i stort sett dygnet runt gällande det mesta så kan jag meddela att så är det verkligen inte i Malmö. För restauranger och enklare matställen så verkar den gyllene gränsen gå vid klockan 22, efter det så är i stort sett det mesta stängt. Vi lyckades dock hitta en enklare sportsbar som var öppen och fick lite mat till slut. 
Så nu är det dags för några timmars sömn innan morgondagen där tävlingarna börjar redan vid lunch. Jag har uppdaterat kommentarer angående hästarnas chanser och de finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Måndagar brukar ju vara lite av rutindagar och så även idag. Dock var det en del hästar som tränade på ganska raskt på rakbanan, vi hade också några som höll sig i mellantempon på dirttracken. Dagen flöt på utmärkt och hästarna skötte sig fint.
Idag var det anmälningar, både till Göteborg nästa söndag (den 8e) samt Bro Park nästa onsdag (den 4e). Normalt sett är detta med anmälningar ganska snabbt avklarat om vi inte har fler än en häst per lopp, Fredrik rider ju alla i första hand. Han är dock tyvärr avstängd nästa onsdag (som är SM-dagen med många större lopp) så idag fick jag jobba lite mer med bokningar av ryttare. Det blev lite olika jockeys på de som ska starta och jag känner mig nöjd med hur det blev, i alla fall så här på förhand.
Imorgon tränar vi som vanligt på förmiddagen och strax innan lunch beger vi oss sedan mot Malmö och Jägersro med Haweswater och Shylock. Uppdatering kommer från bilen imorgon!

Lugn söndag eftersom vi inte hade några starthästar i Norge denna gång. Imponerande Derbyseger av Privilegiado, som var helt överlägsen. Ändå var den klart mest imponerande vinnaren under dagen utan tvekan Square de Luynes som är en helt fantastisk häst, den bästa på många år i mitt tycke.
Nu laddar vi för en ny intensiv vecka!

Så var det lördag igen, dagarna flyger fram. Full fart på träningen idag och det var många ryttare i stallet så det blev stora turer.
Mestadels raskare träning som gällde och hästarna tränade på fint och såg starka ut. 
Vi var faktiskt nere på dirttracken med en tur och glädjande nog så var banan i alla fall något mindre stum än den varit den senaste tiden. Fortsätter den som den var idag eller helst bättre så kommer vi variera och varva lite mellan dirttracken och rakbanan. Hur mycket på varje bana beror på hur det passar varje häst.
Det är också på dirttracken inplanerat en sandpåläggning med några centimeter eftersom de har kontrollerat att det fattas sand och behöver kompletteras. Det kommer vara en bra åtgärd tror jag även om det är fler saker som behövs.
Angående dirttrackbanan så kommer vi i Fullmäktige nästa söndag ta beslut om Vintergaloppens vara eller inte vara. Det gör vi i Göteborg och då kommer alltså ett definitivt besked. Även om man inte ska föregå beslut så känns det som en bra chans till att det blir ja till vintergalopp redan denna vinter. Jag lovar att uppdatera er här nästa söndag direkt när vi vet!
Imorgon rids Norsk Derby och det får man inte missa att se! Planen var att Beach Road One skulle ha startat där, men istället väntar han på halsoperation inom kort. Han var en av de hästar vi kontrollerade i halsen. Det visade sig att när han går på maxfart så har han bara 25 procents luft. 25 procent och han har ändå gått så pass bra och gjort så fina insatser, det är nästan otroligt det. När veterinären såg filmen från hans hals när han gick snabbjobb så frågade han om han överhuvudtaget har presterat något alls... Det ska bli minst sagt spännande att se honom när det här är tillrättat!
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var det regn som gällde. Enligt alla väderprognoser så skulle det inte regna förrän lunch/eftermiddag, men vädret brydde sig inte om de prognoserna... Precis när vi skulle fika så började det smådugga och när vi lagom var klara med frukosten så regnade det betydligt mer än så. 
Det var dock bara att klä på sig regnkläder och jobba vidare och lagom tills sista hästen var färdigriden så blev det uppehåll och lite trevligare väder. Lite lättare ändå att ta dagens regn när man vet att nu väntar ju betydligt varmare väder, en sista känsla av sommaren kanske?
Idag var det startanmälan till Bro Park torsdag och då har vi Australian Open till start samt Sharp Eye och Kew Bridge i samma lopp. Detta är alltså torsdag kväll med första start kl 17.30.
Imorgon är det en del raskare träning som gäller!

Träningen på rakbanan fungerar väldigt bra så här långt. Självklart är jag öppen för att flytta tillbaka någon eller några hästar till dirttracken om de verkar trivas och fungera bättre där, men i nuläget känns det verkligen inte så. Tvärtom så verkar de fungera utmärkt med den här träningen.
Det är mycket just nu, i stort sett varenda häst är igång och tränar och vi har fullspäckat schema varje dag, men det är ju egentligen bara positivt.
Idag var det startanmälan till Jägersro kommande onsdag och då har vi två startande, Haweswater och Shylock. För Haweswatwer är det faktiskt första gången någonsin på Jägersro, så vi får se hur det passar. Hon älskar att resa och motståndet ser överkomligt ut, det borde vara en bra chans. Shylock har startat två gånger tidigare i Malmö, första gången vann han lätt och andra gången var han kort slagen fyra efter ett lopp med trafikproblem. Han kommer från seger senast, men kliver nu upp i klass jämfört med då.
Imorgon tränar vi vidare och till helgen och nästa vecka väntas värmen tillbaka igen!

Endast en starthäst idag, Chizhou. Tyvärr hade hon svårt med underlaget och snubblade flera gånger under loppet. Gräsbanan har efter en hel del regn börjat släppa betydligt mer och det klarar inte vissa hästar medan andra fungerar bra på den.
De två gånger hon har startat på gräset under juli månad så har banan snarare varit hård, men med bra fäste i och det har passat henne mycket bättre.
Det här loppet var ett test för att se lite var hon står, men nu blev det något av ett prov utan värde. Dock siktar vi på ett enklare lopp för henne nästa gång för att förhoppningsvis kunna vara med i segerstriden och få lite självförtroende.
Efter sista loppet så hade vi ett kortare tränarmöte där vi bland annat utsåg en banrepresentant för tränarna. Nu ska det bli regelbundna möten med banansvariga, precis som vi hade tidigare. Jag tror det blir jättebra att det finns möjligheter att diskutera banskötsel och planer för arbeten och liknande. Kommunikation är bra och viktigt och förebygger många problem i onödan, dessutom skapar det förståelse åt båda håll. 

 

En bra arbetsdag med mestadels raskare träning. De som gick fortast var:
Haweswater ensam.
Bright Light, House in Order och Space Dragon tillsammans.
Australian Open och Timo Nurmos tillsammans.
Det gjorde de utmärkt, de såg fina och starka ut allihop. Även alla jag inte just nämnt gick bra i goda tempon, det var endast ett fåtal som höll sig i lugnare tempon idag.
Efter flera dagar där vi haft ett fåtal ryttare (och därför många turer) var det fler hästar och ryttare i turerna idag trots att Fredrik inte var på plats. Giovanni var tillbaka efter några veckors semester, Michael red ett par turer och vi hade också Elin Ahlin som red under förmiddagen tillsammans med Tobias och Malva. Dessutom jobbade Sandra idag, nu har hennes utbildning börjat igen men just idag hade hon ingen skola och kunde hoppa in. Så det blev en mycket trevlig dag!
Imorgon är det dags för tävlingar igen, men för vår del har vi bara en starthäst, Chizhou gör ett test i Breeders Trial. Se närmare kommentar angående hennes chanser under fliken Kommande Starter (Starter & Resultat).

