Dagbok

Stallets dagbok

Nu är det verkligen vår i luften! Ett par minusgrader på morgonen, men redan efter ett par timmar flödade solen och allt blir ju så mycket mer lättjobbat då, vilken energi man får!
Idag var det blandad träning men inga snabbjobb. Några hästar cantrade på i ganska hyfsade tempon medan andra gick lite lugnare. Vi hade också en större tur som galopperade ute på fältet och de tyckte det var jätteroligt med något nytt, det märktes verkligen. Det var lite mysigt att stå där och se dem komma galopperande tillsammans över ängen.
Idag var det också startboxträning och vi var där med tre hästar. Dhakota fortsatte sin startboxträning och skötte sig helt exemplariskt, idag kunde vi även stänga bakgrindarna samt introducera stängande av framgrindarna. Roligt att se hur cool och duktig han har blivit!
Beach Road One och Bright Light var också där för en kort övning inför deras lopp på onsdag. De startade ju varsin gång förra året och båda vann. Nu har de inte sett startboxar på ett antal månader och därför kan det vara bra att repetera. De fick bara gå in, stå en kort stund och sedan backa ut igen. Bright Light gick in i stort sett direkt. Beach Road One var något motvillig först, men det tog inte så lång tid innan han kom in. För säkerhets skull fick han gå ut och göra om det igen och då gick det bra direkt. Det känns bra att ha låtit dem göra detta inför sina lopp.
Nu kommer ju påskhelg, men vi jobbar som vanligt med träning både fredag och lördag, så på återhörande imorgon!

Banan stängd idag och det var en lugnare dag för stallet efter några dagars intensiv träning och även tävling i söndags. 
Startanmälan idag till nästa onsdag och då har vi fem spännande starthästar, det ser vi fram emot! Se under fliken Starter (& Resultat) vilka hästar som startar och vilka lopp.
Imorgon är det träning som vanligt igen och även startboxträning står på programmet!

Idag var det en del snabbare arbeten på programmet:
Approach med Himalaya-
Approach går framåt för varje träningstillfälle, men han är ingen lättränad typ utan kräver en hel del arbete för att bli riktigt redo och stark. Roligt att se att han förbättrar sig hela tiden och vi siktar på årsdebut inom ett par veckor.
Himalaya har gått framåt massor på sitt lopp och är klart mer på hugget nu. Han siktar på start nästa onsdag, den 24e.
Beach Road One med Stureplan-
Stureplan var inte alls hårt jobbad när han årsdebuterade, nu är det helt andra förutsättningar efter ett lopp i kroppen och han ser toppenfin ut.
Beach Road One fick här en bra genomkörare inför sitt lopp nästa onsdag och kan man gå lätt tillsammans med Stureplan på det här viset så ser det minst sagt bra ut.
Bright Light delvis tillsammans med Space Dragon-
De började i friskt tempo tillsammans, men sedan fick Bright Light öka betydligt mer de sista 600 metrarna vilket han gjorde jättebra. En nyttig övning för honom som även han siktar på start nästa onsdag.
Space Dragon fortsatte i det tempo de gick i innan, han kommer träna raskare senare i veckan istället och har lopp om ett par veckor.
Shylock och Power of Attorney-
Shylock tog sitt lopp hur bra som helst och tränar nu vidare mot nästa lopp, han är på väg uppåt i form.
Power of Attorney är redo för debut ganska snart och går stadigt framåt i träningen hela tiden. Han är en utpräglad stayer som inte alls hittade farten förra året, men efter vintern har han utvecklats mycket. Han kommer behöva några ytterligare jobb innan han är startklar, men är klart på gång nu.
Utöver dessa hästar så gick även Mr Tooma Global och Label Black i friskare tempo tillsammans, vilket blev ett jättebra upplägg för båda hästarna.
Dessutom ett antal hästar som gick något lugnare tempon upp till hyfsat raskt och de såg laddade och fina ut.
Tvååringarna testade en variation i träningen idag, de var ute och galopperade på fältet. Rolig och nyttig träning, både hästar och ryttare såg uppiggade ut när de kom tillbaka. Kul att göra något annat emellanåt och det kommer vi göra fler gånger!
Sammanfattningsvis en mycket bra och positiv träningsdag och det är så roligt att vi har så många fina hästar på gång mot start nu!

Så var det dags för en ny vecka igen. Gårdagens fina insatser av hästarna gav helt klart en extra energi att starta upp veckan, det är ju så mycket lättare när man är glad och nöjd.
Kall morgon med sju minusgrader men när solen kom upp och värmde blev det riktig vårfeeling faktiskt, tänk att det inte ens är särskilt långt till sommaren nu!
Gårdagens start och kvalhästar mådde bra och hade tagit sina lopp bra. När man kommer till stallet dagen efter tävling så är det några saker man kontrollerar lite extra noga med varje starthäst: Ser hästen ut att må bra, ser avspänd och nöjd ut? Är all mat uppäten? Hur känns benen, är de kalla och fina utan några svullnader? Därefter tittar man på hur hästen rör sig när den går ut, att den inte är stel eller dålig på något sätt.
Allt såg jättebra ut för samtliga hästar som tävlade igår, vilket så klart alltid är ett väldigt skönt besked.
Som vanligt på måndagar så var det något av en rutinträningsdag med mestadels mellantempon. Hästarna skötte sig utmärkt och såg fina ut.
Arbetsdagen flöt på bra med det vanliga inslaget på måndagar av hovslagare på plats och lite annat. 
Idag var det anmälningar till nästa tävlingsdag som är nästa onsdag, den 24e april. Då har vi 5-6 starthästar och start för några av våra fina treåringar,  både Beach Road One, Bright Light och Australian Open är alla anmälda. Dessutom ytterligare några hästar som redan årsdebuterat och fått lopp i kroppen, så det ser ut som en spännande tävlingsdag.
Imorgon är det lite raskare träning på programmet!

Fina insatser idag med två bra andraplatser och en tredje. Klart man vill vinna, men jag är ändå jättenöjd med hästarna. Dessutom ett imponerande kval av High Max, nu ser vi verkligen fram emot debuten inom kort.
Våra hästar har behövt lopp för att komma igång, men också lite mer träning innan de varit redo och det har märkts hur snabbt framåt de har gått den senaste tiden. Ser man då till tävlingsresultaten så är det samma sak, nu börjar de som kommer ut vara klart mer förberedda, varje dags träning sätter fram dem.
Vi körde aldrig för fullt i tempon på rakbanan vilket har gjort att vi legat lite efter nu i början, men vi kommer starkt nu mer och mer för varje gång.
Se närmare kommentarer om hästarnas insatser under fliken (Starter &) Resultat!

Trevlig lördag med sol och en hel del ägare på plats samt raskare träning.
Många ryttare på plats idag, så det blev färre turer men istället många hästar i varje tur. Det passade mig bra eftersom vi också hade Fullmäktigemöte under förmiddagen och framåt. Där skippade jag föreläsningarna som var först och anslöt till själva stämman, på det sättet hann alla hästar träna klart innan jag åkte. Hästarna är alltid prio ett, så det kändes skönt att det här gick att kombinera.
Träningen gick jättebra, det var många som gick i snabbare tempon och det gjorde de utmärkt. I tre veckor har nu dirttracken varit öppen och hästarna går fortfarande starkt framåt och förbättrar sig fort.
Därefter var det då dags för stämma som avhölls i Aronsborg i Bålsta och det blev en mindre cirkus under delar av mötet. Jag avstår från någon längre rapport här, men mötet visade tydligt hur läget är mellan de olika sällskapen. Jag tror det kommer bli bra till slut, nu finns det flera konkreta planer på förändring som kommer sättas igång.
Imorgon är det dags för tävlingar igen på Bro Park och jag har som vanligt uppdaterat (under fliken Starter & Resultat) med kommentarer om våra starthästar.
Vi hoppas på en bra dag imorgon!


Minus åtta grader imorse, minus åtta! Hallå våren, kom genast tillbaka!
Enda ljuspunkten på morgonen var att himlen var blå och solen var uppe tidigt, så man förstod ju att graderna skulle stiga ganska snabbt vilket de gjorde också.
Lite av en mellandag träningsmässigt, det var ingen som gick jättefort utan de höll sig i mellantempon eller lugnare.
Igår var det ju en del raskare träning och så även imorgon, så idag var det då något lugnare för hästarna vilket gick fint.
Det blev en bra arbetsdag trots morgonkylan, allt flöt på utmärkt.
Jag utlovade ju igår nya bilder och nu finns de klara och uppe här på sidan. Det är Wolframs fantastiskt fina bilder från både träning och tävling, så missa inte dem. Kolla in under fliken Veckans Bilder!

Resten av denna vecka öppnar dirttrackbanan först klockan åtta. Det beror på att det är minusgrader på nätterna för tillfället, så banan behöver preparering innan den är redo för träning varje morgon. Så idag fick vi då vänta med första turen tills dess och därefter var det ett fullspäckat schema med en del raskare träning de första turerna. Det gick jättebra, hästarna såg spänstiga och starka ut.
Klockan tio var det dags för startboxträning och då hade vi hästar som skulle dit också. High Max kvalar på söndag och han har tränat på att hoppa ut ur startboxarna tidigare. Förra veckan gjorde han det för första gången på länge och då var han lite långsam, så idag behövdes en repetition. Han var betydligt raskare ut nu och skötte sig mycket bra och fokuserat.
Vi var också där med Dhakota för första gången och han var hur proffsig som helst. Han skrittade in utan ledare och stod lugnt och fint, hur säker som helst. Det är verkligen roligt att se hur han har förändrats sedan kastrationen. Innan var han mer vild än tam, men nu är han lugn och samlad på ett helt annat sätt och han fungerar i träningen som han inte alls gjorde tidigare.
Även A Ragman och den odöpta franska var i startboxarna igen, de var ju där för första gången förra veckan. De var minst lika duktiga idag och kom långt i sin startboxträning. Först skrittade de igenom ett par gånger innan de sedan gick in samtidigt och stod kvar därinne. Därefter stängdes bakgrindarna och de fick prova att backa ett par steg för att känna att det var stopp bakåt och de tog allt med lugn. Slutligen testade vi att stänga och öppna framgrindarna framför dem utan att låsa, en första introduktion och det gick bra det med. Jag vet ju vilken påverkan problem med startboxar har på en häst, hur mycket det kan förstöra och ta deras energi. Så det känns oerhört tacksamt att de här unghästarna verkar ta det med ro och sköter sig så bra.
Eye for an Eye fick inte träna boxar idag, just nu är hon inne i en växtperiod och får ta det lite lugnare. Det är viktigt att ge hästen tid när den behöver det så den växer och utvecklas som den ska.
Imorgon tänkte jag köra en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Lugnare onsdag där de flesta hästarna hade en ledig dag från träningen och för övriga var det endast ridning på området. 
Då passar man så klart på att hinna med lite extra pyssel, sånt som vi inte alltid hinner annars. Idag blev det frisering av manar och även en del storstädning.
Imorgon är det träning som vanligt samt startboxträning!

Hemma efter en väldigt lång dag! Först var det så klart arbete som vanligt under förmiddagen och idag en hel del raskare träning.
Approach och House in Order tillsammans.
Haweswater med High Max.
Beach Road One och Bright Light ihop.
Space Dragon ihop med Power of Attorney.
Daxios tränade ensam och det gjorde också Stureplan.
Alla dessa gick i extra raska tempon och det såg bra ut, de gjorde det med full spänst hela vägen.
Övriga hästar som reds höll sig i mellantempon eller lugnare. Jag måste nämna hur fina tvååringarna ser ut, de sköter sig verkligen galant och gör snabba framsteg nu när de börjat träna på dirttracken. Det märks vilken skillnad det är att komma ut på en riktig tävlingsbana och träna dem. Även om rakbanan duger bra för uppträningen så ger det så enormt mycket mer på en stor bana med doserade kurvor, gjord för fart på ett helt annat sätt.
Vi har bara tränat i drygt två veckor på dirttracken och framstegen för alla och då speciellt tvååringarna är enormt stor.
Efter förmiddagsarbetet var klart så blev det en hundpromenad, men det var ju inte direkt något mysväder att vara ute och gå i, var är våren liksom? Jag började ju ladda för vår redan i februari och då var det ju inte så konstigt att det blev kallt igen, men nu är vi en bra bit in i april!
Eftermiddagen och kvällen ägnades åt först arbete i stallet med kvällsfodring och allt annat vi gör på eftermiddagarna (tar ut hästar, fixar hönät, mockar av boxarna mm mm) och därefter Fullmäktigemöte vilket tog några timmar. Väl hemma igen och jag har nu varit igång i 17 timmar, det är tur att inte alla dagar är så här långa!
Är i alla fall nöjd med dagen och hästarna!

Vad mycket en seger gör, vad glad man blir! Alla vi i stallet jobbar hårt och lägger ner ett engagemang som innebär att man spenderar mer tid med hästarna än sin egen familj. Det är inte bara ett jobb utan så mycket mer. 
Så när man får känna den här glädjen av en seger så ger det en så mycket energi och boost att bara jobba ännu hårdare.
Idag firade vi Perfect Girl Esters fina seger med tårta till fikat, man ska alltid fira när det finns tillfälle, det är viktigt tycker jag.
Alla starthästar mådde bra och verkar ha tagit sina lopp bra. Light Treading efteranmälde jag till och med till nästa söndag när ett passande lopp för henne öppnades. Det var alltså startanmälan idag till på söndag och då har vi High Max som ska kvala och förutom Light Treading så startar också House in Order, Haweswater och Daxios
Idag var det något lugnare träning och imorgon blir det en hel del raskare tempon!

Så härligt med första segern för i år! Fina Perfect Girl Ester infriade förväntningarna med råge och vann enkelt! 
Våra hästar har- som jag varit väldigt tydlig med- inte varit så väldigt vässade inför de här första tävlingsdagarna och de flesta har behövt ett lopp i kroppen för att komma igång. Därför kändes det lite extra bra att få en seger idag och speciellt på ett så fint sätt.
Se närmare kommentarer om hästarnas insatser idag under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon jobbar vi vidare!

En kylig morgon som övergick till sol och värme först framåt eftermiddagen. Det blev ändå (trots kylan) en trevlig förmiddag med många ägare på plats och en del raskare träning.
Morgonen inleddes med snabbare arbete för Daxios och Approach som gjorde ett bra upplägg tillsammmans och jag var jättenöjd med bägge hästarna. Daxios startar nästa söndag, den 14e medan Approach har sitt första lopp den 24e.
Andra hästar som ökade på under dagen var Label Black, Power of Attorney och High Max som arbetade ihop i ett extra raskt tempo som ökades lite ytterligare över upploppet vilket de gjorde bra allihop.
Även House in Order och Beach Road One tränade på extra friskt men väl i hand och de är på gång mot årsdebut, House in Order redan nästa söndag.
Utöver dessa så gick de flesta snäppet under i tempo, men ganska snabbt ändå och det såg bra ut.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen, första söndagen med lopp och söndagar kommer vara s k Premium Days som kommer lyftas mest. Vi hade fem starthästar, men Space Dragon får vänta ett par veckor till innan start så det blir fyra som startar. Jag har som vanligt uppdaterat med kommentar angående deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).

Morgonen började lite annorlunda. Precis när jag kör in på stallområdet så börjar min mobil tjuta med någon konstig larmsignal jag inte alls känner igen. Så kommer det upp på displayen i bilen "ringer 112" och då försöker jag lite desperat lägga på, men icke... När de svarar förklarar jag raskt att det var en felringning och vi lägger på. Då kommer direkt nästa moment "kontaktar alla dina nödkontakter" och inte heller här kunde jag stoppa något. 
Det tog inte många sekunder innan en av mina tre kontakter, min syster, ringer och undrar vad som händer. Hon fick ett meddelande att jag ringt 112 och var i nöd samt fick en karta med var jag befann mig.
Trots lite av ett kaos (förmodligen orsakat av att mobilen legat emot något i bilen), så måste jag ändå säga att det här fungerade ju väldigt bra och tydligt! Så en uppmaning är att gå in och se till att man alltid har gärna flera personer listade som sina nödkontakter. På Iphone görs det i den app som har ett hjärta som symbol, jag tror den ligger inlagd från början i alla telefoner.
Resten av dagen var lite mindre dramatisk och mera av en rutindag. Idag var det lugnare tempon som gällde och imorgon blir det raskare igen.
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder igen, träningsbilder och även ett par bilder från tävlingarna i onsdags. Ni hittar alla superfina bilder under fliken Veckans Bilder!

Morgonen började precis som vanligt med att gå runt och kolla alla hästars temp och ben. Gårdagens starthästar var helt klara och fina i benen, det är ett mycket härligt besked att få dagen efter tävling.
Idag var det raskare träning på programmet och alla hästar såg spänstiga och fina ut. Det är bara två veckor imorgon sedan dirttracken öppnade för i år och sedan dess har träningen gått snabbt framåt. Man får ha i åtanke att det varit ganska kort om tid och det märks att hästarna utvecklas mycket på i stort sett varenda träningspass.
Idag var det också årets första startboxträning i ordinarie startboxar som används vid tävling. High Max fick göra en repetition inför ett snart kommande kval. Han gick in jättefint och stod lugnt. Hoppade sedan av godkänt, men lite raskare får han gärna bli och det brukar hästarna lära sig ganska fort av sig själva.
Vi var också där med tvååringarna Eye for an Eye, A Ragman och den odöpta franska. Tanken innan var att det skulle vara en lätt introduktion, men alla uppförde sig helt lysande och gick in två gånger var på ett lugnt och fint sätt. Ibland kan hästar vara jättesvåra och ta tid på sig, så det här var väldigt lovande och positivt. 
Dhakota var inte där idag, men med honom siktar vi på detta nästa vecka istället och nu är det startboxträning varje torsdag framöver.
Imorgon är det dags för en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Ja, då var vi igång igen med tävlingar! Så länge sedan och vad roligt att allt drar igång nu igen, det har vi längtat efter länge.
Dagens starthästar behövde verkligen sina lopp av olika anledningar. Debuterande Australian Open var duktig som tvåa, men han kommer visa mycket mer än så här framöver när han lär sig allt. 
Under fliken (Starter &) Resultat har jag uppdaterat med kommentar angående dagens insatser.
Imorgon tränar vi vidare och redan på söndag är det dags för nästa tävlingsdag!

Idag var det till stor del raskare träning på programmet och hästarna tränade på mycket fint. Det är verkligen roligt att se hur starka och bra de ser ut, det är många som är snabbt på väg uppåt i form nu och på gång.
Imorgon är det ett första upp till bevis då tävlingssäsongen äntligen drar igång! Vi har tre starthästar och de är inte supervässade någon av dem och det får ses som ett första lopp för att komma igång. Sedan är det fråga om hur hårt konkurrenterna är tränade och hur långt det räcker för våra hästar. Vi hoppas så klart mycket på en bra inledning på säsongen!
Se närmare kommentarer om hästarnas chanser under fliken Starter ( & Resultat). 
Hoppas vi ses på Bro Park imorgon!

Så var det april då, vad fort tiden går nu! Idag var allt som vanligt igen, roligt att få se hästarna träna och de såg fina ut allihop.
Känns ganska bra att vara tillbaka och det är mycket som jag behöver hinna med nu de närmaste dagarna för att "hinna ikapp" med det som fått vänta under de dagar vi var i Dubai.
Just nu sitter jag i vårt kök i stallet och jobbar lite här vid datorn, det är strax dags för Fullmäktigemöte i Stockholms Galoppsällskap och senare ikväll är det även årsmöte.
Idag var det både startanmälan till söndag där vi har fem hästar och anmälningar till näst söndag, den 14e där vi också hade ett antal. Vi har många hästar på gång nu och det blir en spännande vecka och månad!

