Dagbok

Stallets dagbok

Vanlig träningsdag igen med en del raskare tempon och hästarna har skött sig fint. Ja,några var lite extra pigga i och för sig men på det hela taget har dagen gått utmärkt.
Startanmälan var det idag till nästa onsdag och då har vi faktiskt bara två startande och i samma lopp. Fördelen är att det är dirttrack, i nuläget känns gräsbanan inte helt på topp men med soligt väder nu så kanske den förhoppningsvis blir bättre. Det är Beach Road One och Mr Tooma Global vi startar på onsdag i en Silverhandicap över 1600 meter.
Det är också hinderpremiär på Bro Park på onsdag. Nu är ju inte jag någon hinderentusiast direkt, men det ska ändå bli spännande att se hur den nya banan fungerar.
Det var utlovat när den byggdes att vi skulle kunna träna våra hästar på den gräsbanan flera dagar i veckan. Hur det ska gå till när det nu står hinder överallt återstår att se, just nu skulle man nog inte vilja skicka ut några hästar för att kryssa runt hinder och infångare. Fortsättning följer, för är den ändå byggd med intentionen att den också ska vara en träningsbana så bör väl det följas?

En ganska lugn onsdag, men ändå lite ridning och så lite extra pyssel med både hästarna och i stallet. Vår massör var också på plats och gick igenom några av hästarna, det gör vi regelbundet och det är väldigt bra att hålla efter dem. Det är ju precis som med människor, har vi spänningar som sitter för länge så börjar vi kompensera och bli stela både här och där, men kan man få hjälp direkt så blir det inga större problem.
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Många turer, raskare träning, mycket arbete, dvs en intensiv dag och som det ska vara. Det var många plusintryck i träningen vilket så klart känns bra. 
Det har gått runt en del infektioner i många stallar under sommaren och vi har länge klarat oss undan. Nu har flera av våra hästar varit nedsatta och det har inte märkts till en början, dvs de har verkat friska men visat sig i ett senare skede att de haft infektion. Nu verkar det här gå åt rätt håll och är förhoppningsvis borta snart tack vare en hel del åtgärder vi jobbat och jobbar med varje dag. 
Det är en också en tydlig förklaring till en del underprestationer som vi först inte hittat anledning till. 
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder och det är av bästa kvalitet med träningsbilder av Wolfram. Titta in under fliken Veckans Bilder!
 


Så var det en ny vecka igen och som oftast med måndagar en intensiv dag med mycket på programmet. Träning som vanligt naturligtvis, men också hovslagare och en hel del annat. Dessutom både startanmälningar och anmälningar, det är det i stort sett alltid på måndagar.
På söndag är det dags för Göteborg Galopp och då har vi High Max och Bright Light till start. Gällande anmälningar så var det idag till Bro Park nästa onsdag och då har vi Mr Tooma Global och Beach Road One i samma lopp, startlistan ute på torsdag.
Nu är det knappa två veckor kvar till Norsk Derby och idag släppte Norge några "gröna zoner" ytterligare. Det är alltså de landskap eller städer där det är godkänt att folk som bor där får åka in i Norge på nöjesresa eller så. För "röda zoner" gäller att man bara får resa in i arbetet. Dvs är man från en röd zon så kan man få resa till Övrevoll som chaufför, hästskötare, jockey mm men inte som hästägare. Idag släpptes Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten medan t ex Skåne gick från grön till röd igen. De flesta nya gröna zoner ligger ju runt oss, så nu borde ju Uppland/Stockholm vara väldigt nära att bli gröna kan man gissa.
Imorgon tränar vi vidare och då kommer också nya bilder här på sidan!

Lugn söndag utan tävlingar för vår del. Nu laddar vi för kommande vecka med både träning och tävling!

Idag blev det då som jag skrev redan igår ett annat upplägg på schemat. För att hästarna skulle slippa träna i alltför varma grader så satte vi direkt igång med ridningen och väntade med fika och de flesta stallsysslorna tills alla hästar var klara för dagen. Det fungerade mycket bra och kändes helt rätt att prioritera att få ut dem så tidigt som möjligt.
Även med hagarna får man se till att göra ett smart schema och korta ner tiden lite så att alla hinner ut innan det blir för varmt, att de första hästarna kommer ut snabbt.
Nu verkar det gå mot något svalare grader nästa vecka även om det fortfarande ska bli hyfsat varmt, lagom är bäst när man har djur att ta hand om. 
Det blev en väldigt trevlig lördag i stallet på alla sätt och nu tar vi en lugn söndag både för hästar och folk.

Varmt idag och värre ska det bli över helgen. De sista turerna kändes väl sent att träna och till imorgon blir det att börja rida direkt på morgonen och sköta stallsysslorna sist, jag har gjort en bättre plan för lördagen med fokus på att hästarna ska få träna så tidigt som möjligt.
Första turen för dagen var Shylock, Perfect Sister och Snowfoot. De hann knappt komma ut förrän Tobias ringde och meddelade att Fredrik hade ramlat av Snowfoot som var på väg tillbaka i full fart. Här måste jag hylla den allmänna inställningen folk har på stallbacken, så fort en häst är lös rusar alla ut och hjälper till, det är precis så det ska vara och så klart mycket tacksamt. Nu var det vi som hade en löshäst och fick hjälp, nästa gång är det vi som hjälper någon annan. 
Som tur var gick det bra med både häst och ryttare, Snowfoot är en riktig mästare på att komma lös när man leder honom, men slänga av har han inte gjort lika mycket. 
Idag var det mest lugnare eller mellantempon, som ofta på fredagar gör vi en del alternativträning. Idag tömkörde vi både Dhakota och A Ragman och de jobbade sig verkligen bra, det här kommer de få göra fler gånger. 
Nu önskar jag alla en trevlig helg och så hörs vi imorgon igen!

Höstens åringsauktioner börjar närma sig. Igår kom auktionskatalog till Baden Baden i Tyskland i början av september och det var mycket hög kvalitet på härstamningarna, imponerande faktiskt. Det kommer också vartefter fler auktioner utomlands där både Frankrike och England/Irland är högintressant.
I Skandinavien har vi den svenska auktionen den 18 september och exakt en vecka tidigare hålls den danska och på den är det blandat med importer, danska och svenska hästar. 
Vår plan är att köpa både några svenskuppfödda hästar av god kvalitet och även åka utomlands och köpa en del importer. Det är ju väldigt viktigt att få in nya åringar och vi vill vara med i de största loppen och kunna konkurrera, då måste man satsa.
Så planer kommer nu formas den närmaste tiden för inköp av nya hästar. Här kan man som ägare skräddarsy det efter hur man vill ha det, en egen häst eller en delägd och i så fall exakt hur stor del man vill äga, det finns alla möjligheter att välja. 
Vill ni veta mer eller är vet att ni är intresserade så är ni välkomna att höra av er till mig (Caroline) via mail eller telefon för mer info och för plan för auktionerna. Det allra roligaste är om man kan hänga med på en auktion, men här får vi se vartefter hur det kommer att bli med hur auktionerna avhålles. I Tyskland verkar det bli en vanlig auktion dit man kan åka och närvara medan det i Sverige verkar mer tveksamt. 
Vi ser fram emot att planera inför nya köp!

Bara två starthästar idag och ingen höjdardag direkt. För Chamori var det ett distanstest och svaret blev solklart att det är för kort distans, precis som vi misstänkte. Det känns ändå bra att veta det säkert och kunna styra planerna efter det. Hon blev fyra, men vi vet att hennes kapacitet är väldigt mycket högre än så, hon är en häst med något helt extra.
High Max fungerade inte på gräset och jag gissar att det var många fler hästar idag som underpresterade just pga banan.
Det är nog dags att det görs något radikalt åt gräsbanan snart, den är inte bra alls just nu. Det är så klart lätt att gnälla när man inte har vunnit, men det här är mera fakta än tyckande eftersom banan är ojämn och släpper något enormt. Från starten på Bro Park 2016 har gräsbanan för varje år bara blivit bättre och bättre, men i år precis tvärtom och det enormt mycket. Därför behöver en analys göras varför och agera efter det.

Vanlig träningsdag idag med en del raskare träning som gick fint. Dagens största utmaning var att ta sig in och ut ur walkern, i en träspringa hade getingar byggt ett bo och varje gång vi råkade röra oss lite oförsiktigt så kom de ut arga och ettriga. Det jag kan säga är att det är en dålig idé att försöka lösa sådana här saker själv, det gör det oftast bara värre. Nu kom framåt lunch en expert iförd skyddskläder och tog bort hela boet och löste problemet, det kändes som ett betydligt bättre sätt än våra försök tidigare.
Imorgon är det då tävlingar igen och vi skulle ha tre starthästar. Dock blir det inte start för Bright Light, ingen fara med honom men ett litet sår har gjort att vi står över start för säkerhets skull. Då återstår Chamori och High Max, jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

En ganska vanlig måndag som ju brukar vara intensiv med mycket arbete samt en hel del extra som t ex att vår hovslagare jobbar hos oss då. Vissa hästar står lugnt uppbundna när han skor och dessa innebär inget större merjobb för oss. Dock har vi också ett antal som istället behöver hållas vilket ju tar en hel del tid i anspråk och just idag var det i stort sett uteslutande sådana hästar som skoddes. Man får dock bara ta den tiden det tar, det är absolut prioriterat att det blir tryggt och harmoniskt för varje häst.
På måndagar är det alltid höger varv på dirttracken och även om jag personligen tycker det är lite tråkigare att de gör den raskare halvan av träningen långt bort på bortre långsidan så är det ändå en bra variation för dem att jobba sig i andra varvet en gång i veckan. 
Idag var det också anmälningar till bl a Göteborg näst nästa söndag (dvs den 16e) och vi siktar på start med Bright Light och High Max där. Det var också en hel radda med storloppsanmälningar idag inför hösten och flera spännande anmälningar för vår del gjordes, vi har en hel del roligt att se fram emot efter sommaren.
Slutligen för idag; Kultur-Sverige gör vårt jobb åt oss just nu vilket känns oerhört lovande. Med oss menar jag galoppen (och travet) där de som styr borde jobba stenhårt med idéer och förslag hur vi ska kunna få tillbaka publiken/ägare till banorna. Nu kan vi istället åka snålskjuts på att ett helt gäng artister/skådespelare mfl är i uppror över de otroligt skeva regler som gäller just nu. Att det inte får vara publik på arenor, konserter, idrotter, men däremot kan restauranger, köpcentrum, färjor mm proppa in hur många som helst. 
Efter ett hårt tryck de senaste dagarna där det krävts avgång för kulturministern så utlovades idag ett besked inom ett par veckor hur det blir med begränsningar för publik och vad som kommer att gälla. Det känns som att det är bra chans att det lättas på reglerna även här vilket vore helt logiskt. Dessutom går alla Sveriges kurvor nedåt nu, vilket är ännu ett bra argument. Vi håller verkligen tummarna för ett bra besked inom kort!

Lugn söndag för både hästar och ordinarie personal. Hästarna har som vanligt varit ute i hagar och i walkern och mår utmärkt. Nu är vi redo för en ny arbetsvecka!

Så var vi inne i augusti då, men samtidigt kom sommaren tillbaka med riktigt varmt och skönt väder idag faktiskt. Lördagar är ju bästa dagen i stallet, en mysig helgkänsla helt enkelt. Vi lyxfikade med bubbel, tårta och massa godsaker som skagenröra, tryffelsalami och supergott bröd till. Det var naturligtvis firande av Mr Tooma Globals seger i onsdags, men också helt enkelt att det är lördag och helg nu. Det blir ofta bubbel på lördagar och jag tycker det är helt rätt, man ska ha en extra liten guldkant på tillvaron när det går och det behöver inte vara så himla märkvärdiga saker man gör. 
Dagens träning gick fint och det var blandat mellan lugnare och raskare tempon, hästarna skötte sig bra och såg starka ut. 
Imorgon är det fina lopp på Jägersro, men vi har inte starthästar där. Vårt fokus när det gäller storlopp är Norsk Derby med Timo Nurmos och det rids om tre veckor imorgon. Tills dess hoppas vi också att Norge öppnar upp för alla landskap i Sverige (dvs även Stockholm), det vore ju väldigt roligt om ägarna och kanske några fler vill åka med dit och se tävlingarna.
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Ni som följer med här vet ju att fredagar är lite av mellandagen, dagen när hästarna tränar mestadels lugnare eller kör någon alternativträning. Även idag var det så och sådana här dagar är bra att alternera med för hästarna.
Det var också skönt med en dag utan regn, det var ett tag sedan. Det känns redan nästan som höst, men jag läste idag att värmen ska vara på väg tillbaka igen, så vi får väl se. Imorgon är det ju augusti, hur fort har det gått? Var det inte vår alldeles nyss? Framför allt undrar jag varför inte vintrarna går så här fort, det hade ju varit trevligt om man knappt hann blinka förrän det var slut på kyla och elände.
Imorgon tränar vi som vanligt och så har vi också sparat firandet av onsdagens seger till då, det är alltid trevligast att fira på lördagar. Trevlig helg på er och vi hörs imorgon!

Dagen efter seger har man alltid lite extra energi med sig, det känns så klart roligt och ett kvitto på det jobb vi alla lägger ner. Mr Tooma Globals seger gladde oss mycket och även Kew Bridges tredjeplats efter en tids frånvaro kändes klart positiv.
Samtidigt så är man också fundersam på om någon häst gått dåligt och man inte har någon direkt förklaring till det. Igår underpresterade Chizhou och det fanns liksom ingen som helst anledning till det. Idag verkar allt hur bra som helst med henne och inga svar alls har vi fått än så länge i alla fall.
Så riktigt nöjd är man bara om samtliga hästar har presterat på topp, man vill ju att det ska gå bra för alla så klart.
Gårdagens start och kvalhästar mådde alla bra och verkar ha tagit sina lopp utmärkt. Vi tränade som vanligt idag och arbetsdagen flöt på fint. Extra roligt är att Stureplan nu har kommit så långt i sin träning att han är ute på dirttracken igen. Han sparkade ju i boxen och fick en skada i hoven i slutet av förra sommaren och det har tagit tid. Efter igångsättning med först travpass och sedan lugna canters har träningsmängden ökats mer och mer. Nu har han sedan en tid gått två canterrundor på rakbanan och från denna vecka har vi börjat rida på banan igen. Att vi väntat lite med det beror på att han är stark och vill dra iväg, på rakbanan går det lättare att hålla honom i de tempon vi själva vill. 
Det känns jätteskoj att se honom ute på banan igen, själva symbolvärdet att han är ute där igen och på gång tillbaka är stort.
Idag var det också startanmälan till på onsdag och då har vi tre starthästar; Bright Light i en handicap över 2400 meter med Angelika, Chamori med Fredrik i ett maidenlopp och High Max med Malva i ett amatörlopp, samtliga lopp på gräs.
Imorgon tränar vi vidare!