Så var det ny vecka och mycket att göra, lite som vanligt. Fredrik (och Lina) är på en kortare bröllopsresa och är tillbaka imorgon eftermiddag igen, så vi fick klara oss utan honom idag och även imorgon.
Arbetet flöt på mycket bra trots ett väldigt fullspäckat schema med hela åtta turer. En eloge till hela personalen, alla jobbar fantastiskt effektivt men noggrant och är ett så bra team tillsammans! 
Hästarna såg fina ut och verkar trivas utmärkt på rakbanan, det känns jätteroligt faktiskt att ändra lite i upplägget.
Idag var det en hel del anmälningar och vi har anmält ganska många hästar, både till Jägersro nästa onsdag (den 28e) och så dagen efter på Bro Park (torsdag den 29e). Eftersom vi bara har en starthäst på onsdag så är det roligt att det blir många fler nästa vecka.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn söndag och efter en minst sagt hektisk vecka med jobb i stort sett dygnet runt så var det välbehövligt. Nu laddar vi för en ny vecka!

Idag var det då Fredriks och Linas bröllopsdag. Naturligtvis var inte Fredrik i stallet, istället var det här något av "gamla-gänget-dag". Det var Sandra, Tobias, jag, Matilda och Michael som jobbade/red. 
För att vi skulle kunna vara färdiga i god tid för att hinna just till bröllopet så var siktet inställt på att vara klara kl 11.30. Efter en extra tid start på morgonen så fortsatte vi att jobba på effektivt och allt var lunchfodrat och klart kl 11.35, inte illa faktiskt!
Som jag skrev igår så blev det träning på rakbanan idag och för en del av hästarna vara det första gången sedan i vintras de var där. Samtliga hästar verkade trivas och de skötte sig fint. För de som inte ridits på rakbanan på länge så höll vi igen litegrann på tempot för att de ska få vänja in sig vid underlaget under några dagar.
De som gick fortast idag var Kew Bridge, Bright Light och Shylock som gick snabbjobbstempon. Även Timo Nurmos och A Ragman samt House in Order och Space Dragon ökade på lite och samtliga hästar såg pigga och starka ut. Det blev en mycket bra träningsdag idag.
Jag avslutar dagens inlägg med ett stort grattis till Fredrik och Lina som nu är gifta efter ett mycket fint och stämningsfullt bröllop!

Ingen höjdardag, Sharp Eye var fyra vilket var hyfsat, men han kan betydligt mycket mer än så. Daxios var inte på topp och slutade i det slagna fältet även om han avslutade okej.
När inte hästarna går bra och man klagar på något så är det lätt att man ses som "en dålig förlorare". Trots det sticker jag ut hakan och säger att nu behöver de åtgärda dirttrackbanan så den är som den kan och ska vara. Som det är nu så är den så packad och stum att det är mycket svårt att ta något bakifrån. Det är bara att titta på dagens lopp så ser man att hästarna som ligger längre ner i fältet kommer ingen vart, alla lopp vanns av häst i front eller precis bakom fronten och gärna längst in på rail.
Nu är inte detta något jag hittade på just idag utan diskussion från tränarna om detta har pågått en längre tid. Problemet har dock blivit mer och mer påtagligt, men är egentligen ganska enkelt ordnat genom att banan harvas upp då och då (för att luckra upp botten) samt packas till efteråt (jag tror inget vill ha en djup bana). Då får banan bra fäste, men med svikt under.
På en bra bana ska man kunna vinna från alla positioner och den ska också vara skonsam vid träning.
Jag brukar väldigt sällan kritisera här, men efter så här lång tid när inget händer så hoppas jag (och nog de flesta tränare med mig) att det är på gång med nya rutiner.
För egen del så har jag efter funderingar kommit fram till att lägga om träningen tills dirttracken blir bättre igen och träna i stort sett alla hästar på rakbanan. De hästar som vi har tränat där den senaste tiden har svarat väldigt bra på träningen, så det känns rätt att flytta över övriga också.
Imorgon är ingen vanlig dag, imorgon är Fredriks bröllopsdag! 
 

Mycket på schemat idag, hela denna vecka är verkligen fullspäckad på alla sätt. Blandad träning, några tränade på raskare och andra lite lugnare. Vi använder rakbanan i högre grad nu än tidigare och kanske hälften av turerna reds där.
När vi var klara med träning, stallarbete och allt annat så blev det en lite tur till IKEA där vi inhandlade några saker som behövdes till stallet. Man inleder alltid med lunch där och sedan jobbar man sig genom varuhuset uppifrån och ner. Faktiskt var vi ovanligt raska idag, ibland kan det bli ett ganska långt strosande runt där.
Väl tillbaka i stallet var det eftermiddagsarbete som gällde, så det blev en lång dag på nästan 14 timmar om man räknar in bilresan fram och tillbaka hemifrån. 
Idag var det också startanmälan till nästa onsdag lunch och då har vi Chizhou till start i Breeders Trial. Dock är det först tävlingar imorgon kväll som gäller med första start kl 17.30. 
Jag har uppdaterat kommentarer om våra starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken Kommande Starter (eller Starter & Resultat).

Onsdagar brukar innebära antingen tävlingar eller en lugn dag. Idag var det inga tävlingar, men vi passade ändå på att träna på rakbanan med några av hästarna och det gick fint.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Dagen började precis som igår med en extra tidig start och att första turen var ute strax efter klockan sex. Skillnaden mot igår var att det var betydligt raskare tempon som gällde idag.
Dessutom lite special då det gjordes en kontroll av i halsen under arbete på två av hästarna. Man sätter en slang med en kamera som filmar när hästen går fort. Hur fungerar halsen då, får hästen luft som den ska? Det finns flera olika orsaker till att en häst inte får luft, olika sorts fel i svalget som gör att det täpper till luftintaget och hindrar hästen från att andas som den ska.
Man kan ju lätt själv tänka sig vilken stress det skulle innebära att andas som genom ett sugrör och försöka prestera samtidigt. Som tur är så är dessa fel oftast ganska lätt åtgärdade när man väl har diagnostiserat exakt vad det är och som sagt så finns det flera varianter. 
Testerna gjordes idag, men det dröjer tills imorgon innan de är klart analyserade då det krävs att man tittar på filmen i slowmotion ett antal gånger för att se exakt hur det ser ut. 
Igår utlovade jag nya bilder och nu är det uppdaterat med Wolframs strålande fina bilder, så missa inte dem. Titta in under fliken Veckans Bilder!
Imorgon är det lite lugnare på träningsfronten eftersom banan är stängd, men vi kommer ändå rida några turer ute på rakbanan.