Uppstigning tidigt imorse, packning av väska och så ut till flygplatsen. Det är egentligen ganska overkligt att man hoppar in i ett flygplan och sitter där i sex timmar och sedan är man plötsligt på en helt annan plats på jorden. 
Resan hem gick bra och det är alltid så roligt att komma hem till hundarna som blir helt överlyckliga!
Nu är man tillbaka i verkligheten igen efter en jättehärlig resa och imorgon är det träning som vanligt igen.

Vilken rolig och härlig kväll! Har man möjlighet så rekommenderar jag varmt att åka och se Dubai World Cup, hela arrangemanget är fantastiskt och har det mesta.
Inte minst hästar i världsklass och idag såg vi en häst utöver det vanliga. Normalt sett är det just själva huvudloppet som är det mest intressanta och visst var det ett otroligt spännande upplopp när Thunder Snow precis på linjen hann ifatt och vann för andra året i rad.
Dock var det japanska superstoet Almond Eye i Dubai Turf som var den mest imponerande idag. I ledvolten såg hon lugn och snäll ut, hon såg nästan lite osäker ut och inte särskilt kaxig alls. När hon sedan klev ut på banan och cantrade till start, ja då såg man direkt att detta var något helt extra. Smidig och atletisk med en aktion som bara flöt ovanpå, såå himla fin!
I loppet såg hon ju inte alls ut som en vinnare i början, men vilken spurt hon satte in och gjorde det så lätt. Jag är verkligen glad för att ha fått se henne i verkligheten här.
I övrigt så träffade vi på lite skandinavier, bl a Oliver Wilson och Elione Chaves som båda varit här hela vintern. En av Olivers passhästar var Old Persian som vann Dubai Sheema Classic och som han hejade och skrek över upploppet! 
Hela kvällen var strålande trevlig på alla sätt och imorgon bitti åker vi hem väldigt nöjda och glada. Hela den här resan har varit suveränt bra (om än lite kort kanske) och jag kommer hem laddad och taggad.
På hemmaplan rapporteras allt bra, några raskare canters idag men de som tränade på igår gick lite lugnare idag.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var det raskare träning på programmet på hemmaplan. Inte för alla hästar, men för många av dem. Enligt alla rapporter så gick det utmärkt och ryttarna var allihop nöjda med hästarna.
Angående de som startar på onsdag så får man ha i åtanke att de kanske behöver ett lopp för att komma igång, men de såg alla bra ut idag i en extra rask canter.
Även de som är anmälda till nästa söndag är bra på gång och det känns som en god chans att de är startklara tills dess.
Samtliga hästar har ju fått en mycket bra grundträning på rakbanan de senaste månaderna där vi också ökat på tempot mot slutet av vintern. Dock var det först när dirttracken öppnade som vi kunde ta upp träningen ytterligare ett snäpp, så tiden till de första tävlingsdagarna har varit lite knapp. 
Här i Dubai var det äntligen sol idag, skönt med lite bra väder. Det blev för första gången sedan vi kom hit en sovmorgon och en lugnare dag med lite sol och bad, skönt att ta det lugnt efter två maxade dagar. Det som är lite extra roligt denna gång är att min syster Lotta är här för första gången och det är skoj att visa henne staden och allt man bör hinna se.
Vill avsluta dagens inlägg med en stor eloge till Tobias som ansvarar för stallet hemma och även till övriga personalen med Amanda och Maria E i spetsen. De lägger ner ett stort jobb och ser till att allt flyter på, har koll på allt och rapporterar. Även om jag inte är på plats i stallet så märks det tydligt att de gör ett fantastiskt jobb på hemmaplan. Känns skönt att ha ett så bra och duktigt team med ett engagemang utöver det vanliga!

 

Tidig uppstigning imorse och så begav vi oss ut till Meydan för att kolla runt och titta på morgonträningen. Återigen var det regn, men vi åkte ut i alla fall. Normalt sett är det fullsmockat med folk som bevakar hästarnas träning och intervjuar tränare och jockeys. Nu var antalet personer på plats kraftigt decimerat, vädret gjorde att den där trevliga känslan att stå där och titta försvann. Vi stod där en stund i regnet, men sedan förflyttade vi oss inomhus och kunde även titta lite på hästarna uppifrån den gigantiska läktaren.
Banan arrangerar alltid Breakfast with the stars torsdag morgon som brukar vara något helt extra. Då dukas det upp en massa bord ute med frukost och det står kockar precis överallt och lagar allt möjligt man kan tänka sig. Samtidigt intervjuas jockeys, tränare och andra intressanta personer. Det är en jättetrevlig stämning med folk som minglar och med lite roliga uppträdanden runtomkring, t ex jonglerare.
Men hur bra man än gör ett sådant här arrangemang så rår man ju inte på vädret och alla fina bord stod där övergivna ute i regnet. Snabbt hade arrangören flyttat in allt detta inomhus och det är gott om plats och möjligheter inne också. Det blir dock inte alls samma stämning och upplägg som vanligt, så det var ju väldigt tråkigt för dem när de satsar så mycket på det här.
Vädret förbättrade sig i alla fall under dagen och vi hann med att kolla in och handla lite i de gamla delarna av stan, där alla marknader finns. Imorgon hoppas jag på lite sol också!
På hemmaplan gick träningen fint enligt rapporter, idag var det mellantempon för de flesta även om några hästar cantrade på i snabbare tempon. Imorgon är det raskare träning inplanerat.
Årets första startanmälan var det idag. Vi startanmälde de tre hästar som var anmälda: Himalaya, Stureplan och Australian Open. De har alla sett fina ut i träningen och även om de inte är i toppform (vilket vore märkligt innan ens säsongen har börjat) så bör de vara klara för ett första lopp för året. Dock vill vi så klart se att de jobbar tillräckligt bra imorgon, att de verkar redo. Rapport kommer naturligtvis som vanligt under morgondagen!

Nu är jag på plats i Dubai! Flyget avgick igår kväll och när vi kom fram var det tidig morgon eftersom tiden här ligger tre timmar för Sveriges. 
Vi åkte ut till hotellet och därefter var planen att åka till banan och kolla runt, men då regnade det rejält. Lite av en överraskning faktiskt, vädret brukar i stort sett alltid vara bra i Dubai vid den här årstiden. 
Vi avvaktade med banbesök idag, men imorgon ska vi definitivt upp tidigt för att kolla morgonträningen och eventet Breakfast with the Stars. Rapport om detta kommer imorgon!
På hemmaplan var det en lugnare dag, men några hästar reds på området. Imorgon är det träning på dirttracken igen för samtliga.
Jag utlovade ju nya bilder och nu är de klara. Superfina bilder och roligt med bilder från tävlingsbanan för första gången på länge! Kolla in dem som vanligt under fliken Veckans Bilder.
Imorgon är det också dags för årets första startlista och det är då till tävlingarna nästa onsdag. Nu drar verkligen allt igång igen!

Idag var det mestadels raskare träning igen och det var roligt att se hur fina hästarna såg ut. De är i stark utveckling just nu och går snabbt framåt i form även om de så klart inte är på topp ännu och det ska de inte vara heller. Säsongen har ju inte ens börjat än och för många av hästarna finns större lopp som mål framöver och de ska matchas dit.
Detta känns ändå som ett bra första kvitto på att vår vinterträning varit bra, hästarna svarar väldigt starkt på träningen. Det verkliga kvittot kommer dock så klart först när tävlingarna börjar, det är då det är upp till bevis.
Nu sitter jag faktiskt på Arlanda och ska snart åka till Dubai i ett par dagar. På lördag är det Dubai World Cup och förutom att se själva tävlingarna så kommer jag också kolla in morgonträningen, det är alltid hur intressant som helst. Det blir ingen lång resa, vi är tillbaka redan söndag lunch, men några dagar i sol och värme är den perfekta uppladdningen innnan säsongen drar igång på allvar.
Självklart kommer jag uppdatera här som vanligt. Hade ju utlovat nya bilder idag, men jag kommer inte hinna detta innan planet avgår, så de kommer in imorgon istället.

Så var det en ny vecka igen och träningen fortsätter på dirttrackbanan. Inte springer man runt i vanliga fall under säsongen och tänker på hur roligt det är att träna på själva banan. Men efter en lång vinter med all grundträning som gjorts på rakbanan så har vi laddat så länge för detta, det känns fortfarande efter några dagar helt underbart. 
Idag var det mera mellantempon som gällde och hästarna såg bra ut och verkade ha tagit lördagens träning fint. 
Idag var det också dags för årets första anmälningar, både till den 3e som ju är nästa onsdag samt den 7e som är söndagen. Vi anmälde ett antal hästar båda dagarna, lite fler på söndagen än tisdagen. Det är dock inte alls säkert att alla verkligen blir startklara, vi får se de närmaste dagarna hur pass redo de är. 
Imorgon är det inplanerat raskare träning för en del av dem och då får vi ett första svar.
Det är också dags för nya bilder här på sidan och imorgon har jag tänkt att det blir en ny uppdatering!

Lugn söndag och uppladdning inför en ny vecka med träning, anmälningar och en massa annat!

Så var det äntligen lördag och inte bara träning på dirttracken utan det var många som gick i raskare tempon idag. Banan öppnade även idag kl 8.00 så vi väntade med första turen tills dess, men istället hade vi många ryttare och alltså större turer.
Tur 1:
Approach- friskt tempo ensam och trots att det gick undan rejält så var han ganska oberörd efteråt.
Beach Road One och High Max- tillsammans i mellantempo åt det något raskare hållet.
Haweswater- lugnt tempo ensam
Dhakota- hör och häpna så cantrade han på banan! Det hade jag verkligen inte trott, men sedan hans kastration har han blivit betydligt mer lätthanterlig. Hittills har han ridits ute runt området, så att gå ut ett varv på dirttracken idag var minst sagt en milstolpe. En eloge till Tobias som har lagt ner ett väldigt bra arbete på Dhakota och det har verkligen gett resultat!
Tur 2:
Label Black, Perfect Girl Ester, Space Dragon och Himalaya. I denna tur skulle även Mr Tooma Global ha ridits, han och Himalaya var planerade att träna tillsammans. Men han hade lyckats trampa av sig en sko och kunde inte gå med ut. En sådan sak sätter ju hela planen ur spel och man får tänka om.
Himalaya som skulle gå snäppet raskare än övriga fick då istället ligga bakom en bit och ta sig ikapp. Det var bara det att de övriga tre gick lite fortare än tänkt, de var rejält taggade allihop. Så alla gick exakt lika i tempo och Himalaya fick klara sig utan sällskap idag.
Tur 3:
Efter en trevlig fikarast med mycket folk var det dags för tvååringarna (förutom Dhakota då):
A Ragman, den odöpta franska samt Eye for an Eye var alla tre tillsammans ute på dirttracken tillsammans för första gången. De skötte sig exemplariskt och såg verkligen inte ovana ut, de galopperade på jättefint på ett klassigt vis.
Vi må ha lite för få tvååringar i år med bara fyra stycken så här långt, men oj så fina de är!
Samtidigt reds också Light Treading som gick i friskt tempo som ökades till ännu raskare över upploppet samt Chizhou som höll sig i något lugnare tempo. 
Tur 4:
Stureplan- ensam i mycket raskt tempo.
Australian Open och House in Order- tillsammans i raskt tempo
Power of Attorney och Bright Light- tillsammans i raskt tempo som ökades snäppet mer över upploppet.
Samtidigt som denna tur reds så serverade vi bubbel med lite tilltugg uppe på läktaren för de av våra ägare som var på plats. Det var en spontan grej vi hittade på för att fira banans öppnande och att säsongen är på gång. Supertrevligt i all sin enkelhet får jag säga! Vi bestämde sedan att det måste bli bubbel och firande av saker i större utsträckning framöver, man ska se till att ha roligt och lyfta positiva saker så mycket man kan.
Tur 5 och dagens sista tur:
Att få en hovslagare att dyka upp en lördag är inte det lättaste, men duktiga Erik Engblom kunde komma förbi och få på skon på Mr Tooma Global, vilket jag var oerhört tacksam för. Så nu kunde "Tom" ridas i den här turen istället, oerhört värdefullt att han kunde träna på idag istället för att missa dagens träning helt.
Daxios-ensam i ganska raskt tempo som ökades till full fart över upploppet fast ändå i hand.
Shylock och Mr Tooma Global- tillsammans i mycket raskt tempo.
Otroligt roligt att se alla dessa hästar ute på banan idag och hur fina de såg ut! Man blir oerhört glad över hur bra dagens träning gick och att vi nu har gått in i en ny fas i och med banans öppnande igen.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg och på måndag är det dags för årets första anmälningar, till den 3e och 7e april!

 

 

Äntligen! Vilken härlig dag! Som vi har väntat på öppningen av dirttracken och idag var det dags. Dirttracken skulle öppna kl 08.00 och vi var ute och värmde upp hästarna runt området i god tid. Kl 7.59 skrittade hästarna ut på banan och vi var faktiskt först ut på banan. De hästar som reds då var Australian Open, Bright Light, Mr Tooma Global och Label Black.
Känslan att se dem komma galopperande över upploppet var fantastisk och då gick de inte ens särskilt raskt. Banan var jättefin och precis lagom på alla sätt.
Just när våra hästar kom ut var det lugnt ute på banan och knappt några hästar syntes till. Det dröjde dock inte många minuter förrän de kom hästar från alla håll skrittande mot banan, det blev full aktivitet väldigt snabbt.
Att solen sken hela dagen gjorde ju inte saken sämre, det är otroligt vilken energi man får och vad lätt allt går när det är sol och vår i luften. Det blev verkligen en sådan positiv och bra dag på alla sätt.
Alla våra turer idag var i mellantempon eller lugnare, men imorgon är det inplanerat en hel del raskare träning.

Imorgon öppnar dirtrackbanan! Det känns lite som reklamen "Triss- plötsligt händer det". Vi har väntat så länge och det var på gång för flera veckor sedan, men så kom minusgrader och snö plötsligt, så där lagom när man fått lite vårkänsla. Sedan dess har det varit en evig seg väntan, så när beskedet om öppningen kom idag vid lunchtid så kändes det nästan overkligt. Oj, vad man har längtat efter detta!
Träningen idag gick bra och efter gårdagens raskare träning så höll vi oss mer åt det lugnare håller eller mellantempon. Jag är glad att vi tränade på igår, då var banan klart bättre än idag (även om den även idag var helt okej).
Nu är vi superladdade för morgondagen, kl 08.00 öppnar banan!

Till vår stora glädje hade ett par minusgrader under natten torkat upp rakbanan och den gick att cantra raskare på. Kändes väldigt välbehövligt för själva träningen och också för att hästarna äntligen skulle få rasta av sig lite mer.
För att vara på säkra sidan ifall banan skulle börja släppa senare på dagen så red vi direkt från kl 6.30 (mockningen klarades av vartefter). Banan höll dock fint hela förmiddagen, troligtvis tack vare att det nog inte är så mycket tjäle kvar i den nu. Jag tror snarare att det var allt regnande som gjorde den så blöt häromdagen och inte tjällossning.
Det var härligt att stå vid sidan av banan och se hästarna svepa förbi, så himla skönt att kunna låta dem sträcka ut lite mer igen! De såg starka och fina ut, jag är verkligen nöjd med dagens intryck av träningen. Dock är det som jag skrivit tidigare betydligt enklare och tydligare att se hur pass redo de är när de kan komma ut på dirttracken igen.
I skrivande stund har vi ännu inte fått besked om dirttrackbanan öppnar imorgon eller inte, längtan är stor att komma dit nu. Det har sagts att det blir öppning i slutet av denna vecka och troligtvis imorgon, så senast fredag annars får vi hoppas. Nu känns det ju också som att våren är på väg på allvar, sol och relativt många plusgrader (som det varit under eftermiddagen) hjälper till att få banan redo för träning. 
Rapport som vanligt imorgon!

Även idag blev det travturer och ska man ha hästar till start första tävlingsdagen så börjar det brådska en del. Det är ju bara drygt två veckor kvar till säsongspremiären och än har inte dirttracken öppnat. Nu är senaste budet att den öppnar på torsdag, många väderomslag den senaste tiden har försenat öppningen en hel del.
När det gäller vintergaloppens vara eller inte vara så tycker jag att just detta är ett ganska viktigt argument. Att låta banan ligga hela vintern och frysa ihop verkar inte fungera så jättebra, det tar en väldig tid innan den är upptinad och redo att tränas på. Våra breddgrader och väder gör att det vore en stor fördel att hålla igång banan även under vinterhalvåret.
Läser man på Svensk Galopps sida (artikeln Rapporter om dirttrackbanan) om de olika alternativen vi har att välja på så tycker jag en sak låter väldigt spännande; att lägga värmeslingor under banan. Det skulle ju vara fantastiskt att ha en sommarbana året om, att slippa lösa och tunga vinterbanor vore en dröm. Kanske kan man även slå på värmen vid enstaka tillfällen under övriga året om det t ex regnat väldigt mycket och man vill torka ur banan? 
Fler fördelar kommer med det här förslaget, vi skulle då göra vårt eget gödselbrännverk vilket är något Svensk Galopp har haft på agendan i många år, redan på Täby Galopp långt innan flytten var det på gång. Det skulle göra att istället för att betala för att få gödseln bortförd så skulle den ge en intäkt. Självklart är det då en investering som måste göras, men över tid skulle det ge ett plus istället för ett minus och dessutom ovärderliga fördelar med en sommarbana året runt. Ett alternativ som är väl värt att utreda närmare! På Svensk Galopps årsmöte den 13 april är det meningen att frågan om vintergaloppen ska tas upp och det finns mycket att diskutera.
I natt ska bli den sista natten på ett tag (väldigt långt tag förhoppningsvis...) med minusgrader och till imorgon borde rakbanorna kunna vara bra. Normalt sett har vi lugn dag på onsdagar, men går det att träna på imorgon så blir det istället en dag med full aktivitet, det gäller att passa på när förutsättningarna är bra!Idag var ingen vanlig dag utan våra rutiner var i lätt oordning. Normalt sett så mockar vi hela stallet direkt på morgonen och har alla morgonrutiner klara tidigt.
Men idag fick det vi ta det lite vartefter och detta pga att Australian Open skulle in en sväng till Mälarkliniken. Han har haft en ståltråd i sin mun (ungefär som en tandställning) i sex veckor sedan han lyckats få lös två tänder och en bit av tandköttet på något märkligt sätt.
Till saken hör att hade det varit en lättlastad häst så hade en person kunnat åka in med honom för det här ganska enkla ingreppet. Dock är han ganska svårlastad i transport, så både jag och Tobias fick åka med och så Kurre som körde också.
Så med lastning och körning dit, vänta tills han var klar och så lastning och körning hem igen, ja då hann det gå ett par timmar.
Jag hatar när det är rörigt och saker inte är klara, ordning och reda är alltid bra tycker jag. Dagar som denna är det dock inte mycket att göra åt, man får jobba på och vid lunch var allt klart som vanligt till slut.
Det gick inte att cantra på banan idag och den stängde helt pga tjällossning. Det blev travturer istället och nu börjar det kännas lite stressat inför tävlingspremiären med träningen. Dock kan ingen rå över vädret och temperaturen, så det är bara att ha is i magen och vänta på bra förutsättningar.
Dirttracken skulle ha öppnat idag, men nytt besked är att de hoppas det blir i slutet av veckan. Vi håller tummarna för det!