Seger idag för Mr Tooma Global och Malva! Härlig insats av både häst och ryttare som verkligen levererade båda två. Roligt med vinst, det är ju i vinnarcirkeln man vill vara även om man kan vara jättenöjd också med fina placeringar.
Jag vill tacka alla i teamet som verkligen hjälps åt när det som idag är flera starthästar på rad, en fantastisk laginsats som gör att allt fungerar prickfritt trots ett tight schema.
Se närmare kommentarer om dagens start och kvalhästar under fliken (Starter &) Resultat!

Är nu äntligen hemma och är trött efter en intensiv arbetsdag som trots allt gått väldigt bra. Det blir ett kortare inlägg här idag, men jag har självklart uppdaterat kommentarer om morgondagens starthästar.
Vi har ju imorgon en kvalhäst (med en häst som sällskap) samt fem starthästar i fyra lopp. Loppen ligger på rad efter varandra och vi har nu gjort en bra planering för varje häst med exakta tider för sadling och när de ska gå från stallet till banan, vem som ska göra vad mm. När det är tight med tiden så är det viktigt att ha en ordentlig plan för att vara så förberedd som möjligt. 
Kolla in kommentarerna om morgondagens starthästar under fliken Starter (& Resultat)!

Så börjar en ny vecka med tävlingar på onsdag och träning varje dag naturligtvis. Tobias hade en extra ledig dag idag, så vid ridningen blev det lite andra konstellationer på häst-ryttare. Det fungerade fint och trots ett fullspäckat schema så flöt dagen på utmärkt. Det var hovslagare och en hel del annat som gällde utöver den vanliga träningen och stallarbetet.
God extrahjälp hade vi från Sandra som kom som en härlig överraskning imorse och var och pysslade i stallet hela förmiddagen. Vi blir lika glada varje gång hon dyker upp!
Det var också anmälningar idag till nästa onsdag och då har vi Bright Light, High Max och Chamori anmälda, startlistan ute på torsdag. 
Imorgon kommer förutom det vanliga dagboksinlägget här även kommentarer om onsdagens starthästar, så kolla in här imorgon igen!

Härligt lugn söndag, mycket välbehövligt med en dag för återhämtning. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Så var det lördag och den där mysiga helgkänslan infinner sig. Trevlig dag i stallet och en bra träningsdag för hästarna som blandade raskare tempon med lite lugnare. 
Dagen avslutades som vanligt med en hundpromenad på gräsbanan och vi fick ta oss fram mellan vattensprinklers som vattnade för fullt. Efter en hektisk vecka ska det bli skönt nu med en lugnare söndag och ladda batterierna lite inför kommande vecka.
Höjdpunkten för eftermiddagen var att se Enables andra start för i år och vilket enormt sto hon är! På det sätt hon bara cantrade upp och väntade för att sedan bara dra ifrån, man får ju rysningar. Det var tredje raka segern i det här loppet (King George) och det är lika fantastiskt varje gång att se henne tävla.
Det är drömmen om en sådan häst eller bara ens en litegrann en sådan häst som det går ut på och som man kan jobba för dygnet runt. Varje gång man köper en åring så kan det ju vara den där otroliga stjärnan, den där hästen som är en på miljonen. Det är det som gör den här sporten så otroligt rolig och spännande, alla förhoppningar och drömmar om hur långt man kan nå. 

Fredagar brukar ju vara den där mellandagen när hästarna går lite lugnare och så var det även idag för de flesta i alla fall. Det syns på hästarna att de tycker det går för långsamt, de vill öka på mer. Jag tror det är väldigt nyttigt att de emellanåt får gå mindre raskt än de vill, att de kommer hem och tycker dagens träning var löjligt lätt.
Idag var också en stor dag, Beach Road One (drygt fyra år gammal) lärde sig att dricka ur vattenkoppen! När åringar kommer in i träning så kan vissa dricka ur vattenkopp och andra inte. De som inte kan brukar lära sig ganska fort, någon dag eller kanske max en vecka där man får öva med dem (de har naturligtvis vattenhink under den tiden). Sedan har vi några få som vägrar att lära sig, men det är ändå ganska sällsynt. Glädjen idag när han plötsligt hittade tekniken (om än lite klumpig så här i början) var stor, såå skönt att han nu kan ha en vanlig vattenkopp och sköta sitt eget vatten. 
Det blev en bra och trevlig arbetsdag med en hel del pyssel och fix. Imorgon tränar vi naturligtvis som vanligt, men vill redan nu önska er alla en trevlig helg!

Så var det en vanlig dag igen efter två dagars resande. Lite dagvill är man, igår kändes som söndag och därför idag som måndag. Det känns ganska skönt att den känslan är fel och att en lugn söndag med lite mer återhämtning närmar sig.
Gårdagens starthästar mådde fint och verkar ha tagit sina lopp helt utmärkt. Perfect Girl Ester startar faktiskt igen redan på onsdag och den startlistan kom ut idag. Förutom hon så har vi också High Max, Kew Bridge, Chizhou och Mr Tooma Global till start samt Hällmyrans Zahra i kval. Naturligtvis kom alla i loppen efter varandra förutom kvalet då. Vi behöver planera för träckare i god tid för att få ihop ett bra tidsschema.
Apropå gårdagen så kommer här en ny hotellrecension (jag har ju tidigare skrivit lite om hotellen i Malmö). Vi provade denna gång Clarion Hotell Malmö Live och den gick direkt upp som etta på topplistan (nu ska det sägas att vi inte bor på de finaste och dyraste hotellen utan det här får mera ses som budgettips men ändå god standard). Fräscha rum, fin utsikt över kanalen och bra läge inne i stan. Så kom det avgörande, hur skulle frukosten vara? Den var helt strålande bra med ett enormt utbud. Frukosten är ju den där extra lyxen man vill ha när man bor på hotell, att det finns mycket att välja på. Det här hotellet siktar vi på i första hand framöver vid Malmöresorna.
Från dagens träning kan rapporteras att det var en del canters i bättre tempon och Chizhou och Kew Bridge (som startar i samma lopp på onsdag) gick lite extra raskt och såg mycket starka och bra ut. 
Det var också startboxträning för Snowfoot och Hällmyrans Zahra och idag sprang de av från startboxarna. För Snowfoot var det första gången han gjorde det och i och med att han har startboxtäcke och ska lära sig att hoppa ur det så var det lite extra intressant att se hur han skulle reagera. Han skötte sig helt exemplariskt igen, det är ett otroligt förvandlingsnummer som skett med honom, han är så duktig nu med alla moment.
Imorgon tränar vi vidare!

Nu är vi på väg hem, mycket nöjda med dagen. Båda hästarna blir trea, båda gör bra lopp och båda är kort slagna.
Beach Road One går starkt hela vägen och är två längder från vinst, han gör det bra och speciellt med tanke på att resa inte är någon favorit för honom.
Perfect Girl Ester fungerade äntligen i startboxarna och skötte sig bra, hon ledde till sista lilla biten och är endast en längd från segern. 
Klart vi hade velat vinna idag och vi var inte så långt ifrån, men vi åker hem glada över de fina insatserna som kändes plusbetonade båda två.
En sak till som var bra idag var att våra hästar startade i lopp 1 och lopp 3 vilket betydde att vi faktiskt kom iväg hemåt i ganska hyfsad tid, vi bör vara på Bro Park ca kl 21 redan.
Jag har uppdaterat kommentarer om dagens starthästar och det finns som alltid under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon tränar vi som vanligt!

Nu är vi på Jägersro och för första gången någonsin så var vi framme tidigt, redan kl 15.20 körde vi in genom grindarna. Vi åkte tidigt eftersom Beach Road One är känslig att resa med, just i själva transporten. Resan gick över förväntan och han har rest riktigt bra faktiskt. 
Väl på plats blev det dusch och promenad och så fick de ett eftermiddagsmål medan vi gick en sväng och handlade i köpcentrumet bredvid. Efter lite annat pyssel kunde vi sedan kvällsfodra och det blev ett bra upplägg på hela dagen.
Imorgon lunch är det alltså dags för start och jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser, finns som alltid under fliken Starter (& Resultat) så kolla in där!

Så var det måndag och ny vecka igen. Gårdagens starthästar hade tagit sina lopp utmärkt och mådde fint, skönt! 
Eftersom det var gräslopp igår så var det idag grästräning, så brukar det alltid vara eftersom banan ändå ska återställas under dagen och då är det ju perfekt att träna där innan. Vi hade Snowfoot och Hällmyrans Zahra där och de såg ut att trivas på banan i ett lagom bra tempo tillsammans. I övrigt var det väldigt blandat, några hästar galopperade ute på fältet, några på rakbanan och några på dirttracken samt även ett par trav/dressyrpass reds. 
Det var också anmälningar som gällde idag till nästa tävlingsdag på Bro Park, vi har ganska många anmälda då och på torsdag kommer startlistan.
Förutom alla vanliga bestyr i stallet och med hästarna idag så har vi också förberett packningen inför morgondagens resa. Normalt sett reser vi vid lunch, men imorgon siktar vi på att bege oss av mot Jägersro redan på morgonkvisten. 
Som vanligt kommer rapport under dagen!

Det här var verkligen "stolpe ut-dagen". Alla hästar går bra lopp egentligen, men ingen hade marginalerna med sig.
Chamori- 1,5 längd från segern som trea efter en stark avslutning
Sharp Eye- 2,5 längd från segern och blir ändå oplacerad.
Mr Tooma Global- 2,5 längd från andraplatsen, men kunde inte alls hantera gräset.
Bright Light- Mindre än 1 längd från segern och blir fyra, nos från tredjeplatsen.
Några timmar efter så här så måste man ändå vara nöjd med hästarna, men otroligt frustrerande att vi inte hade lite mer tur med oss idag.
Se närmare kommentarer om dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat!

Trevlig lördag med lite helgkänsla även om det inte blir någon direkt ledighet imorgon när det är tävlingar. 
Vi tränade som vanligt vilket gick fint och väntade med fika tills vi var klara med all ridning för att det inte skulle bli alltför varmt. Det var dock lite behagligare grader idag tack vare en del moln som parkerade sig på himlen emellanåt. 
Inför morgondagen har vi förberett med träns mm som ska användas. Tidsschemat är klart, där har vi alla tider för vem som gör vad och när vilket är oerhört viktigt att ha planerat och klart när man har starthästar i flera lopp på rad.
Nu finns kommentarer om morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Idag vände vi på rutinerna, vi red alla turer först och körde allt stallarbet klart efter träningen var avslutad. Detta pga värmen samt då bromsarna som blir väldigt besvärliga framåt dagen. 
Jag tyckte det fungerade väldigt bra, men så klart är det rent ordningsmässigt trevligare att ha stallet klart och fixat direkt på morgonen, det blev lite rörigare på det här viset. Självklart är det alltid viktigast att det blir bra för hästarna, så arbetet utgår ju alltid från dem. 
Dagens träning var som ofta på fredagar mer åt det lugna hållet. Vi tränade också startboxar med Snowfoot och Hällmyrans Zahra och det gick verkligen strålande. Zahra har alltid varit snäll, så för hennes del var det mest bara bra att repetera. Snow däremot som varit så enormt besvärlig sköter sig numera fantastiskt bra. Han går rakt in (alltid med startboxtäcke), står snällt inlåst och sedan backar vi ut honom och sedan in igen. Idag fick han också för första gången skritta ut framåt, detta för att introducera att det är där han framöver ska gå ut. Nu skrittade han bara lugnt ut med täcket, nästa steg i träningen är att börja öva på att hoppa ut och ur själva täcket.
Jag måste återigen hylla startboxpersonalen och starter Tove som är så otroligt proffsiga, lugna och duktiga, vilken hjälp vi har haft och har av dem! 
Imorgon tränar vi som vanligt samt förbereder oss inför söndagens tävlingar!

Värmen är tillbaka om än i något mer lagom form. Det som är största problemet just nu för hästarna är inte att det är varmt utan de där vidriga bromsarna som i år är gigantiska och ettriga. På morgonen är det rätt okej, men nu idag när graderna och solen steg så blev det ganska besvärligt för hästarna att värja sig. 
När de travar och cantrar så är det helt lugnt, det är just skritta som inte är helt lätt just nu och man får försöka planera med tidiga turer så gott det går samt insektsspray (där är det viktigt att man har en som inte har karens för doping).
Idag var det blandad träning där de flesta höll mellantempon eller lite raskare och några gick raskare. Hästarna skötte träningen fint och de såg bra och starka ut.
Det var också startanmälan idag till Jägersro nästa onsdag och då har vi Beach Road One och Perfect Girl Ester som startar. De kom i lopp 1 respektive lopp 3 vilket gör att vi kan komma hem i hygglig tid eftersom det är lunchtävlingar. 
Beach Road One har nu två andraplatser i sina dirttrackstarter i år och han har tidigare gjort bra lopp på Jägersro, var bl a fyra endast två längder slagen förra året i Malmö Stads Pris (Derby Mile). Dock kan han vara lite svår att resa med (inte att vara på annan plats utan själva transporten) och där har jag lite funderingar och planer för att göra det så bra som möjligt.
Perfect Girl Ester har nu två gånger i rad tappat start och nu har vi en ny och förhoppningsvis fungerade plan i samråd med starter Tove om hur det ska gå till för att hon inte ska bråka i boxarna denna gång.
Detta är ju på onsdag i nästa vecka och först laddar vi så klart för söndagens tävlingar på Bro Park där vi har fyra starthästar.