Amanda har fått en inflammation i sin ena arm den är rejält svullen och röd. Efter läkarbesök så måste hon ha armen i skena i kanske en vecka, tills det här går tillbaka. Så vi fick klara oss utan henne idag och några dagar framöver.
Jag kan med stolthet säga att vi inte drog in på någonting alls som behövde göras idag, vi genomförde precis allt. Det var väldigt många hästar att träna, det var hovslagaren, all mockning samt allt annat som vi gör i stallet. 
Jag var på plats en timme tidigare, kl 05.00 och det var bara trevligt att pyssla runt lite ensam i stallet en timme och ha all fodring och tempning klar samt de första hästarna ute när övriga anlände. 
Vi fick in Michael att rida ett par turer, men det blev ändå hela åtta turer som reds innan träningen var klar samt att jag tömkörde Label Black (han tränas igång med markträning ett tag framöver innan han ska börja cantra igen). 
Det blev en hektisk dag så klart, men det gick ändå väldigt bra.
Idag var det också anmälningar till nästa onsdag, då har vi bara Chizhou anmäld i Breeders Trial, ett test för att se hur pass hon räcker i den här klassen på gräs. Även om det bara är en häst nästa vecka så blir det desto fler veckan efter. Då är det väldigt många hästar som siktar på start och kanske också någon kvalhäst.
Imorgon blir det ännu en fullspäckad dag. Jag tänkte också imorgon uppdatera med nya bilder igen, då det var ett tag sedan sist så det är hög tid för det igen.

Lugn söndag och vi följde tävlingarna från Klampenborg och efter några timmar är man helt inne i den där danskan... :)
Ni som inte såg Derby Consolation, kolla in det på Atg Live vid resultaten, där kan man klicka upp själva filmen. Läskigt när två hästar innan första sväng bara lämnar banan och drar rätt igenom railen. Flera människor hann fly undan men en står kvar precis bredvid där de kraschar in och måste ha änglavakt, det kan inte ha varit många centimetrar ifrån.
Överlägsen Derbysegrare i Queen Rouge, fina ston som slår alla hingstar är så himla coolt. De riktigt bra stona vet liksom alltid sitt värde och bara lyser av självförtroende, så är det faktiskt nästan jämt med just ston.
Efter en mindre hektisk dag idag så är vi laddade för en ny fullspäckad vecka!

Trevlig lördag med en hel del ägare på plats. Även om det fortfarande är semestertider så märks det att många är tillbaka efter resor, landet mm och nu börjar komma tillbaka i gamla rutiner. Mysigt när många är på plats och vi lär bli fler under de kommande veckorna gissar jag.
Vi började rida tidigt idag eftersom Fredrik var på Klampenborg och red lopp, så det var färre personer som red men istället fler turer.
De första och sista turerna reds på rakbanan som vi för tillfället alternarer lite med. Egentligen gillar jag dirttrackbanan mer att träna på, men rakbanan är klart mjukare och passar bättre för vissa hästar. Det är bra att ha den som ett komplement och variation helt klart.
Det var en del raskare tempon som gällde idag och hästarna gjorde det fint och såg starka ut allihop. Det blev en bra träningsdag och även en bra avslutning på arbetsveckan, det känns alltid extra fint att kunna åka hem nöjd efter dagen.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

En positiv dag med en hel del riktigt bra svar blev det idag. Som jag skrev igår så återkommer jag med redovisning, det blir troligtvis efter helgen. Även fast en hel del klarnade idag så vill jag ändå ha allt klart för mig först.
Träning som vanligt idag och fredagar brukar ju vara något av en mellandag, men det var ändå en del hyfsade tempon idag och hästarna skötte sig fint.
Det var också startanmälan och nästa vecka är det tävlingar på fredag kväll med första start kl 17.30. Vi har tre starthästar då, se vilka det är under fliken Kommande Starter (eller Starter & Resultat).

Gårdagens start och kvalhästar verkade må bra idag, de kändes fina i benen och rörde sig smidigt allihop, inga problem alls. Skönt besked och speciellt när de inte har presterat som de skulle, då är det ju alltid större risk för påverkan på dem. 
Dagen har för min del till största delen (förutom den vanliga träningen så klart) ägnats åt att reda ut möjlig orsak till att de inte var på topp igår alls. Jag har konsulterat en hel del experter på olika områden och i nuläget har vi tre olika saker vi ska kolla upp de närmaste dagarna. Jag vill inte gå in på det närmare här just nu eftersom det än så länge bara är saker som ska kontrolleras, men så fort vi är klara med det så kommer jag redovisa detta även här.
Imorgon träning som vanligt samt startanmälan till nästa fredag!

Sämsta tävlingsdagen på väldigt länge. Fint kval av Dhakota som verkligen såg bra ut och gick lätt hela vägen, men det var också dagens enda riktigt bra insats.
Visst finns det förklaringar och ursäkter för varje häst; någon behövde loppet, en trivdes inte på banan, en var inte så långt slagen mm. Dock när man lägger samman att fem starthästar underpresterade på samma dag så var det något som inte stämde idag.
Normalt sett brukar jag ju skriva kommentarer om varje häst efteråt, men idag gör jag ett undantag och hoppar över det den här gången. Vi behöver ta ett helhetsgrepp på vad det var som var orsaken till dagens resultat. Jag har några idéer och teorier, men vi börjar med att se hur det är med hästarna imorgon bitti och tar det därifrån.
Förra onsdagen hade vi fina resultat, så det här är något som kommit nu. Jag återkommer med mer om detta imorgon.

Träning som vanligt idag och en del raskare tempon som gällde. Hästarna såg överlag fina ut, men lite extra nöjd är jag med tvååringarnas fina utveckling. De har gått stadigt framåt och allihop är på gång nu i varierande grad. Det känns som att varje dags träning sätter fram dem mycket, det är verkligen roligt att se hur fina och bra de ser ut när de tränar.
Kval imorgon för Dhakota som är vår första tvååring i år att komma ut i kval, men jag tror inte det dröjer så länge förrän de andra också är redo.
Apropå imorgon så är det då alltså dags för tävlingar igen. Vi har fem starthästar (efter strykning av Shylock som det inte är något fel på, utan han behöver bara något snabbjobb ytterligare innan nästa start) samt då kvalet som rids innan första loppet. Jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Kommande Starter (eller Starter & Resultat).

Efter avlastning, uppackning och sedan hemfärd hann klockan bli rätt mycket. Med 2,5 timmes sömn (plus en del i transporten också, men man sover inte direkt kungligt i ett framsäte...) så var jag inte jättepigg imorse. Visserligen är jag ganska van vid att sova för lite emellanåt, men det märks ju tydligt att man blir lite "dum i huvudet" och inte helt skärpt.
Dock inte värre än att några timmars extra sömn ordnar upp det hela.
Idag var det då träning som vanligt och på måndagar är det ju höger varv som gäller på dirttracken. Träningen var nästan uteslutande åt mellantempo-hållet, hästarna skötte sig fint och hela förmiddagen flöt på utmärkt.
Det var idag också anmälningar till flera banor nästa vecka, bl a Bro Park som har kvällstävlingar nästa fredag (den 16e) och där har vi Daxios, Sharp Eye och Dhakota anmälda.
Under eftermiddagen har jag också gått igenom ganska många kommande storlopp under september och oktober som anmäldes idag. Där har vi en hel del hästar som nu är anmälda i lite olika lopp, något att se fram emot.
Imorgon är det träning som vanligt och jag kommer också uppdatera med kommentarer angående onsdagens starthästar.