Lugn och härlig söndag. Nu dröjer det inte länge innan söndag är tävlingsdag igen och inte särskilt lugn dag alls, det ser vi fram emot!
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Inte helt otippat efter allt regnande så var banan inte bra idag. Den var blöt och geggig och hade ojämna partier där vattnet hade lagt sig i sjöar.
Vi testade med första turen att se om det gick att gå väldigt lugnt på den, men den testrundan gick mest i trav och vi kunde konstatera ganska direkt att det var bättre och säkrare att trava runt området än att ge sig ut på den.
I det här läget när hästarna nu är uppe i kondition så är allt som inte är raskare träning bara underhåll och motion. Idag blev det då travturer med pigga hästar, men jag är i alla fall nöjd med att vi kunnat träna på banan hela veckan med ganska bra förhållanden. Det är inte helt lätt när vinter går till vår och med de väderomslagen som varit den senaste tiden så har banorna ändå klarat sig långt över förväntan.
Det blev en trevlig lördag med mycket folk även om det så klart hade varit ännu roligare om vi kunnat träna på. Nu måste dock dirttracken öppna inom kort, oj vad vi ser fram emot det! Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Inga minusgrader i natt heller, men ändå gick banan faktiskt över förväntan att träna på. Kanske inte bra nog för full fart och vi höll oss i mellantempon, men man hade eventuellt kunnat gå aningen fortare än så. Hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt allihopa.
Under hela förmiddagen småregnade det lite fram och tillbaka och med lite vind också var inte direkt glamourfaktorn skyhög, det var verkligen ruggigt hela dagen.
Nu under eftermiddagen har regnet tilltagit ganska mycket och det ligger vatten överallt runt området, så morgondagens träning känns just nu lite osäker. Jag har planerat in rask träning imorgon, men i skrivande stund känns det mera troligt med travturer. Återkommer naturligtvis med rapport som vanligt!

Imorse var det två-tre plusgrader lite otippat, enligt prognosen skulle det vara ett par minus. Efter all nederbörd som kom igår så insåg jag ganska snabbt att det är stor risk banan inte håller sig bra hela dagen. Den såg i alla fall fin ut på morgonen, men man kunde ändå se att den var rätt mättad på vatten.
Vi lade snabbt om planeringen och gjorde om dagens schema. Normalt sett brukar Fredrik rida ensam kl 6.30 medan övriga mockar stallet. Just idag var det dock ett mycket bättre upplägg att börja rida direkt och få ut hästarna medan banan var bra, allt arbete i stallet fick vänta till sist istället.
Alla ryttare red från första turen och när de kom in med en tur var redan nästa tur intagen från walkern, borstad och förberedd att sadlas. På det sättet gick det undan och vi hann träna nästan alla i raska tempon.
Jag hade lagt de som ändå skulle gå lite lugnare sist, så det gick jättebra med det här upplägget. Till näst sista turen för dagen hade banan hunnit bli betydligt sämre och vi fick ta det lugnare. Men hade vi kört på det vanliga arbetsupplägget och tidsschemat så hade hela fyra turer fått gå lugnt, så vi vann väldigt mycket på detta.
Det är det som är lite svårt just nu med alla väderomslag, det har varit många dagar då det varit bästa förutsättningar för en bana med bra fäste senare på dagen och sämre på morgonen, tvärtom mot idag alltså. Det gäller att vara snabb och ändra planen om det behövs.
Idag har jag nu som utlovat uppdaterat med nya bilder här igen och det är Wolframs toppenfina bilder som gäller, så missa inte dem. Kolla in under fliken Veckans Bilder!

En pyssel och fixdag med massor med saker extra som vi hann med. Manfrisering, tvättning av hönät och skurning av krubbor mm mm. Det är alltid väldigt skönt att få gjort grejer man inte hinner vanligtvis när träningen är första prioritet.
Jag hade ju utlovat nya bilder idag, men det kom en massa annat emellan, men imorgon kommer det istället!

Enligt väderprognosen ska detta ha varit den sista riktigt kalla natten, i alla fall så långt man kan se framåt just nu vilket är tio dagar. Det var närmare nio minusgrader i natt och på morgonen var banan inte helt otippat lös. Vi inledde därför dagen med att de första turerna fick hålla sig i lugnare tempon.
Dock var solen uppe och sken redan tidigt och den värmde ganska snabbt upp banan som då fick väldigt mycket bättre fäste. Så vi började vartefter öka upp tempot på träningen, så klart anpassat efter hur bra banan var. Långsammare farter morgon, som övergick till mellantempon några timmar senare och de tre sista turerna för dagen kunde gå i riktigt bra tempo. 
Jag pratade med ansvarig banpersonal idag om planen för öppnande av dirttracken. De har ju fått vänta ut den här kylan som stoppat upp öppnandet av banan. Nu är det tänkt att banan ska hyvlas torsdag och eventuellt fredag och på måndag ska den kompletteras med lite sand. De trodde att det finns goda möjligheter att den öppnar på tisdag och det vore ju fantastiskt. Imorgon är det tre veckor kvar till första tävlingsdagen, så kan vi i alla fall få två veckors träning på dirttracken så hade det varit väldigt bra och välbehövligt.
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering här på sidan!

Efter en kall natt med dryga sju minusgrader så var banan åt det något lösare hållet, men ändå ganska okej. Vi höll oss i något lugnare tempon idag och alla hästar var verkligen smidiga och fina, de hade tagit lördagens träning toppenbra. Det känns jätteskönt att de svarar så bra på träningen och går framåt hela tiden, det är en väldigt positiv utveckling just nu på faktiskt alla hästarna.
Det som man mest längtar efter nu är att banan öppnar igen, nu ser det ut som att det bara är en eller två nätter till som är kalla och därefter verkar varmare grader på väg. Kan man hoppas på en öppning inom kort?
Igår var inte någon lugn och återhämtande dag för mig som söndagar annars brukar vara. Istället var det en väldigt tung och sorglig dag när min äldsta hund Molle fick tas bort. Han var också min första hund någonsin och blev dryga 15 år. Djur har en fördel mot människor, att man kan avsluta deras liv om de blivit alltför dåliga så det inte blir ovärdigt. Där har man som ägare ett stort ansvar att ta det här beslutet och det är inte lätt. 
Hos mig har det här varit en förhandling och ett vägande fram och tillbaka under en längre tid. Man får lov att vara gammal och lite skruttig, men var går gränsen? Under helgen blev det dock en klar försämring och jag kände under söndagen att det var dags, hur svårt det än kändes. Jag är så otroligt tacksam att Fredriks flickvän Lina (som ju är veterinär) kunde komma till oss och ordna så han fick somna in hemma. En av de svåraste saker jag varit med om och en enorm ångest innan även fast jag visste att det var rätt. Ni som har husdjur vet hur mycket de betyder och vilket hål i ens hjärta de gör när de inte finns kvar längre. Kom ihåg att värdesätta varje dag tillsammans!

Efter en kallare natt hade banorna frystorkat och det var utmärkta förutsättningar hela dagen glädjande nog. Det blev blandad träning idag, men mest åt det raskare hållet. Varje häst tränas ju individuellt och många av dem har nu kunnat träna på ganska rejält den senaste tiden medan andra behöver få en långsammare ökning av träningen och tar lite mer tid på sig. Jag tycker dock generellt att vi ligger väldigt bra till med träningen så här långt.
Planen för varje häst är klar och de flesta siktar på start under april, vissa i början och andra mer mot slutet av den månaden. Det är ju inte så himla långt kvar till april nu faktiskt och tiden går fort.
Nu längtar man ju bara tills dirttracken öppnar igen, det gäller väl bara att de värsta minusgraderna försvinner först så att temperaturen aldrig är så jättemycket under noll i alla fall. 
Önskar er alla en härlig fortsättning på helgen!

Vid första inspektionen på morgonen idag så såg banan hyfsad ut. Det var inplanerat lugnare träning idag och första turen fick då testa och se hur banan verkade. Den var bra i början av sträckan, men längre ner blev det blötare och geggigare, dock inte värre än att det gick att gå lugnt på den.
Tyvärr blev den fort sämre när graderna steg och redan efter tur 3 för dagen som gick ut kl 8.30 så hade banan släppt rejält. Det blev en travtur till efter det, men de sista turerna ställdes in och de fick motionera i walkern istället.
Blir det extra tid över som det blev idag så får man pyssla och fixa med annat som behövs och vi hann med en hel del bra saker inklusive manfrisering av några av hästarna.
Nu ska det bli kallt i natt så vi hoppas på bra förutsättningar imorgon!
Är nu hemkommen från Friends Arena där vi var och såg genrepet inför Mellofinalen imorgon. Överhuvudtaget var faktiskt alla artister väldigt mycket bättre live och hela finalprogrammet var bra med gästartister och annat. Känslan är att John Lundvik inte bara vinner utan gör det överlägset!

När jag åkte till stallet imorse så kändes det inte som några optimala förutsättningar för en bra bana. Någon plusgrad och regnet smattrade på vindrutan hela vägen till Bro Park. Så då var det roligt att bli glatt överraskad, banan såg mer eller mindre perfekt ut. Det var den antagligen tack vare att det var så pass kallt igår att kylan fanns kvar i marken.
Första turen för dagen var Daxios och Haweswater och efter en första lugn och uppvärmande canter så tyckte ryttarna att banan kändes jättebra hela vägen (det är en sak att den är bra när man själv går ut och går på den, men det kan vara något annat när man rider på den och känner den på ett annat sätt). Andra canterrundan för dem blev då i raskt tempo och båda hästarna såg mycket spänstiga och pigga ut. 
Nästa tur var Australian Open, House in Order och Himalaya och även de gick undan i friskt tempo hela vägen på ett starkt sätt. Dagen fortsatte sedan med att vi tränade på, de allra flesta gick i raskt tempo idag även om det också var några få som gick lite lugnare. 
Så klart tränar inte tvååringarna i alltför snabba tempon än så länge, men tillräckligt bra för att man ska kunna se hur fina de ser ut och vilken bra aktion de har när de galopperar. Är otroligt nöjd med hur fina de ser ut allihop!
Banan höll sig bra hela dagen, men mot slutet av förmiddagen så plattades den ihop lite mer vid harvningarna. Det gjorde att den blev lite mindre djup, men samtidigt lite hårdare under, så både en fördel och en nackdel i mina ögon.
Det känns verkligen bra att vi har kunnat träna på idag och att hästarna var på hugget och såg så bra och starka ut.
Imorgon får vi se om banan är bra igen eller inte, vi får ju ta det dag för dag nu när det slår över till plusgrader igen.

Rejält kallt idag med 11 minusgrader på morgonen. Lugn onsdag med endast travträning, men imorgon är det träning som vanligt igen!

Fin bana även idag och vi kunde träna på i något raskare tempon vilket hästarna gjorde utmärkt. Det var jag väldigt glad för eftersom väderprognosen för resten av veckan inte ser helt stabil ut. Det ska slå över till 11-12 minusgrader imorgon och sedan blir det 4-5 plusgrader och en massa regn både torsdag och fredag. 
Den här Dagboken har den senaste tiden innehållit en väldans massa väderrapporter, men det är liksom verkligheten vi lever i just nu där allt är beroende av plus eller minus.
Vår, sommar och höst så behöver man inte fundera så väldigt mycket på hur många grader det kommer bli under veckan, i alla fall inte för träningens skull. Men just när det slår över till vinter eller när det som nu är på väg mot vår, ja då stirrar jag på den där SMHI-appen flera gånger om dagen. Man har inte lyxen att bara kunna planera in träningen exakt efter eget huvud utan man måste anpassa sig efter förutsättningarna. 
Så det känns i alla fall bra att vi kunnat träna på i mer tempon idag och sedan får vi ta dag för dag resten av veckan. Snart borde det bli vår på riktigt, det närmar sig i alla fall.
Idag var det Semmeldagen (eller rättare sagt Fettisdagen) och då blev det goda semlor till fikat, den här dagen får man ju inte missa! Det blev en trevlig arbetsdag överhuvudtaget och det är en skön känsla att kunna köra hem efter en lång dag och vara nöjd med hästarna och träningen.
Imorgon lär det bli åt det kyligare hållet!

Alltså den här snön, så himla onödigt! Vad hände med våren? Nu ser det på väderprognosen ut som att det ska bli rejält kallt natten till onsdag och därefter ganska många plusgrader både torsdag och fredag. Jag hoppas verkligen att det här är ett kort bakslag även om man ju vet att det nog är lite fram och tillbaka ett tag eftersom vi precis gått in i mars.
Idag var rakbanan fin med bra fäste utan att vara blöt eller så. Problemet på morgonen var att på travbanan (den väg som man rider på till och från rakbanan) var täckt av ganska mycket snö vilket gjorde att de fick snöstyltor. 
Så vi fick helt enkelt vänta in att de fick bort snön där med en hyvel och då blev det betydligt bättre, det var värt väntan. 
Träningen gick utmärkt och det var mestadels mellantempon som gällde. Hästarna skötte sig fint och de som gick extra raskt i lördags hade tagit detta på rätt sätt, vilket så klart var ett bra besked.
Hela arbetsdagen gick bra, men skillnaden mot förra veckan (när solen sken och det var vår i luften) var att med den här snön så går inget lätt. Det är jobbigare att dra kärror och annat, man behöver skotta snö mm, ja det mesta blir svårare. Men det är bara att jobba på och se fram emot bättre väder, förhoppningsvis snart!

Lugn söndag, men helt nöjd är jag inte med den där snön som har börjat falla. Hoppas den försvinner väldigt snart!
Imorgon är det dags för en ny träningsvecka och fullt program som vanligt!

Det blev verkligen en toppenbra dag idag med alla ingredienser som behövs; sol och vår i luften, massor med ägare på plats och raska tempon för många av hästarna. Framför allt så såg de som ökade på väldigt fina ut, vilket så klart är en stor humörhöjare. Det var en härlig helgkänsla hela dagen idag faktiskt och det känns också att säsongen börjar närma sig med stormsteg och att hästarna är på gång.
Ett fåtal av hästarna höll sig i lugnare tempon, sedan var det också många som gick i ganska bra farter och dessutom var det ett antal som ökade på lite extra. Det var så klart mest spännande och intressant att kolla in de hästar som friskade på mest och de gjorde detta mycket bra. Man kan redan nu se vilken fin utveckling många av dem (framför allt då så klart de yngre) har gjort över vintern, precis som vi hoppats och trott på.
Nu längtar vi ju bara ännu mer tills dirttracken öppnar igen och då blir det mer "finlir" på träningen. Nu står jag vid rakbanan och tittar på hästarna och gör en bedömning av hur de ser ut och hur fort det går. När de tränar på stora banan så har man en mycket bättre uppsikt och kan också ta tid och värdera träningen mera exakt. Hur fort gick det och hur lätt gick de i det tempot? Det är det man vill veta och det är väldigt mycket enklare och mer exakt på dirttracken.
Är strålande nöjd med dagen och hela veckans träning och nu tar vi lite helg här med en lugn söndag. Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Äntligen första mars och nu är även februari avklarad och vad fort den månaden gick! Något kallare grader de senaste dagarna, men trots det är det ändå vår i luften och inte vinter faktiskt.
Vid en första inspektion imorse såg banan okej ut, dock fanns en hel del större klumpar i banan vilket man absolut vill undvika att trampa på. De kan inte alltid ses utan ligger strax under ytan. Vi ansåg att det gick att cantra, men att det var en dum risk att träna på raskare. Därför blev det en tempomässigt lugnare träningsdag och hästarna skötte sig jättebra.
Nu lär de vara laddade till imorgon då vi hoppas kunna träna i friskare tempon med flertalet av hästarna.
Som jag utlovade igår så har jag idag uppdaterat med nya bilder och det blev en smärre bildbomb med en väldans massa superfina bilder som duktiga Wolfram har tagit. Missa inte dem, de finns nu upplagda under fliken Veckans Bilder!

Idag var det första gången på länge som banorna inte var helt bra. Nu har man blivit van (och lite bortskämd) med att de är fina varje dag, så det var nästan förvånande faktiskt. Jag tycker vädret var likadant som tidigare med en något kyligare morgon, men det var ändå en klar skillnad på banan. Den var blöt på mitten och det var mycket väta i den vilket gjorde den ganska djup. Den gick absolut att cantra på vilket vi också gjorde med samtliga hästar, men bara lugnt. Så det var pigga och aningens missnöjda hästar som kom tillbaka efter varje tur, de hade velat galoppera på betydligt mer än de fick.
Idag var Malva tillbaka i stallet igen efter två veckors praktik i England, Newmarket. Hon verkade väldigt nöjd och har haft det jättebra där. Det är ju väldigt utvecklande och även spännande att få åka iväg utomlands och rida helt nya hästar, att klara sig själv i en helt ny miljö. Så den här resan var säkerligen mycket nyttig för henne. Vi är i alla fall väldigt glada över att hon nu är tillbaka igen!
Vår duktiga fotograf Wolfram har varit en hel del i stallet och tagit en väldans massa fina träningsbilder, så imorgon planerar jag för en ny bilduppdatering här på sidan!

Onsdag åt det lugnare hållet med endast lite lugnare träning och de flesta hade en träningsfri dag med walker och hage. Imorgon är det full fart på träningen igen!

Även idag var banan toppenfin och höll sig i bra skick från tidig morgon till lunch utan problem. Jag tror att just Bro Park har ett litet eget klimat, det var plusgrader överallt hela vägen hemifrån mitt hus (jag hinner passera ganska många områden på vägen) till innanför grindarna till banområdet och där var det någon minusgrad. Dock steg graderna fort under morgonen och så hade vi också en härlig sol som lyste hela dagen. 
Som det är just nu så tinar det en hel del varje dag på dagarna när det är varmt, för att sedan gå ner lite under noll på natten. På det viset håller sig banan bra samtidigt som tiningsprocessen pågår. Nu är ju mer eller mindre all snö och is borta och vägarna är ganska upptorkade och fina.
Det är verkligen vår i luften och vi kunde idag öppna alla fönster till boxarna. Så härligt att se alla hästar stå och titta ut, det är verkligen något de uppskattar och trivs med.
Dagens träning gick toppenbra, vi tränar på i bra tempon i stort sett varenda dag nu även om vi ännu inte är uppe i full fart så klart. Träningen har snabbt gått in i en ny fas, vi har ju gjort en rejäl grund och uppbyggnadsträning under vintern och nu är det dags att ta upp det ett snäpp vilket så klart känns väldigt roligt.
Imorgon om fem veckor är det årspremiär för tävlingarna, tiden går fort nu!

Så börjar en ny träningsvecka och på förhand var det lite osäkert hur banan skulle ha klarat plusgraderna, var den fortfarande bra? Inga problem alls, den höll ihop jättefint men visst märktes under dagen att det blev mer och mer fukt i den. Några gånger tidigare har den vid varmare väder varit okej på morgonen, men sedan börjat släppa framåt lunch. Idag höll den sig bra hela dagen trots att solen sken, så jag antar att mycket av tjälningsprocessen redan är klar. Dock kan man nog förvänta sig att en del kvarstår och att det kommer bli dagar då den inte går att träna på.
Jag pratade idag med en ansvarig ur banpersonalen om när dirttracken kan öppna, nu när det är varmare så känns det ju klart aktuellt. På måndag är det beställt en hyvel som ska jämna upp hela banan och se tilll att allt är i ordning innan de jobbar mer med den. Det jobbet tar en hel dag, men därefter återstår inte mycket annat än en del körning, så den borde absolut kunna öppna någon gång under nästa vecka, vilket vore fantastiskt!
Dagens träning gick jättebra och hästarna galopperade på i variende raska tempon, idag tror jag att Stureplan var den som gick fortast och han bara utstrålar klass.
Nu hoppas vi att banan håller sig bra även imorgon!