Lugn onsdag och det har verkligen varit välbehövligt med en återhämtningsdag, det var länge sedan. Nu på söndag är det ju tävlingar på Bro Park igen och nästa onsdag är det Jägersro som gäller för oss igen så det är ett ganska späckat schema med tävlingar just nu.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Igår var vi rätt trötta, resandet sliter en hel del med många timmar i transporten och inte minst för Tobias som kör. Idag var vi tillbaka i vanliga rutiner och det kändes skönt även om det var ganska mycket att göra idag. Träning som vanligt så klart och dessutom en hel del extra på dagens program, det var foderleverans, veterinärkontroll, massage för en del hästar mm. Det gick jättebra trots ett intensivt tempo och det känns alltid skönt att kunna åka hem och vara väldigt nöjd med dagen.
Igår var det startanmälan till på söndag på Bro Park och vi har där fyra startande; Chamori, Sharp Eye, Mr Tooma Global och Bright Light
Dessutom var det igår anmälan till nästa onsdag på Jägersro och där har vi Beach Road One och Perfect Girl Ester, så redan nästa vecka är det dags för ny resa.
Imorgon blir det i alla fall en lugn dag för oss då det är en tävlingsfri onsdag, det är faktiskt inte galopp alls på lunchen imorgon (vet inte alls varför faktiskt) och vi ser fram emot en dag av återhämtning.

Nu är vi hemma igen, vi åkte först imorse. Eftersom tävlingarna slutade ganska sent igår så hade vi planerat sedan innan att stanna kvar och slippa köra hem under natten. 
Imorse fick hästarna frukost medan vi packade och förberedde transporten och vi kom sedan iväg ganska fort och är nu hemma igen.
Hemma har det varit träning som vanligt och imorgon är vi tillbaka igen i normala rutiner.

En väldigt märklig Derbydag utan publik och ägare. Nu har vi ju vant oss vid tomma läktare, men när det var en så här pass stor dag så kändes det så påtagligt och tomt överallt.
För vår del blev dagen ingen framgång, men det är bara att ladda om och sikta framåt mot nya mål, vi kommer igen!
Angående publiken så tycker jag det är hög tid att ansvariga inom Svensk Galopp pratar ihop sig med travet och börjar hitta lösningar för att få tillbaka ägare och publik igen, där ägarna naturligtvis är det klart viktigaste. De lägger ner stora pengar och satsningar på sina hästar och är det bara möjligt så borde man kunna ordna så de får se sina hästar tävla vilket så klart ju är höjdpunkten för en ägare. 
Självklart är det viktigt att det sker utan att äventyra säkerheten, men det finns det alla möjligheter till. 
Det var en sak när det endast var trav och galopp som tävlade och andra sporter var nedstängda, men för att nu sätta saker lite i perspektiv:
Det avråds inte längre från närkontakt i sporter vilket gör att i stort sett alla sporter är i full gång. Vi har en utomhussport med långa avstånd och mycket stora ytor där åskådare (i första hand ägare) skulle kunna vara utan att ta några risker alls. 
Restauranger är öppna överallt, så då borde banorna kunna ha sina restauranger öppna och att det är ett avstängt område med annan ingång, dvs ett område är restaurangområde och ett område är tävlingsområde/arbetsplats. Så fungerar det nu i både Norge och Danmark och borde kunna vara samma här.
Det går också att dela upp områden för publiken så att det är ett begränsat antal på olika delar av området och att helt enkel dela upp allt i mindre sektioner.
Titta på samhället i övrigt, köpcentrum är öppna utan begränsning, gym och simhallar mm, det finns hur många exempel som helst.
Naturligtvis måste ändringar ske i samarbete med myndigheter, men man borde verkligen jobba aktivt för att hitta lösningar och det genast.


Nu är vi i Malmö efter en lång dag, men en mycket smidig resa. Dagen inleddes med träning som vanligt samtidigt som vi var igång med packning och förberedelser inför resan. 
Dhakota och Timo Nurmos fick lunch lite extra tidigt så de skulle hinna äta i lugn och ro innan vi åkte. Vi hade siktet inställt på att komma iväg klockan 12 och det hann vi nästan, det blev något senare men inte mycket.
Resan gick jättebra, det var köer pga vägbyggen i Norrköping men vi hittade en annan väg där och lyckades köra runt köerna. Det kändes minst sagt bra att köra upp precis där vägbygget slutade och trafiken flöt på igen, att bli stående med hästar länge när trafiken knappt rör sig är aldrig roligt (nu är ju köer överhuvudaget inte så skoj heller...).
Väl framme på Jägersro blev det promenad med hästarna som båda rest fantastiskt bra, lugna och oberörda klev de av transporten. Efter fix av boxar, fodring och pyssel kom vi till slut iväg mot hotellet och en sen middag. 
Nu är det uppladdning inför en otroligt spännande dag imorgon även om våra hästar är lite mer outsiderbetonade. 
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och det hittar ni som vanligt under fliken Starter (& Resultat). Det är nu också som utlovat uppdaterat med nya bilder och det finns under fliken Veckans Bilder. 
Heja på oss imorgon!

Idag var dirttracken öppen igen och vi tränade där som vanligt, det var lugnare tempon överlag som gällde idag. 
Imorgon jobbar vi som vanligt på morgonen och vid lunch är det dags att lasta och bege sig iväg mot Malmö, Jägersro för Derbydagen på söndag.
Bara att ha med en starthäst i Svenskt Derby känns ju fantastiskt även om Timo Nurmos nog hade föredragit gräs framför dirttrack. Vi har då även Dhakota i Svenskt Derby Consolation och vi får se hur långt han räcker i konkurrensen.
Uppdatering som vanligt och även kommentarer angående starthästarnas chanser kommer under morgondagen. Jag hade ju utlovat nya bilder idag, men det har verkligen varit fullt upp med förberedelser inför resan så det kommer imorgon istället, det blir många timmar i transporten och gott om tid att pyssla med sådant då.

Så klart hade vi lite extra energi och glädje idag efter gårdagens fina insatser och segrar. Det är ju betydligt lättare att studsa upp på morgonen när det har gått bra dagen innan...
Gårdagens starthästar mådde alla mycket bra, de var ute i walkern och hagen och myste i solen. 
Idag var dirttrackbanan stängd pga större underhållsarbete med underlaget, det är ju jättebra att det hålls efter regelbundet. Förutom att rakbanan som vanligt var öppen så var det också grästräning och vi hade Snowfoot, Double Down och Hällmyrans Zahra ute där och tränade och det gick fint. Övriga hästar tränades då på rakbanan i blandade tempon och även det gick utmärkt.
Vid fikat bjöds vi på Banoffee Pie av Eva som är en av delägarna till High Max. Ett tips är att googla receptet på denna underbara paj/tårta för den är helt magisk god!
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering av Veckans Bilder!

Otroligt härlig dag, jag är enormt tacksam för dagens resultat. Två segrar och två andraplatser i de fyra lopp vi hade hästar i känns minst sagt toppenbra. 
Förra tävlingsdagen (för bara 10 dagar sedan) hade vi en dålig dag med många underprestationer. Vi trodde då att det berodde på att de hästarna inte kunde hantera gräsbanan, men så klart infinner sig en osäkerhetskänsla (som jag skrev om igår). Så mycket härligare idag då när till viss del samma hästar går ut och gör det så här bra, det var ett väldigt skönt besked det.
Grattis till alla ägare till både segrande hästar Mr Tooma Global och High Max, samt tvåorna Beach Road One och Chizhou
Ett stort tack till hela teamet i stallet, alla bidrar stort genom engagemang och hårt arbete. Att vi verkligen är ett team som samarbetar och håller ihop är guld värt!
Läs mer om dagens duktiga hästar i de kommentarer som nu finns under fliken (Starter &) Resultat!

En del raskare träning idag och hästarna såg mycket fina ut när de ökade på. Att stå och se dem komma över upploppet i snabbt tempo är något jag aldrig tröttnar på, tvärtom ger det alltid en känsla av förväntan och förhoppningar.
Morgondagens starthästar tog det lugnare idag som de brukar dagen innan tävling, imorgon har vi ju sex starthästar fördelade på fyra lopp.
Senaste tävlingsdagen hade vi många fina chanser, men även om några hästar gjorde bra lopp så var det många som underpresterade. I de flesta fall berodde detta troligtvis på att gräbanan för dagen inte hade bra fäste, ytlagret släppte. Det var många hästar (inte alls bara några av våra) som hade svårt att hantera det och som inte alls fungerade.
Nu är det för våra hästar endast dirttrack som gäller imorgon och det känns ju bra. Trots det så är det naturligtvis så att en viss osäkerhetskänsla infinner sig när hästarna förra gången inte presterade som vi hade förväntat. Vi får hoppas att det blir framgångar imorgon istället, men så klart hade man varit mer självsäker om vi haft en toppendag förra gången. Man är aldrig kaxigare än sitt senaste resultat, det går fort nedåt och även lika fort uppåt i den här sporten.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Det var ingen riktigt vanlig arbetsdag i stallet idag. Johan Lindberg (banpersonal på Bro Park och tidigare jockey) gifter sig med Matilda i augusti och idag var det dags för svensexa. Därför var Tobias och Fredrik bara i stallet till klockan åtta imorse med fokus på att hinna rida så mycket som möjligt innan de åkte.
Jag var på plats tidigare så att de första turerna som då reds ovanligt tidigt var redo, dvs alla hästar var fodrade och de första hästarna som skulle ridas var ute i walkern.
Övriga jobbade enligt det normala upplägget med mockning och stallsysslor först och därefter ridning och träning av hästar. 
Som ofta på måndagar var det mycket på en gång, bl a var vår hovslagare på plats hela förmiddagen och hade fullt upp. 
Dagen fungerade bra även om det kändes en aning rörigt på morgonen när alla vanliga rutiner var lite upp och ner mot det normala, men det ordnade upp sig vartefter.
Idag var det också anmälningar till söndagen den 19e och då har vi en hel del hästar anmälda. Några av dem startar först nu på onsdag och vi ser hur de presterar där innan vi helt bestämmer något angående den veckan, men vi räknar med start för de flesta.
Idag var det också startanmälan till på söndag som är årets Derbydag. Vi har Dhakota i Derby Consolation och så har vi då Timo Nurmos i Svenskt Derby 2020. Bara att ha en häst med i Derbyt är ju oerhört stort och ärofyllt. 
Min första Derbyhäst var Stureplan som var första häst utanför pengarna. Distansen var i längsta laget och han låg på mycket från start och hamnade för långt fram. Jag kan säga att det ändå var en helt magisk känsla bara att ha med en häst i ledvolten där i Derbyt. Efter det loppet åkte han till Norge och vann Derbymilen som ju var mycket mer hans distans.
Nästa Derbyhäst var Daxios, men han var aldrig anmäld i Svenskt Derby (han köptes för sent för att anmälas) utan det var Norsk Derby som gällde och tyvärr blev han så rejält trängd i sista sväng att han nästan gick omkull och tappade alla möjligheter där. 
Timo Nurmos är alltså vår tredje Derbyhäst och han är med även i Norsk Derby som troligtvis är hans bästa chans med tanke på att det är på gräs.
Att satsa på fina unghästar som kan konkurrera i de största loppen är utan tvekan en inriktning och en målsättning för vårt stall, vi vill vara med i de bästa loppen och sikta högt. Det här är något jag hoppas vi kan utveckla mer och mer på sikt, att satsa stort. Det kräver så klart ägare som är villiga att göra den satsningen och jag är så tacksam för alla ägare vi har just nu och välkomnar samtidigt ännu fler framöver. 

En söndag åt det lugnare hållet med lite pyssel och annat i stallet. Hästarna mår fint och är nu laddade för en maxad vecka med tävlingar både onsdag och söndag!

Inget bra väder, men ändå stor tur med vädret! Vad betyder det? Jo, imorse hällregnade det rejält medan vi inledde med morgonens alla stallrutiner som fodring, utsläpp i walker, mockning mm. Walkern (skrittmaskinen) har ju tak, så där är det alltid okej att ha hästarna även när det spöregnar. Däremot avvaktade vi med att släppa ut dem i hagarna.
Lagom till första turen för dagen red ut så slutade det regna och även om ovädret hängde i luften och liksom hotade så höll det sig borta så länge vi red och vi kunde också börja släppa ut i hagarna.
En stund efter sista turen för dagen kommit in så började det regna igen och precis när vi var klara vid lunch så fullständigt vräkte det ner. Dagen brukar avslutas med en ordentlig promenad med hundarna, men det kändes ju tveksamt med en längre runda. Vi körde upp bilarna till läktaren för att bara ta ut dem en kort liten sväng på gräset. I samma stund som de hoppade ut ur bilen så slutade regnet igen och vi kunde promenera (visserligen i väldigt blött gräs) i uppehåll. Det var en ovanligt bra timing idag alltså!
Det enda planerade som fick ändras var plantering av nya blommor, att stå i ösregn och plantera lockade måttligt. Jag gjorde ändå ett försök att börja, men lade ner det efter en kort stund, det får vänta någon dag.
Själva träningen idag gick fint och den som gick raskast var Chamori som gick en canter och sedan raskt över upploppet och då gick det undan, vilken häst hon är! Det här var en liten övning vi gjorde med henne inför debuten om dryga två veckor. 
I övrigt mycket blandade tempon och hela dagen har varit trevlig och flutit på mycket bra.
I skrivande stund väntar jag på Epsom Derby, dvs det engelska derbyt som rids om en liten stund och som naturligtvis inte får missas. Apropå Derbyn så är det imorgon bara en vecka kvar till Derbyt i Sverige där vi har med Timo Nurmos och det är ju så klart otroligt spännande. På måndag kommer startlistan!
Önskar er alla en trevlig helg!

Det var mest mellantempon som gällde idag för de flesta hästarna. Det var ju många av dem som startade i söndags och dessutom kommer några av dem starta igen kommande onsdag. Så nu håller de igång och joggar i hyfsat tempo, de behöver ingen hårdare träning med så pass kort tid mellan starterna. 
Fredagar är ju oftast något av en lite-lagom-tempo-dag så där. Jag tycker det är viktigt mentalt för hästarna att det är dagar då de kanske vill gå lite mer än de får, att de skrittar av banan och tycker att "det där var ju lite löjlig träning och väldigt enkelt för mig". Det är bra med viss variation.
Dagen flöt på fint och vi jobbar också vidare med våra extraprojekt som just nu är frisering av manar samt storstädning av rummen i servicebyggnaden (där kök, kontor mm finns), vi jobbar med detta litegrann varje dag när tid finns. Gällande manarna så är nu mer än hälften klara och målet är att vi blir klara med alla under nästa vecka.
På hemvägen blev det också en riktig köpsväng för mig, det var vattenspridare till walkern som skulle inhandlas, det var en väldans massa olika saker till stallet och hästarna som behövdes samt ett stopp för att köpa nya blommor till stallet. Penséerna vi planterade tidigt i våras har liksom gjort sitt och det gick fort från fina blommor till väldigt tufsiga, fula och överväxta. De där blomlådorna sitter ju precis vid entrén till vår stallgård och jag tycker det ger ett fint intryck där med snygga blommor och imorgon ska det ordnas till igen.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt och rapport kommer naturligtvis som alltid här!Efter ett par dagar med lite färre turer var vi idag tillbaka till normala rutiner med betydligt mer att rida. De som gick raskast idag var Chizhou och Chamori, i övrigt var det blandade tempon, dvs en del lugnare och en del mellantempon. Hästarna skötte sig utmärkt och såg fina ut.
Vi hade finbesök idag när Sandra kom och hälsade på och var i stallet hela förmiddagen. Efter att ha jobbat hos oss i en väldans massa år sammanlagt så pluggar hon nu till medicinsk sekreterare och jobbar extra som det under sommarlovet. Nu har hon en ledig vecka och passade på att komma till stallet, det var så roligt och trevligt att ha henne här. Hon har lovat att komma tillbaka snart igen och det ser vi fram emot!
Nu finns startlistan ute till onsdagens tävlingar på Bro Park och vi har sex starthästar i fyra lopp då. Se närmare vilka som startar på onsdag under fliken Starter (& Resultat)!