Nu sitter vi i transporten på väg hem och vi kommer vara på Bro Park runt midnatt. Båda hästarna har verkligen skött sig exemplariskt hela resan och varit hur coola och fina som helst.
För Chizhou kom det här loppet lite tidigt i hennes nyligen inledda karriär, men hon fick lite erfarenhet av den här resan i alla fall. Perfect Girl Ester gjorde ett helt godkänt lopp som fyra, men hon kan mycket mer än hon visade idag, loppupplägget blev inte så bra för henne. Dock är det så det är ibland och vi får ändå vara nöjda med henne och ladda för revansch nästa gång. Det här var ju ett vanligt lopp, så vi får vara glada för att hon var på topp förra gången när det verkligen gällde. 
Imorgon är det träning som vanligt igen och en del annat på programmet som hovslagare och sådant.

Nu är vi i Malmö, hästarna installlerade i stallet och vi på hotellet. 
Dagen inleddes med träning som vanligt under förmiddagen. Vi började med första turen tidigt och hann då rida klart alla hästar relativt tidigt.
Direkt när sista hästen var riden började vi lasta in all packning i transporten och göra oss klara för lastning och avfärd. Perfect Girl Ester gick rakt in i transporten och stod där lugnt direkt. Chizhou tog en stund att lasta, men när hon väl var inne och vi kom iväg så reste hon bra. Det här är ju hennes första resa sedan hon kom till oss som åring.
Klockan 12.20 kom vi iväg medan övriga i stallet gjorde klart det sista arbetet som var kvar innan lunch.
Vid strax efter klockan 21 var vi framme på Jägersro och då var det som vanligt en del att göra. Hästarna ska få en dusch och gå ut på en ordentlig promenad, boxarna ska strös och foder och vatten ska ges. 
Någon timme senare kunde vi bege oss mot hotellet och sammanfattningsvis så har båda hästarna rest utmärkt och verkar lugna och harmoniska båda två.
Imorgon börjar tävlingarna vid lunch, första start redan klockan 12.15 (jämfört med Derbydagen då det var eftermiddagstävlingar). Jag har som vanligt uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar dem under fliken Kommande Starter (eller Starter & Resultat).

Igår blev det en väldigt lång dag. Först på förmiddagen var det träning som vanligt med en hel del raskare tempon och hästarna skötte sig utmärkt. Vi var också i startboxarna med Dhakota, A Ragman och Eye for an Eye och övade. Först fick de skritta igenom en gång och därefter gick alla in med stängda framgrindar och fick sedan hoppa ut. Ni som har Facebook eller Instagram kan där se en liten film från träningen om ni går in på Stall Malmborgs sida.
Igår var det också startanmälan till på onsdag på Bro Park och då har vi en hel del starthästar, se vilka under fliken Kommande Starter (Starter & Resultat).
Efter lunchfodring och en promenad med hundarna så var det dags för mig att åka hemåt. Jag hann dock inte så mycket mer än hem förrän de ringde från stallet och sa att Stureplan inte kunde stödja på sitt ena bakben, något hade hänt över lunchen. Det blev till att kasta sig tillbaka till stallet samtidigt som jag på telefon organiserade med veterinär vilket inte är det enklaste att hitta med kort varsel. Det ordnade sig dock till slut även om det tog ett antal timmar innan han kunde komma.
Det är en stor stress att vänta och inte veta vad som är fel, jag kunde inte hitta något speciellt som verkade konstigt, han var inte svullen någonstans. När veterinären till slut anlände kunde han konstatera att det inte fanns något fel på hans ben utan att det var hoven som ömmade, han har förmodligen slagit i den på något sätt.
När vi till slut fick av skon så blev han mycket bättre, men om det bara är en rejäl smäll han har fått eller om det finns en liten spricka eller liknande kan vi först avgöra om några dagar. Vi röntgade hans hov, men det kan vara svårt att se något när det precis har hänt när det gäller mindre förändringar. Så för att veta säkert så tar vi nya bilder i nästa vecka.
Oavsett så kommer han bli helt återställd och det var det viktigaste, det var ju det som oroade enormt hela kvällen. Jag var inte hemma i bostaden förrän strax före midnatt och var inte så himla pigg när klockan ringde imorse kl 4.20, det där tog på krafterna på alla sätt.
Idag har träningen varit mestadels åt det lugnare hållet fast med en del mellantempon också. Vi har också hunnit förbereda lite inför morgondagens resa till Jägersro dit vi åker med Perfect Girl Ester och Chizhou för tävlingar på söndag. Vi kommer åka vid lunchtid och innan dess är det träning som vanligt!

Det blev en minst sagt lång dag och nu är jag supertrött. Det blir därför en kort uppdatering här idag och imorgon blir det istället en betydligt längre med en rapportering både om dagens och morgondagens träning.

Härligt med seger idag genom Sharp Eye som vann lätt! Han är den enda häst vi äger själva och det var länge sedan våra brun-vita dressfärger var igång och tävlade, så det var lite roligt att se den dressen i vinnarcirkeln.
Egentligen köptes Sharp Eye för att säljas till ägare, men när vi märkte att han hade problem med andningen och antagligen behövde opereras så kändes det inte rätt att sälja honom så vi behöll honom själva. Skoj att han nu visar fina takter direkt och att han verkar vara den bra häst vi trodde att han var när vi köpte honom. Efter en lyckad halsoperation har han fungerat utmärkt och att han vann så himla enkelt som han gjorde idag känns lovande.
Se närmare kommentar angående dagens tre starthästar under fliken (Starter &) Resultat!
Imorgon är det mycket på schemat, återkommer som vanligt med en rapport!