Lugn söndag och vi laddar för en ny vecka!

I väntan på att påbörja eftermiddagsarbetet så kommer här dagens uppdatering! Det har verkligen varit en intensiv arbetsvecka med mycket att göra, men också härligt att vi har kunnat träna på från och med i torsdags. Även idag var banan utmärkt och vi kunde då alltså få ännu en dag med träning i raskare tempon vilket gick jättebra. Man vet ju att det kommer bli dagar då det inte går att träna på när den sista tjälen och snön ska smälta undan, så jag tycker att vi har ganska goda marginaler just nu på träningen och ligger bra till rent tidsmässigt med vårt schema för träningen.
Det blev en sådan där mysig lördag med mycket folk hela dagen och trevlig stämning, den perfekta avslutningen på arbetsveckan. Vi var många i stallet redan från morgonen och Wolfram dök upp med kameran redan till första turen kl 6.30 vilket var skoj. Därefter anlände en hel del ägare vartefter under förmiddagen och några var kvar ända till lunch. Det är verkligen extra trevligt när vi är många.
Efter lunchfodring blev det en längre hundpromenad runt området inklusive ett varv inne på tävlingsbanan. Dirttracken ser verkligen lovande ut och borde kunna öppna snart och oj, vad jag ser fram emot det!
Ni som följer sidan här vet nog att jag är en Mello-fantast och ikväll är det sista deltävlingen och här kommer den som jag tror blir slutsegraren i finalen, John Lundvik. Vi får se om jag tycker det när jag väl hör och ser framträdandet, men känslan är att detta blir vinnaren. Trevlig helg till er alla!

Imorse var det på förhand aviserat om kyla, men var det tvunget att landa på hela 11 minusgrader? Ett rejält bakslag för våren, men faktiskt så steg graderna väldigt raskt och dessutom lyste solen hela förmiddagen. Det blev så pass varmt av solen framåt lunch att det blev årspremiär för att öppna fönsterna idag, så härligt att se hur mysigt hästarna tyckte det var att titta ut! Vi stängde igen till kvällen så klart, men förhoppningsvis dröjer det inga evigheter innan fönsterna kan vara öppna dygnet runt.
Även idag var banan bra trots den rejäla morgonkylan och hästarna kunde träna på. Både igår och idag har alla tränat i ett gott tempo, men ett par har gått snäppet fortare. Igår gick Mr Tooma Global och Bright Light fortast, idag var det Approach och Kew Bridge som hade lite högre fart än övriga. 
Jag måste återigen säga att det är så inspirerande och roligt när hästarna nu börjar träna på mer, det är som lägga i en högre växel. 
Nu blir det plusgrader framöver ser det ut som, men eftersom det var så pass kallt imorse så bör banan hålla kylan även till imorgon och vara bra, i skrivande stund ligger dessutom graderna strax under nollan. Så förhoppningsvis kan vi träna på även imorgon, återkommer då med en rapport som vanligt.

Vilken härlig träningsdag! Efter en natt med ett par minusgrader var banorna upptorkade och fina, inga isklumpar i (bra jobb av nattpersonalen!) och helt enkelt som man önskade att de skulle vara.
Detta innebar att vi kunde cantra på i bättre tempon idag vilket både vi och hästarna har längtat efter. Så skönt att kunna få rasta av dem lite mer och det märktes också hur avslappnade och nöjda de var efter träningen, det här var välbehövligt!
Roligt också att få se dem länga ut på steget lite mera även om vi inte gick superfort på något sätt.
Även imorgon ska det bli några minusgrader så jag räknar med att vi kan träna på även då. 

Lugn onsdag med endast lite ridning, de flesta av hästarna var lediga idag som ofta på just onsdagar.
Som utlovat har jag idag uppdaterat med nya bilder och det är i alla fall några klassiga Wolfram-bilder med (i övrigt får ni hålla tillgodo med mina mindre spännande mobilbilder...). Kolla in bilderna under fliken Veckans Bilder!
I natt väntas några minusgrader så det borde bli bra banförutsättningar imorgon tycker jag!

Efter ännu en natt med plusgrader så var det ingen stor överraskning att rakbanorna var oridbara idag. Vid inspektion tidig morgon såg man redan på håll att det var vatten och gegga på banorna. Jag testade att ta ett steg ut på banan, men var snabbt ute igen. Det var djupt och gick ner i botten, tjällossningen är verkligen i full gång!
Det tog inte så lång tid innan vi fick meddelande om att banorna var stängda och banpersonal var ute under förmiddagen och grävde öppningar på sidorna där vattnet kan rinna ut.
Så som ni förstår blev det istället travturer idag, även idag var det hela sju turer som skulle ridas. Samtliga turer gick bra, men det här är mer motion än träning, ett sätt att hålla igång dem tills vi kan träna på igen vilket bör bli från och med torsdag enligt väderprognosen.
Dirttracken gör enorma framsteg för varje dag, där har det gått blixtsnabbt framåt. I snitt har jag den senaste tiden kollat den varannan dag och varje gång har det varit väldigt stor skillnad mot gången innan. Nu är all is och snö helt borta (banan har legat under ett tjockt snö och istäcke hela vintern) och själva sanden är nu upptinad ca 8-10 centimeter. Under det så känner man tjälen, där är det stenhårt än så länge men det lär tina upp även där ganska snabbt. Med tanke på hur fort det går så borde det faktiskt inte dröja så länge innan banan kan öppna för träning igen. Torsdag och fredag ska det bli några minusgrader, därefter ser det ut att bara vara plusgrader och då lär banan kunna vara redo inom kort.
Jag skrev ju igår att jag siktade på bilduppdatering idag, men lite mer jobb återstår med att sammanställa bilderna, så detta blir klart under morgondagen istället. 

Jag inser nu när jag skriver dagens datum att det nästan gått tre veckor av februari redan, vad tiden flög fram! Jag tyckte det var som igår jag gladde mig åt att januari var slut och nu är det bara tio dagar kvar av februari, känns härligt så klart. Som ni nog märker är längtan stor till våren och tills tävlingarna börjar igen, tror hela stallet verkligen ser fram emot det. 
Att hela den här processen med tjällossning och smältande av snö och is är igång redan nu är fantastiskt och det även om det skulle bli något bakslag (förhoppningsvis i så fall av det mindre slaget...) så är ju liksom mycket av det "jobbet" gjort då, varje dag smälter det undan massor. 
Efter en kallare dag igår så var banan ganska okej imorse, men inte så det gick att gå raskare. Man fick hålla sig i lite lugnare tempo eftersom det var blött på vissa punkter.
Vi hade en minst sagt fullspäckad dag med sju turer, mockning, hovslagare på plats mm. Måste säga att det gick strålande bra, men så klart blev det en intensiv dag.
Efter fyra turer började banan släppa mer och mer, tur fem cantrade en gång (normalt sett cantrar vi två vändor) och tog istället ett travvarv runt området istället för den andra cantern. De två sista turerna för dagen fick nöja sig med travarbete, då var banan väldigt blöt, geggig och började också bli ojämn. 
I slutet av veckan ska det bli två dagar med några minusgrader på nätterna, då bör det bli bra förutsättningar för att kunna träna på lite mer. Tills dess får vi hålla oss i lugnare tempo och sjunker det inte under nollan i natt så blir det troligtvis travarbete imorgon.
Det är hög tid för nya bilder här på hemsidan, tills tävlingarna drar igång igen så blir det längre mellan uppdateringarna. Jag siktar på en ny uppdatering med bilder imorgon!

Lugn söndag och allt väl med hästarna. Nu laddar vi för en ny träningsvecka!

Plusgrader hemma imorse och plusgrader precis överallt på vägen ut till Bro, men precis innanför grindarna till banan, där var det minusgrader. Har Bro Park en helt egen liten väderzon eller...? Fruset överallt inne på området förutom... ja, vad tror ni? Javisst, förutom just banan som var helt vattenfylld fortfarande. Jämfört med igår så kändes banan ojämnare och djupare, tiningsprocessen har helt klart gått en bra bit framåt på ett dygn.
Första turerna travade vi runt området och det var pigga hästar som nog gärna hade velat galoppera av sig lite mer. Efter tredje turen var jag ute och pratade med banpersonalen som jobbade med att göra rännilar där vattnet från banan kunde rinna ut. Vid harvning precis innan så hade avslutningen av rakbanan (som är en större volt) varit i så pass okej skick att man nog kunde jobba hästarna i trav där. Absolut värt att testa och de tre sista turerna reds där istället och det gick jättebra. Dock blev det geggigare och geggigare desto mer solen sken och värmde, men det blev ändå en bra och nyttig övning att rida där och hästarna jobbade sig fint.
Vilken skillnad det blir för ens eget humör och energinivå när det känns som vår med skinande sol och mer värme än på många månader, då känns allt så lätt och enkelt!
Efter förmiddagsarbetet var avslutat gick vi på promenad med hundarna och idag var det hela åtta hundar som var med, en hel skock. Vi gick till stora banan och tog ett varv runt gräsbanan och det är otroligt hur mycket dirttracken har tinat på bara ett par dagar. Senast vi gick där så tyckte jag att det smält mycket, men nu var det bara väldigt lite is kvar i kanterna och själva dirttracken hade tinat en hel del. Fortsätter vädret så här så borde banan kunna öppna inom kort faktiskt, det vore fantastiskt!
Ha nu en fortsatt fin helg i solen!

Om banan höll bra igår, vilket den verkligen gjorde, så var det helt annorlunda idag. Redan från morgonen när jag gick ut för en första inspektion i mörkret så var det ingen tvekan om att den hade släppt rejält. Det var vatten på hela ytlagret och det gick rätt ner igenom till botten där alltså själva tjälen sitter. Otroligt vilken scenförändring mot gårdagen!
Det känns väldigt skönt att vi ändå cantrade på lite med hästarna igår, tittar man på väderprognosen så dröjer det nog några dagar innan det fungerar att träna på raskare igen.
Om jag jämför hur det såg ut på stallplan på morgonen jämfört med kvällen idag så har det bara under denna dag smält massor, när jag åkte hem var det vatten nästan överallt.
Nu får man ju som bekant inte välja väder, men bäst nu hade nog varit om det bara höll sig på plus hela tiden så den här processen får fart. Varje gång det fryser så stoppas det ju upp, å andra sidan får man en bra bana då så det finns fördelar och nackdelar med båda.
Återkommer som vanligt med en rapport om lördagens träning, så får vi se om det bara blir trav eller om vi kan få galoppera lite också.

Idag var det en härlig dag! Det var första dagen vi cantrade på i mera tempo och även om det inte gick jättefort så var det en stor skillnad mot de lugna och uppbyggande tempon vi gått i hela vintern. Roligt att få se hästarna galoppera på lite mer med en annan steglängd och det var nog väldigt skönt för dem med, jag tror de har längtat mycket efter att få öka på.
Mellantempo var i stort sett det man kan säga att de gick i och de såg väldigt fina och peppade ut. Kändes ännu mer som att våren är på gång nu när träningen går in i ett nytt skede!
Det var ett par minusgrader på morgonen som övergick till plus, men banan höll sig utmärkt hela dagen. Däremot var den ganska geggig framåt kvällen och det vill nog till att graderna kryper under nollan en stund i natt om det ska vara ridbart imorgon.
Mest hoppas jag faktiskt på att det blev bara plusgrader nu, även om det då inte skulle vara ridbara banor på några dagar så skulle allt smälta undan rätt fort och att det sedan är sommarbanor som gäller. Vi avslutade dagen med en hundpromenad med baninspektion samtidigt och det har försvunnit massor med is och snö från dirttracken, så blir det lite varmt nu så går nog den tiningsprocessen ganska fort. Ser såå fram emot att få träna där igen!

Lugn onsdag med tid för extrapyssel och fix. Onsdagar är just en sådan dag när man hinner med allt extrajobb som behöver göras regelbundet. Dock fungerar det ju bara så nu när det inte är tävlingar, när säsongen drar igång kommer det vara en dag med full fart istället och förberedelser inför lopp.
Galoppen kommer ju tävla varje onsdag och söndag och även om det inte är tävlingar på hemmaplan varje vecka så är det ofta i alla fall (och dessutom en del resande till andra banor).
Imorgon är det träning som vanligt!

Som väntat var det ett par minusgrader imorse och vips så hade banan torkat upp! Så klart med hjälp av körning under natten när den börjar frysa och även tidig morgon var traktorn igång och underhöll banan. 
Skönt att kunna cantra alla hästar idag och det tyckte de med. Flera av hästarna studsade fram första biten ute på banan, glada att få galoppera av sig lite.
Hela arbetsdagen flöt på utmärkt och hästarna såg fina ut. Roligt också att de inte bara ser bra ut när de galopperar utan även i kroppen. De yngre hästarna har vuxit och utvecklats en hel del och överlag ser hästarna musklade och starka ut, när man ställer upp dem och tittar på dem så ser de mycket bra ut.
Vår chiropraktor var på plats idag och jobbade med några av hästarna. Det är bra nu inför säsongen att se till att det inte finns några låsningar eller småproblem som kan störa, att de är hundra procent i kroppen.
Det blev sammanfattningsvis en bra dag som bara blev bättre när solen för andra dagen i rad började skina, det är vi inte så bortskämda med.
Arbetet med planering inför säsongen fortsätter (gällande storlopp och datum för de första loppen för varje häst) och imorgon tror jag att det arbetet kan vara klart.

Det kan väl inte bli vår redan i februari? Det kändes faktiskt så idag. 4-5 plusgrader har det varit hela helgen och det har smält undan enormt mycket, så himla skönt! 
Det var nästan så man undrade vad det var för lampa som lyste plötsligt, det var ju evigheter sedan vi såg solen men idag sken den halva förmiddagen och gav lite extra känsla av vår.
Vi fick ett sms redan igår att banan var stängd pga tjällossning, det brukar ju sällan hända så här tidigt. Hela dagen idag har traktorer kört på rakbanorna och jobbat med dem, jämnat och fixat. Som jag tidigare skrivit så är det massor med snö och is som ska smälta bort och banorna har varit ganska krävande pga all snö, det blir ju så mycket material och ganska djupt. Så det känns jättebra att få bort en hel del av detta i alla fall. 
Nu verkar det som att det ska vara några minusgrader på nätterna och plus på dagarna, det är ju ganska perfekt. Det betyder att det hinner smälta en del på dagarna och så torka upp under nätterna så det går att träna på banan.
Idag blev det travturer för hela slanten och hästarna var väldigt pigga, de hade behövt galoppera av sig lite.
I lördags vaccinerade vi ganska många hästar, så idag var det lite färre antal turer (man ska alltid ta det lugnt med hästarna i ett par dagar efter vaccination). Det här var inte planerat, men häromdagen kom det ut på Svensk Galopps sida en rekommendation att alla hästar som inte vaccinerats inom sex månader borde få en vaccination omgående (normalt görs det en gång om året efter grundskyddet är klart). Rekommendationen kom för att just nu härjar hästinfluensa i England där de har ställt in alla galopptävlingar och även i Sverige har det ju varit en hel del. Med tanke på att det varit mycket virus och annat så får man vara extra försiktig och noggrann om man är i flera stall, det är ju jätteviktigt att begränsa smittorisker så mycket det går.
Imorgon hoppas vi det går att cantra på banan igen!

Lugn härlig söndag och ledigt för både ordinarie personal och hästar. Nu laddar vi för en ny träningsvecka!

En del regn idag, det småduggade till och från under i stort sett hela dagen med lite kortare uppehåll och plusgraderna hänger kvar. Redan på förhand var det alltså en del frågetecken kring hur banan skulle ha klarat vädret. 
Fredrik, som fortfarande är jetlaggad sedan sin semester, var återigen på plats tidigt och red första turen ensam kl 6.30 (under den tiden mockar vi och gör klart stallet), han och Haweswater var ute och testade banan. Den var lite geggig och hade en del mindre ojämnheter som jag inte direkt gillade även om det kanske inte var någon riktig fara.
Min plan blev att avvakta till första harvningen 7.30 och kontrollera banan igen innan nästa tur reds. Efter nästa harvning kändes banan klart jämnare när man gick på den, men också klart blötare. Att inspektera den till fots som jag gör är en sak, men det är först när man rider på den som man fullt ut kan känna om den är okej eller inte. 
Så nästa tur skickades ut och det var Space Dragon (med Maria Neil), Himalaya (med Fredrik), Light Treading (med Tobias) och High Max (med Amanda). Normalt sett travar de först och går sedan en canter på rakbanan, travar tillbaka och därefter ytterligare en canter. När de kom travande tillbaka efter första canterrundan var ingen särskilt imponerad över banan, den var alltför blöt och geggig. Jag inspekterar i stort sett alltid ganska i början av bansträckningen, vilket är nära vårt stall och där tyckte de att den var okej, men längre ner hade den börjat släppa mer och mer.
Vi tog då beslutet att de fick trava en runda till istället för ytterligare en canter. Övriga turer för dagen reds runt området som var sandat och det var trav som gällde. Banan har ändå klarat väderomslaget bra denna vecka fram till idag, men man får tänka på att det är mycket snö och is i den som ska smälta bort.
Klockan tolv lämnade jag stallet för det här mötet som hölls uppe på restaurangen i läktarbyggnaden och redan när jag kom körande med bilen så var det lätt att se att intresset för mötet var minst sagt stort, det var verkligen parkerade bilar precis överallt. Det finns säkert någon mer exakt siffra på hur många som var där, men jag gissar på att det inte var så himla långt ifrån 100-talet personer. Det är väldigt glädjande att så här många tar sig tid en lördag, det visar ju att det finns ett stort engagemang. 
Mötet var satt till att hålla på i två timmar, men tog närmare 2,5 timme. Det var VD Fredrik Reuterskiöld som svarade på frågor som var inskickade i förväg och det uppkom också en hel del frågor runt dessa.
Mycket bra moderator var Louis De Geer, han upprättade vilken ordning folk fick fråga, han såg till att det inte blev för långrandigt och han satte stopp när det kändes som att ämnet var uttömt och klart. Han var lugn men bestämd och det gjorde att det blev ett bra upplägg på mötet så enligt mitt tycke var han ovärderlig för att det här skulle bli bra.
Det var många intressanta och viktiga saker som togs upp, skulle jag redovisa allt här så skulle det nog bli lite väl långt... Stockholms Galoppsällskap kommer ut med någon mer detaljerad rapport sedan, det fanns också en hel del frågor som var inskickade och som inte kom med på mötet, de skulle skriftligt besvaras efteråt och publiceras.
Min åsikt är att mötet på det hela taget var mycket bra och att information är något Svensk Galopp behöver förbättra, detta var ett första steg i rätt riktning. Någon föreslog en typ av Nyhetsbrev varannan vecka vilket jag tycker skulle vara en utmärkt idé. Kommmunikation och information är viktigt för att undvika onödiga spekulationer och konspirationsteorier samt kan bidra till en ökad förståelse.
Frågan som inledde mötet var Vintergaloppen, om banan fungerar för det vilket den enligt VD inte gör. Det gav ju inte en toppenstart direkt, här tror jag många med rätta blev upprörda.
För mig känns inte frågan utredd än, enligt banbyggaren är inte banan gjord för att saltas på för då skulle det varit grövre sand och en mycket mindre dosering i svängarna. Det borde utredas betydligt mer, stämmer verkligen detta och i så fall vem beställde då hur banan skulle läggas? Man kan inte bara acceptera att en person säger så utan då får man ta in fler experter som kontrollerar banan och kommer med utlåtanden. Detta bör göras så snabbt som möjligt för att ha ett bra beslutsunderlag för hur tävlande på vintern framöver ska gå till. 
Efter det blev det ändå många bra nyheter om saker som är på gång, bl a den hinderbana som byggs på innerplan som då kommer bli en gräsbana som vi kommer kunna använda för träning. Den banan kommer vara ett mycket starkt komplement för oss tränare att kunna preparera hästar till lopp på en skonsam och mer sviktande gräsbana. Jag tror det hade varit svårt för de flesta att acceptera att det läggs så pass mycket pengar på en hinderbana när det knappt finns några hinderhästar, men blir det också en träningsbana så kan det vända opinionen från minus till plus.
Överhuvudtaget blev det ett bra möte där många nog fick en helt annan insikt i hur det fungerar och att det finns många nya spännande saker som kommer inom kort.
Jag tror det var oerhört viktigt och positivt att avhålla det här mötet och de jag pratade med efteråt tyckte detsamma. Sedan finns det alltid enskilda frågor man inte är nöjd med, men på det hela taget tror jag det här var väldigt nyttigt och bra. 
Önskar nu alla en fortsatt trevlig helg!