En onsdag utan tävlingar och det tror jag både vi och hästarna behövde, en lugnare dag.
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder och ska nu försöka hålla igång den sidan mer regelbundet. Kolla in under fliken Veckans Bilder för att se dem!
Imorgon är det full fart igen med träningen samt att startlistan kommer ut till nästa onsdag, då är det tävlingar på Bro Park igen och vi har ganska många startande.

Sista dagen i juni redan, oj vad fort det har gått! Nu har vi ju ändå det mesta av sommaren kvar, men tiden flyger ju fram känns det som.
Även idag hade vi en lugnare dag på träningsfronten gällande hur många turer vi red, men däremot var det raskare tempon som gällde för de flesta som tränade idag. Hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt.
Har man tid över finns det alltid extraarbeten som behövs och just nu gäller främst frisering av alla manar och där kom vi en bra bit på väg idag och hann med ganska många. 
Utöver det var det var det en del storstädning som gällde. Ordning och reda är något jag uppskattar enormt och även om vi håller efter det normalt sett så är det skönt att göra en noggrannare variant emellanåt.
Imorgon tänkte jag få till en ny uppdatering av bilder här på sidan. Eftersom vi mest hela tiden uppdaterar på Facebook och Instagram så har det blivit väldigt sällan här istället, men nu är det dags för det igen.

Söndagar är ju vår lediga dag förutom de söndagar då det är tävling. Igår var allt annat än ledigt med en intensiv dag och det kändes idag, jag tror alla var väldigt trötta.
Det är baksidan av att jobba med levande djur, de ska tas om hand på bästa sätt varje dag oavsett om man är trött eller vädret är dåligt eller vad det nu kan vara. Jobbar man på kontor är det lättare att ta en ledig dag eller att skjuta upp jobb till senare vilket inte fungerar här.
Gårdagens starthästar verkade må bra och kändes fina i benen vilket man alltid oroar sig för speciellt när banan varit opassande för dem. För att vara på säkra sidan att de är friska så tog vi in veterinär och kontrollerade några halsar. Det tycker jag är bästa sättet för att se om en häst är frisk, där syns det oftast i så fall. Det såg bra ut, inga röda halsar, slem eller annat vilket var ett väldigt skönt besked. 
Vi hade inte så många turer att rida idag eftersom gårdagens starthästar var lediga från träningen. Dagens höjdpunkt var utan tvekan Snowfoot som startboxtränade med hjälp av startboxpersonalen och vilket fantastiskt jobb de gör med honom! Idag gick han in i den smala startboxen, dvs samma bredd som i tävling. Tidigare har vi övat i den bredare varianten. Det gick hur bra som helst, lugnt och tryggt hela tiden. Såå roligt att se vad bra det här har gått, vilka framsteg snabbt han har gjort med ett väldigt viktigt moment.
Det var anmälningar idag både till Bro Park nästa onsdag då vi har en hel drös med hästar anmälda samt den stora dagen på Jägersro nästa söndag då Svenskt Derby rids. Det blir en spännande nästa vecka!

Verkligen ingen höjdardag för vår del. På förhand hade vi många bra chanser, men även om en del hästar gick godkänt och Bright Light gick jättebra (men hade otur med målfotot) så hade vi hoppats på väldigt mycket mer än det blev.
Jag vill inte bara skylla på banan, men visst var den med största sannolikhet en del av förklaringen. En hel del hästar (och absolut inte bara våra) hade svårt att hantera gräsbanan där ytlagret släppte väldigt mycket. Det här var något som i stort sett alla jockeyerna klagade på under dagen. Jag hoppas att det är något som banansvariga gör en analys på varför det blivit så och förhoppningsvis går det att åtgärda.
Se närmare kommentar om varje häst under fliken (Starter &) Resultat!

Lite lugnare träning idag samt en hel del förberedelser inför morgondagens tävlingar. Alla våra hästar som startar eller kvalar imorgon, dvs nio stycken blev shamponerade och piffade så de ska vara lite extra fina. 
All utrustning skulle förberedas, t ex tränsen de ska ha där varje häst har sin kombination av bett, nosgrimma mm samt om de har t ex blinkers eller sidoludd. När det är så här pass många hästar så är det en hel del att plocka ihop så varje häst har rätt saker förberedda och klara.
Vi har också gjort ett utförligt tidsschema med exakta tider när varje häst ska sadlas, gå till banan mm samt vem som träcker och vilka som sadlar varje häst.
Imorgon är vi ett antal personer som kommer hjälpas åt, men det är ändå ett väldigt tight schema när så många hästar tävlar på rad, så det är viktigt att ha en ordentlig och tydlig plan som alla inblandade har.
Jag har nu som vanligt uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!
Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Igår skrev jag ju att schemaupplägget gick bra, men kunde gått ännu bättre och det fanns en förbättrad plan för idag fredag. Detta med tanke på värmen, att hästarna skulle slippa träna längre fram på dagen när det är för varmt. 
Idag började vi klockan 05.00 och började sadla första turen kl 05.30. Därefter körde vi på och bara red turerna på rad, fikarasten väntade vi med till sista turen var riden. Vi hade fem turer och red 18 hästar och sista turen var inne och duschad kl 9.45. Allt stallarbete fick vänta till efter vi tränat klart.
Jag måste säga att det fungerade jättebra, allt flöt på fint och även om det var varmt sedan morgonen så var träningen avslutad innan det blev olidigt varmt. 
Efter fikarasten tog det övriga arbetet vid, men inne i stallet är det svala grader vilket är jättebra framför allt för hästarna som ju bor där. 
Imorgon tränar vi vidare och förbereder också inför tävlingarna på söndag då vi har åtta starthästar och en kvalhäst, dvs minst sagt fullt upp.
Förutom den vanliga uppdateringen imorgon så kommer då också kommentarer om starthästarnas chanser, så vi hörs här imorgon!Vaaarmt! Synd att klaga och jag vet att jag är kinkig med vädret. Hade jag varit på semester eller varit ledig hade det bara varit underbart, men nu är det inte riktigt så. Man ska jobba och hålla igång och det tar på en när det är så här varmt.
Hästarna påverkar det så klart, vissa mer och vissa mindre. För deras och för ryttarnas skull försöker vi nu rida så tidigt som möjligt så länge som det är så här hett. Idag började vi rida direkt och körde allt stallarbete inklusive mockning efter träningen var klar. 
Det gick bra, men jag tycker det kunde rent schemamässigt gått ännu bättre, att vi hinner få ut dem tidigare ändå. Imorgon har jag en ny och förhoppningsvis bättre plan.
Rapport om detta kommer så klart imorgon!


Lugn dag på träningsfronten och onsdagar då det inte är tävlingar så är det istället extra pyssel och annat arbete med hästarna som står på programmet. Det är sådana här dagar man passar på att hinna med arbeten som får stå tillbaka andra dagar då naturligtvis träningen är i fokus. Som t ex frisering av manar som det är dags för igen och som vi börjat med. 
Värmen hänger kvar och det ser ut att fortsätta ett tag till. Enligt väderprognosen ska graderna ligga närmare 30 denna veckan ut, men i nästa vecka blir det ca tio grader svalare. Jag hoppas att det redan på söndag är mindre varmt, att det svalare vädret anländer lite tidigare. När det är tävlingar är det betydligt trevligare om temperaturen ligger mera lagom.
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Hett som en bastu idag! Vi hade fem turer att rida och det är svårt att hinna träna alla hästar innan värmen blir alltför besvärlig. Vissa hästar klarar det här hur bra som helst och andra påverkas en hel del.
Enligt väderprognosen så verkar den här värmen stanna hela veckan och vi får planera så bra som möjligt för att genomföra träningen i acceptabla grader. 
Dagens träning bestod mest av mellantempon eftersom det var raskare tempon på gräset igår. Den enda som gick snabbare tempo idag var Chizhou som siktar på start om ett par veckor och hon börjar se redo ut nu.
En häst som ska bli spännande att se när hon väl är klar är Perfect Sister, som ju är syster till Perfect Girl Ester. Hon har växt under en tid, men nu börjar man se vilken fin häst hon kommer bli, lik sin syster eller kanske ännu finare? Ester var inte så tidig som tvååring, men kom till start under hösten och något liknande scenario är troligt här med. En häst väl värd att vänta på. 
Apropå tvååringar så kvalar vi vår första tvååring i år på söndag och fina Chamori är något helt extra och vi har så stora förväntningar på henne under det här året (och framåt så klart). Nu är det ju bara ett kval, men det ska ändå bli roligt att se henne i dressen och i ett slags tävlingssammanhang i alla fall. Som en liten försmak helt enkelt.
Imorgon är det lugnare på träningsfronten och lite annat pyssel i stallet som står på programmet.

Lite extra tidig uppstigning idag för att vara lite extra tidigt i stallet eftersom vi skulle hinna undan med alla stallbestyren i god tid innan det var dags för träningen. Idag var det nämligen grästräning kl 7.30-9.30 och vi hade tre turer som skulle ut och träna där. Därför behövde vi hänga på låset när gräset öppnade så vi hann med alla de turerna i rätt tid.
Tidigare har det varit väldigt mycket restriktioner för vilka hästar som tillåtits träna på gräsbanan, men nu är det nya rutiner som gäller. I stort sett alla hästar får träna, men istället får man betala för det. 
Idag fick alla de som ska starta eller kvala på gräs på söndag känna på banan i ganska raska farter. Det var så roligt att se dem komma i friskt tempo över upploppet och inte minst för att de såg så fina ut, det var många plusintryck idag.
Efter de turerna var klara så blev det en fikarast och därefter var det dags för resten av turerna och även det gick utmärkt.
Idag var det då startanmälan till söndag och då har vi en minst sagt fullspäckad dag... Chamori kvalar och startar det gör: Perfect Girl Ester, Dhakota, Beach Road One, Sharp Eye, Bright Light, Mr Tooma Global, A Ragman och High Max. Jag minns inte när vi senast hade så här många startande på en och samma dag, men det ser vi verkligen fram emot.
Slutligen: Ett enormt stort GRATTIS till Angelika som idag tog körkort. I torsdags klarade hon teorin och idag uppkörningen, strålande arbetat!

Efter en intensiv vecka så har dagens lugna söndag känts precis vad som behövdes. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Tobias var välförtjänt ledig idag för att få vila upp sig efter tappert arbete under våra resor. Även Fredrik var lite midsommarledig över helgen, men vi var ändå fullt med folk och tränade precis som vanligt. Dock märktes det att det var helg idag om man kollade in aktiviteten på området, det var nog en del stall som hade det lugnare idag.
Efter raskare träning igår så blev det en aning mer återhållsamt idag och mer åt mellantempon. Hästarna skötte sig bra och såg fina ut, både träningen och arbetsdagen flöt på utmärkt. 
En hel del hästar blev shamponerade, skönt att få en riktig ordentlig tvätt när det är sommar och värme. Man får anpassa arbetet efter hur varmt det blir, de dagar då temperaturen går upp högt så gäller det att prioritera att hinna klart med träningen innan solen gassar alltför mycket. Samma sak med hagarna, det är inte snällt att ha hästar ute framåt lunchtid, men vi vill ju hinna få ut så många som möjligt innan dess. Då får man korta ner hur länge de är ute så sista hästarna kan gå in hyfsat tidigt.
Alla de här rutinerna tycker jag fungerar fint, vi är ett bra team med samma tänk och vi lägger upp arbetet så det blir bra för hästarna.
Imorgon är det lunchtävlingar på Göteborg, men vi har inga hästar där utan vilar upp oss inför kommande vecka istället. Det är träning som vanligt hela veckan och så tävlingar på Bro nästa söndag där vi har en väldans massa starthästar. 
Önskar er en fortsatt trevlig helg!

Inte så att man direkt flög upp imorse, de senaste dagarnas resor har varit minst sagt tuffa och så mycket sömn har det inte blivit. Skönt i alla fall att vi är nöjda med hästarna som tävlat, hade vi rest runt så här och de hade gått dåligt hade det varit rent deprimerande, det är lättare att orka när det går bra.
Vi var extra många som jobbade i stallet idag och det var perfekt att ha den hjälpen så det blev lite färre antal turer att rida och fler som hjälptes åt med stallarbetet. Vi var därför klara redan innan kl 12, att få komma hem tidigare idag kändes välbehövligt och lite midsommarfirande måste ju också hinnas med.
Träningen gick fint och hästarna cantrade på överlag ganska raskt. Eftersom det var varmt idag så var vi igång tidigt med träningen och fikade först efter sista turen var riden så vi slapp träna i alltför stor hetta. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt.
Önskar er alla en jättetrevlig midsommar och på återhörande imorgon!