Morgonen inleddes med ett välbehövligt regn och betydligt svalare grader. Regnet innebar att banan på morgonen innan dagens första harvning var åt det stummare håller och vi väntade med de som skulle träna på mest till lite senare då banan var betydligt bättre. Redan till dagens andra tur hade regnet upphört och dirttracken tål ganska mycket vatten utan att bli för blöt och geggig, så den hade klarat sig bra.
Idag var det då mestadels (men inte bara) raskare träning som gällde, några litegrann och andra betydligt mera. De som tränade på mest var:
Australian Open, Chizhou och Mr Tooma Global tillsammans.
Perfect Girl Ester ensam.
High Max och Space Dragon tillsammans.
Alla gjorde samma upplägg, de gick inte för fullt men snäppet under och alla gick lätt med full spänst över mål, de såg starka och fina ut.
Utöver dessa så var det en hel del hästar som cantrade på i gott tempo och gjorde det fint och det blir en del friskare tempon i slutet av veckan för flera av hästarna.
Jag är väldigt nöjd med tvååringarna som utvecklas hela tiden och de ser så klassiga ut och sköter träningen strålande. Dhakota siktar på kval nästa onsdag och fler är på gång.
Imorgon är det då tävlingar igen och vi har tre startande. Jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar som vanligt detta under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så var det ny vecka igen och i alla fall något svalare väder, även om det var ganska kvavt och varmt hela dagen. Nu kommer det från och med imorgon in kallare grader och det känns väldigt skönt tycker jag. Speciellt inför tävlingarna på onsdag lunch så är det bra om det är lite svalare och inte den här tryckande värmen som har varit.
Idag gjorde vi någon slags mellanvariant på tidsschemat, vi började lite tidigare än vanligt men ändå senare än vi gjorde i slutet av förra veckan. Vi började med en del av stalltjänsten, men kom ändå igång med ridningen tidigare än vi brukar. Det fungerade mycket bra!
Det var nästan alla hästar att rida samt en hel del annat på programmet, så vi hade fullt upp hela dagen. Måndagar är ju höger varv på dirttracken vilket är en bra variation för hästarna. Dock ser inte vi som står och kollar träningen dem lika bra, de börjar ju på upploppet och börjar sakta ner tempot efter bortre långsidan. Det gör att man inte riktigt kan se exakt hur mycket på bettet de är mm. Fast måndagar brukar ändå oftast innebära mera mellantempon, så det är inget större problem faktiskt.
Idag var det startanmälan till på söndag som är en storloppsdag på Jägersro. Vi har Chizhou där i Altamira som är den kortare varianten på Svenskt Oaks. Hon har gjort två bra insater där hon varit kort slagen, men nu möter hon så klart mycket vassare hästar, till viss del i alla fall. Att hon ännu startat så få gånger innebär ju både en nackdel att hon är orutinerad, men samtidigt en fördel att hon har mycket utveckling i sig.
Vi har också Perfect Girl Ester i en bättre Treårshandicap över korta 1000 meter. Efter hennes imponerande seger senast så ska det bli spännande att se om hon kan göra om det.
Imorgon är det en del raskare träning på programmet. Jag kommer också här på sidan uppdatera kommentarer om onsdagens starthästar, så kolla in här imorgon.

Härligt avkopplande söndag för både hästar och folk! Framöver är det tävlingar för oss i många helger i rad, så det gäller att passa på och vila när man kan.
Nu är vi laddade för en ny vecka med tävlingar på Bro Park på onsdag och Jägersro söndag.

Så var det lördag och lite helgkänsla. Även idag samma rutiner som de senaste dagarna med ridning först och allt jobb i stallet sist. Det känns ju egentligen betydligt trevligare att först mocka och ha stallet klart, för att sedan koncentrera sig på träningen. Dock har man faktiskt inte så mycket val när det är så här varmt, så det är bara att ta att det är lite rörigt i stallet under morgonen.
En som var klart missnöjd med det arbetssättet var Stureplan som är en stor karaktär. Han är van vid att hans box mockas på morgonen och går han ut i walkern så är det fint och rent när han kommer in igen. Han var ute tidigt och när han då kommer in igen och ser att hans box inte är fixad så tvärstannar han halvvägs in i boxen, stirrar ner på sin omockade box och fnyser högt, genuint upprörd över hur uselt vi har skött oss... Roligare häst får man leta efter, han ställer krav han!
Dagens träning var av det raskare slaget, men vi fick ändra litegrann i upplägg. Tidigt kom ett sms att en spridare som vattnar gräset på natten hade fastnat och att det därför var geggigt och övervattnat vid 600-meterspålen på dirttracken. Det gällde bara ett mycket litet område, men där var det så pass blött på morgonen (det torkade upp under dagen) att där kunde man bara gå långsamt. Så då fick hästarna gå i lugnt tempo hela vägen tills de passerat området, öka från 500 (meter kvar till mål) och istället fortsätta raskt runt svängen efter mål och en bra bit upp på bortre lång och sedan sakta av senare än normalt. Det märktes att hästarna blev lite förvirrade av att fortsätta längre, men det kan vara nyttigt att ändra upplägg ibland. 
Att vi fick den här informationen innan första turen är ju oerhört viktigt. Hade vi inte vetat om det och ökat på som vanligt så hade det kunnat vara rent farligt att i full fart komma till ett område där banan plötsligt är djup och blött. Här fungerar det verkligen superbra med den sms-tjänst som används så att alla tränare får den här viktiga infon och den kom i god tid innan banan öppnade. Bra, enkel och tydlig kommunikation mellan de som ansvarar för banan och tränarna!
Det var många extra bra intryck på dagens träning, mycket roligt att se och det ger förväntningar framåt så klart.
Både idag och i torsdags var Wolfram imponerande morgonpigg, han var på plats i stallet redan innan första turen på morgonen kl 6.00. Så det har tagits massor med fina bilder de senaste dagarna som vi ser fram emot att se. De är dock inte med på den uppdateringen av bilder som jag gjort idag utan där är det främst fokus på tävlingsbilderna från i söndags samt ett fåtal träningsbilder. Även alla dessa bilder har Wolfram tagit vilket betyder hög kvalitet, så kolla in dem under fliken Veckans Bilder!
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Vi har redan kommit in i våra ändrade rutiner som gäller så länge det är så här varmt. Tidig start och full fokus på ridningen under morgonen. Vi är ett par personer som sköter markservicen, dvs tar in och ut hästar från walkern och hagen. Nu när vi vill få träningen avklarad så fort som möjligt så ser vi till att nästa tur redan är inne från walkern när turen innan kommer in. Så att de som rider bara kan tvätta sina hästar och sedan direkt sadla nästa häst.
Någonstans vid 8.30 går gränsen när det börjar kännas rejält varmt. Nu har vi fortfarande ett par turer kvar då, men normalt sett går sista träningsrundan ut antingen 11.40 eller 12.20 och så dags vill man verkligen inte träna hästar nu.
Idag var lite av en mellandag med lugnare träning, men imorgon blir det mera tempon igen.
Jag utlovade ju en bilduppdatering, men har lite jobb kvar med den. Den kommer imorgon istället!

Dagens tema var värme! Det påverkade i allra högsta grad dagens arbete på många sätt. Vi började tidigare imorse, kl 5.20 istället för 6.00. Normalt sett så rider Fredrik en tur kl 6.30 medan vi gör klart stallet med mockning och annat. Övriga brukar sedan börja rida från 7.30. Nu reds första turen kl 6.00 och då red samtliga, det mesta av stalljobbet tog vi sist.
Även när det gällde hästarnas vistelse ute i hagarna fick vi ändra upplägg. Visserligen brukar vi släppa ut de första hagturerna direkt på morgonen, men nu kunde vi inte ha hästar ute senare på dagen. Turerna fick bli kortare idag så att alla skulle hinna ut innan solen stod alltför högt på himlen.
Härligt gästspel hade vi idag då Sandra överraskade med ett besök redan från tidig morgon och hela förmiddagen. Så himla trevligt att ha henne på besök hos oss, vi blir lika glada varje gång hon dyker upp!
Träningen gick utmärkt och det var en del raskare tempon men det var också några hästar som sattes igång efter några dagars ledighet och de gick lite lugnare. Hästarna såg fina ut och skötte sig bra.
Värmen ser ut att stanna fram till tisdag och vi kommer nog köra på det här upplägget av schema så länge det är så här varmt. Jag hoppas verkligen det blir svalare nästa onsdag när det är tävlingar igen, för hästarnas skull. Startlistan kom ut idag och vi har tre startande då, det är Haweswater i amatörlopp med Malva, Sharp Eye som gör sin andra start samt Beach Road One som testar gräs och längre distans. 
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering!