 

 

En något lugnare dag idag och det tack vare att Elin (Rödjare) ville komma och rida lite turer idag. Trevligt att ha henne på besök, det var ett tag sedan! Så då blev det färre men större turer idag och dagen flöt på utmärkt. 
Lite oroliga var vi för om banan skulle hålla efter en natt med plusgrader och enormt mycket smältande snö (nästan så man får lite vårfeeling...), men den fungerade bra. Det blev mera fukt i banan (det är ju säkerligen en hel del snö som harvats ner i den och som ska smälta bort) och den blev lite tyngre men med bra fäste i.
Hästarna tränar på fint, fortfarande i lugna tempon och det håller vi oss i ett litet tag till. 
Idag kom propostionerna ut till april och maj och även storloppspropositionerna. Än så länge bara på nätet, men nu kan man ju börjar planera upp säsongen mer i detalj och det är ju roligt att börja se framåt mot våren och tävlingar. Det blir lite mer verkligt liksom när nu loppen finns publicerade, så himla länge till dröjer det faktiskt inte.
Imorgon är det träning som vanligt på morgonen och kl 12  har Svensk Galopp tillsammans med Stockholms Galoppsällskap ett intressant informations/frågemöte som jag tänkte gå på. Hoppas det blir ett bra möte, kommunikation är viktigt och behövs för att skapa förståelse. Rapport från mötet kommer imorgon!

I väntan på att börja med eftermiddagsarbetet så kör jag idag en tidig uppdatering här på sidan.
Det har ju varit mycket vädergnäll från min sida den senaste tiden, men om jag får säga det själv så är jag lite ursäktad med tanke på hur extremt det har varit den senaste tiden. I måndags 20 minusgrader, tisdag plusgrader, onsdag 14 minus och idag var det plus igen... Inte måttligt med temperaturomslag, men nu håller jag tummarna för att det fortsätter ligga en bit över nollan så alla de här snömassorna åtminstone börjar smälta bort. Idag har det rasslat på taken stup i kvarten när stora sjok med snö rasar ner, bort med det bara tycker jag som inte gillar vinter och snö.
Det är nu så bra plogat överallt att det fungerar att rida även i plusgrader, det finns inte så mycket snö på ridvägarna att det är någon större fara. Lite styltor blev det i näst sista turen, men inte mycket alls och vi kunde genomföra samtliga turer utan problem.
Det är mycket att rida nu när alla hästar ska förberedas inför säsongen, när tävlingarna är igång igen så är det alltid några som har startat och som då har några dagar ledigt, men fram tills dess är det intensivt arbete som gäller. 
Fredrik fick prova A Ragman idag och det var premiär för honom att rida årets tvååringar. Det är alltid roligt att höra vad han tycker och han gillade "Ragge" mycket, han kommer få prova de övriga också vartefter det passar in i schemat. Det är ju annars Tobias som har ridit in samtliga åringar och är den som har ridit dem mest, han gör ett fantastiskt jobb med unghästarna!
Apropå Fredrik så har han inte helt ställt om sig på tiden än sedan semestern (det är 11 timmars tidsskillnad till Hawaii). Planen var att han skulle rida första turen kl 7.30 idag, men redan kl 4.50 skickade han sms och frågade om han inte kunde få komma en timme tidigare eftersom han var så himla pigg! Det finns ändå fördelar med jetlag... ;)
Imorgon tränar vi vidare!

Igår utlovade jag lite uttalande om de nyheter som kom ut på Svensk Galopps sida igår, hittas här:
https://www.svenskgalopp.se/artikel?cid=1.740244&defaultMenuId=true
Naturligtvis tycker jag detta är väldigt goda nyheter! Fullmäktige bestämde i höstas att Tävlingskommittén (som jag är med i) skulle gå igenom prispengarna och det som var direktivet var att höja prispengarna i vardagsgaloppen. Detta har vi lagt ganska många timmar på, bl a en hel söndag tillbringades på Arlanda där vi jobbade med en ordentlig genomgång och beräkningar. Sedan är det ju styrelsen i Svensk Galopp som tar det slutgiltiga beslutet och det här nya söndagsloppet är ett förslag som kommer från dem.
Nu höjs prispengarna en bit i alla handicapklasser vilket är en väldigt viktigt och positiv signal tycker jag. 
Så finns då dessutom det här nya loppet och det rids varje söndag och är i klassen -10. Alla hästar kommer inte in här, men visst ligger det lite lagom i mitten vilket gör att i alla fall många kan vara med. Förstapris är hela 60 000 kr vilket är väldigt högt för den här klassen som är mitt emellan brons och silver. Har man dessutom en svenskfödd häst som är tre eller fyra år så blir ju förstapriset hela 84 000 kr! Så här finns verkligen möjligheter att en helt vanlig häst i mellanklassen kan gå rejält plus med lite tur.
Galoppen har så pass bra ekonomi att detta kan göras vilket är mycket glädjande och det känns som en allmänt stor satsning detta år med flera större förändringar. Som ni kan läsa i artikeln kommer både ett nytt positioneringssystem och en ny sida med tips till alla lopp. Båda dessa nyheter är ju i första hand en service till spelare och spel är vi ju beroende av för att ha råd och för att kunna växa. Ska man få fler personer att upptäcka galoppen så är just information det absolut viktigaste och det här låter som två bra redskap för bättre service till de som ska spela och följa tävlingarna.
Denna vecka är det utlovat att propositionerna för april och maj ska publiceras och även storloppspropositionerna. Visst får man en liten försmak av våren när allt sånt här är på gång nu? Det är en spännande säsong som ligger framför oss!

Vilka galna väderomslag det är just nu! Igår var det 20 minusgrader, redan imorse vid 5-tiden var det nästan plusgrader, låg och pendlade runt nollan för att sedan stiga mer under dagen. 
Det kändes lite osäkert om det skulle bli styltor i hovarna, men på morgonen fungerade det bra ändå. Det blev inga stora styltor och de släppte på en gång så det var ingen fara alls. Dock blev det lite värre framåt lunch när graderna kröp uppåt och vi fick inställa de sista turerna men som tur var hann vi rida nästan alla innan förutsättningarna var för osäkra.
Verkligen besvärligt just nu med väderförutsättningarna, men det gäller att ha is i magen och bara rida när det är säkert och bra underlag. Skönt i alla fall att vi kunde träna nästan allihop idag och hästarna var pigga och glada, bl a Approach studsade fram av glädje ute på rakbanan.
Idag var Fredrik tillbaka igen, brunbränd och väldigt nöjd med en fantastisk semester på Hawaii som han rekommenderade varmt. Det är elva timmars tidsskillnad så igår när de kom hem efter en väldigt lång hemresa med förseningar så var han mycket trött. Strongt ändå att ta sig upp tidig morgon idag och komma och rida hela dagen, jetlag och sömnbrist är inga enkla förutsättningar. 
Igår kom ju Svensk Galopp ut med nyheter angående prispengar, nytt lopp samt lite andra positiva nyheter. Imorgon går jag in lite närmare på detta här på sidan, så på återhörande då!

20 minusgrader på morgonen och så massa snö på det, inte de roligaste förutsättningarna. För egen del blev det en minst sagt annorlunda dag... Startade upp bilen och fick bort snön på och runt, men vad hjälpte det. Trots att jag skulle backa i nerförsbacke som ju borde vara rätt enkelt så fastnade bilen efter ett par meter. Där satt den, ohjälpligt fast och framhjulen bara snurrade varje gång jag försökte köra. Efter en timmes försök gav jag upp och insåg att ut kommer jag inte. Då stod bilen precis mitt i grinden till huset, den blockerade uppfarten och grinden gick inte heller att stänga, den kunde ha stått bättre...
På eftermiddagen åt kvällshållet kom vår otroligt snälla granne med en traktor och hjälpte till att få loss bilen, men inte bara det. Han plogade och sandade uppfarten också, allt förvandlades från kaos till ordning och reda. Jag är så otroligt tacksam, utan hans hjälp hade väl bilen stått där till våren typ... 
Så imorgon ska det förhoppningsvis fungera att ta sig ut igen!
I stallet gick det relativt bra trots kylan, men när det är så kallt och dessutom massor med snö så blir allt väldigt tungjobbat.
Idag landade Fredrik och Lina i Sverige igen efter två veckor på Hawaii, imorgon är Fredrik tillbaka i stallet igen!

Vilket kaosväder! Sedan den här sommaren som var rekordvarm och man kände att det inte riktigt är som det brukar vara så sa jag att antingen blir vintern extremt varm eller extremt kall. Det började ju bra med plusgrader långt in i december, men den senaste tiden har det inte varit lika fantastiskt (om man nu inte älskar snö och kyla vill säga...).
Söndagar jobbar Maria (Neil) och idag var det tillsammans med Sofia. Maria ringde mig klockan 6 och talade om att hon inte kom ut med bilen, hon hade jobbat en bra stund på att ta ut. Den enda lösningen jag såg då var att ta en taxi, men det var över en timmes väntetid på det. Medan hon väntade fortsatte hon skotta och tog sig faktiskt till slut ut, så något försenat kunde arbetet inledas. Sofia, som åkte kommunalt klarade det lättare men även där var det en del förseningar.
Därefter gick arbetsdagen bra, men det är ju inte lite snö som har fallit och allt blir tungarbetat.
Imorgon ska det bli rejält kallt dessutom, det är ju kanske inte just det man längtar efter just nu. Våren känns en bit bort för tillfället!

Idag blev det en lite annorlunda dag. Hade redan innan jag åkte hemifrån en misstanke om att det inte var så bra förutsättningar, massor med snö och så lite plusgrader. Mycket riktigt så fick hästarna rejält packade styltor i hovarna bara de gick de få metrarna som är från stallet ut till walkern. Att ställa in dagens träning var ganska självklart, risken för vrickningar var extremt stor. Det var inget fel på rakbanan, men kruxet var att ta sig dit och hem med massor med snö överallt. 
Vi inställde också hagturerna, hagarna är jättemysiga just nu med massor med snö, bara det att just idag var de inte så lämpliga. 
En sådan här dag kan jag känna att vi har det ganska bra förspänt i och med att vi har hållit igång hästarna så pass mycket, då är det också lättare att ställa in när inte förutsättningarna är bra. 
En gång för många år sedan hade vi en häst som skulle starta på söndagen och dagen innan tog jag ut honom på en runda i skogsslingan som fanns på Täby Galopp. Vädret var ungefär som idag och det var en mysig tur i djupsnön tyckte jag. Lika roligt var det inte dagen efter då han stod med en vrickad kota som var svullen och han fick strykas. Den där kotan tog ett bra tag innan den var helt utläkt. Så det är sällan värt det att chansa när det inte är bra underlag.
Det blev en trevlig pysseldag i stallet och några hästägare kom på besök i alla fall och vi köpte extra god (och onyttig...) fika.
Måndag verkar bli väldigt kall (ca 15 minusgrader), men resten av kommande vecka ser alldeles lagom ut med ett par minusgrader enligt väderprognosen.
Ni som följt den här sidan länge vet att en av mina favoritprogram är Melodifestivalen och ikväll drar det igång äntligen, jag är mycket taggad. Trevlig helg på er!

Känns riktigt bra att det nu är februari, dock var det mer vinter än på länge idag. Snön yrde och emellanåt blåste det också, men alla turer kunde genomföras som planerat och hästarna ser fortsatt fina och pigga ut. 
Jag hade hand om kvällsfodringen och under eftermiddagen började jag bli lite orolig för hur det skulle gå att köra hem med all snö som föll, men det gick bra. Vill uppmana alla som ska ut och åka bil under helgen att ta det lugnt, för underlaget skiftar fort!
Hoppas nu att vädret är okej imorgon, så det går att träna som planerat. Stora massor med snö är ju sällan jättebra.

Sista dagen i januari, känns psykologiskt viktigt att vi imorgon går in i februari. Tycker den här månaden har gått väldigt långsamt, så det känns skönt att vi nu tar ett steg vidare mot våren som jag (och säkert många med mig) längtar efter. 
Träningen gick bra och hästarna såg fina ut i fortsatt lugna tempon. Maria Neil red ett par turer på morgonen innan skolan (som är veterinärutbildning) och hon red bl a A Ragman för första gången och gillade verkligen honom. Det är alltid roligt att höra vad en ny ryttare tycker om en häst och speciellt unghästarna. Jag är så himla nöjd med våra tvååringar, de har allihopa både växt och utvecklats massor den senaste tiden och de ser strålande fina ut.
Idag på eftermiddagen hade vi det sista telefonmötet för denna gång i Tävlingskommittén och nu är det mesta spikat vad gäller propositioner och prispengar. Det är många spännande och positiva nyheter som kommer ut officiellt inom kort, senast  i nästa vecka. Så fort det finns ute så tänkte jag kommentera närmare här angående allt nytt som blir nu till våren vilket känns väldigt bra och peppande.
Rolig avslutning på eftermiddagen att se Irish Trilogy göra en ny toppinsats i Dubai och att de skandinaviska hästarna räcker så långt och har tagit pengar i alla lopp är ju fantastiskt. Det visar ju också att det är inte alls orealistiskt att åka dit och kunna konkurrera, vår nivå här i Skandinavien räcker ändå en bra bit.

Lugnare dag som onsdagar brukar vara, men vi red ändå några turer idag och det gick fint.
Jag har idag som utlovat uppdaterat med nya bilder även om det blir en lite mindre uppdatering denna gång. Kolla in detta under fliken Veckans Bilder!
Imorgon är det träning som vanligt igen med fullt schema!

Nollgradigt idag och på förhand var jag lite orolig om det var "styltväder" dvs när snön packar sig i hovarna och det är risk för vrickning. Så var det dock inte alls och vi kunde träna helt enligt plan. 
Hästarna såg fina ut och var som vanligt pigga och glada. Jag ser verkligen fram emot när det är dags för lite snabbare tempon igen, men än dröjer det ett tag.
Hela arbetsdagen var intensiv med mycket på schemat, men flöt på bra ändå.
Efter ridningen varje dag så sköts naturligtvis hästarna om. När det inte är vinter och kyligt brukar de först duschas av, men när det nu varit kallt har vi bara spolat benen och sedan borstat dem för övrigt. Så därför passar vi på nu när det är något varmare grader och ger dem en riktig shamponering, vi kör några hästar per dag men bara när det är mildväder som idag. Det märks att de njuter, det måste vara jätteskönt efter ett långt uppehåll att bli ordentligt duschad och ren över hela kroppen och så på med ett varmt fleecetäcke direkt efteråt.
Vi håller också på med att frisera manar när tid finns, så det är mycket pyssel och fix just nu även om så klart själva träningen är prio ett.
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering igen!

Så var det en ny vecka och fullspäckat schema! Det är ju fler turer i och med att Fredrik är på semester sedan drygt en vecka, men om ytterligare en vecka är han hemma igen.
Igångsättning idag av Space Dragon som bara fått en liten minisemester på tio dagar för att ladda lite, han mår bäst av att hållas igång annars. Dessutom igångsättning av tvååringarna A Ragman och den odöpta franska. De har fått vila i några veckor vilket jag tycker är viktigt för åringar/tvååringar. Efter inridning på hösten och igångsättning så mår de även bra av en kortare viloperiod då de kan hinna växa lite och få tid att utvecklas. Man ska inte underskatta tid för återhämtning och uppbyggnad när man jobbar med unghästar.
Idag var det då dags igen för ridning och de skötte sig verkligen exemplariskt och speciellt med tanke på att de inte ridits på ett tag. De fick först trava en sväng och sedan cantrade de tillsammans på rakbanan. Det här är utan tvekan två klasshästar, bara att se vilken mäktig aktion de har när de galopperar.
Alla turer gick bra och vid lunch hade vi hoppats på att provsvar skulle vara klart så vi kunde åka till Mälarkliniken och hämta upp Australian Open. Jag ringde vid 13-tiden för att kolla läget och fick då besked att svaret väntades först vid 16-16.30. Halvsegt att vänta, men efter en längre hundpromenad och en lunch på pizzerian så gick tiden ändå hyfsat snabbt. Strax före kl 16 ringde de och sa att som väntat så var allt bra med provet och han kunde åka hem. 
När vi kommit dit och fått instruktioner och annat så väntade då bara den lilla detaljen att lasta in honom. Kan säga att han inte var snällare att lasta denna gång än häromdagen, envis var bara förnamnet. Även fast vi fick hjälp av Matilda som hade kvällspass på Mälarkliniken och var så himla snäll och hjälpte till så tog det sin tid, men efter mycket jobb så gick han plötsligt in. Klockan 18.30 var han hemma i sin box, i transporten på väg hem satt vi och planerade för den här lastningsträningen som snart ska inledas och som känns ganska välbehövlig... 
Det blev en lång dag, jag åkte hemifrån kl 5 imorse och var hemma igen 14,5 timme senare, men det känns jätteskönt att Aussie är hemma igen!

Lugn söndag som vanligt nu under vintern när det inte är tävlingar. Jag ringde och pratade med jouransvarig på Mälarkliniken och Australian Open mådde utmärkt och hade ingen som helst temphöjning idag. Så nu hoppas vi att provet kan tas så snabbt som möjligt imorgon så han kan åka hem hyfsat tidigt.
På återhörande imorgon!

Dagens schema var verkligen fullspäckat eftersom vi skulle hinna med både den vanliga träningen samt hämtning av Australian Open på Mälarkliniken. Eftersom han var rejält svår att lasta när vi åkte dit igår så hade jag planerat in att vi skulle åka flera stycken dit vilket ju naturligtvis är ganska tidskrävande.
På morgonen ringde som avtalat veterinären med en rapport om hur allt varit under natten och morgonen, innan hämtning ville vi ju stämma av att allt var bra. Han mådde fint och allt såg bra ut efter operationen, det enda var att han hade ett par tiondelars förhöjning i temperatur vilket är väldigt vanligt efter operation, det är i stort sett mer eller mindre alltid så.
I normala fall hade det bara varit att hämta hem honom, men nu med den här hemska abortvirusen som drabbat bl a Skånsta så är säkerhetstänket extremt stort. De sa att visst fick vi hämta honom om vi ville, men om man ville vara helt på den säkra sidan så tar men ett snabbprov och kollar att han inte har någon virus eller liknande. De var väldigt tydliga med att det egentligen inte fanns någon misstanke och han har inga som helst symptom, detta var rent ur säkerhetssynpunkt med tanke på att det går en hel del just nu. 
Det här fick jag själv bestämma hur vi skulle göra, men med tanke på att vi har ett helt stall med tävlingshästar och att det ändå var deras rekommendation så fick det bli så till slut. Hellre vara för petig än att chansa, även om det i det här fallet kanske var lite överdrivet noggrant. Han får stå kvar på kliniken till på måndag och tidig morgon tar de ett prov som lämnas in direkt och svar kommer samma dag. Så nu är planen att hämta hem "Aussie" efter lunch på måndag istället.
Hästarna tränar vidare och ser fina ut, den här uppbyggnadsträningen som görs nu är ju viktig och lägger hela grunden för säsongen. Tror att både hästarna och vi längtar till våren och snabbare tempon och även om det känns långt dit nu så går tiden ändå rätt fort. I nästa vecka börjar februari som ju är en kort månad och därefter är vi inne i mars som är sista månaden innan tävlingarna börjar igen. Längtar tills den här spännande säsongen drar igång!
Önskar er alla en jättetrevlig helg!