Nu är vi på väg hem och är troligtvis framme ca kl 01 i natt. Att göra två resor på rad så här sliter enormt och speciellt för Tobias som är huvudsaklig chaufför, en stor eloge till honom för fantastiskt tapper insats!
Vi var framme 03.20 imorse på Övrevoll och efter promenad och installering i boxen med fodring så blev det några få timmars sömn på hotellet. Därefter tillbaka till banan och en liten sväng med Timo Nurmos på gräsbanan där vi fått tillstånd att rida runt för att visa honom banan. 
Därefter hotellfrukost och den var riktigt bra efter omständigheterna. Sedan Corona så är det ju begränsat hur servering kan ske och vissa hotell (läs Scandic Triangeln i Malmö) har då rent usel frukost där knappt något alls finns. Här hade de (Scandic Fornebu) dock gjort ett gott jobb och när jag ändå är igång som recensent så var frukosten och servicen i Malmö på Best Western Hotell Royal förstklassig även om själva hotellet var enkelt. 
Efter frukost blev det några timmars sömn ytterligare vilket var välbehövligt. Därefter tillbaka till banan igen och så lite väntan innan tävlingarna drog igång.
Timo gjorde ett fint lopp och blev femma och endast 3,5 längd slagen av vinnaren. Fredrik gav honom ett perfekt uppbyggligt lopp och ändå en välbehövlig genomkörare inför Svenskt Derby om 3,5 vecka. Han tyckte Timo kändes fin, men att han som väntat blev trött mot slutet och det visste vi på förhand att han behövde det här loppet. 
När han blev snorig (i bihålan) för några veckor sedan blev det ett uppehåll i träningen och han tappade självklart en del där, så det här loppet behövdes.
Vi är jättenöjda med dagens insats även om själva placeringen blev blygsam, men det var inte idag det gällde utan det här loppet hade andra syften. Man ska heller inte glömma att han idag startade i en handicap efter 86 mot äldre hästar med full form, det var inget gratislopp.
Jag har uppdaterat med kommentar angående dagens lopp och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat, så kolla in där.
Imorgon är det då Midsommarafton, men först ska hästarna ut och tränas som vanligt!

Härligt med seger idag! Dhakota tog sin första seger och det var han sannerligen värd efter flera bra lopp med fina placeringar. Jag trodde på förhand att han kunde vara bland de tre, men några hästar stod klart högre än han i handicap och på pappret skulle han inte vinna. Dock är längre distans något som passar honom, han avslutade mycket fort sista biten och har verkligen styrkan. Fredrik red verkligen ett optimalt lopp och de hann precis förbi på linjen, så roligt.
Dagens bästa chans på förhand var Perfect Girl Ester, men efter att ha hoppat runt i startboxarna så missade hon starten och tappade flera längder och segerchanserna, det där kostade för mycket. Trots det var hon inte långt slagen och tog sista pengarna, Fredrik sa att nu känns hon jättebra och redo, det blev bara fel med starten. Vi får ansöka om att gå in sist i boxarna nästa gång.
Efter deras lopp vill vi så klart komma iväg i hyfsad tid. Vi hade förberett allt vi kunde innan så när hästarna var redo och återhämtat sig tillräckligt för att åka hem så körde vi. Det är ju så klart viktigt att hästarna först är helt nere i varv och fått vila lite, så det väntade vi självklart på.
Väl hemma hade vi planen klar för vad som skulle göras och att brygga kaffe var en viktig del i det hela. Vi lastade av och duschade starthästarna, skönt att de fick känna sig fräscha igen efter resan. Därefter packade vi om grejerna samt lämnade schemat till morgondagens träning hemma. Efter en snabb fika (vi har också med oss termos med kaffe i bilen) så gjorde vi klar Timo Nurmos och lastade in och så var vi iväg igen. 
Nu i skrivande stund är vi på god väg mot Övrevoll, musik på i högtalaren och vi är pigga och glada. Så klart hjälpte Dhakotas seger till att ge oss energi, det underlättar enormt när det går bra.
Jag har nu uppdaterat om dagens starthästar samt morgondagens start på Övrevoll. Kolla in under fliken Starter & Resultat och heja på oss imorgon!

Väderprognosen spådde regn i massor idag och hela morgonen sneglade vi uppåt och bara väntade, de mörka molnen låg på himlen och bara bidade sin tid...
Även om det småduggade några minuter här och där så lät regnet vänta på sig och vi hann rida klart för dagen innan himlen öppnade sig. 
Själva träningen gick utmärkt och det var en hel del friskare tempon som gällde idag även om några höll sig i lite lugnare farter.
Efter träningen var klar började Tobias förbereda packningen, men innan vi lastade hann hästarna som skulle resa äta sin lunch i lugn och ro. 
Både Perfect Girl Ester och Dhakota var rena proffsen att lasta, de klev rakt in utan problem. I skrivande stund är vi strax framme på Jägersro och så här långt har de rest mycket bra.
Vi inledde resan i totalt ösregn, det gick knappt att se vägen framför sig och vi fick krypa fram. Vartefter vi kört har vädret förbättrats och här skiner nu solen från en klarblå himmel. 
Idag var det också startanmälan till i övermorgon, dvs torsdag i Norge där Timo Nurmos startar. Mer om hans lopp kommer i morgondagens uppdatering, men idag har jag uppdaterat med kommentarer om morgondagens starthästar. Ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så inleds en ny vecka och vi kommer inte direkt ligga på latsidan. Det blir resa till Jägersro imorgon för tävlingarna onsdag och sedan tillbaka och direkt till Norge för tävlingarna torsdag. 
Vi började dock med en vanlig träningsdag idag, höger varv som vanligt på måndagar. Det var också grästräning vilket det kommer vara de flesta måndagar. Vi hade A Ragman och Chamori där och även om de inte gick något speciellt fort så såg de ändå trevliga ut och verkade gilla gräset.
Snowfoot gjorde en ny träningsrunda i startboxarna med startboxtäcket och med ovärderligt bra hjälp av banpersonalen. Förra gången gick det ju enormt framåt och jag tycker det gick minst lika mycket framåt idag, det känns toppenbra det här. 
Idag var det också anmälningar till Bro Park den 28e och vi har minst sagt många anmälda... I kval har vi Chamori och Hällmyrans Zahra. I lopp har vi anmält Mr Tooma Global, Sharp Eye, Bright Light, Perfect Girl Ester, Beach Road One, High Max, A Ragman och Dhakota. Tror ni vi kommer ha fullt upp eller...?
Imorgon ska det enligt väderprognosen fullständigt hällregna. Vi kommer träna på förmiddagen som vanligt (vi får hoppas att banan inte helt regnar bort...) och sedan vi lunch bege oss mot Malmö.
Imorgon kommer också startlistan till Övrevoll på torsdag vilket blir intressant att se.
Uppdatering kommer förmodligen från transporten när vi är på väg!

Jättetrevlig söndag i stallet! Vi hade ju för ovanlighetens skull inga starthästar, men det var ju fina lopp som man ville se. Egentligen skulle Chamori ha kvalat men hennes papper hann inte komma i tid och därför får det bli nästa tävlingsdag istället. Dock hade hennes ägare redan planerat in att se kvalet på tvn i stallet och fixa lite god mat att äta. Eftersom planeringen redan var gjord så blev det av i alla fall fast kolla in tävlingarna och det blev en toppendag, vi hade hur trevligt som helst och maten var underbart god. 
Imorgon är vi redo för en ny vecka!

Tidigt imorse när vi som bäst höll på med de vanliga morgonrutinerna som att känna på benen och kolla tempen av alla hästar så fick vi besök. Det var vår nya banmästare för gräset Gordon som kom förbi för att tala om att en sprinkler på dirttracken fastnat och orsakat översvämning. Därför var dirttracken stängd för att de skulle kunna jobba med att torka upp banan samt att det inte var säkert att rida där. 
Bra gjort att snabbt åka runt bland stallarna och informera tränarna, på det sättet fick vi veta direkt. Vi brukar annars få sms med information när det är något viktigt, men det dröjde en stund innan det kunde komma ut.
Så då blev det träning på rakbanan istället, inte som planerat men ibland måste man bara anpassa sig efter förutsättningarna.
Eftersom vi idag hade Årsmöte i Svensk Galopps Fullmäktige så var schemat organiserat så jag skulle hinna se så många hästar som möjligt innan dess. 
Träningen flöt på fint och det var blandade tempon som gällde idag. När några hästar återstod var jag tvungen att ansluta till mötet istället.
Mötet var planlagt att vara mellan klockan 10 och klockan 13. Det drog dock väldigt ut på tiden och ett tag kändes det som att vi skulle vara klara först till midnatt typ... Till slut kunde vi bli klara och de viktiga beslut som skulle tas blev tagna efter många mer eller mindre ändlösa diskussioner. Det kan inte vara meningen att ett sådant möte ska ta mer än dubbelt så lång tid som beräknat.
Imorgon hade vi ju bara en kvalhäst, men hon har fått en anings skenben och får vänta till nästa tävlingsdag med kvalet. 
Så det blir alltså en dag utan starthästar imorgon, vi fokuserar istället för vår del på Jägersro på onsdag och Övrevoll på torsdag. Dock kommer jag vara i stallet och se tävlingarna därifrån vilket kan vara trevligt. Hoppas ni har en trevlig helg i det fina vädret!

Idag var som ofta på fredagar en rutinträningsdag, så där lagom tempon för de flesta. För Snowfoot däremot var det ingen vanlig dag även om han brukar träna startboxar ganska många dagar i veckan. Nu har vi jobbat väldigt mycket med honom, stor eloge till Angelika som är den som lagt ner det här jobbet. Han har lärt sig massor, men nu behöver vi hjälp för att komma en bit framåt ytterligare. Det vi kommit fram till är att han med största sannolikhet är en häst som behöver startboxtäcke i lopp.
Ett startboxtäcke är ett tjockt tungt täcke som skyddar hästens sidor, fungerar jättebra för de hästar som blir stressade när det blir trångt på sidorna (som det ju är i startboxar). 
Nuförtiden är rutinen att vi själva kan öva i startboxar mest varje dag om vi vill det, de finns där tillgängliga. Istället för organiserad träning varje torsdag som det var tidigare så bokar man istället hjälp om det behövs. På det sättet kan startboxpersonalen hjälpa till med de hästar som verkligen behöver det, medan de snälla och okomplicerade klarar vi själva. 
Idag hade vi då bokat deras hjälp med Snowfoot och det gick otroligt bra. Lugnt och pedagogiskt fick de på honom täcket och sedan övade han en bra stund, allt var väldigt harmoniskt. Han har en fallenhet för att rusa igenom och därför stängdes framgrindarna och så fick han gå in så mycket han ville och bara ta det lugnt. Han stod till slut ända inne i boxarna och stod kvar utan problem och stress, det var långt över våra förväntningar det.
Det är verkligen tacksamt att få hjälp av sådana proffs, stort tack till starter Tove samt medhjälparna José Lopera och Pawel Gajda som är otroligt duktiga alla tre! Det är guld värt att ha stall på banan och kunna få den här ovärderliga hjälpen när det behövs.
Hela dagen idag flöt på fint och alla hästar skötte sig utmärkt. När förmiddagsarbetet var klart hade vi tränarmöte och det blev ett bra och konstruktivt möte där vi bollade en hel del idéer och åsikter, det verkar som att vi är eniga om det mesta just nu faktiskt vilket känns mycket bra. 
Imorgon är det så klart träning som vanligt, men det är ändå ingen vanlig dag. Det är nämligen årsmöte i Svensk Galopp och eftersom jag sitter med i Fullmäktige deltar jag alltså där och det börjar redan kl 10. Så vi kommer försöka hinna rida de flesta innan dess och mötet sker via dator så jag finns ändå i närheten hela tiden.
På återhörande imorgon och så länge önskar jag er trevlig helg!

Idag var det mestadels bättre tempon som gällde för hästarna. Det var inga snabbjobb full fart, men ändå lite extra raska canters och de skötte sig utmärkt och såg starka och fina ut allihop. 
Idag fick också de hästar som kvalar på söndag chansen att få bekanta sig med gräsbanan innan, så Hällmyrans Zahra fick galoppera runt och känna lite på gräset. Man vill ju inte gärna att kvalet ska vara första gången de beträder banan, så det var bra att vi fick gå ut där idag.
Egentligen var ju planen att även Chamori skulle ha kvalat på söndag, men vi väntade på ett papper från Frankrike och idag kom det äntligen. Så nu är allt klart och inregistrerat och hon kommer att tävla i precis omvänd dress som Timo Nurmos och A Ragman, dvs samma mönster men lila där deras är vit och vit där deras är lila. Det är delvis samma ägare, men absolut inte helt samma. Jag tror att den där dressen kommer bli jättefin!
Det var idag startanmälan till på onsdag på Jägersro då vi har Perfect Girl Ester och Dhakota till start där och jag tycker det ser ut som passande lopp för dem.
Dagen efter har vi ju Timo Nurmos i Norge, men den startlistan kommer väldigt sent, först på tisdag kommer den ut och det ska bli intressant att se hur loppet blir. Det är absolut inget gratislopp för honom utan tvärtom ganska tufft att starta i en handicap mot äldre hästar så här tidigt på året som treåring och med så pass hög handicap som han har (86). Syftet är dock främst att få en start på Övrevolls bana inför Norsk Derby som är hans bästa derbychans samt att få ett lopp i kroppen inför Svenskt Derby som rids den 12 juli.
Det blir ju hans första start sedan andraplatsen i Dubai i februari och det känns otroligt spännande med de här storloppen som vi har framför oss nu under sommaren.

Lugn onsdag och det märker hästarna direkt, det är stor skillnad på en onsdag med tävlingar och en utan. När det är en dag utan så är det många som tar en extra liten tupplur, de slappar lite extra och jag tror det är en viktig återhämtning även mentalt. Lediga dagar emellanåt ska man aldrig underskatta!
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Idag var det en del raskare träning som stod på programmet. De flesta hästar tränade på i goda tempon och några gick lite mer än så. Det var full spänst över mål på samtliga och många plusintryck idag, hästarna ser överlag bra och starka ut.
A Ragman mådde mycket bra efter gårdagens kastration, han var helt obekymrad och verkade knappt ens märka av det. Vi hoppas det fortsätter så här med en smidig läkning utan problem.
Det är verkligen sommar på allvar nu och så pass varmt att hästarna inte ens har täcke på natten på sig. Är det på gränsen så har vi dem ofta utan under dagen men lägger på dem till natten, men i nuläget behövs inte ens det och de trivs nog allra bäst utan täcken när temperaturen tillåter det.
Imorgon onsdag är jag enormt peppad på att se presskonferensen angående Palmemordet på förmiddagen, inleds kl 9.30. Tänk om man nu får en massa svar på en gåta som funnits med Sverige i så många år, det känns ju nästan overkligt. Får ej missas!