Lugn onsdag eftersom det inte var tävlingar på Bro Park idag utan på Jägersro. Däremot nästa onsdag är det åter dags för lopp på Bro Park och den startlistan kommer ut imorgon.
Nu kommer värmen och stannar resten av veckan enligt alla prognoser. Vi kommer börja jobba tidigare för att få ut alla turer innan det blir alltför varmt.

Idag var det lite av sista lugnare dagen på ett tag. Färre antal hästar att rida då vi har haft en del starthästar och några som har fått en kortare vila. Från torsdag och framåt är det betydligt fler turer som gäller. 
Vi red från morgonen som vanligt idag, men var då klara med ridningen ovanligt tidigt. Vi blandade resten av förmiddagen med de vanliga stallsysslorna som ska göras varje dag samt några nyttiga extrajobb, sådant som behövs men som man får ta när det finns tid. Jag storgillar verkligen att få beta av saker som har legat och väntat utan att vara akut. Sortering, storstädning och organisering är sådant man blir glad för när det är klart och fint.
Hästarna och allt runt dem är naturligtvis prio ett och viktigast, men ordning och reda ska man inte underskatta.
Dagens träning gick utmärkt och hästarna såg fina ut. Idag hade vi också vår chiropraktor på plats som gick igenom några av hästarna, bra att hålla efter dem när de tävlar och tränar mycket.
Framåt lunch idag började graderna stiga och från torsdag och resten av veckan är det ju utlovat något av en värmebölja. Det ser jag inte alls fram emot, det är bara jobbigt när det är alltför varmt och speciellt för hästarna.
Imorgon är det en tävlingsfri onsdag för oss eftersom det är tävlingar på Jägersro och vi har inte någon startande där denna gång.

I väntan på eftermiddagsarbete så sitter jag här vid datorn inne i köket och uppdaterar Dagboken samt gör lite annat skrivbordsjobb.
Anmälningslistorna kom för en stund sedan, tidsgränsen för anmälningar i vanliga lopp utgår alltid kl 14.00. Sedan är det lite olika hur snabbt själva listorna kommer ut, men oftast cirka en kvart efter eller så. När första jockeyn ringer så vet man att listorna har kommit ut... :)
Nu är det faktiskt så att om vi bara har en häst per lopp så ringer inte många eftersom de vet att Fredrik är förstejockey hos oss och rider om han kan klara den vikt hästen ska ha.
Det är bara om vi har fler hästar i samma lopp som jag får samtal. Idag är dock ingen vanlig dag, nästa vecka är Fredrik avstängd och vi måste alltså engagera andra ryttare. 
Det var anmälningar både till Bro Park nästa onsdag och Jägersro söndagen efter. Vi har en del hästar på båda banorna och jag är precis klar med alla bokningar av jockeys förutom möjligen en som jag kommer vänta lite med. 
Det är alltid ett ringande från båda håll när listorna är ute, ryttare eller agenter ringer och skickar sms till tränarna för att få boka in sig på ritter. Och även tvärtom, tränare ringer till jockeys eller deras agenter för att få de ryttare de vill ha på sina hästar. Det gäller att vara på hugget när listorna kommer ut, hela den här processen går ganska fort.
Dagens träning gick fint och som vanligt på måndagar var det högervarv som gällde. Dessutom var det grästräning för tvååringar och vi var där och övade med Dhakota och A Ragman, de skötte sig strålande båda två. Roligt att se hur lätt och fint de rör sig på gräset, det var ett mycket bra intryck.
Apropå gräs så verkar samtliga starthästar ha tagit gårdagens lopp på gräs utan problem. Banan har varit snabb de senaste veckorna, men det är bra fäste i den vilket är väldigt viktigt. Lite mer svikt skulle man ju önska, men hellre att den är snabbare än att fästet är dåligt som den var för drygt en månad sedan. Alla ryttare verkar tycka detsamma, den är klart på plus nu mot för ett tag sedan även om man alltid kan önska vissa förbättringar.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt, så på återhörande då!Det var de små marginalernas dag. Är i stort sett nöjd med alla hästar, men det blev inga segrar även om de inte var så långt borta. Två hästar var 1,5 längd från att vinna, två hästar var 3,5 längd från att vinna. Inga stora avstånd och faktiskt mersmak på de flesta insatser idag. Placeringsmässigt blev det dock bara en tredje och en fjärdeplats, så det var ju inget extra. Ändå är jag nöjd med dagen, vi fick många bra svar idag och det lovar gott inför nästa start för var och en av dem.
Se mer utförligt om varje häst under fliken (Starter &) Resultat!

Toppentrevlig dag i stallet! Ni som brukar läsa den här sidan vet ju att på lördagar kommer det oftast många besökare och de flesta av dem är hästägare som kommer och hälsar på oss och hästarna och följer träningen. Nu under sommaren så är det sällan lika många på en gång som annars, alltid är det några som är bortresta på semester. Trots det dyker alltid ett antal upp och idag var vi faktiskt ganska många i stallet under förmiddagen, himla trevligt!
Inte blev det sämre av att vi avslutade dagens arbete med grillunch på uteplatsen. När vi var klara med stallet var maten också klar och vi kunde sätta oss till dukat bord. Det var en jättehärlig avslutning på arbetsdagen att kunna avnjuta en god lunch i lugn och ro med trevligt sällskap.
Dagens träning gick utmärkt och det var Dhakota, Timo Nurmos och A Ragman som gick allra raskast. De gick tillsammans i gott tempo som ökades mer och mer hela vägen. Instruktionen innan var att samtliga hästar skulle vara ordentligt på bettet hela vägen och det var de också. Ändå gick det fortare än vad tanken var på förhand, men viktigast var att de gjorde det lätt vilket de verkligen gjorde.
Också roligt att se Kew Bridge som haft massor med småstopp på vägen som gjort att det tagit tid att få igång henne. Nu är hon klart på gång och träningsformen pekar starkt uppåt just nu. Även övriga hästar skötte sig fint och det blev en bra träningsdag.
Utöver träningen så var det förutom de vanliga sysslorna i stallet även förberedelser inför morgondagens tävlingar som gällde. Vi skulle ha sju starthästar, men två stryks (inget allvariligt alls) och fem återstår. Jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där!

Så var det lite sommarfeeling igen. Efter ganska många dagar med svalare väder så var det som att sommaren var tillbaka idag igen. Är man ledig och kanske dessutom på semester, ja då får det gärna för min del varmt och soligt. Dock är det jobbigare när man ska träna hästar, rids de närmare lunch och solen gassar så blir det lätt alldeles för varmt för dem.
I New York är det över 40 grader varmt och morgondagens tävlingar på Saratoga inställdes redan igår pga värmen.
Så varmt har vi ju det inte här, men visst har det några gånger känts för varmt för att ha tävlingar mitt på dagen. Där kanske man framöver ska fundera på om man vid stark värme kan flytta tävlingarna till några timmar senare när inte solen står som högst?
Dagens träning gick utmärkt och hästarna såg bra ut. Fredagar är ofta mer av en rutinträningsdag, men några undantag var det idag som tränade på lite raskare och det såg fint ut.
Imorgon tränar vi så klart som vanligt, men så länge önskar jag alla en trevlig helg!