Här kommer fortsättningen på gårdagens stök med Australin Opens tänder/tandkött:
Idag var det då körning till Mälarklinikenför att en riktig tandexpert skulle kontrollera honom. Eftersom Kurre var bortrest just idag så var Wolfram snäll och kom och körde, transporten fick jag låna (hyra) av Maria Sandh, stort tack till båda två!
Det inleddes inte direkt på bästa sätt med att Aussie som han kallas blåvägrade att gå på transporten. Han var inte stressad utan bara envis och det tog lång tid innan han gav med sig. (Kan säga att det är inplanerat lastträning med unghästarna inför sommarens resor, så här vill vi inte hålla på när de ska iväg och starta...).
När vi försenade till slut kom fram och han blev kollad så fick vi två val:
1. Skära av biten med tandkött och tänder.
Fördel: Smidigt och enkelt att utföra, bara att skära av och han kan åka hem igen. Läker fort och bra.
Nackdel: Hans permanenta tänder som kommer fram så småningom har inte ordentligt skydd av tandkött och det kan göra att han får problem med infektion i dem och att de måste tas bort de med.
2. Sätta fast allt med en sorts ståltråd som syr ihop det.
Fördel: Det är det bästa för munnen om det läker bra, allt sitter som det ska.
Nackdel: Inte helt säkert att det läker ihop bra och då får man i alla fall skära bort biten, dock är det en mycket bra chans till full läkning.
Största nackdelen är dock att då måste han sövas vilket alltid är en risk och att vi måste lämna honom och hämta imorgon istället.
Så då var det upp till mig att bestämma vilket alternativ vi skulle välja. Efter mycket velande så kom jag fram till att alternativ två fick det bli, till stor del baserat på att veterinären verkade förorda det. Det var det bästa för Aussie, att få det åtgärdat ordentligt och att vi inte riskerade problem framöver med tänderna. Men helt klart våndades jag en del över att han skulle sövas, även om risken inte är jättestor så finns den.
Det var därför en stor lättnad när veterinären ringde framåt eftermiddagen och meddelade att allt hade gått bra och att det såg jättefint ut!
Imorgon blir det hämtning på förmiddagen!

Det var lite av ett tandtema på dagen. På eftermiddagen var det inplanerat tandläkarbesök för några av hästarna. Vi har redan gjort en genomgång på tvååringarna och inom kort ska övriga hästar få en kontroll, det blir om en månad ungefär. Dock är det några vi misstänkt behöver åtgärdas tidigare, speciellt yngre hästar släpper en hel del mjölktänder och där kan det ganska fort bli ganska ojämnt i munnen och en irritation för dem. Så vi hade bokat in fem av dem redan idag och övriga då i slutet av februari.
Detta var då som sagt inbokat först på eftermiddagen, men redan mitt på förmiddagen inträffade något mer akut. Vi vet inte vad som hade hänt (hästar är ju experter på att hitta på osannolika saker...), men vi upptäckte att Australian Open hade två tänder och en rejäl bit tandkött som hängde löst åt sidan, ganska otrevligt (för att inte säga äckligt). Detta var inget för en tandläkare utan för en veterinär och vi fick en från Mälarkliniken att komma ut. 
Det tog en väldans tid att fixa och greja med detta, rengöra och kontrollera mm. Tiden gick och plötsligt kommer tandläkaren in i stallet och vi inser förvånat att lunch har blivit till eftermiddag, tiden bara flög fram.
Till slut kom i alla fall veterinären fram till att det här måste förmodligen sys fast och då måste han in till kliniken.
Normalt sett har vi ju lyxen av att ha Kurre med transport som kan köra, men nu är Kurre bortrest just idag och imorgon bitti. Vi fick tid imorgon bitti, så under kvällen här har det varit lite knep och knåp att få ihop morgondagen men tror nu jag organiserat allt. Närmare rapport kommer imorgon!

Lugn onsdag med bara lite ridning och mera pyssel och fix i stallet. Sköna grader idag, närmare nollan faktiskt och även om vi bara är i januari än så hoppas man ju på att graderna börjar smyga uppåt så småningom.
Imorgon är det fullspäckat schema med ridning hela dagen!

Betydligt trevligare grader idag, på morgonen 6-7 minusgrader och framåt lunch var vi nästan uppe på nollgradigt. Rakbanorna var jättefina, trots flera dagar med rejäl kyla så fanns nu inga klumpar alls i banan. 
Hästarna var efter en extra ledig dag lite extra pigga och glada idag, det är roligt att se hur kul de tycker det är att träna (även om det bara är lugna tempon), de riktigt laddar när de kommer ut på banan och ska sätta igång att galoppera.
Idag var det dags för igångsättning av några hästar som fått vila ett tag; Power of Attorney, Haweswater och Shylock. De flesta av våra hästar har bara fått en kortare vila och har hållits igång, men några som behövt det har fått vila lite längre och dessa tre tillhör de fåtal som haft längre semester från träningen. Power of Attorney har verkligen haft nytta av den här tiden, han har växt mycket och först nu känns han redo att träna igång igen. Haweswater och Shylock har båda haft en lång säsong och speciellt Shylock påverkades mycket av fodret och har behövt tid för återhämtning för att nu kunna börja om igen. Nu är det då uppbyggnadsträningen som påbörjas för att ha dem redo när säsongen börjar. 
Hästar som har fått kortare vila har gått lite omlott vilka som vilat och när, men inom ett par veckor kommer precis alla hästar vara igång igen och då är det verkligen fullt upp för oss fram till att säsongen börjar.
Imorgon är det som vanligt på onsdagar något lugnare, men lite ridning blir det i alla fall.

Imorse var det kallt på riktigt! 17 minusgrader visade termometern på Bro Park och det var inget svårt beslut att ställa in dagens träning. Jag tror inte det är nyttigt för varken folk eller hästar att motionera alltför mycket när det är så kallt och dra i sig kalluft. Bara av att gå i skrittmaskinen blev hästarna alldeles isiga runt mulen och i hela ansiktet och då hade de ju bara skrittat lugnt och dessutom under tak där det inte alls är lika kyligt.
Inne i stallet finns det värme i vattenrören, men ändå var själva kopparna frusna. De tinade dock upp ganska fort och vi satte dessutom in fläktar i stallet som värmde upp lite extra.
Ungefär samtidigt som vi anlände till stallet på morgonen kom en bild via Snapchat från Lina och Fredrik med sådana där blomhalsband som är lite typiskt för Hawaii och de hade skrivit "Incheckade" på bilden. Vår "incheckning" på Bro Park kändes inte riktigt lika glamourös i apkylan... 
Det blev en bra dag i alla fall och vår hovslagare var på plats och jobbade på, men även han hade det besvärligt då järnet i skorna blir väldigt kallt. Han kämpade på trots allt och hann med några prioriterade hästar, de som var viktigast att få skodda just idag.
Framåt lunch hade det blivit något drägligare och temperaturen var uppe i tio grader vilket inte direkt är mysväder det heller, men betydligt bättre åtminstone.
Enligt väderprognosen ska det bli mildare nu, så imorgon hoppas och tror jag vi kan träna som vanligt igen!

Lugn söndag för hästar och folk, men naturligtvis har samtliga hästar som vanligt varit ute ordentligt och alla mådde utmärkt. 
Imorgon är det en ny vecka och träning som vanligt!

Lika kallt även imorse. Igår klarade rakbanorna kylan fint, men med ytterligare en rejält kall natt så blev det inte lika bra idag. En del större klumpar vilket kan vara farligt att trampa på, så vi lade om planeringen till travturer runt området. Hellre ta det säkra före det osäkra och även travträning är viktigt och stärkande när man grundtränar så det blev bra ändå.
Enligt väderprognosen ska det vara två kalla nätter ytterligare och sedan återgå till mildare väder med bara några få minusgrader, så det hoppas vi stämmer.
Idag på morgon åkte Fredrik (och Lina) på två veckors välförtjänt semester till Hawaii. Vilket drömresmål! Dock låter inte själva resan dit som en picknick direkt, nästan ett dygn tar det att ta sig dit (och hem), men det kan det ju vara värt när man ska stanna där ett tag sedan. Väldigt bra för Fredrik att få ladda batterierna inför säsongen. När tävlingarna drar igång igen så är det viktigt att han är peppad, redo och motiverad vilket jag vet att han är, men lite semester är viktigt för att återhämta sig och vila ut efter ett långt år.
Idag red Maria Neil turer istället vilket var väldigt trevligt, annars är det söndagarna hon är ansvarig för i vårt stall. Det blev en bra lördag trots kylan med en hel del ägare på besök och vid fikat värmde vi oss med varm choklad med grädde och mashmallows, lite mysigt faktiskt.
På eftermidddagen/kvällen åkte några av oss (eller vi blev till slut ganska många) till Solvalla och tittade på tävlingarna där. Vi gjorde detta en gång även förra vintern när det inte var galopptävlingar. Kul med ett besök och att få se både likheter och skillnader jämfört med galoppen när det gäller tävlingsupplägget. Framför allt tycker jag det var roligt att vi kunde träffas utanför stallet, normalt sett när det är galopptävlingar har flera av oss fullt upp med hästarna och inte tid att sitta i lugn och ro och umgås. Det blev väldigt trevligt och lyckat även om vi inte satte något spel och håvade in några miljoner...
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Kallaste morgonen hittills denna vinter, så kändes det i alla fall. Det är ju inte bara graderna som gör det (-12 imorse) utan vinden också och idag var det verkligen råkallt och energinivån var inte på topp för min del på morgonen. Men man kommer igång och faktiskt så sken solen framåt lunch och det blev riktigt vackert ute.
De senaste dagarna har det varit mycket jobb med Tävlingskommittén där jag ingår. Väldigt många timmar har lagts på genomgång av propositionsförslag och vi har också haft telefonmöten. Jag ska inte föregå beslut, men de förslag som kommit upp där gällande prispengar och nya sorts lopp ser väldigt spännande och positivt ut och det framför allt för vardagsgaloppen, dvs handicaploppen i alla klasser. Får återkomma till detta när det är helt spikat!
Imorgon hoppas vi på lite mildare väder även om det ser ut att bli kallt den närmaste veckan.

De här väderomslagen börjar man ju tröttna på rejält. Snö och kallt igår, regnaktigt och plusgrader under natten och så slog det om till några minusgrader tidig morgon och då var det ju inte direkt konstigt att det blev isigt överallt och blixthalka. Vet att det är lite tidigt att tänka på våren redan i januari, men oj vad jag längtar dit! Tänk när det är plusgrader och sol, dirttrackbanan är öppen igen och det är dags att träna på i raska tempon. Längtar tills det är dags för tävlingar igen och även till de sista finslipande snabbjobben innan start. Just nu känns det långt borta, men ofta brukar tiden gå fortare än man tror och vips så är det vår.
Dagens träning gick bra och hästarna såg fina och pigga ut som vanligt. Rakbanorna hade klarat väderomslagen och var i bra skick. Hela dagen och arbetet flöt på utmärkt.
När vi var klara med förmiddagsarbetet samt hade promenerat med hundarna så var det fulllt fokus på Dubai med flera bra chanser på förhand för de skandinaviska hästarna. Så otroligt roligt och imponerande att inte bara se I Kirk vinna utan faktiskt vara helt överlägsen. Dessutom en fin insats av Suspicious Mind som blev tvåa och även de övriga två skandinavierna gick okej och fick pengar. Det här visar ju att vi duger i Skandinavien/Sverige och det var verkligen ett starkt kvitto för svensk galoppsport, att vi kan konkurrera utomlands mot meriterat motstånd med topphärstamningar. Dagens resultat borde vara en boost för alla som håller på med galopp, hit vill vi också nå. Vad häftigt att få tävla och vinna på den nivån och det är ju helt uppenbart långt ifrån omöjligt!

Lugn onsdag med endast lite ridning och annars mest pyssel och fix med hästarna och stallet. 
Idag är det som utlovat dags för en ny bilduppdatering som ju haft lite uppehåll över nyår och lite till. Nu är nya och fantastiskt fina bilder på plats, samtliga signerade vår grymt duktiga fotograf Wolfram! Kolla in allt under fliken Veckans Bilder!

Så har vi då kommit till de två sista hästarna i den här genomgången som tagit en hel del tid. Återstår gör de två tvååringar som inte är svenskfödda:
A Ragman (hingst 2 år)- Han köptes på den första av årets auktioner i Baden Baden och är en häst med väldigt mycket utstrålning.
Pappa Dawn Approach har ännu bara haft två årgångar med avkommor och haft både Grupp 2, 3 och Listedvinnare. I augusti förra året debuterade hans hittills bästa avkomma Madhmoon och vann direkt och vann sedan i starten efter ett Grupp 2 lopp och har 114 i OR, vilket betyder 97 i svensk handicap.
Mamma An Angel har lämnat flera vinnande avkommor, bl a Adriana som vunnit Grupp 3  och varit placerad både i Grupp 3 och Listed samt varit fyra i Grupp 1 med en tysk handicap på 95 vilket motsvarar samma som svensk. Så han har en syster med mycket starka meriter!
Morfar är Trempolino och utseendemässigt har han verkligen slagit igenom då A Ragman är väldigt lik honom, fux med en rejält stor bläs som syns ordentligt. 
Han har uppträtt väldigt lugnt och klassigt hela tiden, var dessutom lätt att rida in och allmänt okomplicerad och cool. 
Han har en jättefin och lång aktion, en långbent och lätt typ som gör allting väldigt enkelt utan ansträngning.
Vilka storlopp det blir i år beror ju på när han är startklar, men de vanliga storloppen som finns för importer är ju absolut planen, t ex Vinterfavoriternas Pris.
Odöpt (hingst 2 år)- Han är den första häst vi har köpt från Deauville i Frankrike, vilket är en väldigt fin auktion som gett många skandinaviska Derbyvinnare under åren. Han är också den dyraste häst vi haft i vårt stall, han kostade 45 000 euro. Men det är ändå ett rent fyndpris om man ser till härstamningen och att hans pappa Le Havre faktiskt kostar 60 000 euro att betäcka med! 
Le Havre har en hel del Grupp 1-vinnande avkommor och den allra bästa heter La Cressonniere med OR 117, motsvarande 98,5 i svensk handicap. Hon gjorde åtta starter och vann samtliga varav två var Grupp 1, ett Grupp 2 och tre Listed, hyfsat imponerande! 
Det roligaste med det är att hennes morfar är Galileo som ju knappast behöver någon presentation, just nu rankad som världens bästa avelshingst. Vår ännu odöpta tvååring har även han just Galileo som morfar, så att säga att han har stark stam är ingen underdrift direkt. Det är ju fantastiskt roligt att få ha en tvååring med en så här fin stam.
Säljarna hade förväntat sig ett mycket högre pris och återropade honom för 50 000 euro, men på en aktion med över 600 hästar så går inte alla upp till förväntat pris och vill säljarna inte bli stående med dem så är de ibland tvungna att släppa sina åringar billigare, så vi kunde förhandla oss till ett mycket bra pris efteråt.
Han var lätt att rida in och sköter sig utmärkt i träningen, men han är samtidigt en tuff hingst med mycket attityd. När man ser honom galoppera på banan så bara flyter han fram, han ser strålande fin ut. 
Även han siktar på en hel del storlopp i år, men båda hästarna är köpta främst för att vara starka Derbykandidater till nästa år vilket vi verkligen tror att de kan vara. Jag tror dock de gör sig gott gällande redan i år, ingen av dem ser speciellt sena ut. Två väldigt fina hästar som det känns mycket spännande med inför året.
Tanken från början var att sälja dessa två  tillsammans och göra ett specialprojekt med en Racing Club, men vi har tänkt om lite där och kommer göra ägandet mer på ett vanligt sätt.
En sammanfattning av tvååringarna i stallet är att vi har fyra mycket fina hästar och med en bra blandning av två importer och två svenskfödda. Dock hade jag önskat att vi hade några hästar ytterligare och vi får se om det blir några fler inköp på Breeze Up-auktionerna till våren. Det är ju väldigt viktigt att få in nya unghästar varje år för att kunna vara med och konkurrera. Efter en förstörd säsong (om än att den rättade till sig något på slutet efter foderbytet) där vi inte hade några förutsättningar under sommaren att konkurrera i storloppen så är det svårare att få in nya unghästar så klart. När våra hästar vinner och tjänar pengar så ger det ägarna en boost att investera i nya hästar. 
Nu har vi gjort en rätt gedigen genomgång av alla hästar och inför denna säsong så känns det väldigt bra. Vi har mycket fina hästar och rätt förutsättningar i år att göra helt andra resultat och vara med och konkurrera i de allra största loppen. Ett annat mål är att kunna åka till Dubai med ett antal hästar kommande vinter, där har vi så här på förhand flera möjliga kandidater som kan räcka till och inte minst bland unghästarna. Hoppas och tror att 2019 blir ett jättebra år!
Imorgon blir det en bilduppdatering!