Dags att inleda en ny vecka och som ofta på måndagar var det en dag med mycket på programmet. Utöver den vanliga träningen så var vår hovslagare på plats och jobbade hela förmiddagen. Vissa hästar står snällt uppbundna på skoplatsen när de ska skos, men det är också ett antal som någon behöver stå och hålla i under skoningen vilket naturligtvis är tidskrävande. Samtidigt är det viktigt att varje häst känner sig lugna och trygg, så det får helt enkelt ta den tid det tar.
Idag var det också en kastration inbokad. A Ragman var minst sagt allmänt ofokuserad när han debuterade förra veckan och det har märkts tydligt den senaste tiden att han koncentrerar sig mer på andra hästar än vad han själv ska göra. Så idag fick han träna första turen på morgonen och göra den sista träningsrundan som hingst, vid lunch var han valack och nu hoppas vi att läkningen går lika snabbt och smidigt som själva kastrationen gjorde.
Idag var det både startanmälan och anmälningar. Startanmälan gällde nu på söndag och då har vi endast en kvalhäst, det är Hällmyrans Zahra ska kvala. Planen var egentligen att även Chamori skulle kvala, men vi väntar sedan ett bra tag på att ett papper från Frankrike ska anlända innan hon kan inregistreras och därmed vara klar för kval. Nu får det bli nästa tävlingsdag på Bro Park istället eftersom pappret aldrig dök upp idag. 
Anmälan gjorde vi till nästa vecka och då har vi Perfect Girl Ester och Dhakota på Jägersro på onsdagen. På torsdagen har vi Timo Nurmos i Norge för att få ett lopp i kroppen inför Svenskt Derby samt att få testa Övrevolls bana inför det Norska Derbyt som rids i augusti. 
Det blir ett minst sagt intensivt program för oss nästa vecka med resande flera dagar i sträck, men det ska också bli väldigt roligt och spännande med dessa starthästar.

Lugn söndag och vi hade verkligen behov för återhämtning efter en intensiv arbetsvecka. Nu är vi laddade igen och imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Idag Nationaldagen och normalt sett hade vi alltså befunnit oss ute på Gärdet för Nationaldagsgaloppen mest hela dagen. Vilken stark tradition det har blivit, utan den så kändes det inte alls som en speciell helgdag utan som vilken lördag som helst.
Vi var alla ganska utmattade och slitna efter två dagars tvättande, det är betydligt jobbigare än man kanske tror men samtidigt blev resultatet väldigt fint och uppiggande, varje gång man går in i stallet blir man glad för hur rent och fräscht allt ser ut nu.
Så en helt vanlig rutindag som det blev idag kändes enkelt och som en ren befrielse efter två dagars annorlunda upplägg. 
Första turen för dagen reds på rakbanan samt ute på fältet och planen var sedan att övriga turer skulle ridas på dirttracken. Dock hade det regnat betydligt mer än vi förstått och dirttracken var ganska blöt och geggig. Så efter en tur där i lugnare tempo än det egentligen var tänkt så blev resten av dagens turer flyttade till rakbanan som var klart torrare och mer lämpad att cantra i raskare tempo på.
Träningen gick bra och hästarna skötte sig fint överlag, för många av dem var det första gången på länge ute på rakbanan.
Vid fikat blev det tårtor och lite annat för att fira Sharp Eyes seger och övriga framgångar i onsdags. Det blev också sedvanligt lördagsbubbel, det ska vara lite lyx på lördagsfikat tycker jag.
Imorgon är det tävlingar på Jägersro och klart intressantast blir att kolla in Voterlöpning och Derby Trial där många Derbyaktuella hästar kommer dyka upp, de loppen får man inte missa.
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Nu är all tvätt klar! Idag gjorde vi "stostallet" (där alla ston samt några av valackerna bor) och när det var klart var det dags för utestallet. Ska erkänna att det tog emot lite att börja med nästa stall när vi var klara med det första, men det var samtidigt väldigt skönt att få allt klart och slippa ha kvar utestallet till imorgon eller måndag.
Det blev så himla fräscht och fint! Man tycker ändå att det ser ganska okej ut innan tvätt, men så står man med den där varmvattenssprutan och ser hur smutsen bara rinner rätt ner och hur en ren och fin vägg uppenbarar sig.
Idag gick allt mycket smidigare tack vare att maskinen fungerade och var installerad samt att vi hade en bättre tidsplan på förhand. Samtidigt tvättade vi ju även utestallet idag, så vi hade gott om jobb att göra...
Efter avslutat arbete åkte jag och köpte pizza till det sena fikat som kunde räknas som en tidig lunch, vi var värda att fira att allt var klart!
Ett jättestort tack till alla som lagt ner ett otroligt bra och engagerat jobb och slitigt hårt igår och idag, en helt suverän insats av er. Jag är så tacksam över det jobb hela vårt team alltid lägger ner både på hästarna och stallet. För det här är något som så klart är väldigt bra för hästarna, nu har de ett rent och fräscht stall att bo i och det känns verkligen toppenbra.

Idag var det ingen vanlig dag, idag var det tvättdag. En gång om året brukar vi tömma hela stallet och tvätta ordentligt. Det kräver både planering och en rejäl insats från vår sida, det är ganska jobbigt och tröttande faktiskt.
Jag hade hyrt en stor hetvattentvätt som anlände igår. Sedan fanns också en noggrann plan för hur hästarna skulle gå ut eller flyttas. Mest osäkert på förhand var nog hur House in Order (som är hingst och vet om det...) skulle uppföra sig inne i stostallet där han fick flytta in under tiden. Han var hur cool och lugn som helst, stod där och myste liksom. Han är verkligen en häst med en sådan fantastisk personlighet och karaktär!
Efter en extra tid start på morgonen så hästarna fick äta i lugn och ro och samtliga var tempade och kontrollerade (gårdagens starthästar mådde mycket bra och hade tagit sina lopp fint) så var vi redo att släppa ut dem enligt plan klockan sex och börja tömma stallet.
Idag gjordes "hingststallet", dvs den halva där hingstarna samt de flesta valacker bor. Det tog en väldans tid och strul med att få igång maskinen vilket drog ut på tiden, men till slut kom vi igång. Det är ett hårt jobb att stå och tvätta då det blir ett rejält tryck i axlarna och ryggen av maskinen. 
Efter ett toppenjobb av alla så var stallet klart vid 11-tiden och vi kunde ta en fika och vila lite innan resten skulle ordnas.
Samtidigt tränades också hästarna, men eftersom vi hade fem starthästar igår som var lediga idag så var det lite färre än vanligt att rida. 
Imorgon laddar vi för tvätt av stostallet samt utestallet, nu är man mör och trött men det ska bli skönt att få allt klart och fint.

Vilken härlig dag för stallet och vilket bra formbesked vi fick! En seger, en andraplats, en tredjeplats och samtliga fem starthästar tog pengar, vi är så klart supernöjda.
Jag vill tacka alla i stallet som lägger ner ett så bra jobb, både med själva ridningen men också med arbetet i stallet och kring hästarna. Det är hårt arbete och ett stort engagemang av alla som ligger bakom och som är så avgörande både för hästarnas välmående och för resultaten, det betyder jättemycket.
Jag har uppdaterat med utförliga kommentarer om dagens duktiga starthästar och ni hittar det som alltid under fliken (Starter &) Resultat, så kolla in där.

En del raskare träning idag för flera av hästarna medan morgondagens starthästar tog det lugnare. Några att nämna:
Timo Nurmos tillhörde inte dem som gick raskast idag, men hade han själv fått bestämma hade han absolut gjort det. Han skulle egentligen ha provat Övrevolls bana i torsdags, men efter en liten snorighet så lade vi för säkerhets skull om tidsplanen och åker dit om två veckor istället. Därefter blir det Svenskt Derby den 12 juli och sedan det Norska Derbyt den 23 augusti.
De som gick snabbjobb idag var Perfect Girl Ester som gick ensam och det går undan när hon drar på även fast hon alltid går väldigt lätt. Dessutom gick Mr Tooma Global tillsammans med Hällmyrans Zahra som har gått framåt väldigt fort och börjar närma sig kval. Idag ökade de lite från 800 meter och sedan raskt sista 600 och gjorde det mycket bra bägge två. 
Av de som cantrade så var det Chamori, Bright Light och Chizhou som gick i friskast tempo och de såg bra ut allihop, det gjorde för övrigt de som gick lugnare också.
Snowfoot tränar vidare med startboxarna och det går verkligen framåt. Vi har mest övat i den startbox som är bredare och från början tog det lång tid att ens få in honom och sedan rusade han snabbt ut varje gång han gick in. Nu är han väldigt duktig och går fint in och går också oftast lugnt ut (ibland kan han vara lite ofokuserad och pigg...). Nu börjar vi mer att öva i den smalare varianten som alltså är identisk i bredd med tävlingsboxarna. Han går bra in där, men har än så länge väldigt bråttom ut. Det är bara att traggla vidare och lägga ner det jobb som behövs. Angelika har en ängels tålamod med honom och har lagt ner ett fantastiskt jobb.
Imorgon är det då tävlingar på lunchen på Bro Park och vi har fem starthästar. Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat). Heja på oss imorgon!

Så var det måndag och ny vecka, samtidigt som det idag är första dagen i juni och sommar på allvar. I natt stod hästarna utan täcken för första gången i år, det var för hett igår kväll för att lägga på dem helt enkelt. Det var varmt och skönt direkt imorse, så det kändes som helt rätt beslut att skippa täckena.
Vi körde något kortare turer än vanligt i hagarna för att alla skulle hinna ut innan solen gassade på alltför mycket. Det är inte snällt att låta dem vara ute när det blir riktigt varmt som det var idag framåt lunch så det här upplägget fungerade bra.
Måndagar är ju höger varv på dirttracken och det trivs hästarna utmärkt med, idag i mestadels mellantempon eller lite lugnare. Vi hade också några hästar ute på fältet och tränade och även det gick fint. 
Vår hovslagare var på plats och arbetade under förmiddagen, vi har ju fem starthästar på onsdag som skulle kontrolleras eller skos och dessutom flera andra hästar som det var dags att sko, så han hade gott om jobb hela förmiddagen.
Imorgon tränar vi vidare med en del friskare tempon och så förbereder vi oss inför tävlingarna på onsdag då vi har fem starthästar.

De söndagar vi inte tävlar är viktiga återhämtningsdagar och idag var en sådan, en mysig och lugn dag för både hästar och folk.
Sista söndagen i maj är det ju också Elitloppet och oj vad märkligt att se helt tomma läktare! Jag kan tänka mig att för de aktiva som var där kändes det säkert ännu konstigare. 
Bästa hästen vann utan tvekan, Propulsion fick precis inget gratis men klarade det enkelt ändå. Vilken otroligt imponerande och stark häst, både i kropp och psyke. Det blev verkligen en spännande final, bra klass på sport är alltid roligt och intressant.
Nu är vi laddade för en ny vecka med träning samt tävlingar på onsdag!

En härlig lördag med de flesta ingredienser som behövs för en lyckad dag i stallet; fint väder, duktiga hästar som tränade på bra, mysigt fika med bubbel (klart det ska vara extra lyx på helgen!) och en allmän härlig helgkänsla.
Hästarna såg fina ut i friskare tempon och det var också några som var ute och tränade på gräset på fälten. En av de som skulle träna där idag var Shylock, men han blev så vild när han kom ut där att vi fick avbryta av säkerhetsskäl. Han fladdrade runt och gick knappt att styra, men det var ju ändå roligt att han blev så entusiastisk, om än lite väl mycket... Vi testar igen i nästa vecka men då med stabilt sällskap som han kan ha med sig. Tanken är att variera med den träningen någon dag då och då, men nu fick han gå till banan istället när han blev lite väl stojig.
Vi tränade också startboxar med A Ragman inför debuten på onsdag. I kvalet tappade han väldigt mycket från start och det gör ingenting i ett kval, tvärtom lär de sig egentligen mer om de hamnar bakom i sprutet och får ta sig ikapp än om de drar iväg först och knappt ser de andra hästarna. 
När det är dags för lopp däremot så vill man gärna vara säker på att hästen förstår att den ska hoppa ut direkt när grindarna öppnas och det var det vi övade idag. Det gick kanonbra, han skrittade rätt in i startboxar och stod där lugnt. När vi öppnade grindarna hoppade han ut omedelbart och man ser att han lärt sig det här nu.
Efter avslutat arbete med hästarna och stallet blev det som vanligt en promenad runt området och gräsbanan med hundarna i solen. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

En trevlig fredag med lite förkänsla av helgen faktiskt. Det är ju Elitloppet på söndag och även om jag inte är jätteengagerad i trav så är det väldigt roligt med ett så stort lopp, att se de bästa hästarna tävla är alltid spännande och intressant. Normalt sett hade det varit Solvallabesök på söndag, men i år är det inte bara via tvn som gäller utan också att det körs på kvällen. Det kan vara trevligt att duka upp framför tvn på söndag och göra något roligt av det och det börjar ju med galopp i Göteborg även om vi denna gång inte har starthästar.
Detta om helgen (eller söndag rättare sagt), men jag ska ju så klart skriva något om dagens träning:
Några av hästar reds ute på fältet idag och jag tycker verkligen att det är en fantastisk möjlighet att kunna få träna där. Hästarna får öva att gå på gräs, det är en variation i träningen och med enorma ytor att galoppera på. Dessutom är det väldigt nyttigt psykiskt att kunna gå ut och rida i så trevlig miljö, en sorts avkoppling mentalt.
I övrigt ganska mycket rutinträning i lagom tempon och hästarna såg fina ut. Vi har ändrat på framridningsrutinerna sedan en tid tillbaka och det tycker jag fungerar mycket bra. Både för att jag får mer uppsikt över hästarna samt att själva uppvärmningen blir bättre för dem, det känns helt rätt.
Imorgon tränar vi vidare och rapport här kommer precis som vanligt!


Extra tidig uppstigning idag då det var en fullspäckad dag med mycket som skulle hinnas med. Träningen var av det blandade slaget med en del canters i friskare tempon och en del mellantempon. Hästarna skötte sig fint och dagen flöt på utmärkt.
Det var också startanmälan idag till på onsdag och då har vi fem starthästar; 
High Max- tillbaka på 1600 meter igen. Senast var det 1400 och även om han avslutade fort till en andraplats så var distansen i kortaste laget.
Sharp Eye- gjorde ett kanonlopp i årsdebuten över 1600 meter. Nu är det 1200 som han tidigare mest startat över och det funkar även om jag tror att längre är en fördel för honom.
Beach Road One- har inte startat på länge och det är också första starten efter halsoperation. En häst vi har väldigt hög tro på, men han kan behöva ett lopp först innan han börjar visa det.
Dhakota- testar för första gången lång distans och det känns intressant, känslan är att det kan passa utmärkt.
A Ragman- dags för debut för den här fina hästen som är enormt stor och har tagit tid på sig då han växt mycket. Det ska bli roligt att se honom börja tävla nu.