Idag var det då träning som vanligt på morgonen. Eller inte riktigt som vanligt eftersom Amanda nu har påbörjat sin semester. Malva kommer ersätta henne med ridningen, men hon är just nu i England och börjar jobba först på lördag. Så idag och imorgon blev/blir det flera turer att rida för övriga.
Sju turer reds idag och i två av dem var det också startboxträning. Först var A Ragman och Timo Nurmos som nu börjar få god vana i startboxträningen. De fick först skritta igenom boxarna en gång och därefter gå in med stängda framgrindar och låsas in. Så fick de stå en liten stund innan det var dags att hoppa ut och nu börjar de bli ganska raska ut, båda var mycket duktiga.
I turen efter var det dags för Dhakota och Chizhou. Dhakota gjorde precis samma upplägg som förra turen och skötte sig perfekt.
Chizhou har i träning alltid skött sig fint med startboxlastningen, men i debuten i förra veckan så var hon inte alls så snäll som tidigare och fick till slut lastas med huva. Så det var klart läge för repetition inför hennes nästa start som är på söndag.
Hon fick gå in med stängda framgrindar, låsas in, stå en stund och sedan backa ut och prova igen. Tre gånger fick hon gå in innan vi var nöjda. Hon såg rätt motvillig ut första gången, var bättre andra gången och gick in nästan direkt tredje gången. 
I debuten så fungerade hon bra med huvan, men så klart vore det bra om vi kan slippa det och få henne säkrare i lastningen.
Hela dagens träning gick fint och hästarna såg bra ut i blandade tempon.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugnare dag på träningsfronten, men mycket annat jobb istället. Alltså precis som det brukar vara på onsdagar när det inte är tävlingar.
Som utlovat har jag uppdaterat med nya bilder och denna gång blir det en större bilduppdatering. Som alltid när det är Wolfram som har tagit bilderna så är det superfina och kvalitativa bilder, så missa inte dem! Finns som vanligt under fliken Veckans Bilder!
Imorgon blir det träning som vanligt och även en del startboxträning

Så var vi tillbaka i vanliga rutiner idag igen. Dagen började med en mycket glad överraskning redan på morgonen när Sandra oväntat dyker upp. Hon hängde med oss i stallet hela förmiddagen och hjälpte till, så himla trevligt! 
Det var faktiskt lite av "en dag från förr" när både Jacqueline (som jobbat i England men är hemma över sommaren åtminstone) och Michael Richardson (som flyttade till England men just flyttat tillbaka) kom förbi och hälsade på. Det var ju som att kastas bak i tiden när de var där alla tre samtidigt... :)
Träningen gick bra och det var mestadels raskare tempon som gällde idag. Hästarna såg fina ut och skötte sig mycket bra.
Vid fikat blev det tårta, vi missar inte att fira och speciellt inte efter en sådan här helg!
Angående Derbyhelgen, något jag tyckte var mycket starkt var att vi Bro Park-tränare tog hela tre storloppssegrar! Sedan flytten till Bro Park har vi flyttat fram våra positioner rejält och visat att vi har alla förutsättningar som krävs för att konkurrera i de största loppen. Det här borde ju framöver också ge att ägare satsar mer vilket ger ännu bättre hästar och så blir den positiva utvecklingen bara bättre och bättre.
Bro Park har ofta fått kritik för att det blev dyrt att bygga. Det var mycket som gjordes fel och fick göras om pga att fel personer utan rätt kunnande tog beslut. Kunde man resa tillbaka i tiden så skulle mycket istället ha gjorts rätt från början och sparat pengar, men nu har vi ju ingen tidsmaskin och får acceptera faktum.
Nu har vi en toppanläggning på alla sätt och fortfarande sker ytterligare förbättringar hela tiden.
Hästarna stortrivs i sina stora boxar där de kan titta ut både på stallgången och rakt ut utomhus. Det är bra luft och ljust genom det stora öppningsbara glastaket. 
Vi har en rakbana, dirttrackbana, gräsbana samt ytterligare en gräsbana på gång inne i mitten. Dessutom fält och ängar vi kan galoppera på. 
Utöver detta så är ju trivselfaktorn för ägarna hög vilket inte ska underskattas. På Täby Galopp hade vi pyttesmå fikarum där vi trängdes, här är det rena lyxen i jämförelse och trevligt på alla sätt.
Med alla faciliteter och förutsättningar så har vår konkurrensfördel ökat enormt och det börjar på allvar synas i resultatlistorna. Det känns otroligt roligt och inspirerande, vi jobbar ju så hårt för detta.
Imorgon blir det en bilduppdatering med mycket från Derbydagen!


Så var vi hemma igen! Igår efter tävlingarna fodrade vi hästarna och åkte sedan till hotellet. Efter en intensiv dag med extremt mycket känslor så tog det inte många minuter förrän tröttheten kom för min del, när man äntligen slappnar av. 
Vi samlades ganska snabbt för en jättetrevlig middag och det blev även lite bubbel och firande. Det kändes helt rätt att få vara kvar och bara få njuta av detta.
Imorse åt vi hotellfrukost innan vi begav oss mot Jägersro. Vi började direkt med fodring så hästarna skulle hinna få i sig sin frukost innan det var dags för lastning.
Alla tre hästarna kändes kalla och fina i benen, de verkar ha tagit gårdagens lopp hur bra som helst.
Därefter då lastning och så körning hemåt, vi var framme ca kl 18.30 och resan hem gick bra utan några längre köer.
På hemmaplan höll övriga ställningarna och hästarna var ute och cantrade som vanligt idag.
Det var också startanmälan till söndag och på förhand hårt tryck på de loppen med många anmälningar. Vi fick som tur var med alla vi startanmälde, sju starthästar på söndag blir det.
Imorgon är vi tillbaka i vanliga rutinerna med träning som vanligt, men det är ändå inte som vanligt. Den här glädjen dröjer sig kvar, det känns fortfarande så fantastiskt roligt alltihop!

Vilken dag, jag kan knappt sätta ord på det faktiskt! Tre starthästar på en Derbydag är bara det bra, det är inte lätt att ens ta sig in i de här loppen och det är stenhård konkurrens med en massa formtoppade hästar. Vi slog ur underläge och tillhörde inte de som förhandssnacket handlade om. Ändå gör alla tre hästarna kanonbra insatser och presterar strålande. Jag är supernöjd med Beach Road One som blir fyra och bara två längder från segern med mersmak, han kommer visa så mycket mer när han slutar agera så orutinerat som han fortfarande gör. Även mycket nöjd med Stureplan som efter ett mindre lyckat försök på gräs gjorde en stark insats efter ett lopp i hårt tempo och knep en femteplats.
Dagens stora grej var dock så klart Perfect Girl Esters sanslösa seger i Derby Sprint, 40 gånger pengar i vinnarodds säger väl en del om hur stor skräll detta var.
När hon leder in på upploppet tänker jag att nu går hon så bra så det borde räcka till en prisplacering i alla fall. Att sedan då se henne dra ifrån fältet och vinna lätt, ja den känslan kan knappt beskrivas. Glädjechock, eufori, wow, ja allt på en gång. Det tog faktiskt en stund innan jag ens bara kände stor glädje, det var något av en chock först faktiskt trots att vi alltid trott på henne.
Den här känslan, den unnar jag alla människor. Den känslan är det man jobbar för, kan kämpa för och strävar efter och den är ovärderlig. Vi är så himla glada och lyckliga nu så det är inte klokt!
Vi skulle egentligen ha lastat och åkt hem efter tävlingarna, men vi bestämde oss omedelbart för att stanna kvar här i Malmö ikväll och fira. Vi åker hem imorgon bitt istället. Man måste fira och njuta när tillfälle finns och det här var alldeles för stort för att inte unna oss att bara få landa i den här fantastiska glädjen.
Jag har uppdaterat kommentarer om dagens starthästar och det finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.