 

 

Ny vecka och det var kyligt imorse. Verkar ju tyvärr som att det ska vara kallt på nätterna ett tag framöver, men viktigast är ändå att banorna klarar sig bra och det hade de gjort, de kändes utmärkta. Hästarna var pigga och glada, lite som vanligt faktiskt och träningen gick fint och flöt på bra.
Sedan vid lunchtid så följde vi med spänning via tvn långköraren "Dokusåpan Regeringen" som verkar ha många avsnitt kvar än... Jag avstår från att kommentera vad jag tycker om några av deltagarna (dvs partiledarna), men att det är en cirkus är nog de flesta eniga om.
Nu fortsätter vi den här genomgången av hästarna, det är ju bara tvååringarna kvar som är fyra stycken och här kommer de första två som båda är svenskfödda:
Dhakota (hingst 2 år, ägare Stall Bellis)- Hans mamma Dharawal (e Bushranger) hade vi i träning och hon var en riktigt vass och snabb häst. Tyvärr var hon inte helt korrekt i ena benet och därför belastade hon fel och hennes knä höll därför inte vilket alltså inte berodde på dålig hållbarhet utan på en snedbelastning. Hon startade aldrig, men vi vet vilken kapacitet hon hade och vi har stor tro på att hon kommer bli ett mycket bra avelssto. 
Därför var hennes ägare väldigt glada när de kunde göra en uppgörelse som gjorde att Dharawal blev avelssto mot att de istället fick hennes första avkomma som då är Dhakota.
Dharawal står nu hos Annika Stalfelt som bl a fött upp Houston Heat, Cordelia, Holly Society och Hong Kong Star. Dhakota har en lillebror (helbror) som heter Dherby. 
När Dharawal skulle betäckas så fanns det ett antal intressanta hingstar att välja mellan och till slut föll valet på Barocci som då var ett oprövat kort. Efter hans första årgång så känns det som att vi gjorde ett bra val, Barocci hade ju en stark inledning på sin avelskarriär förra året med Jamaica som den som presterade bäst.
Dhakota har inte varit helt enkel att rida in. Sadelvänjning, longering och tömkörning var han jätteduktig med och det var inga problem alls. Däremot själva inridningsmomentet var svårare och med en hel del bakslag. Han är fortfarande inte helt pålitlig även om det gått framåt mycket och han har kommit så pass långt att han kan cantra på rakbanan i sällskap med andra.
Han är precis som sin mamma ett riktigt krutpaket, inte så stor men kraftigt och fint musklad.
Hans storloppsplan för detta år är i huvudsak lopp för svenskfödda eller skandinavienfödda, tex SM, Kriteriet och naturligtvis Breeders. 
Eye For An Eye (sto 2 år, ägare Kurre, Ingalill, Sandra Andersson och Stall Malmborg)- Hon köptes på den svenska auktionen och var en häst vi fastnade för både utseendemässigt och härstamningsmässigt. Mamma Lovely Eyes har lämnat goda avkommor som t ex Glory Days (e Gloria de Campeao) med hcp 81 och Good Eye (e Eishin Dunkirk) med hcp 78. 
Pappa är spännande Wilshire Boulevard som ju både har starka meriter och minst lika stark stam. Detta är hans första årgång avkommor och man vet ju inget än, men känslan är att han kan vara ett starkt tillskott till skandinavisk avel.
Så med en dokumenterat bra mamma och en ny väldigt spännande pappa så kan det här bli något jättebra! 
Eye For An Eye har varit väldigt okomplicerad och lätt att hantera, hela inridningen gick hur smidigt och lätt som helst. Hon har en väldigt fin aktion när hon galopperar och är en lugn och klassig häst i sitt uppträdande.
Precis som Dhakota så siktar vi på storloppen för svenskfödda eller skandinavienfödda i första hand detta år (SM, Kriteriet och Breeders), men skillnaden här är att hon är ett sto och också har några större lopp som bara är för ston som en möjlighet också. 
Båda dessa hästar ser ganska tidiga ut i typen, sedan vet man aldrig om det blir några stopp på vägen så klart. Tror dock det finns bra chans att de kommer till start hyfsat tidigt under tvåårssäsongen.
Imorgon kommer de två sista tvååringarna!

 

 

En riktigt härlig söndag med återhämtning både för hästar och folk! Ibland är det väldigt välbehövligt med en dag när man i stort sett inte gör någonting alls, man laddar batterierna rejält. 
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Är precis klar med kvällsfodringen och det är alltid trevligt när man går runt och kollar av det sista på alla hästar och de står och mumsar mat och är nöjda. 
Det har varit en lång vecka med mycket arbete och nu känns det lite skönt att det är helg och en lugn söndag väntar.
Dagens träning gick fint, jag har ju inte rapporterat så väldigt mycket här under veckan utan istället lagt krutet på genomgången av hästarna. Nu är det ju bara tvååringarna kvar och jag tänkte köra den genomgången på måndag och tisdag, så ni får ha lite tålamod över helgen alltså. 
I början på nästa vecka är det också dags för en ny bilduppdatering, det har fått stå tillbaka över jul och nyår och sedan tog de här genomgångarna betydligt mer tid än jag på förhand hade trott. Men nu är vi snart tillbaka med bilder som vanligt igen, det är på gång.
Trevlig helg önskar jag er alla!

Idag jobbade Sandra sin sista arbetsdag och från och med måndag kommer hon börja plugga och gå i skola, hon ska gå en tvåårig utbildning för att bli medicinsk sekreterare.
Sandra kom från början till oss som skolpraktikant på Täby Galopp i två veckor och sedan blev hon kvar och hängde i stallet på helger, lov och ibland på eftermiddagarna.
Efter lite andra jobb ett tag så började hon sedan jobba heltid hos oss vilket hon gjorde ett antal år. Därefter påbörjade hon en utbildning till sjukgymnast, men kände när det var dags för praktik att det trots allt inte var ett yrke för henne, så då avbröt hon utbildningen och började jobba hos oss igen.
Med uppehåll för mammaledighet så har hon varit hos oss hela tiden sedan dess, så idag var verkligen en speciell dag där vi tackade av och firade Sandra. Vi var ganska många på plats vid fikat som var lite extra lyxigt med tårta och annat. Dessutom blev det en paus med bubbel vid lunch, så det var ingen vanlig dag idag.
Vi kommer sakna henne massor, hon har verkligen på alla sätt varit vår klippa i alla år! Duktig, pålitlig, ambitiös och alltid väldigt engagerad, det är ju drömegenskaper att ha och Sandra har allt det där och lite till. 
Vi har upplevt så mycket tillsammans; med och motgångar, sorg och lycka. Sorgligast de gånger hästar har skadat sig allvarligt och kanske inte överlevt. Många stunder av glädje vid segrar med hästar man jobbat hårt med och så klart särskilt de gånger de vunnit något större lopp. 
Allra roligaste minnet var när jag, Sandra och Kurre reste till Norge med Yajamila för start i Listedlopp där och hon var tippad sist. Vi kom fram dagen innan och regnet fullständigt vräkte ner och allt var blött. Dagen efter sken dock solen och det blev en helt perfekt dag och när sedan Yajamila speedar ifrån övriga och vann, den känslan var nästan overklig. 
Vi var alla i något av en chock, men samlade till slut ihop oss och bestämde oss för att inte köra hem utan vara kvar och fira segern, stanna till dagen efter. Det blev mycket champagne, firande och glädje, en dag jag aldrig glömmer.
Nu väntar nya utmaningar och idag firade vi all den tid som har varit, men också framtiden och vi är alla väldigt glada för Sandras skull att hon nu får testa något nytt efter så många år. Hon vet också att vi finns kvar och vi vet att hon kommer och hälsar på oss, så vi ses snart igen. Lycka till Sandra, du är fantastisk!

Idag var det plötsligt svinkallt (eller ja, allt är ju relativt...) med närmare tio minusgrader. Vi har ju hittills varit bortskämda med milda grader för att vara vinter, det har så här långt varit en perfekt vinter vädermässigt enligt mitt tycke. 
Det blev då en del klumpar i banorna och vi valde efter att ha provridit banan att istället bara trava idag och det gick bra det med. 
Så fortsätter vi genomgången och idag kommer de tre sista treåringarna, därefter återstår bara de nyblivna tvååringarna.
Beach Road One (valack 3 år, ägare Stall Strandvägen- Easy)- Han köptes i Newmarket i december som åring, alltså ganska sent. Priset var minst sagt överkomligt, 19 000 gns (ungefär som pund) och då ska man veta att bara att betäcka med hans pappa Mastercraftsman kostar 30 000 euro. 
I det läget när han köptes så såg stammen ruskigt stark ut bakåt, dock hade hans ett år äldre syster (som heter Spinning Memories) inte startat än. Vilket var en väldig tur för oss, för hade hon gjort det så hade vi aldrig haft råd att köpa honom.
Förra året kom hon ut och vann direkt i debuten hur lätt som helst mot bra hästar. I nästa start som var ett lite större lopp blev hon femma, men sedan slog hon till på allvar och vann ett Listedlopp. Konkurrensen där var väldigt hög och hon har hittills visat kapacitet som imponerar stort. Då ska man också veta att Spinning Memories har Arcano som pappa vilket inte är ens i närheten så bra som Mastercraftsman som har producerat hur många Grupp 1-vinnare som helst.
Beach Road One har till viss del (men inte helt) samma ägare som Stureplan och från början skulle han ha hetat Östermalm. Det blev dock inte godkänt pga att Ö inte finns i engelska alfabetet, så de nekade. Då blev han döpt efter den utmärkta restaurangen Strandvägen 1 och då blev det ändå lite samma tema och ett mycket snyggt namn tycker jag.
Vi har alltid haft stor tro på honom, men också trott att han inte skulle bli så tidig vilket var korrekt. Han kvalade i september och gjorde det väldigt lätt och fint. Dock visade han ganska svåra hingsttendenser i kvalet, både i ledvolten och i startboxarna. Fredrik sa direkt när han kom tillbaka att det här beteendet kommer att göra så han förlorar lopp i onödan, han var helt fokuserad på de andra hästarna och inte alls på vad han skulle göra.
Så då blev det kastration (jag gillar att ha kvar hästar som hingstar om de är coola, men inte om det blir till deras nackdel av någon anledning) och han gick från bitig och nafsig till världens trevligaste häst, så lugn, värdig och jättemysig. Att det var rätt beslut såg vi sedan i debuten då han joggade iväg från övriga och vann hur lätt som helst. På den insatsen fick han 76 i handicap vilket är bra efter en tvåårssäsong och endast ett lopp, han har nu ett bra utgångsläge inför i år och storloppen.
Han anmäldes faktiskt till Dubai efter sin debutseger, men då var tanken att han skulle starta en gång till i december och vinna lätt om det skulle vara aktuellt. Nu blev han struken och Dubai får vänta för vår del, men det vore ju väldigt skoj att åka dit och testa någon gång. Så nu siktar vi på kommande vinter istället och det är ett roligt mål att ha inför året, att ha några hästar som är tillräckligt bra för att resa dit vilket jag tror att vi har och Beach Road One kan vara en av dem.
Han har hela det här storloppsprogrammet med Voter och Derbyn som mål och planen är förmodligen två starter innan storloppscirkusen drar igång. En häst med mycket stor potential!
Power of Attorney (hingst 3 år, ägare Stall Mad)- Han köptes på Breeze Up auktion på Goresbridge, Irland i maj förra året. Vi hade ju tidigare fina World Gone Mad (som köptes på samma auktion) och när han förolyckades så blev detta hans ersättare, det är samma ägarkonstellation. Så därför fanns en tanke innan att han skulle inköpas på samma auktion, där vi för övrigt genom åren har lyckats köpa flera fina och prisvärda hästar, t ex House in Order och Space Dragon.
Hans pappa Authorized var som tävlingshäst en stayer som bl a vann Engelska Derbyt (Epsom Derby) och en klar majoritet av hans avkommor är också stayers, vilket jag definitivt även tror att Power of Attorney är. Namnet (som betyder Fullmakt) kommer just från hans pappas namn, ganska vitsigt faktiskt.
Hans mamma startade bara ett fåtal gånger, men mormor är flerfaldig Listedvinnare och även för övrigt i nära släkt finns många Listedvinnare och Grupplacerade hästar.
Det vi gillade hos honom var hans otroligt coola utstrålning, ett väldigt lugn. Många hästar på auktion stressar upp sig då det är mycket nytt och rörigt och de kommer ofta direkt från en lugn hemmiljö så det blir ju lite av en chock med alla nya intryck. Det imponerade dock inte på "Anton" som han numera kallas, han var kolugn och tog allt med ro.
Det räcker dock inte att bara vara lugn, han hade fler kvaliteter som vi fastnade för. Mycket fina rörelser, smidig och atletisk och det syns när han galopperar, han har en lång och vägvinnande aktion.
Han kvalade i början på oktober och vi tog ut honom där för att han skulle lära sig en del och kanske vakna till lite mer. Det gjorde han helt klart, efter kvalet blev han betydligt mer på hugget. Men han är fortfarande inte "där" och helt klar än, han är en senare utvecklad häst än vad han först såg ut som. Han var startanmäld på den inställda dagen nu i slutet av december och planen var att starta honom för att han skulle få ett lopp och lite erfarenhet, ta det som ett utbildningslopp. 
Kanske var det ändå bra för honom att de tävlingarna inte reds så han får ytterligare tid på sig. När vi drog ner på tempot och intensiteten i träningen så märktes det snabbt att han kom in i en växtperiod vilket jag tror var välbehövligt för att han ska bli klar i kroppen. Så just nu vilar han från träning tills han säger ifrån själv att han är mer redo, det märker man ganska lätt om man är uppmärksam. 
Han kan vara rätt stark att rida (sedan han kvalade), men i boxen är han fantastiskt mysig. Varje morgon går jag runt och känner på alla ben, när jag kommer in till honom så lägger han nästan alltid huvudet i famnen på mig så jag kan krama honom, han är en stor personlighet.
Eftersom han köptes på Breeze up så är han inte anmäld i det Svenska Derbyprogrammet, men däremot efteranmäld till Norskt Derby och även Norskt St Leger kan vara intressant. 
Planen är att ta ut honom på lite längre distans direkt till våren och låta honom starta igång, jag tror att den här vintern kommer göra honom betydligt mera redo.
Sharp Eye (hingst 3 år, ägare Stall Malmborg HB)- Han köptes på samma auktion som Power of Attorney och var lite av ett spontanköp, vi skulle egentligen bara ha en häst. Han var dock så snygg och fin att vi slog till och köpte även honom. Så då blev han också vår egen häst, vi ägde tidigare Marius Federigo som numera är ridhäst och sedan honom har vi inte haft någon egenägd häst.
Pappa är Rajsaman som både är född och även numera verksam i Frankrike som avelshingst. En ganska stabil och bra hingst, i Sverige finns förutom Sharp Eye endast en ytterligare avkomma till honom och det är Chantaraman som har 87 i handicap.
En liten rolig detalj är att Rajsamans pappa är Linamix och han har en ovanlig egenskap i form av dubbla anlag för skimmel. Det innebär att alla hästar med Linamix som pappa blir skimlar, så det vimlar av grå hästar i hans släkt.
Sharp Eye kvalade i november för att ha det gjort, men var inte så vässad för det. Han har haft mycket problem med sin hals som påverkades svårt av fodret och den här vintern kommer han behöva för att komma tillrätta med det för fullt.
Annars är han en fin och kvick häst som vi planerar att börja starta direkt till våren och även han siktar i första hand på de norska storloppen eftersom han inte är anmäld i de svenska. Jag kan tycka det är lite synd att hästar som köps tidig vår som tvååringar inte kan få vara med i det svenska storloppsprogrammet, men nu är ju reglerna sådana även om det kanske kan ändras någon gång i framtiden?
Detta var de tre sista treåringarna att gå igenom och sammanfattningsvis så har vi en otroligt stark treårskull som verkligen ska bli spännande att följa!
Nu återstår bara att gå igenom tvååringarna!


Nu har vi fem treåringar kvar att gå igenom och här kommer ytterligare två och övriga tre imorgon:
Australian Open (valack 3 år ägare Stall Grand Slam)- Han köptes på den senare auktionen i Baden Baden (det är en åringsauktion först tidigt på hösten och därefter en auktion med mest åringar men även starthästar).
Hans pappa är Dabirsim som fått en smakstart på sin avelskarriär efter två årgångar med avkommor. Han är ledande andraårshingst i Frankrike och trots en än så länge kort avelskarriär så har han producerat flera Gruppvinnare och till och med även Grupp 1-placerade. Med tanke på att de äldsta avkommorna ju bara var tre år förra året, så är det verkligen starka resultat. Hans avkommor har ofta kostat väldigt mycket pengar på auktionerna (upp till 500 000 euro!), så även om inte Australian Open var gratis (32 000 euro), så anser vi ändå att det var ett rent fyndpris, han borde ha kostat väldigt mycket mer och vi hade tur.
Mamma Around the World (e Samum) startade bara ett par gånger, men i hennes nära släkt finns idel Grupp och Listedvinnare, så stammen ser mycket fin ut.
Dock är det Australian Open själv som mest imponerar, han har en utstrålning utöver det vanliga och det är faktiskt ganska ofta som någon frågar vad det är för häst, man lägger märke till honom. Nästan kolsvart med vit bläs, stor, snygg och elegant och han har en så lång, fin aktion när han galopperar, han bara flyter fram.
Det syntes ganska direkt att han inte var så tidig utan troligtvis mest en häst för treårssäsongen och så blev det ju också. Han kvalade i augusti, men var sedan inte redo för start och det var nog till det bästa att vi har sparat honom. Nu ser man när han galopperar att han är betydligt mera färdig och utvecklad i kroppen, han har en helt annan kontroll på sin kropp numera.
Han blev väldigt hingstig under hösten och kastrerades, sedan dess har han varit en cool och trevlig häst på alla sätt, okomplicerad om än lite stark på banan men inte på ett stressat sätt utan han vill bara framåt. 
Planen är att han kommer ut rätt tidigt i vår för att kvalificera sig för storloppen som Voter, Svenskt och Norskt Derby mm. Tror att detta kan vara en stor stjärna, men det återstår ju att se när säsongen drar igång. 
Approach (valack 3 år, ägare Comprad Racing, Tomas Lostrand, WM Racing)- Även han köptes på auktion i Baden Baden, här var det dock den tidigare auktionen som gällde. Sedan var han kvar i Tyskland på bete, så han och Australian Open anlände tillsammans en väldigt sen höstkväll (eller nästan natt) efter att vi suttit en lång kväll i stallet och väntat på dem. 
Approach (som hette Agent Approach, men namnet kortades och tyskfödda hästar måste heta på samma bokstav som sin mamma) var den sista häst jag inspekterade dagen innan själva auktionen. Jag fastnade enormt för honom, han hade "det". När man är på auktion och man hittar en häst som man känner att man bara måste ha, då blir det nästan jobbigt. Blir den för dyr så är det inte roligt alls. Jag kommer ihåg känslan när jag vaknade på morgonen för auktionen och tänkte "den där hästen, den bara måste vi få". Desto gladare blir man när det lyckades och hans tre ägare Urban, Tomas och Wolfram var alla med på auktionen och det var stor lycka när de kunde köpa honom och vi firade genast med champagne.
Pappa är Dawn Approach som även han är en relativt ny hingst, han har precis som Dabirsim haft två årgångar på banan. Han har redan lyckats få fram en Grupp 2-vinnare och en Grupp 3-vinnare som också varit tvåa i Grupp 1. Dessutom flera Listedvinnare och placerade, så han har kommit igång mycket starkt han med och har ju precis inlett sin avelskarriär.
Mamma är Adalea (e Dalakhani) och mest intressant med henne är hon lämnat nu femåriga Abadan (e Samum) som alltså då är en halvsyster till Approach. Abadan kom ut först på sommaren som treåring och vann två raka segrar direkt, har vunnit sammanlagt tre lopp på elva starter. Klart bästa prestationerna har dock varit en tredjeplats och en fjärdeplats i Grupp 3-lopp, strålande insatser verkligen.
Approach startade sex gånger förra året, han var tvåa med hals bakom Noosa Prince en gång och tog några fler placeringar. Dock fanns det flera orsaker till att han inte alls visade vad han kan; så klart som övriga var det huvudsakligen fodret vilket också blodprov visade, han hade en klar påverkan på levern. Dessutom har han haft en krånglande testikel som satt högt upp och besvärade honom, därför gjordes en operation som tog bort den och då togs även den andra, så han blev valack då.
När han tog det ingreppet bra så tänkte vi att han får starta en gång till innan vintervilan när han ändå var igång. Det var den dagen banan blev superlös och redan när starten gick så kunde han inte få något fäste alls utan hamnade sist direkt och fick kämpa hårt på underlaget. Så de starter han gjorde förra året- glöm dem. Det här är en klasshäst med rätt förutsättningar och med denna vinter på sig att jobba upp sig så har han alla möjligheter denna säsong att visa vad han kan. Han är troligtvis mer av en stayer, detta får vi testa lite i början av säsongen.
Han är anmäld bl a i Derbyserien och Norskt Derby, frågan är om Voter är för kort för honom och vi ska sikta på Derby Trial istället och specialisera honom på stayerdistans från början. Planen är att inleda med ett maidenlopp och därefter sikta mot storloppen.