Lugn träningsfri dag för hästarna som haft en mysdag med hage och walker samt lite extra pyssel.
Imorgon tränar vi som vanligt och det är också startanmälan till onsdag på Bro Park där vi har ganska många startande, mer om det imorgon!

Dagens träning gick bra och hästarna tränade på utmärkt. En majoritet av hästarna tränade på i raskt tempo medan några gick lite lugnare. Vi hade också ett par hästar som var ute och cantrade på det fina gräsfältet, en bra variation emellanåt voch en fantastisk möjighet att ha det här gräset att kunna rida på.
Det har varit en intensiv dag med mycket på programmet, vissa dagar är det massor med arbete som är nödvändigt förutom själva träningen. Idag var det bl a en skoning med specialskor som tog ett par timmars anspråk, men det är helt enkelt tid man får ta och planera för.
Egentligen var planen att vi imorgon skulle bege oss till Norge med Timo Nurmos för att testa banan inför Norsk Derby. Planen ligger kvar att starta där, men det får bli om ett par veckor istället eftersom han är lite snorig i ena näsborren. Vi har redan kontrollerat att halsen ser bra ut men vi tar inga risker utan ser till att få bort det här innan det blir start. Svenskt Derby rids den 12 juli och planen är ett lopp innan dess, så i och med att vi har gott om tid så finns det ännu mindre anledning att stressa med start.
Så imorgon blir det en lugn dag istället för en resedag.

Hemma vid midnatt igår och innan jag kunde somna var jag ju tvungen att se Robinson-finalen efter att ha följt hela säsongen. Det var så spännande att även fast jag var trött var jag klarvaken hela programmet och väldigt nöjd med utgången.
Efter några få timmars sömn var det dags att hoppa upp till en ny vecka och en hel del arbete att ta itu med. Gårdagens starthästar mådde fint och kändes bra i benen, de fick en ordentlig dusch efter de varit ute och de verkade nöjda och tog en extra powernap under förmiddagen. Resandet tar ju en del på krafterna och då vill man att de ska få det så lugnt och harmoniskt som möjligt så här dagen efter resa med tävling.
Idag var det mestadels mellantempon som gällde och dessutom en del startboxträning. Snowfoot tränar i stort sett varje dag och gör framsteg hela tiden, den här tiden vi lägger ner är guld värd. Idag var också Chamori och Hällmyrans Zahra där och övade, fast på olika nivå. Chamori är redo för kval och övade på att springa av från boxarna. För Zahra var det första riktiga startboxträning (även om hon övat i startboxattrapperna) och hon fick gå in och stanna ett par gånger, skötte sig hur bra som helst.
Idag var det också en hel del anmälningar och för vår del fokus på nästa onsdag på Bro Park (den 3 juni) då vi har en hel drös med hästar anmälda. Det är ju jätteroligt när fler hästar kommer igång nu vartefter och startar, startlistan är ute på torsdag.

Nu är vi på väg hem igen. Tobias kör och vi har även med oss Fredrik nu på hemvägen. Fredrik var ju tvåa i Pramms Memorial efter en snygg ritt och så klart jättenöjd med det, den fantastiska Duca di Como var inget att göra åt. Vilken otroligt imponerande häst!
Våra hästar fick nöja sig med blygsammare placeringar idag. För Perfect Girl Ester var det helt väntat, hon behövde ett lopp i årsdebuten och kommer gå framåt massor på det här. 
Bright Light hade vi däremot större förhoppningar på, men han gick absolut inte en meter i sprutet. Hans avslutning av loppet var däremot mycket bra, så fort han kom ut ur sprutet tog han in massor. Dock var det för långt fram men räckte i alla fall till pengar denna gång. 
Som vanligt har jag uppdaterat med mer kommentarer och nii hittar det under fliken (Starter &) Resultat. 

I skrivande stund sitter jag i transporten och Tobias kör, vi är snart framme på Jägersro. Så här långt har resan gått fint även om vi minst sagt har kört genom varierande väder. Här i Skåne skiner i alla fall solen och hästarna har rest bra.
Snart dags för avlastning och promenad så de får sträcka på benen ordentligt. 
Vi tränade på förmiddagen och jobbade som vanligt och sedan fick de lunch lite tidigare så de hann äta ordentligt innan vi lastade och åkte.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens chanser, under fliken Starter (& Resultat). Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Vad härligt det varit med vädret både idag och igår, äntligen lite vår och sommarfeeling till och med.
Idag som ofta på fredagar var det för många hästar en alternativdag med variation på träningen. Några fick ett trav/dressyrpass och några cantrade i lugnt tempo. Vi var också ute på fältet och galopperade och man tröttnar ju aldrig på den utsikten över en enormt stor gräsyta, vilken lyx att få träna där!
Vår massör var på plats och jobbade med en del hästar. Vi har kommit in i en rutin med det och det känns jättebra att hålla efter dem regelbundet för att ha dem i bästa möjliga skick.
Imorgon är det träning på förmiddagen och vid lunch beger vi oss mot Malmö med Perfect Girl Ester och Bright Light för tävlingarna söndag. Uppdatering kommer från transporten!

Gårdagens starthästar mådde finfint idag, extra skönt besked med tanke på att Dhakota fick sig en rejäl tackling vid den dramatiska olyckan igår. Stackars Andreas som var den som gick omkull har ådragit sig ett nyckelbensbrott och brutna revben, vi hoppas verkligen han läker och återhämtar sig fort. Eftersom han var skadad i höstas och relativt nyligen var tillbaka så känns det extra oturligt att just han skulle drabbas. 
Dagens träning gick fint och det var några som tränade på raskare medan några andra gick i mer återhållsamma tempon, lite blandade tempon alltså.
Det var ju röd dag idag och även fast vi jobbade som vanligt idag så var det ändå på något sätt något av en helgkänsla. Vi avslutade arbetsdagen med en långpromenad med hundarna på gräsbanan och underlaget där är verkligen i gott skick.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Hemma igen efter dagens tävlingar och även om det inte blev någon seger idag så är vi väldigt nöjda med hästarnas insatser. Ja, Dhakota är inget att säga om annat än att han och Fredrik hade tur som inte stöp i backen när en häst gick omkull, där får de sig en rejäl sidosmäll och flyger rätt ut i banan.
Sharp Eye hade vi noll förväntningar på innan, han skulle bara ha ett fint lopp för att komma igång men var nära att vinna. Det är roligt när man blir glatt överraskad.
High Max gjorde ett en enormt stark avslutning över för kort distans och blev tvåa även denna gång, blir det seger nästa gång kanske?
Se närmare kommentarer om dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat.

Mestadels raskare träning idag även om det också var några som gick lugnare tempon. Hästarna såg fina ut och det är många som är på starkt uppåtgående i form.
Snowfoot var och tränade startboxar vilket vi tragglar på med mest varje dag och han gör stora framsteg snabbt. Förut tränade han där i sällskap, men för att han ska lära sig i lugn och ro och verkligen ta in det här så är det i nuläget bättre att han övar ensam. Annars blir det lätt så att han hakar på bakom annan häst och bara följer med, nu får han ta ansvar själv och det här sättet fungerar bättre för honom. 
Första dagarna ville han inte ens komma nära boxarna, nu går han rätt in utan problem. Han har ofta för bråttom ut dock och det är det vi jobbar med nu, att han ska kunna gå in och stå still lugnt vilket blir bättre för varje dag. Det här tar en del tid och möda, men det är viktigt att lägga ner det arbete som krävs för att han ska bli trygg och lugn med ett väldigt viktigt tävlingsmoment.
Imorgon är det då tävlingar igen på Bro Park och jag har uppdaterat kommentarer om våra tre starthästars chanser, kolla det under fliken Starter (& Resultat).
Som utlovat har jag också uppdaterat med nya bilder och det är verkligen toppfina träningsbilder från i lördags. De finns som alltid att se på Veckans Bilder, så missa inte dem!

Så var det måndag och en ny vecka inleds. Som vanligt på måndagar var det höger varv på dirttracken och hästarna sköter det där hur bra som helst, det är inga problem att träna i "fel varv".
Idag var det startanmälan till Jägersro på söndag som är Prammsdagen och en av årets största tävlingsdagar. Kommer nog kännas väldigt märkligt att en sådan dag kommer ridas utan publik. 
Vi har två starthästar här, Perfect Girl Ester gör årsdebut i en Guldhandicap över 1200 meter och Bright Light startar i Sunday Special över 1730 meter. 
Idag var det också anmälningar till Övrevoll på torsdag i nästa vecka (den 28e) och då ska Timo Nurmos dit för att testa banan inför Norsk Derby. Först är det Svenskt Derby som gäller, men det finns inte tid emellan att starta i Norge så därför tar vi det nu. Det är en stor fördel att ha gjort ett lopp på den banan som är lite speciell med sina svängar och uppförsbacke. Vi har också High Max och Mr Tooma Global anmälda i lopp där, men vi får se om någon av dem hänger med dit eller om de stannar hemma. 
Imorgon kommer förutom den vanliga uppdateringen här även kommentarer om onsdagens starthästar samt även en bilduppdatering, så titta in här imorgon igen!

Skönt med en lugn och ledig söndag, nästa vecka blir det resande till Malmö på helgen istället.
Idag var det ju traditionsenliga tävlingar på Övrevoll på deras nationaldag. Idag för fem år sedan vann vi Listedlopp där med Yajamila, ett lopp jag aldrig glömmer. Vi var tippade sist och känslan när hon drog ifrån på upploppet var helt fantastisk. Vi var så tagna efteråt att det tog en stund innan vi tog beslutet stannade kvar och fira istället för att köra hem direkt. Det är sådana upplevelser man kan jobba hur hårt som helst för, att få vinna de stora loppen.
Imorgon börjar en ny vecka med både träning och tävling på programmet.

Vilken härlig lördag med en sådan där helgkänsla man vill ha. Den började förvisso inte så himla bra vädermässigt, himlen öppnade sig totalt och det fullständigt vräkte ner medan vi tog ut de första hästarna i skrittmaskinen och påbörjade morgonrutinerna i stallet. I det läget tänkte jag att det går knappt att rida om det fortsätter så här. Sedan var det som att någon vred på kranen och vips så slutade det regna helt på bara någon minut.
Dagens turer var blandat, några att nämna:
A Ragman gjorde ett mycket starkt intryck när han gick fortare över upploppet och lade i en högre växel än jag någonsin sett honom göra tidigare. Han har vaknat till på kvalet och utvecklats mycket i träningen den senaste tiden. 
Perfect Girl Ester är anmäld till Jägersro nästa söndag och hon gjorde en raskare träning idag och är på starkt uppåtgående i form. Det är troligt att hon behöver ett lopp i kroppen för att vara helt klar, men vi får se.
Bright Light är även han anmäld till Jägersro och han gjorde ju ett fint lopp i Göteborg i söndags. Just nu ägnar han sig mest åt lugnare jogging och uppmjukande träning, lugn canter i torsdags, igår tömkörning och idag trav och lugn canter på volten på ett mer dressyrmässigt sätt. Han är i bra form nu och då är det lämpligt att ta några dagar och variationsträna.
Timo Nurmos siktar på att göra sitt första lopp sedan Dubai om knappa två veckor och idag blev det ett längre jobb ensam och han ser som vanligt strålande fin ut.
Beach Road One, Shylock och Sharp Eye tränade tillsammans idag sida vid sida i ett gott tempo hela varvet och de såg starka och bra ut hela vägen. Sharp Eye gör årsdebut på onsdag och de andra två startar tävlingsdagen efter som är två veckor senare.
På onsdag startar också Dhakota och High Max. Dhakota gick ganska lugnt idag medan High Max ökade på sista biten över upploppet och såg mycket bra ut.
Perfect Sister tränar mycket tillsammans med nykomlingen Zahra och de passar bra tillsammans just nu, de jobbar upp kondition och styrka hela tiden. Perfect Sister är väldigt lik sin syster Perfect Girl Ester både kroppsmässigt och det coola psyket, de har ett sådant härligt självförtroende och en air av att de vet sitt värde.
Jag nöjer mig med att rapportera dessa idag även om det var många fler fina hästar som var ute och tränade och gjorde det bra. 
Imorgon är det tävlingar på Övrevoll när det är Norges nationaldag "syttende mai" med tradionsenliga galopptävlingar. 

Fredagar är ju oftast lite av en mellandag med träningen och det är också då vi emellanåt gör någon sorts alternativträning med några hästar. Något som är en bra variation och som både kan vara nyttigt och roligt att variera med.
Idag reds en tur ute på fälten och det är verkligen fantastiska ytor som finns där. Tidigare har vi ridit på fältet precis till höger när man kör in vid banan, men i år har vi istället varit bakom ingången till dirttrackbanan, där finns ett fält som känns oändligt stort. Man kan rida flera kilometer rakt fram och det känns som ytorna aldrig tar slut. Underlaget där är också jättefint, så det är en fantastisk möjlighet att kunna träna där.
Hästarna tyckte det var roligt och för de yngre hästarna blir det också en bra träning att få gå på gräs även om man så klart gärna också vill öva dem på den riktiga gräsbanan innan de startar där.
Tömkörning är en annan nyttig variation som vi också jobbade med idag, det är bra att kunna jobba hästarna dressyrmässigt från marken och det bygger upp dem och mjukgör dem väldigt fint.
Imorgon tränar vi som vanligt och det är mera tempon som gäller för en del av hästarna. Önskar er alla en trevlig helg och på återhörande imorgon!

Lite trevligare väder idag även om värmen låter vänta på sig. Det var träning som vanligt och dessutom startboxträning på morgonen. Där hade vi Chamori som behöver någon ytterligare övning innan hon kvalar vilket vi siktar på ganska snart. Hon har tränat startboxar ganska många gånger, men idag var första gången vi stängde framgrindarna. Det blev en väldigt bra och harmonisk träning och hon skötte sig utmärkt. 
I övrigt var det blandat med mestadels mellantempon, men även några som cantrade både lite raskare och något lugnare. 
Idag var det också startanmälan till Bro Park på onsdag och då har vi tre startande; Dhakota på gräset, Sharp Eye gör årsdebut i en Silverhandicap och så har vi High Max i amatörlopp med Malva denna gång. 
Imorgon jobbar vi vidare med träning som vanligt och hoppas också på mera vårvärme till helgen!