Nu sitter vi i transporten på väg mot Malmö. Morgonen inleddes som vanligt med arbete i stallet och träning. Några snabbare canters och ett snabbjobb som gjordes av Sharp Eye som såg mycket fin ut och siktar på debut kommande söndag.
Därefter var det packning av alla saker vi ska ha med oss och så göra iordning hästarna. De gick rätt på transporten utan problem. Stureplan är lite mopsig där bak i bilen och vill berätta för de andra vem som är kung...
Vi bör vara framme på Jägersro ca kl 21. Vi ska nog hinna med lite middag på stan sen även om det blir åt det senare hållet innan alla hästar är installerade och klara.
Jag har uppdaterat som vanligt med kommentarer angående deras chanser, det finns under fliken Starter (& Resultat).
Det kommer vara tuff konkurrens imorgon, som det ska vara på årets största tävlingsdag på Jägersro. Bara att få med hästar i de här loppen är ju fantastiskt roligt, men vi hoppas så klart också att de gör riktigt bra lopp!

Imorgon är det då dags att åka ner till Jägersro med våra starthästar. Transporten står nu tankad och redo vid stallet och förberedelserna inför avfärden har vi börjat med idag.
Vi kommer träna som vanligt på morgonen imorgon och samtidigt försöka se till att ha allt klart så vi kan komma iväg vid hyfsad tid strax före lunch. 
Enligt väderprognosen så ser det ut att vara lite lagom väder i Stockholmsområdet och varmare i Skåne imorgon. Det innebär att om den prognosen stämmer så kan vi resa i bra väder och vara framme i Malmö lagom tills temperaturen börjar gå ner litegrann. På söndag ser det också ut att vara lagom väder för hästarna som ska tävla, inte för varmt men ändå trevligt väder. Efter den galna värme som var senast vi var där så är man ju extra engagerad i förutsättningarna...
Dagens träning och arbete gick bra och enligt plan. Efter två täta tävlingsdagar var det något färre antal hästar att rida än normalt, men å andra sidan finns det alltid mycket annat arbete som behöver göras.
Det kommer uppdatering och reserapport här på sidan imorgon från transporten, så på återhörande då!

Så var det en ny arbetsdag med mycket att göra. Först på förmiddagen träning som vanligt och det var blandade tempon som gällde idag. 
Eftersom vi har haft många startande så var det lite färre att rida, men några av tisdagens starthästar reds idag. Vissa av dem får någon eller några dagar ytterligare ledigt, men det var ett par hästar som behövde komma ut och träna, de där vi har lite arbete framför oss att hitta rätt med dem.
Gårdagens starthästar mådde alla helt utmärkt och hade tagit sina lopp jättebra, alltid ett skönt besked!
Vid lunch när vi var klara hade vi tränarmöte och jag hade nog räknat med någon timme för detta, men det tog 2,5 timme. Kändes dock som väl spenderad tid med viktiga diskussioner.
Därefter var det dags för eftermiddagsarbete i stallet och när jag sedan väl kom hem några timmar senare så har jag nu ägnat ett antal timmar åt genomgång av lopp för samtliga hästar. Vad och var de ska anmälas i härnäst och lite mer planering framåt. Nu är jag rätt trött och arbetet fortsätter imorgon då det är en del jobb kvar med detta.

Fyra starthästar idag och samtliga lopp reds på gräsbanan. Två fina insatser av Haweswater och Chizhou, som båda gladde oss stort. Haweswater är en härlig häst att ha, hon presterar bra i stort sett varenda gång och så även idag som kort slagen trea. Att Chizhou skulle prestera så bra i sin debut, det var dagens största positiva överraskning. Det var för kort distans för henne och hon var bara ute för att lära. Hon var lite sen ut från start, men tar in bit för bit hela loppet och hann nästan upp till seger, men blir trea bara en dryg längd slagen. En mycket glädjande debut som lovar mer framöver!
Däremot har vi lite funderande och ändringar som behöver göras gällande Australian Open och Daxios. Daxios gör egentligen återigen ett jättebra lopp, men man kan inte slänga bort så många längder som han gör för andra gången i rad från start. Vi kommer ändra lite i hans utrustning till nästa gång, för något stör honom från start. 
Australian Open är en häst med skyhög kapacitet, men han är mycket knepig. Vi har hittat helt rätt i träningen med honom nu efter mycket arbetet. I loppet fungerade han dock inte alls och här får vi verkligen tänka till varför. 
Jag har som vanligt uppdaterat kommentarer angående dagens starthästar (Starter & Resultat) även om ni här i stort sett har fått sammanfattningen av dagen.

Härligt med Shylocks fina insats som blev en överlägsen seger! Väldigt skönt då vi har känt att han för varje start bara blivit bättre och bättre och han var verkligen värd den här segern nu efter flera bra lopp där han varit kort slagen.
Idag blev en otroligt hektisk kväll med minst sagt full fart hela kvällen. Det var något trafikarbete på Stäketleden (Rotebroleden) som gjorde att flera av våra träckare var kraftigt försenade. Vi fick planera om, hjälpas åt och i stort sett springa fram och tillbaka för att hinna sadla och träcka hästarna. Jag är otroligt tacksam för vårt suveräna teamwork, tillsammans klarade vi det hur bra som helst trots stress och tidspress, stort tack till alla!
Några hästar behövde dagens lopp av olika anledningar, men vi fick en del bra svar idag. Se närmare kommentarer angående varje häst under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen, men då redan på lunchen. Idag var det dirttrack som gällde, imorgon är det gräs hela tävlingsdagen. Vi har fyra starthästar imorgon och jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser. Även det finns under ungefär samma flik, Starter (& Resultat).
Ska ni ut till tävlingarna imorgon så är en rekommendation att köra i tid om ni ska passera Stäketleden, ta annars gärna en annan väg för säkerhets skull.

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Vi köpte på den svenska auktionen följande två åringar:
  Nr 27 Snowfoot e Footstepsinthesand- Arley Hall/Excellent Art     inköpspris: 105 000 kr
  Snittpriserna på avkommor efter pappa Footstepsinthesand ligger internationellt på dryga 43 000 euro!
  Nr 28 Double Down e Zaahid- Double End/ Lilbourne Lad      inköpspris: 20 000 kr
  Mamma Double End hade hcp 81 och var placerad i en radda storlopp samt vann två lopp.
  Båda hästarna har precis det vi önskar i kroppstyp, rörelsemönster och de är helt korrekta i benen. 
  De säljs i andelar om 10 procent och uppåt och försäljningen har redan startat.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1