 

 

 

Vi fortsätter genomgången av hästar och nu när de treåriga stona är avverkade så går vi in på hingstar och valacker istället och vi har sju stycken. Här kommer de första två:
Bright Light (hingst 3 år, ägare Stall Skumpa)- Han är vår enda svenskfödda hingst/valack (Chizhou och Perfect Girl Ester är våra svenskfödda ston). Mamma Angel Light var en av de absolut bästa stona i Skandinavien, dubbel Listedvinnare och vann eller var placerad i en radda med fina storlopp. Hon presterade på topp i stort sett hela tiden och var ganska allround på distanser, hon var knappt slagen tvåa i Dianalöpning (1600 m gräs Täby) och vann Jockeyklubbens Avelslöpning (2400 m dt Jägersro). Hon hade 88 i handicap vilket det inte är så många ston som kommer upp till. 
Bright Light är hennes första avkomma och han har mycket att brås på. Pappa är Aussie Rules vilket gör att han inte är med i Breeders, men istället har en mycket stark härstamning som svenskfödd.
Han tog lite tid på sig att bli startklar, men med facit i hand så var det skönt att han inte startade på det dåliga fodret och han var kvalklar i november och gjorde ett mycket fint kval enkelt på en bra tid. Därefter behövde han några veckors träning för att vara redo för start och han gjorde verkligen ingen besviken när han debuterade. Det blev seger direkt och tvåan var en nyimporterad engelsk häst med form och med handicap 74, så det var bra gjort att speeda ner den som debutant och orutinerad.
Han fick 74 i handicap på den insatsen och har nu inför säsongen ett bra utgångsläge. Han är anmäld i en hel del storlopp, men eftersom Jockeyklubbens 2000 Guineas endast är för skandinavienfödda så är det inte bara första mål utan också en av hans bästa chanser så här på förhand. Han är också med i Derbyserien och han är även anmäld i Danskt Derby, som ju endast är för skandinavienfödda. Bright Light kan verkligen få en spännande säsong!
När han kom till oss var han både hingstigt kaxig och något ängslig vilket kan vara en lite svårare kombination. Han har dock blivit både säkrare och coolare och med mera erfarenhet kommer han växa i psyket ännu mer och jag tror han kommer bli ganska omkomplicerad och säker som tävlingshäst vilket han också verkade vara i debuten.
Planen för våren är att starta troligtivs två gånger innan Jockeyklubbens som rids i mitten av juni.
High Max (valack 3 år, ägare Stall Herecomesmax)- Han köptes på auktion i Baden Baden (vi har köpt ganska många hästar där) och hans pappa är Maxios (precis som Daxios, Light Treading och Label Black). Mamman Hello Honey (e Sholokhov) har vunnit och bakåt i härstamningen finns massor med Grupp och Listedvinnare och High Max är hennes första avkomma.
Han hetter Hello Max när han köptes, men döptes raskt om till High Max som låter lite snitsigare. En snygg och cool häst som haft mycket fokus på mat, som många hästar har innan de är igång som tävlingshästar.
Han blev väldigt hingstig och besvärlig under sensommaren, så det blev kastration vilket fick honom att bli enormt mycket trevligare och lugnare samt lätta lite i kroppen.
Han har växt, haft skenben och allmänt inte varit redo. Han har också haft många förkylningar som förmodligen berodde på fodret, efter foderbytet har han varit betydligt sundare.
Ett tag var han lite på gång mot kval, men han har stoppats upp av ovan nämnda saker, mest tror jag han helt enkelt behövde mera tid.
Han gick några riktigt fina snabbjobb i somras och visade imponerande fart, jag tror detta är en mycket bra häst som kan räcka långt i storloppen i sommar. Han är anmälde bl a i Derbyserien och det är hela det programmet vi siktar på till att börja med och även Norskt Derby.
Eftersom han inte är kvalad än så siktar vi på att ha honom redo så fort säsongen drar igång för kval och sedan debut.
Det var dagens hästar det och imorgon fortsätter vi med treåringarna!

Så var det måndag igen och ny vecka. Vi tränar vidare i lugna tempon och det var pigga hästar idag, som vanligt kan man nog säga. 
Vår hovslagare kunde äntligen vara på plats, den stackaren har varit utan el sedan stormen natten till onsdag och den kom tillbaka först igår kväll. Han har en hel gård med hästar och när inte ens vattnet fungerar är det inte enkelt direkt. Mina två dagar utan el känns ganska futtigt i jämförelse...
Idag fortsätter vi genomgången av hästarna och nu är det dags att börja med treåringarna. Vi har tio treåringar varav tre är ston och vi inleder med just stona:
Kew Bridge (sto 3 år, ägare Stall Attitude- Easy)- Hon köptes som åring på auktion i Baden Baden. Inför de här auktionerna så läggs oftast filmer ut på nätet där man kan se hästarna uppställda och när de skrittar. Av tidigare erfarenhet så vet jag att det är svårt att bedöma på en film, mer än en gång har hästar som såg strålande ut på film inte alls varit fina i verkligheten och tvärtom. Ändå kan man ju inte låta bli av ren nyfikenhet att kolla igenom de där filmerna och faktiskt var hon den häst av alla som jag tyckte skrittade bäst (vilket är en viktig egenskap för det säger något om hur smidiga de är och hur bra de galopperar). Till min förvåning så var hon faktiskt även i verkligheten en jättefin häst och vi lyckades köpa henne till ett bra pris.
Det här är en häst med väldigt mycket vilja och åsikter, jag gillar när ston är lite tuffare som hon är så länge de använder det på rätt sätt.
Hon startade tre gånger förra året, debuterade med en tredjeplats endast slagen hals av Jamaica, så det var en mycket bra debut. I starten efter var hon trea igen, Irene´s Prince vann och det var ganska bra hästar överlag i det loppet. Dock var hon slagen 6,5 längd och vi hade förväntat oss mer trots en ändå helt okej insats.
I sista starten för året var hon med i Amacita och var sjua, slagen 8,5 längd av vinnaren Sea Race och hon hängde inte alls med i tempot från start utan fick kämpa hela vägen.
Alla tre starterna var över 1200 meter vilket är för kort för henne, men i början som tvååringar finns ju mest lopp över 1000-1200 meter.
Hennes helsyster Köln har verkligen imponerat, hon vann förra året Ungerska Oaks och var tvåa i Ungerska Derbyt. Det är ju också en stark indikation på att lång distans är det rätta och det är också så det har känts i träning, att hon är mer åt stayerhållet.
Hon tog vid sig mycket av fodret och såg länge inte alls bra ut i pälsen och musklerna, men sedan foderbytet ser hon glansig och fin ut och jobbas nu upp inför säsongen.
Hon siktar på att komma ut tidigt för att förhoppningsvis kunna gå ut och vinna direkt för att kvalificera in sig i storloppen som ju sätter igång rätt tidigt under sommaren.
Perfect Girl Ester (sto 3 år, ägare Oxalis AB)- Hon köptes på den svenska auktionen och hon var just den häst vi ville köpa, den vi fastnade mest för.
Hon är inte så stor, men har en utstrålning av stort självförtroende, hon vet sitt eget värde. Hon är väldigt snäll att hålla på med så länge hon får göra som hon vill, men säger man till henne så blir hon jättearg eftersom hon själv tycker att hon är drottning och ingen ska ge henne några order. 
Hennes mormor är välkända Pretty Girl, en av de bästa stona i Skandinavien genom tiderna. Pappa är Mayson som är en engelsk avelshingst vilket gör att Perfect Girl Ester inte är med i Breeders, men istället har en stark stam för att vara svenskfödd.
Hon startade bara två gånger förra året och var inte redo förrän i oktober. I debuten såg hon ut att vinna, men orken tröt sista lilla biten och hon blev fyra endast 2,5 längd slagen.
Hon hade kvalat veckan innan och det blev sedan start igen bara åtta dagar senare vilket var ett lite väl tight schema. Anledningen till det blev så var att det var Magic Million och när hon tog debutloppet så bra så ville vi gärna vara med där. Där blev hon dock skenbensöm och var oplacerad. Man ska också ha i åtanke att båda starterna gjordes innan foderbytet, så vi har inte alls sett vad hon kan än. Hon är förmodligen åt sprinter/milerhållet och 1000 Guineas är absolut ett första mål för henne i år.
Chizhou (sto 3 år, ägare David Crona, Urban Dahlberg, Stall Malmborg)- Hon köptes direkt från uppfödaren som föl eftersom vi då hade hennes helsyster Chizalady i träning som var lovande. Chizalady hade kapacitet, men tyvärr var hon väldigt knepig och stressig och hade verkligen humöret emot sig. Lika bra som det är om en häst är tuff och cool, lika negativt är det när all energi slösas på andra saker, när inget går lätt. Hon vann ett lopp och var trea en gång på endast sex starter och hade 71 i handicap men kunde betydligt mer.
Därför var det oerhört glädjande när vi ganska fort insåg att Chizhou är en helt annan häst, inte det minsta svår utan tvärtom okomplicerad och cool.
Hon är mera lik sin mamma Chiloé, som var ett duktigt sto med hög kapacitet. Hon hade 80 i handicap, men kunde egentligen ännu mer. Dock råkade hon ut för en olycka när hon skulle cantra till start i ett lopp, en löshäst som sprang ut rakt framför henne så de krockade och vi trodde först att hon hade brutit benet. Det visade sig dock var en nervskada som läkte ihop och hon kunde fortsätta sin karriär så småningom. Dock påverkade det där henne så det blev inte så många starter till innan det blev avelsboxen. På endast sex starter vann hon två lopp, var tvåa i två och trea en gång, hon presterade bra varenda gång. Jag tycker Chizohu har alla möjligheter att bli lika bra som sin mamma. 
Chizhou har växt en del och tagit tid på sig, men var precis kvalklar nu till januari. När det nu inställdes så blir det kval direkt vid första möjlighet till våren. Även hon har 1000 Guineas som ett första mål, men huvudmål är och allra bästa chans är nog ändå Breeders.
Imorgon fortsätter vi genomgången! 

 

 

 

Lugn söndag som vanligt när det inte är tävlingar, välbehövligt med en ledig dag. Imorgon fortsätter genomgången av hästarna!

 

Blixthalka på vägarna imorse, det var ingen lek att ta sig till stallet! Jag var nere på under 40 km/h på motorvägen och kände ändå hur bilen krängde som den ville, det var inget fäste alls, riktigt läskigt faktiskt. Som tur var gick det bra för oss alla att ta oss fram, även om Tobias var nära att åka i diket när han skulle lämna motorvägen vid Bro-avfarten. 
Det var även väldigt isigt på området och häromdagen hyllade jag ju hur bra sandningen fungerar på alla slingor och runt stallet, men tyvärr var det inte lika fantastiskt när det var lördag och det dröjde innan sandningen kom igång. Vi red därför så mycket som möjligt på själva rakbanorna och så lite som möjligt runt området.
Träningen går fortsatt bra med pigga hästar som såg fina ut i lugna tempon.
Idag fortsätter naturligtvis genomgången av hästar inför säsongen och nu har vi kommit fram till de hästar som just fyllt fyra år, så här kommer de:
Light Treading (sto 4 år, ägare Stall Lily)- Hennes tvåårssäsong kan man inte klaga på. Hon debuterade med seger i Future Stars, startade fem gånger som tvååring och samtliga starter var i storlopp och hon var på pengar i alla lopp. 
Så kom förra årets treårssäsong där hon gick okej i årsdebuten mot bra hästar, inte långt slagen och behövde det loppet inför 1000 Guineas (tidigare Dianalöpning). Sedan i Guineas såg hon bäst ut av alla i sista sväng, hon gled upp lätt och såg strålande ut men det ebbade ut sista biten. Ändå var hon faktiskt bara 5,5 längd slagen av vinnaren Queen Estoril, en insats som till och med höjde hennes handicap, men ändå var känslan att något inte stod rätt till. 
För hennes del var det både fodret och även ett halsfel som opererades. I träning har hon sedan foderbytet glänst något enormt och hela hästen ser ut att vara bättre än någonsin. Hon var startanmäld på den dagen när tävlingarna inställdes vilket var synd. Dock tror jag en vinter med ytterligare återhämtning kan göra henne gott. Kan hon visa samma fart i tävling som i träning så kan det räcka långt.
Label Black (valack 4 år, ägare Compad Racing AB)- Precis som Light Treading så köptes han på auktion i Tyskland och båda hästarna har samma pappa, Maxios. 
Han kom aldrig till start som tvååring utan debuterade först förra året. Han har faktiskt endast startat sex gånger i livet, så än är han lite orutinerad. Hans stora akilleshäl är hans självförtroende, han behöver bli tuffare. Detta jobbar vi med hela tiden och det går också framåt hela tiden, som tvååring var han mer eller mindre livrädd för andra hästar men nu kan han träna i stora klungor utan problem. 
Även han skulle ha startat den inställda tävlingsdagen i december och planen då var att testa blinkers för att hjälpa till lite ytterligare, så det får bli när säsongen drar igång igen.
Han har vunnit en gång och även om det var ett enkelt lopp så vann han mycket enkelt och visade litegrann av vad han kan. Han har kapacitet för betydligt mer än sin handicap, så vår utmaning och uppgift är att boosta hans självförtroende och hitta ett upplägg som passar honom. Än har han inte startat på gräs och det tror jag kan passa strålande för honom, så det är absolut en del av planen att testa honom på det när grässäsongen börjar.
Daxios (hingst 4 år, ägare Stall Daxios- Easy)- Här är ytterligare en häst med Maxios som pappa. Maxios första årgång är fyra år i år och faktiskt så var Light Treading hans första vinnare någonsin och blev omnämnd på flera internationella galoppsidor (bl a på Racing Post), väldigt skoj! Daxios var hans andra vinnare någonsin när han debuterade som tvååring med seger. Efter den starten gick han ut i Vinterfavoriternas Pris där han gjorde en stark avslutning och blev kort slagen fyra i hård konkurrens. Sista starten på säsongen var han målfotoslagen tvåa och utsågs senare till Årets Tvååring på Bro Park.
Förra året årsdebuterade han med en överlägsen seger med hela 13 längder och höjdes till 82 i handicap. Därefter åkte vi till Norge för att testa banan inför Norsk Derby senare på sommaren och han var kort slagen tvåa mot I and I med två kilo mer än han, vilket var en mycket stark insats. 
Därefter kom det spännande äventyret att åka hela vägen till Tyskland för start i ett storlopp där. På pappret såg det ut som en bra chans att bli etta eller tvåa, men när det var dags för lopp så var han inte alls sig själv. Fredrik kände redan vid startboxarna att Daxios var svettig och stressad och han var inte ens på bettet från start.
Resan tog hårt på honom, men nu med facit i hand så vet vi ju också att han inte heller hade de rätta förutsättningarna med maten och inte mådde bra.
Han fick återhämta sig efter den långa resan och därefter var det Norsk Derby där han blev grovt påriden och aldrig fick chansen. 
Han gjorde ett par starter till efter det, men var sig inte alls lik och det är nog många faktorer som påverkat honom och han har verkligen behövt vintervila och börja om.
Jag tror stenhårt att detta är en häst med kapacitet att ta sig upp i eliten så småningom, just nu står han bara på 79 och är enligt min mening billigt inne i loppen när säsongen börjar.
Mr Tooma Global (hingst 4 år, ägare Oxalis AB)- Han köptes på den svenska auktionen som åring. Han debuterade med seger som tvååring och startade fyra gånger det året där hans klart bästa insats var en fjärdeplats i Magic Million, kort slagen efter en rykande slutspurt.
Förra året gjorde han några godkända insatser, men inte alls som vi hade hoppats på. Så kom då foderbytet (vet att det är mycket tjat om det, men det påverkade ju säsongen enormt) och då kom han ut som en annan häst och vann direkt med sju längder joggandes. I starten efter bar han väldigt mycket vikt och fick gå i hårt tempo direkt från start, såg ut att vinna men blev passerad precis på mållinjen och blev tvåa vilket ändå var en bra insats.
Han står i 76 i handicap och kan nog höja sig lite ytterligare, tror han kan bli en nyttig häst som kan starta på och göra bra insatser. Han har ju också Breeders i år där han absolut kan göra sig gällande. Han är ett riktigt litet kraftpaket, en tuff och kaxig häst och bara det kommer man långt på.
Detta var genomgången av fyraåringarna, så härnäst börjar vi med treåringarna!
Önskar alla en trevlig helg!

 

 

 

 

Idag fortsätter genomgången av hästarna. Vi har sex hästar som är fem år eller äldre, igår skrev jag om tre av dem och idag då övriga tre:
Stureplan (hingst 5 år, ägare Sturekompaniet- Easy)- Startade bara en gång förra året och vann ganska överlägset en Guldhandicap. Sedan blev det lite stopp pga mindre problem som gjorde att han inte kom till start och sedan blev han som de flesta övriga sjuka i halsinfektion som medicinerades i omgångar. Nu med facit i handen så är jag glad för att han inte startade på dåligt foder även om säsongen gått till spillo. 
Det här är en häst som har alla möjligheter att ta steget upp i eliten detta år. Han visade både som två- och treåring att han duger och hästar i hans årgång som han tävlat mot och också slagit har varit framgångsrika förra året, t ex Plata O Plomo, Victor Kalejs, Stricker, Seaside Song m fl. Det var helt klart en bra årgång, hästarna som i år blir fem år.
Planen är att årsdebutera honom ganska direkt till våren och sedan får vi se om vi ska sikta på storlopp tidigt (t ex Pramms) eller om han ska fortsätta i handicaplopp tills han står högre i handicap, nu har han 85.
House in Order (valack 5 år, ägare Stall House)- Inför förra året när han fyllde fyra år så trodde jag att han skulle räcka ganska högt upp i klass, Guld och kanske en bit till. Han gjorde under fjolåret några hyfsade lopp med goda placeringar och gick ganska jämnt och bra mest hela tiden. Dock inte på den nivån förväntningarna låg på, jag hade trott han skulle visa betydligt mer. 
Så efter foderbytet kom han ut och såg ut som en helt annan häst, han joggade hem loppet med 5,5 längd i canter. Där såg vi en skymt av den häst vi trott han kan utvecklas till. 
Han är väldigt allround och funkar på distanser från 1600 meter och uppåt, har gått bra på till och med så långt som 2800 meter förra året. Han är bra på både gräs och dirttrack och har presterat på olika banor i Skandinavien. 
Fyraårssäsongen är oftast den svåraste eftersom hästen inte är helt färdigutvecklad men ändå ska tävla mot äldre kamrater. Så jag tycker att han har alla möjligheter nu som femåring och med rätt förutsättningar att blomma ut på riktigt i år.
Shylock (valack 5 år, ägare Stall Shakespeare)- Som unghäst var han väldigt ofokuserad i loppen och efter kastration som treåring så tog han två raka segrar och visade stor bättring. Det tog sedan tid förra året innan han kom ut och han underpresterade rejält under året av nu känd orsak. 
Efter foderbytet gjorde han ett bra lopp som trea efter en stark avslutning och det var ett finallopp med bra prispengar. I sista starten för i år så blev loppupplägget helt fel, så den starten kan vi bara glömma.
Nu är det upp till bevis när våren kommer att han presterar som han kan och gjort tidigare. Han är ingen arbetsnarkoman direkt, men vi hoppas han i år kan bli en matnyttig häst som presterar betydligt jämnare än förra året och kanske till och med stiger ett snäpp i klass.
Detta var dagens genomgång och imorgon kommer redovisning om de nyblivna fyraåringarna!

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Är du intresserad av att vara med som delägare i en häst? Vi har flera olika möjligheter beroende på vad Du är intresserad av, både större och mindre andelar. Främst satsar vi på köp av yngre hästar med sikte mot de större loppen. Vill du prova på med en mindre andel i en häst som redan är etablerad så har vi även enstaka andelar i äldre starthästar.
  Vill du veta mer om vårt upplägg så kan du också läsa här på sidan under Bli Hästägare.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1