Var det någon dag vi inte skulle ha starthästar så kändes idag som en ganska bra dag för det. Snö i mitten av maj, helt galet! Riktigt vidrigt väder faktiskt.
Endast tränare med starthästar har tillgång till tävlingsområdet, så jag fick snällt se tävlingarna på tvn och heja på Angelika som tog två fina andraplatser och var otroligt nära att vinna det första loppet. 
Imorgon är det träning som vanligt samt startanmälan till Bro Park nästa onsdag där vi har en del startande.

En träningsdag med mestadels raskare träning och det var flera som gjorde väldigt starka intryck idag. Att se dem träna på så här fint ger ju en massa förväntningar framöver, vi har mycket spännande att se fram emot under säsongen tror jag. 
Här hade jag kunnat nämna namn, men vill nog smälta intrycken från dagens arbeten och hålla lite på det faktiskt.
Nu något helt annat;
I ett antal veckor nu har vi bett de besökare/ägare som normalt är på plats (speciellt på lördagar) att hålla igen på besöken för att begränsa riskerna för smittan så mycket som möjligt. Nu känner vi att vi kan lätta lite försiktigt på det och att det med vårens ankomst (nåja, det borde ju vara vårvärme nu...) blir betydligt lättare att ha folk på plats och ändå kunna hålla avstånd.
Man kan komma till stallet och se träningen, man kan hälsa på hästarna och fikar man på uteplatsen så finns det gott om plats. Det enda vi behöver begränsa är att vi inte som förr sitter 20 personer och trängs kring bordet när vi fikar. Man kan absolut vara i köket och fika med oss så länge det inte är fler i taget än att vi har gott om plats att hålla på den viktiga säkerheten.
Så från och med nu är alla välkomna igen, men vi kommer så klart vara väldigt noga med att följa de rekommendationer som finns för att hålla alla friska.
Imorgon är det tävlingar på Bro Park (utan publik), men ovanligt nog så har vi inga starthästar. Vi laddar istället för nästa vecka och hejar på Angelika via tvn!

Lite annorlunda dag i och med att det var tävlingar på Klampenborg, Danmark på förmiddagen och där befann sig i stort sett alla jockeys på Bro Park. Så det var en hel del folk som saknades i de olika stallen och hos oss var det då Fredrik vi fick klara oss utan. 
Nu är i alla fall Tobias nästan helt igång med ridningen igen och det känns skönt att han är tillbaka ute i turerna med de andra. 
Dagens träning gick fint i höger varv på dirttracken som det alltid är på måndagar. Banan var ganska välvattnad kan man säga efter massor med regn som kom under natten och det var så kallt på morgonen att till och med vintermössan kom på under några timmar.
Vi hade verkligen mycket att hinna med idag förutom själva träningen, bl a hovslagaren som ofta behöver en hel del assistans. 
Det var också anmälningar idag till både nästa onsdag på Bro Park samt söndagen efter (den 24e) på Jägersro. Vi har en hel del hästar som är aktuella för båda tävlingsdagarna.
Imorgon är det dags för något raskare träning för en del av hästarna!

Nu är vi hemma igen efter en lång resa. Ganska på pricken ett dygn tog det och glamourfaktorn har inte varit skyhög om man säger så... 
Klockan 22 igår kväll träffades vi i stallet och lastade in alla grejer och hästar, vi var iväg redan kl 22.35. Framme i Göteborg ca kl 04.15 och efter promenad och fodring så fick både hästarna och vi vila. Det enda stället som fanns för oss var i själva transporten, men det gick helt okej att sova där ett par timmar.
Lagom till tävlingarna drog igång så gjorde även regnet det och hela dagen har jag drömt om ett varmt bad och en kopp varm choklad (typ allt på temat varmt...) för vi har frusit precis hela dagen. Förutom regn så blåste det också rejält och det var endast ett par plusgrader så det var konstant uselt väder.
Göteborgsbanan med sitt långa fina upplopp har alltid varit perfekt för hästar som ska speeda, det är sällan fronthästarna håller hela vägen. Idag var det dock tvärtom, nästan omöjligt att ta in något på ledarna och var man långt bak i början så var det ganska kört. 
Det här berodde troligtvis på att gräset hade växt så dåligt att det inte kändes helt klart, det var glest och klent och med allt regn så blev det geggigt och det underlaget var väldigt annorlunda mot hur det brukar vara. Nu är det tre veckor tills nästa tävlingsdag på Göteborg och förhoppningsvis hinner det rätta till sig tills dess om det kommer mera sol och värme.
Efter två starthästar som låg bak i fältet från början och inte gick något så hade mina förhoppningar på Bright Light sänkts rejält med tanke på förutsättningarna. Han är ingen fronthäst utan kommer på speed och 1400 meter är i kortaste laget för honom.
När starten gick jagade Fredrik på så mycket han kunde för att hänga på, men det tar alltid lite tid för Bright i loppen att komma igång. Han hamnade i hyfsad anslutning, men inte alls i front och trots det avslutade han jättefint till en tredjeplats. Med tanke på att han hade allt emot sig och ändå var så kort slagen så kändes den här prestationen väldigt stark och den gjorde vår dag helt klart.
På hemvägen fortsatte regnet och en bit hemifrån står plötsligt en älg mitt på vägen framför oss. En eloge till Michael som smidigt lyckades bromsa in utan att tvärbromsa (vilket ju inte är så kul med hästar i bilen). Älgen flyttade sig till vänster, men kom strax tillbaka och travade rakt framför vår bil en bra bit innan den hoppade ut till höger. Den stressen när den plötsligt dök upp var inte rolig, skönt att det gick bra och jag hoppas innerligt att även älgen hittade tillbaka dit han kom från utan någon incident.


Idag var det äntligen dags för Tobias att få rida igen efter en ganska lång väntan sedan han skadade fingret för ett antal veckor sedan. Han fick ta en lugnare tur på Perfect Girl Ester som är en av hans absoluta favoriter och han var väldigt nöjd och glad efteråt. 
Hans hand kändes okej och på måndag blir det fler turer, vilket jag tror han ser fram emot rejält efter många dagars stalljobb medan de andra varit ute och ridit. 
Hela arbetsdagen gick fint och hästarna såg bra ut. Vi förberedde oss också inför resan till Göteborg med att organisera all packning samt piffa hästarna.
I skrivande stund är jag hemma och klockan 22 ikväll ses vi i stallet och lastar in grejer och hästar. Då har de hunnit äta middag i lugn och ro och sedan reser vi under natten och beräknas komma fram vid 5-tiden imorgon bitti. Gott om tid att ge hästarna en promenad, frukost och därefter vila i ett antal timmar innan tävlingarna drar igång.
Jag har uppdaterat kommentarer om morgondagens chanser och ni hittar det som alltid under fliken Starter (& Resultat).

Dagens absoluta höjdpunkt kom under eftermiddagen via ett mail. Äntligen nya regler för tävlande i Norge/Övrevoll! Så här långt har endast lokala ryttare kunnat rida och de enda som släppts in om man ska åka och tävla med häst är chauffören. Dvs det har varit så att har man starthästar får en person köra in dem till banan, men bara uppehålla sig vid transporten och får inte ta hand om hästarna. 
Så då har man varit tvungen att överlåta ansvaret till någon annan där och man har alltså inte kunnat vara med överhuvudtaget från ankomst till hemgång. Känns så där va...? Speciellt om man har en lite mer komplicerad häst att hantera så är det klart tveksamt. Jockeyutbudet har ju inte heller varit av det större slaget sedan de började tävla, till allra största delen har det varit lokala lärlingar och amatörer som ridit samt ett fåtal bra jockeys.
Nu är då detta ändrat så att om man har ett jobb att göra så får man åka in i Norge. Det är fortfarande en del begränsningar, man får åka dit och göra sitt jobb och sedan åka hem igen, men nu kan vi i alla fall åka dit utan problem. Vi har start planerad där om några veckor vilket jag varit minst sagt tveksam till att genomföra med de regler som gällt hittills. Stor lättnad över att det har ordnat sig!
Dagens träning var ofta som på fredagar lite av en rutindag där hästarna tränade i lite lagom mellantempon på ett trevligt sätt.
Imorgon är det alla vanliga rutiner och arbeten på förmiddagen, men också förberedelser inför avresan till Göteborg. Hästarna kommer få äta middag och ta det lugnt under kvällen och vi åker sent imorgon kväll och är framme mycket tidig morgon på söndag.

En glad och positiv känsla när man vaknade imorse, nöjd med gårdagens duktiga starthästar. Det känns väldigt skönt att stallformen är uppåt nu, vi är på gång!
De som startade/kvalade igår mådde utmärkt idag och verkar ha tagit sina lopp/kval hur fint som helst, de var pigga och glada och kändes bra i benen och kroppen.
Dagens träning bestod av blandade tempon och upplägg med några som gick lite raskare. Beach Road One och Timo Nurmos gick ett längre snabbare arbete tillsammans och det är en fröjd att se dem, vilka fina hästar!
Man måste också imponeras av Chamori, två år och ser ut som en äldrehäst när hon tränar. De förväntningar man får när man ser henne träna, det är den känslan man eftersträvar och vill ha, den känslan kan man jobba hur hårt som helst för. Hon ser verkligen ut som en häst långt utöver det vanliga.
Hästarna överlag skötte sig fint idag och det blev en bra arbetsdag. Vi firade naturligtvis gårdagens framgångar med lyxfika, det var både lax med tillbehör och chokladtårta med vispgrädde.
Det var startanmälan idag till på onsdag, men faktiskt så har vi inga starthästar då eftersom vi har så pass många denna vecka i och med att det också är Göteborg på söndag. Däremot veckan efter det har vi många igen. Istället får vi på onsdag heja på Angelika som har tre jättefina ritter på onsdag!

Vilken härlig dag det blev för oss! Efter en väldigt seg april med få startande hästar så blev det helt annorlunda idag med en dubbelseger i amatörloppet där Mr Tooma Global vann lätt och High Max var solkar tvåa. Malva och Daniel red jättefina lopp och det var verkligen härligt att stå och se våra hästar på upploppet långt före övriga fältet.
Dhakota gjorde årsdebut med mersmak som trea efter en starkt spurt över upploppet och vi var supernöjda med det här loppet, han kommer gå framåt massor på det till nästa start om två veckor. 
Se närmare kommentarer om dagens duktiga starthästar och vår kvalhäst A Ragman som skötte sig fint. Ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Blandad träning idag, några hästar tränade på raskt medan några andra tog det lite lugnare och höll mellantempo eller lugnt.
Roligast var dock en helt vanlig travtur, idag reds Stureplan för första gången på länge och det var så härligt att se honom ridas igen. Förra året lyckades han ju sparka i väggen så hårt och oturligt att han fick en spricka i hovbenet i ena bakhoven och den läkningen har tagit tid. Nu är det äntligen dags för igångsättning med ridning och det inleds så klart med travturer som kommer ökas mer och mer i tid innan han börjar cantra igen.
Imorgon är det dags för tävlingar igen på Bro Park och vi har en kvalhäst och tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer om chanserna och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat) så kolla in där!

Så var det ny vecka och en hel del att göra. Måndagar har vi vår hovslagare på plats och det kräver alltid en del planering så det synkar bra mellan ridschemat och vilka som ska skos.
Träningen gick utmärkt, det var lite av en vanlig måndag med mellantempon som gällde och höger varv på dirttracken. Hästarna skötte sig fint. Vi gjorde också en kort repetition med A Ragman i startboxarna inför kvalet på onsdag och det var inga problem alls. Han har övat mycket tidigare, men att friska upp minnet kan ju vara bra.
Idag kom startlistan till Göteborg och alla våra hästar kom med i loppen vilket var glädjande eftersom Bright Light stod en bit ned på listan i populära Sunday Special. Förutom han så startar också Light Treading, Haweswater och Kew Bridge
Med fyra hästar som ska resa till Göteborg håller vi för fullt på att leta efter lastbil som vi kan antingen anlita med chaufför eller hyra själva bilen. Det här behöver vi helst få klart och bokat imorgon och vi jobbar för fullt med det. Har någon tips om lämplig bil så hör gärna av er!
Anmälningslistan kom också idag och då gäller det Bro nästa onsdag. Vi har några anmälda där, men jag vill avvakta onsdagens tävlingar och träningen fram till startanmälan innan vi bestämmer om och vilka som startar. Jag är mest väldigt glad för att Angelika fick några jättefina ritter den dagen, det ser vi fram emot med spänning!
Imorgon kommer kommentarer om onsdagens starthästar!

Lugn och harmonisk söndag för både hästar och folk vilket behövdes inför kommande vecka. Då tävlar vi både onsdag på Bro Park och på söndagen är vi i Göteborg och startlistan dit kommer ut imorgon!

Jag saknar lördagar när det var fullt med ägare i stallet och det var proppfullt i köket på fikarasten. Gemenskapen och den mysiga helgkänslan, vi längtar tills allt blir som vanligt igen.
När det förhoppningsvis snart blir varmare och man kan sitta ute och fika så borde det fungera att folk dyker upp igen, utomhus är ju en helt annan sak och gott om plats att hålla säkerhetsavstånd. Man kan absolut redan nu komma och kolla in träningen, är man t ex i en riskgrupp och vill hålla sig för sig själv så kan man köra sin bil till parkeringen och titta därifrån utan att beblanda sig med andra.
Jag vet att många följer oss via de Händelser vi lägger ut på Instagram och Facebook där de ligger kvar i 24 timmar, vi har fått väldigt mycket positiv feedback på det och det är många som tittar. Dock är det så klart inte alls samma sak som att vara på plats, men i alla fall ett försök att ni ska kunna hänga med litegrann.
Dagens träning gick fint, det var lite raskare tempon för de flesta och hästarna såg starka och bra ut.
Efter avslutat arbete med hästarna och stallet tog vi en promenad runt området med hundarna och ett varv runt hela gräsbanan. Den 20 maj rids de första gräsloppen på Bro Park, dvs om 2,5 vecka och gräsbanan är i mycket fint skick kan jag säga efter dagens inspektion.
Önskar er en trevlig helg och missa inte tävlingarna på Jägersro imorgon lunch/em!

Aktuellt

 • Andelar tvååringar +

  Vi har ännu några andelar kvar i Double Down och Perfect Sister!
  Två jättefina och lovande tvååringar som siktar mot storloppen framöver.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1